Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Пон Дек 08, 2014 6:02 pm

vladofff написа:Още един въпрос, как да отуча децата от маане на кроасани, бисквити и прочие американски "благини". Те са на 4 и 2 г. и не ми се иска отсега да поемат по общия път на кандидат диабетика.

Много просто, не им купувайте подобни неща. Съпругата ти може да им приготвя някои от рецептите, които можеш да намериш в сайта и в темата за готвенето. Има страхотни идеи, които хем ще са им вкусни, хем ще са зонови, хем могат много да наподобят на разните измислени "вукснотийки".

Колкото до продуктите, които са дадени като бройка (няма значение дали са зеленчуци, плодове или ядки) препоръката на Бари е да се избират такива със средна големина.

А когато човек наистина има желание, и когато е на работа, си носи кутийка с приготвена храна за обед, която да е премерена у дома и да не е "на око".
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Melkat » Пон Дек 08, 2014 6:11 pm

vladofff написа:.....
Още един въпрос, как да отуча децата от маане на кроасани, бисквити и прочие американски "благини". Те са на 4 и 2 г. и не ми се иска отсега да поемат по общия път на кандидат диабетика.

Моята принцеса е на няколко пъти по 4 години и не мога да я отуча да маа кроасани и други подобни благинки :) Твоите дечица са още съвсем мънички и ако не им купувате подобни нещица, няма да ги ядат. И възпитаваш в здравословно хранене.
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот lolitacatzonat » Пон Дек 08, 2014 11:19 pm

Здравейте отново всички!
Italiano, много благодаря за бързия отговор! А за докторите си прав: преди няколко дена отидох при личната лекарка, да си проверя инсулина преди да започна Зоново хранене. Между другото й споменах, че се подготвям да започна тази диета, казах й "вие разбира се я знаете" в отговор на което тя облещи очи като пържени яйца. Опитах се да й обясня с няколко думи за баланса между въглехидрати, протеини и мазнини, и как този баланс държи инсулина под контрол. Само ако можете да си представите какъв беше отговора. Не се занимавай с глупости, какво общо има тук инсулина, ти трябва да сваляш тлъстините, а не да се занимаваш с него. Като отслабнеш, той ще си влезе в норма...
Та така. Днес направих един тур по магазините и успях да намеря едно полумаслено сирене, по етикет 10 % мазнини и 20 % протеини, а също така и кашкавал нискомаслен с 16 % масленост и 21 % протеини. Добри ли са? Все още не мога да се ориентирам добре. Обаче ако някой може да каже къде има обезмаслено сирене, ще съм много благодарна.
Имам си и още едно питане: пектинът към какво мога да го отнеса? Правя си една майонеза с прясно мляко, пектин като емулгатор и зехтин екстра върджин, става страхотна, и спокойно може да замени чистия зехтин в салатите - разбира се, в съответните количества! А за соевия сос какво можете да ми кажете? Щото с него мога да преглътна даже и рициново масло.Дано мога да го ползвам, че всичко друго давам, само него - не!
А, щях да забравя: в ДМ купих един протеин, нискомаслен, 2 % мазнини и 89 % , соеви и млечни протеини и белтъчна суроватка. Има и някои други глупости, за да му придадат по-лъскав търговски вид. Моля компетентните да си кажат тежката дума относно него.
Хайде лека нощ на всички!
Аватар
lolitacatzonat
 
Мнения: 6
Регистриран на: Чет Дек 04, 2014 6:09 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogo » Вто Дек 09, 2014 6:29 am

lolitacatzonat написа:Здравейте отново всички!
Та така. Днес направих един тур по магазините и успях да намеря едно полумаслено сирене, по етикет 10 % мазнини и 20 % протеини, а също така и кашкавал нискомаслен с 16 % масленост и 21 % протеини. Добри ли са? Все още не мога да се ориентирам добре. Обаче ако някой може да каже къде има обезмаслено сирене, ще съм много благодарна.

Блоковете изчисляваме по следните формули:

1БП = (100/съдържание на протеини в 100 гр)*7
1БВ = (100/съдържание на въглехидрати в 100 гр)*9
1БМ = (100/съдържание на мазнини в 100 гр)*1,5

От съдържанието на въглехидратите трябва да се извадят фибрите. Взима се най-малкото число. Повече можеш да прочетеш в дневника ми.


Като приложиш тези формули ще видиш, че купените от теб сирене и кашкавал не могат да се използват за протеинови блокове защото съдържат много мазнини. Единственото сирене, което сме открили тук е нискомасления котидж(2,4%) от Лидъл. Той е със светлосиня капачка, за разлика от обикновения котидж, който е със тъмносиня. Стои заедно със обикновения в едни неща наподобяващи щайги и в 1 такава щайга от нискомасления котидж са само 2-3 бройки. Изчислен по горните формули излиза 1БП+1БМ около 63 гр. Самия котидж е 200 гр, т.е аз го смятам за 3БП+3БМ.

lolitacatzonat написа:Здравейте отново всички!
Та така. Днес направих един тур по магазините и успях да намеря едно полумаслено сирене, по етикет 10 % мазнини и 20 % протеини, а също така и кашкавал нискомаслен с 16 % масленост и 21 % протеини. Добри ли са? Все още не мога да се ориентирам добре. Обаче ако някой може да каже къде има обезмаслено сирене, ще съм много благодарна.
Имам си и още едно питане: пектинът към какво мога да го отнеса? Правя си една майонеза с прясно мляко, пектин като емулгатор и зехтин екстра върджин, става страхотна, и спокойно може да замени чистия зехтин в салатите - разбира се, в съответните количества! А за соевия сос какво можете да ми кажете? Щото с него мога да преглътна даже и рициново масло.Дано мога да го ползвам, че всичко друго давам, само него - не!
А, щях да забравя: в ДМ купих един протеин, нискомаслен, 2 % мазнини и 89 % , соеви и млечни протеини и белтъчна суроватка. Има и някои други глупости, за да му придадат по-лъскав търговски вид. Моля компетентните да си кажат тежката дума относно него.
Хайде лека нощ на всички!

Маня беше цитирала някъде Барито, че подправките не ги броим в Зоната. За протеина пиши в темата за протеини.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Karrita » Вто Дек 09, 2014 11:04 am

Здравей Владофф!
И аз като Маня мисля, че 11 блока са ти малко, нека са поне 12. Забрави метода " на око" ако искаш резултати, всички си носим кутийки на работа. И не на последно място, не забравяй водата....поне 2 л на ден.
За децата, тъкмо сега е времето да ги научите на правилни хранителни навици, после става много трудно. Не купувайте боклуците от магазините, научете ги да пият вода, а не безалкохолни и сокове, правете им домашни сладкиши, ако искат сладко давайте им мед....с упоритост нещата се постигат. Аз се боря с моята дъщеря вече повече от година ( 14г.) и най-накрая от един месец сама реши да влезе плътно в Зоната ( преди това беше около Зоната с много мои усилия, но кока-колата и чипса й ги бях спряла още преди 6 години). Сега си носи кутии на училище, мери си сама храната и казва, че е много доволна. Разбира се, като всяко дете сега прави уговорка да изяде един шоколад за Коледа......но това хич не е болка за умиране :)
Желая ти успех и постоянство!
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот vladofff » Вто Дек 09, 2014 11:38 am

Благодаря за съветите,
не е толкова страшно, една везна в офисния кухненски бокс и проблемът с мерките и теглилките ще се реши.
значи ще пробвам с 12 блока. Може ли някой да ми каже как стои въпросът с грамажа на протеини в киселото мляко. На млякото Елена 2% например пише протеини 3 гр на 100 гр и 3 въглехидрати, пак за 100гр. Да вярвам ли на етикета, или на таблицата от този сайт. Разликата при три блока ядене - 660 на 700 изглежда не е голяма, освен това, при всяка храна има разни фири +-някакъв процент. Никой, без лабораторно изследване не може да каже, че протеина на дадена храна еточно толкова или малко по различно. По-скоро питането ми е какви са установените/практически/ от Вас граници, в които грамажите могат да варират без опасност от надхвърляне или намялаване ефекта на определените блокове?
С децата не съм сигурен дали е толкова лесно, ако другият родител не споделя крайните ми виждания за яденето на хляб и хлебни+подсладени допълнително изделия... Засега пробвам методата на сащците за биометрията - леко и постепенно първо чипче в картата, после на челото, накрая имплант - соковете изненадващо "свършиха", постепенно замених бонбоните със сушелки от ананас, папая, стафиди и др. после и те в един момент ще свършат, и ще си дойдем на думата. Жената отказва да яде зоново, под предтекст, че от години сутрин не ядяла нищо, и не можела да яде сутрин нищо, само пие кафета, на обед някаква салата и вечер - тъпчене като за последно с какво ли не - по принцип са само зонови съставки, но не са спазени никакви пропорции и количества. Последиците са постоянни болки в стомаха и не знам какво още. Как да я убедя че от кафето на гладно започва белята, а вечерта всичко свършва пак не особено добре?
vladofff
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Дек 08, 2014 11:57 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Вто Дек 09, 2014 11:54 am

Насила нищо не става. Човек сам трябва да достигне до решение да живее и се храни здравословно. Е, не че е невъзможно, но си зависи от характера.
Единият начин за убеждаване е личния пример. Ако ти се постараеш да си стриктно в Зоната, когато се появят резултатите и те станат видими и за съпругата ти, това може да я убеди отчасти. Другото е да я помолиш да попрочете нещо от книгите на Бари, малко да се порови из дневниците на зонковците тук, особено онези, които са постигнали резултати не само в отслабването, но и в подобряване на здравословното им състояние. Покажи <span class="corrected">ѝ</span> и резултатите на Руслан Мъйнов (има разни клипчета из нета).

Българските млека си ги изсисляваме по формулите. Както и храни, които ги няма в таблицата.

1БП = (100/съдържание на протеини в 100 гр)*7 или 700/съдържание на протеини в 100 гр
1БВ = (100/съдържание на въглехидрати в 100 гр)*9 или 900/съдържание на протеини в 100 гр
1БМ = (100/съдържание на мазнини в 100 гр)*1,5 или 150/съдържание на протеини в 100 гр

Продукта се определя от най-малкото число, получено по горните формули. Когато две от трите стойности са близки, тогава продуктът е смесен (като млеката например)

При въглехидратите, ако се взема инфо от етикета или мрежата, от общото количество се вади количството на фибрите.

Ако ползваш протеин на прах, тогава количеството мазнини се удвояват.

Едно добро кисело мляко, за начало на зонуването е Верея 0,1 %. От него 1 БВ+1БП е 200 г, т.е. една кофичка ти е 2 БП+БВ. И към него можеш да си добавиш 2 БМ от любимите си ядки.
Последна промяна Маня на Вто Дек 09, 2014 2:42 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogo » Вто Дек 09, 2014 2:25 pm

Да добавя към Маня, че от въглехидратите вадим фибрите, ако има такива и тогава правим изчислението по формулата. ;)
Тук можеш да видиш състава на редица храни.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот lolitacatzonat » Сря Дек 10, 2014 12:12 am

Привет!
Днес търсих обезмаслена извара от магазините, но такава не се намира. Затова реших да си направя сама от 1 кг. мляко на Верея 1,5% масленост и кофичка кис. мл. Елена 2%.Ми освен че стана мн приятна изварка, се усещаше че не е мазна. Обикновено като сложа купена извара в съдинка в хладилника, после има слой приличащ на свинска мас по стените му. Тази направо си е суха според мен, но какво ще кажете вие? Май пак ще има бой по ушите... Че вече се чудя като как ще се провежда тая диета, като не може да се намери подходяща храна... Освен това си направих масло Гхи от немското, Marken butter, стана превъзходно и с адски готино ухание, то да му дойде на човек да зареже диетите, пък да грабне лъжицата и няколко (много) дебели филии ръчен хляб, па да се намаА...
Да, ама устоях.Само дето няма резултати все още, но аз го отдавам на това, че не съм спазила изискванията за мазнините.Ама ще се науча! Запънала съм се като магаре на мост и шА успея!
Та за изварката, дали става, като се консумира със зеленчук без доп. мазнини? Моля ви се, моля ви се, нека става!
Щото хич му нямам респект на млякото 0,1%, чувала съм недобри неща за начина по който се обезмаслява толкова... Ако имам домашно мляко, знам как да го обезмасля напълно, но откъде такива луксове! А какво се прави със цвика, който остава, аз моя го плиснах... Дали се употребява по някакъв начин?
Между другото, тук пишете ли за разни рецепти и др. такива? А има ли експериментатори?
Аватар
lolitacatzonat
 
Мнения: 6
Регистриран на: Чет Дек 04, 2014 6:09 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот lolitacatzonat » Сря Дек 10, 2014 1:23 am

П.П. Като взех калкулатора в ръка и Фанах да смятам малко, се получи следното:
изходно количество на изварата - 300 гр.
сумарно маслото от пр. и к. мл - 23 гр.
един ПБ от изварата според таблицата е 56 гр.
(23 : 300) х 56 = 2,4 гр. в един ПБ. Маслото го дават 1/3 ч.л. за 1БМ. И червено, мамка му, като маймунски задник!
Явно трябва да изръчкам отнякъде домашно мляко и да си го обезмаслявам собственоръчно. Щото пък купешката извара не ми е вкусна на всичкото отгоре! А оная, дето е що-годе вкусна, е чисто бъкана с палмова мазнина! :refuse: :gunshot:
Ще доживея ли накрая момент да плюскам чисто Зоново, без грешки?... :th:
И продължавам да гледам таблицата. Прясно мляко 1% - 1 чаша е 1 ПБ. А сега де! Щото това си е 2 гр. масло, ама е зелено! И е 1 блок! А ако някой реши да опъне 2 чаши - пардон, 2 ПБ, му се събират 4 г!
Докато й свикна на тая Зона, ще изпуша и ще гушна букета скоропостижно.
Моля, не се впечатлявайте, :but: все пак си е 1,30 през нощта, обикновено през деня давам признаци за нормално мислене :mrgreen:
Аватар
lolitacatzonat
 
Мнения: 6
Регистриран на: Чет Дек 04, 2014 6:09 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот vladofff » Сря Дек 10, 2014 9:59 am

Може ли някой специалист да дефинира понятието "чаша"? Само у дома има поне 50 разрични вида, съответно по обем нито една не прилича на другата, всичките - "чаени". Считам, че критерият следва да бъде през плътността на водата - 1 кг за литър. ТА КОНКРЕТНО - КОЛКО ТОЧНО КУБ СМ Е "ЕДНА ЧАША"? Дайте кубатурата, формулата за обем на цилиндър си я знаем.
vladofff
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Дек 08, 2014 11:57 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Сря Дек 10, 2014 10:55 am

Чаена чаша с вместимост 250 мл. Може да се използва всяка мерителна съдина (ако има такава в къщи, която има деления поне до 250 мл - например каната към пасатора най-често е разграфена.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот vladofff » Сря Дек 10, 2014 11:18 am

Благодаря Маня,
Сега относно млякото - намерих въпросната обезмаслена Верея, но вкусът и е как да кажа...на Данон. Имаше един спец по млеката, който беше направил класация за тяхната истинност. На първо място слагаше ЕлБи, другите не си спомням. Понеже знам и вкуса на домашно приготвеното, и сам мога да сравнявам. "Истинското" леко трябва да киселее. ЕлБи, Елена/може би/ и още едно две отговарят на този допълнителен критерии. Ако не киселее, специалистът каза - няма страшно, не е отровно, но просто ядете не мляко, а картофено нишесте, което при по-сериозните ментаци достига до 90%, съответно и "трайността" му е значитено по голяма - щото няма какво да се вкисне. Така се постига "плътност" като на цедено мляко, само че при предлаганата цена сметката няма да се върже с минималната изкупна цена на суровината. От тук идва и въпроса - с такива млека, последно протеини или въглехидрати в повече ядем? Истината може дакаже само някой, които се навърта покрай казаните, докато се прави млякото. Ако имате такива познати, питайте и някой да сподели таз страшна "производствена тайна".
Инак, моето описано по горе състояние отговаря точно на описаното от Elina1. Така, че ако някой може да сподели откъде иде глада, моля.
vladofff
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Дек 08, 2014 11:57 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот lolitacatzonat » Сря Дек 10, 2014 1:01 pm

Vladoff, за нишестето не знам, но мога да ти кажа защо млякото не вкисва. Познавам лично шефката на фирма, която произвежда контейнери , съдържащи радиоактивни в-ва, произвеждащи ниски дози радиация за хранителни цели. Какво означава това ли? Ами, в случая с киселото мляко, ако към млякото добавят консервант, няма как да се получи кисело мляко, защото той пречи на лактобактериите да го сквасят. Затова си го подквасяват нормално, затварят капачките и после го минават на облъчване с радиацията, за да изтрепят всяка възможна бактерия. За различните производители времетраенето на облъчването е различно, затова някои все пак успяват да вкиснат след примерно 2 седмици извън хладилника (т.е.) някоя и друга оцеляла бактерия да успее да се размножи до необходимото количество за вкисване. Та ето защо млеката имат такава трайност... А иначе и нишестето вкисва, и още как! Свари си за проба малко нишесте без захар, и го остави известно време извън хладилника. Ще видиш, че ще си вкисне като поп!
Изводът: ако можеш да си направиш домашна храна, не посягай към промишлена!
Аватар
lolitacatzonat
 
Мнения: 6
Регистриран на: Чет Дек 04, 2014 6:09 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Сря Дек 10, 2014 2:02 pm

vladofff написа:....
Сега относно млякото - намерих въпросната обезмаслена Верея, но вкусът и е как да кажа...на Данон. Имаше един спец по млеката, който беше направил класация за тяхната истинност. На първо място слагаше ЕлБи...
. Елби е най-доброто "промишлено" кисело мляко. Особено това, което е по БДС - почти като домашно мляко, че и киселее :laugh4: Но ако ползваш това от 2% масленост просто не трябва да добавяш мазнина. Верея е също чисто произвоство и може да се разчита на качеството. Е, вкусът не е като на домашно мляко. Но зонуването по отношение на млечните протеини е доста далеч като вкус от домашно мляко, сирене, кашкавал, извара. Вариантът е, ако разполагаш с домашно мляко, сам да го обезмасляваш (има тема как става това), да си квасиш, сириш, правиш на извара... Някои зонковци успешно го практикуват. Но си иска време... А не всеки го има.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Melkat » Пет Дек 12, 2014 11:28 am

Скъпи, зонуващи, от известно време ме мъчи една питанка. Случва ми се понякога да се събудя по малките часове - 3- 4 часа. Често успявам да заспя 20-30 минути преди ставане. Това са 2-3 часа, в които не съм станала, но и не спя. Как мислите, това нарушава ли интервалите за хранене? :th:
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта