Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Ное 26, 2014 1:10 pm

Мъдростта на един тибетски монах в 24 кратки изречения

1. Харесва ти – кажи.
2. Не ти харесва – кажи.
3. Някой ти липсва – обади му се.
4. Не разбираш – попитай.
5. Искаш да срещнеш някого – обади му се.
6. Искаш нещо – помоли.
7. Никога не спори.
8. Искаш да бъдеш разбран – обясни.
9. Ако си виновен, признай си и не търси оправдание.
10. Помни, че всеки има своята истина и тя често няма да съвпада с твоята.
11. Не общувай с хора, с които не се чувстваш добре.
12. Най-важното в живота е любовта, всичко останало е суета.
13. Проблемите на хората се намират само в техните глави.
14. Обкръжаващият те свят не е нито добър, нито лош – той е такъв, какъвто е.
15. Опитай се да получиш удоволствие от всеки миг.
16. Помни, че животът се живее тук и сега.
17. Помни, че не си длъжен на никого.
18. Помни, че никой не ти е длъжен.
19. Не пести време и пари за удоволствието да опознаваш света.
21. Вярвай на своите усещания.
22. Ако си в лошо настроение, помисли, че и това ще мине.
23. Живей днес, защото вчера вече го няма, а утре може да не настъпи.
24. Днешният ден е най-добрият.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Ное 28, 2014 4:01 pm

Ако не съм била малко разсеяна, когато готвех снощи, днешният ми обед щеше да е супер вкусен - само малко го бях пресолила - май съм сложила два пъти сол :laugh1: и се наложи да поема доста водица паралелно с яденето - "пене се не пене ке го ядем, паре съм давал за него"

ЗБПВМ
110 г аспержи - нарязани са парценка - 1 БВ
180 г броколи - ситно нарязано - 1/2 БВ
1/3 ч.ч сварен нахут - 1 1/2 БВ
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
2 белтъка - 1 БП
6 пътпъдъчи яйца - 1 БП
28 г сирене - 1 БП

В тиган на умерен огън се овалват в мазнината зеленчуците и леко се посоляват (внимавайте, че и сирене има :laugh1: ). Белтъците, яйцата и сиренето се разбъркват добре като им се добавян 1-2 с.л. вода. Когато зеленчуците поомекнат се заливат с разбитите яйца и сирене и се захлупват с капак. Котлонът се изключва. Изчаква се 7-8 минути яйцата да побелеят. И оле - в чинията. Получава се нещо между омлет и тиганица. По желание могат да се добавят подправки на вкус (препоръчително е да са богати на полифеноли :) ).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот marianapanova » Пет Ное 28, 2014 7:07 pm

Маня много вкусно изглежда. А аз пък днес пробвах "Ябълковата запеканка",ако не се лъжапо твоя рецепта. Получи се много вкусно!
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Ное 28, 2014 7:17 pm

Радвам се, че ти е харесала. Аз май съм забравила за нея. Все предпочитам да е полусурова храната. Особено плодовете.

Тази седмица съм решила да си почина от пиле и се отдавам на яйчен белтък за въглехидрат. Тази вечер пак ще забъркам един омлет с броколи (че много ми се услади и на мен - само ще внимавам тоя път със солта :laugh1: , че днес ме отрови на обед в офиса)

180 г броколи - 1/2 БВ
3 белтъка - 1 1/2 БП
3 пътпъдъчи яйца - 1/2 БП (да намалин арахидоновата киселина :) :) )
28 г сирене - 1 БП
1 ч.л. зехтин - 3 БМ "обогатен" със средиземноморските подправки (рецептата по-горе)
140 г парена капия - 1 БВ (за салатка)
1 1/2 чаша червено вино (за още полифеноли).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Ное 29, 2014 7:54 pm

Печени зеленчуци за вечеря: морков, червено цвекло и лук. В тавичка покрита с хартия за печене наредих няколко моркова, обелени глави червен лук, червено цвекло на парчета. Поръсих със сол и чер пипер и малко зехтин. (Естествевно премерени така че 1 парче цвекло, 1 морков и 1 глава лук да правят 3 БВ). Покрих с фолио и пекох 40 минути на 180 градуса. Станаха великолепни. С изварка овкусена с чили и самардала. Ох, бих изяла цялата тавичка, но... :laugh4: :laugh4:

Следващия път ще пробвам да добавя и целина, пащърнак, магданозен корен, карфиол, алабаш - днес просто нямаше в запасите ми тези продукти, а не съм си показвала носа навън. Спах почти до обед с прекъсвания за сутрешната закуска и пиене на вода. После пих кафе с приятелката ми. И след обед - ту пред компа, ту в леглото. Налегнал ме е страшен мързел. Остават 24 дни до дългите празници и вече нямам търпение да дойде времето за отпуска.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот marianapanova » Съб Ное 29, 2014 9:50 pm

Маня колко гр за блок е цвеклото?
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Ное 29, 2014 9:57 pm

marianapanova написа:Маня колко гр за блок е цвеклото?


113 грама - изчислено с извадени фибри. Хубавото е, че е кореноплодните, които не съдържат скорбяла. И е много, ама много червено :laugh4: А и много много много вкусно - сурово, варено, печено, в зимна салата с морков, зеле, пащърнак и целина. Или както мама ми го правеше като дете - сварено цялото, после обелено, нарязано на шайби и после на полумесеци, залято с оцет и зехтин и 2-3 скилидки чесън и престояло така ден-два в хладилника преди да се хапне на супер салата за домашна райкийка. Но става и със сиренце.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот marianapanova » Нед Ное 30, 2014 7:48 am

Благодаря Маня, съседите ми имат 4дка от това цвекло и ми донесоха доста от него. Ще го пробвам днес.
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Ное 30, 2014 2:21 pm

Поредният омлет

3 БП+2 БВ+3 БМ - 1 БВ под формата на салата, вино или плод

1 БВ - 240 г тиквичка
1 БВ - 100 г праз
1/2 БП - 3 пътпъдъчи яйца
1 1/2 БП - 3 белтъка
1 БП - 28 г нискомаслено сирене Олимпус
3 БМ - 1 ч.л. зехтин/гхи
чер пипер на вкус

Тиквичката се настъргва на ситно ренде и се посолява с щипка сол. Като престои със солта 15-20 минути леко се оцежда от отделената вода. Празът се нарязва на ситно и се смесва с тиквичката. Овкусява се с чер пипер.
Яйцата и белтъците се разбиват добре, към тях се добавя 1 с.л. вода за по-добро смесване. Овкусяват се по желание с щипка сол и чер пипер. Накрая се добавя ситно натрошеното/настъргано сирене.
В тиган се задушават тиквичките и праза в мазнината на умерен огън под капак. Като поомекнат се заливат с яйцената смес и котлонът се изключва. Похлупва се и след 10-тина минути е готово за хапване.

За допълване на въглехидратните блокове може да се добави 140 г печена или парена капия (като салата), чаша вино или плод за десерт.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Дек 02, 2014 4:01 pm

От снощи съм една "паднала жена"! И псувам един съсед, дето като почнаха да ремонтират тротоарите и паветата в каретата около нас взе че пусна някаква жалба и само на моята улица тротоарите останаха със старихе гадни плочки, дето ту подскачат, ту ти се изпречкват в краката. Разпльосках се като жаба :laugh4: и за малко не отнесох едно колче-ограничител за паркиращите. И днес цял ден куцам, пъхкам. Интересно, само леко ожулено коляно, клинчето здраво, носът и брадата, които понесоха част от удара нищо им нема и... адски мускулни болки по цялото тяло. Явно от пазене да не спукам цайсите :laugh4: :laugh4: съм насочила удара по разни други места по тялото. Ама голям смях падна :laugh1: :laugh1: И жива душа нямаше в тъмното да подаде ръка и да ми вдигне празните кутийчета от закуските и обеда :laugh1: Само колчето помогна - за благодарност, че не го отнесох и не се нанизах на него :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Дек 02, 2014 9:58 pm

За да се наградя за претърпяното "падение" си съчиних един супер готин течен шоколад - може да се нарече и шоколадов мус.

8 блока

16 БМ - 16 с.л. озряло авокадо (това е едно малко авокадо, без костилката и обвивката е около 100-120 г.; добре е да е мекичко, а ако сте си купили по-зеленичко, сложете го заедно с един банан в книжно пликче и след ден-два ще имате меко авокадо)
4 БВ - 8 фурми без костилка, накиснати за 30-тина минути в 250-300 мл вода
4 БВ - 8 с.л. какао
8 БП - 64 г протеин на прах
За аромат прибавете онова, което ви е приятно, аз се спрях на листа от свежа мента. При желание може да се подслади и със стевия, но лично аз съм любител на горчив шоколад и затова си спестих тази екстра.

Всичко се слага в блендер заедно с водата, в която са киснали фурмите. Завърта се и готово! Супер шоколадов мус. Леко оранжевеещ, но богат на полифеноли и полезни мазнини. (Водата може да се добавя постепенно, за да регулирате желаната гъстота на муса)
8 БМ допълнителни (поради ползването на протеин на прах) под формата на ядки по желание - бадем, лешник, орехи или удвоено количество авокадо.

Количеството се получи 600 г. 1 блок е 75 г.

Скрит текст:
Изображение

Така изглежда 1 блок
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот eldass » Сря Дек 03, 2014 12:39 pm

Маня, искрено ме разсмя твоя пост и злополучната ситуация с падането и ненанизването на кол. :laugh1: :laugh1: :shy:
Но знай, че и още по-искрено ти съчувствам за претърпените страдания. :hug: Я, вземи ги подпукай от общината и да вземат да сменят плочките, за да не предявиш иск за нанесени щети - я някоя зонова кутия :laugh: , или да не чуе рогатия някоя кост. :oh:

А наградата изглежда невероятно, дори количеството е относително добро за блок. :lol:
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Дек 03, 2014 1:00 pm

Половината от "наградата" си я взех днес за сутрешна и следобедна закуска - 4 блокчета. Страхотен кеф. Пуста любов към шоколада :laugh4: . Но с бонбонките на Кари, какаовите зърна като БМ в разни сутрешни бърканици и тази измишльотина май съм си решила проблема.

Между другото хич не беше "горчив шоколад". Могат да се намалят фурмите и да се увеличи какаото. Стевията става напълно излишна - поне по моя вкус.

Мда, и ме е срам да си призная, че вместо да смъквам съм качила 2 кг от последното мерене. А обиколките са намаляли с по 1-2 см. Странна работа! :laugh4: Не съм ходила на боди-билдинг :laugh4: . Не съм посещавала фитнеса :) А имам само една "забежка" в последните 2 месеца за рождения ден на шефа - и то в Зоната на око. А сега като са се задали празници :lol: , не че ме очакват някакви страховити гуляи..., но как да не си направи човек постни сърмички и чушчици за Бъдни вечер - друго си е да са си с оризец (ей това ще стане почти година как не съм го яла, а съм му такъв фен на пустия ориз - мога да го ям на всяко хапване - само да не е сутляш - всички други версии, от бял за гарнитура до всякаква изгъзица на ризото в италиански, френски, китайски, японски стил се приемат с охота). А имам едни супер лозови листенца - дали няма да стане нещо с овес и ечемик. Трябва да смятам бая. Е, в крайна сметка ще са оризени, но може да се ориентирам поне към кафяв или див ориз. Пък да видим.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Сря Дек 03, 2014 1:46 pm

Ааа, Маня, млякото с ориз е ммммммммммммммммммммм, вкусотия!
И с много канела.
:bigsm39:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Дек 03, 2014 3:03 pm

От дете не го обичам. Но виж, овес и ечемик, сварени на сутляш без мляко (т.е. почти на овесено-ечемичена каша) с мнооого канела - става. Но и тук предпочитам солена версия. Като захладня почнах да си правя такава с подправките за трахана, кога на супичка, кога с цели зърна, кога със смлени - с изварка и гхи/зехтин/орехче (според настроението). И 10 блока бих хапнала, ама все до 3 се ограничавам :bigsm39:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Дек 04, 2014 1:36 pm

Ох, пилето ми за обед беше станало божествено с маринатката дето заформих снощи.

1/4 ч.ч. червено вино
1 ч.л. сок от нар
1 ч.л. сос Уинчестър
1 ч.л. соев сос
1/4 ч.л. чили
1/4 ч.л. джинджифил

Пилешките бон-филенца (3 БП) ги посолих с чер пипер и сол. В намазания със зехтин тиган загрят на силен котлон ги запекох по технологията на сина ми - щом побелее от едната страна, обръщам от другата, после още по веднъж от всяка страна за по 1-2 минути. Изключвам котлона и заливам с маринатата. Слагам капак. След 2-3-4 минути отварям и обръщам и така още веднъж, да се оваля добре в сгъстяващата се марината. Подготовката на 1 порция ми отнема общо 10-12 минути.
Пилето извадих от тигана, а в сосчето добавих нахт (1/3 ч.ч. - 1,25 БП) и 1 печен морков останал от ония дни - 1 БВ, който нарязах на парченца. Завъртях на включен котлон за 3-4 мин сосът да се поизпари и овкуси нахута и моркова. Към порцията за обед добавих 70 г. парена пиперка - 0,5 БВ, магданоз - не се брои, 1 с.л. лимонов сок - да го докарам някак приблизително до 3 БВ.

Искаше ми се да си бях направила повече блокове, много ми се услади. :laugh:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта