Хаха, да, половин/един час на вечер се печели така.
Пламче, прясно, прясно ... от 2010 съм женен.
Ама си го спомням като вчера, де.
Моят съвет - кани по-малко роднини и повече приятели! Купонът е много по-як и свеж.
За какво са ти разни втори и трети братовчеди, лели, стринки и чичовци, които ги виждаш веднъж на няколко години?!
На нашата сватба бяхме 99 човека, като от тях само 24 бяха роднини. Просто за нас беше важно да присъстват близките ни хора, а не по роднинско задължение.
Иначе другото си го знаеш - задължително вечерна сватба, като следващият ден трябва да е почивен. Значи събота или покрай някой от майските празници.
Ако се колебаеш за ресторант - най-удобно е да бъде в хотел, в който да са настанени гостите, които не са от града. Така е много по-лесно за тях и ще останат по-дълго време, щом знаят, че после се прибират само с натискане на копчето на асансьора. Ще са по-отпуснати и ще се раздават повече. А и ще пият повече, щото все ще се намери някой да ги занесе до стаята.
Ако трябва да пестиш пари от бюджета, може да се лишиш от видеото. Реално човек с години си гледа снимките от сватбата, а видеото - най-много два пъти и после го забутва в някой шкаф. А и винаги ще има гости, които ще правят клипчета на ключовите моменти и после ще ти ги пратят. Щото 3 часа видео как се обуваш, пък как слизаш по стълбите, пък как се чака колата и разни такива, ми се струват излишни.
Другото, което натоварва излишно бюджета, са цветята. Разбира се, не можеш да се лишиш от тях, но е по-добре сам да си ги купиш и аранжираш, отколкото да те изръсят с няколкостотин лева. Но тук вече си зависи дали ти се удава и дали имаш усет за тези неща.
Нещо много взех да се правя на специалист, а в крайна сметка съм организирал всичко на всичко една сватба. Надявам се и да ми бъде последната.
Така че действай по усет и те така те!
п.с. А, да - и си кажи на гостите (на тези, на които не е проблем да го кажеш) да не ви купуват подаръци, а да си ви дадат пари. Да, няма да го има ефектът на изненадата, но по-добре така, отколкото да получите 4 сервиза, 3 комплекта тенджери и тигани, 8 одеяла/юргани/завивки, десетки сувенири, които после само ще събират прах и ще се чудиш къде да ги денеш и такива разни.
Ако ти е неудобно да го кажеш директно на някой гост, намери посредник, т.е. някой друг да им го каже или поне да го намекне.