Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Пет Окт 31, 2014 5:05 pm

Маня взех си днес цедено мляко на Олимпус 0%,ама ме вълнува ако искам да го хапвам ей така като какво го смяташ? 82 гр за 1БП ли?
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Окт 31, 2014 5:09 pm

mahona написа:Маня взех си днес цедено мляко на Олимпус 0%,ама ме вълнува ако искам да го хапвам ей така като какво го смяташ? 82 гр за 1БП ли?


Да - 1 БП = 82 г (изчислено по етикет). :) :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Пет Окт 31, 2014 8:15 pm

Ми къде са му въглехидратите на това млекце...то си иде жив протеин само ли? :th:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Окт 31, 2014 8:24 pm

В 100 г има 8,5 г протеин и 4 г въглехидрати
1 БП = 700 : 8,5 = 82,35 г
1 БВ = 900 : 4 = 225 г
Няма мазнини. Избираме най-малкото число. И е протеин. Не е балансирано, за да е смесен продукт.

Днес изчетох в нета каква е разликата между обикновения и гръцкия йогурт
Обикновения се прецеждал 2 пъти, гръцкия 3 пъти.
Обикновения бил с по-голямо съдържание на въглехидрати, гръцкия - по-богат на протеин.
И нямат нищо общо с българското кисело мляко като технология на подквасване и по-нататъшна обработка.

Данните за това от 2% за 100 г са П -7, В -3,8, М - 2, което са съответно 100, 237 и 75 г за съответните блокове ПВМ. Него го приемам пак за протеин без да добавям мазнина. Като това на Елби 2%. Просто тук количествата са значително по-малки, защото го няма цвика, а с него са си позаминали и въглехидратите.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Пет Окт 31, 2014 8:42 pm

Благодаря Маня...ще си го хапвам по 82гр за 1БП и така си имам ново протеинче в колекцията :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Окт 31, 2014 8:45 pm

Хареса ли ти на вкус? Днес пак го търсих, но уви - нямаше. Ти къде го откри, махона?
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Пет Окт 31, 2014 8:52 pm

Харесва ми вкуса му и за последното хранене го смесих с круша и бадеми .А 3-те вида цедено мляко открих в Кауфланд и взех това с 0 % мазнини .Цената му е 2,59 лв.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Окт 31, 2014 9:00 pm

Явно ще трябва да търся най-близкия Кауфланд. Тази верига още не съм я посещавала Около нас в центъра има Билла, Пикадили, Карфур и Лидл. Аз го открих случайно в Карфур. Но днес нямаше.
Имат и един млечен продукт, забравих как се казва, но той е с добавени растителни мазнини. Да не се излъжеш да си го купиш.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Пет Окт 31, 2014 9:37 pm

От Кауфланд вземам на добри цени изварата на Олимпус,овесени трици,свежо сирене Хелиос,пражка шунка на Тандем с ниско съдържание на мазнини,нискомаслено пилешко роле на Мес-ко,а днес и цеденото мляко и охладено филе сьомга с кожа.Основно протеини май купувам от там.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Окт 31, 2014 10:02 pm

Май първо трябва да си купя количка за пазаруване :laugh1: Като видях какви разстояния трябва да мина до някои магазини, ми се отщя - това означава да посветя съботния ден само на пазаруване, неделята за готвене. И кога ще си почина :laugh1: Е това и е кофтито на Зоната :laugh4: не можеш да отвориш шкафа и да хванеш първия пакет, кутия, буркан или консерва. Освен ако не си си заредил така килера и хладилника, че да не му мислиш много. Но това става постепенно. И като ме хване мързела да готвя... абе, не се оплаквам, винаги успявам да сглобя зоново меню от наличното у дома. :laugh4: Но си признавам, че понякога ми писва :laugh4:, но само за момент, защото се сещам колко ми е хубаво да съм зонирана :laugh4:

Тази вечер си спретнах една бърза и лека вечеря (време за приготвяне - 15 минути, време за изяждане - 15 минути :laugh1: :laugh1: - не като зелените "кокошки" през лятото)

Извара с праз

168 г извара Добрев - 3 БП
100 г праз - 1 БВ
1 чушка парена капия туршия - 1/2 БВ
120 г грозде - 1 1/2 БВ
1 ч.л. шафраново олио - 3 БМ

Нарязах праза на дребно, леко го задуших в загрятото шафраново олио. Поръсих със самардала, чер пипер, пушен червен пипер, чили. Прибавих изварата и задуших и нея с праза. Сервирах си вечерята с 1 нарязана капия и 2-3 скилидки от чесън туршия. За десерт - гроздето. Стана великолепна измишльотина от 3БПВМ. Хем сготвено :laugh4: хем свеж вкус от гроздето. Придружено обилно със зелен чай с джинджифил и канела.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Ное 01, 2014 7:16 pm

Пикантни пилешки кюфтета
6 броя по 3 БП

18 БП пилешка кайма (домашно приготвена от равни части гърди и бутчета без кожа) - 504 г

Добавените подправки не броя за блокове

Малка глава лук (около 30 г)
10 см праз лук (около 20 г)
3 см корен от джинджифил обелен
1 с.л. къри
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. чили
1 ч.л. чер пипер
1 ч.л. смлян кориандър
кората и сока от един лайм или лимон
сол на вкус

Лукът и празът се нарязват много на ситно. Коренът джинджифил се настъргва. Всички подправки се добавят към каймата и се объркват хубаво. С влажни ръце се оформят 6 кюфтета по 3 БП или 9 кюфтета по 2 БП (в зависимост от това какъв е хранителния ви план в Зоната), които се сплескват. В тиган се налива малко мазнина - аз ползах 1 с.л. шафраново олио. Кюфтетата се запържват от двете страни до зачервяване. Поднасят се с въглехидрат по желание. Подходяща "гарнитура" са бланширано броколи, брюкселско зеле, аспержи, карфиол, или комбинация от всички тях, които при поднасяне могат да се поръсят със зехтин. За десерт - плод.

Скрит текст:
Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Съб Ное 01, 2014 7:41 pm

Маня чудех се докато четях рецептата за кюфтенцата дали ще се вижда нещо от мръвката от толкова подправки..добре че си ги снимала :lol: .Ще ги пробвам и аз,ама ще си спестя няколко реда от рецептата :stupid: :laugh1:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Ное 01, 2014 7:59 pm

Те подправките са на прах, не са обемни :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Ное 03, 2014 8:13 am

Manya написа:В булета: 2 БПВМ

1 БВ - 100 г печена тиква
1 БВ - 1 лайм с кората
2 БМ - 6 накиснати лешника
2 ПБ - 112 г домашна рикота (от 0,1% прясно мляко Верея пресечено с лимонтузу.
1 ч.ч. вода, листата на 3 стръка мента и малко стевия.


Днес лешниците замених с 2 с.л. авокадо. Пак е много приятно на вкус.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Ное 03, 2014 4:46 pm

"THE MEDITERRANEAN ZONE" вече е в ръцете ми. При първа възможност ще постна "Лист с продукти за една седмица в Средиземноморската Зона", както и някои рецепти.
Най-интересната част е главата посветена на ПОЛИФЕНОЛИТЕ и значението им за Зоната. Има и таблица със съдържанието на полифеноли в различни хранителни продукти.


Parsley (магданоз), Sage (градински чай), Rosemary (розмарин) & Thyme (мащерка) освен че е заглавето на популярна песен на Simon and Grandfunkel, тези подправки съдържат едни от най-високите нива на полифеноли и са считани са основни за съхраняването на храна през средновековието.


Червеното вино съдържа 10 пъти повече полифеноли от бялото... Затова и червеното вино е най-консумираното в района на Средиземноморието.


Ако искате да получите максимална полза от полифенолите без излишна мазнина или инсулиново отделяне, тогава най-голяма част от вашите въглехидрати следва да идват от от ярки на цвят, бедни на скорбяла зеленчуци и ограничено количество плодове.


Най-богатия източник на полифеноли са подправките.


Очевидно полифенолите имат важно значение за растенията, иначе те не биха влагали толкова от ценната си енергия, за да ги създават. Една очевидна причина е, че растенията са постоянно изложени на йонизиращата радиация от слънцето. Полифенолите са мощни антиоксинадки, които неутрализират свободните радикали образувани от постоянното излагане на слънце.Друга причина е, че полифенолите са мощни антимикробни агенти. За разлика от хората, растенията нямат системи за имонологична защита, която да ги предпазва от микробиологични атаки, полифенолите са тяхното основно оръжие за биохимическа защита.


Защо това е важно за хората? Полифенолите в наата диета играят критична роля в поддържането на оптимален баланс между добрите и лошите микроби, които съществуват в храносмилателната ни система... Щом издавим полифенолите от диетата на човека, ставаме много по-лесна цел за пагологичните микроби и техните токсини, които навлизат в кръвообращанието, като причиняват увеличено клетъчно възпаление в цялото тяло. Увеличеното възпаление ускорява развитието на хронични заболявания и ускорява процеса на стареене.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Ное 04, 2014 8:50 pm

Затлъстяването, диабетът и болестта на Алцхаймер имат общ произход: възпаление предизвикано от начина на хранене. Контролът на това възпаление означава постоянно да поддържаме хормоните – генерирани от храната, която ядем в зона, която не е нито твърде висока, нито твърде ниска. Това не се различава от приемането на предписано лекарство. Ключът е лекарството да се поддържа в терапевтичната зона. Ако дадете на пациент твърде малко от лекарството, то няма да подейства. Ако му дадете твърде много – лекарството става токсично. Същото е вярно и за хормоните като инсулина, които са критични за нашия метаболизъм и айказаноидите, които контролират възпалението, с тази разлика, че тези хормони са стотици пъти по мощни от което и да е лекарство. Това беше посланието на Зоната преди двадесет години и остава същото и днес. Казано простичко, ако искате да живеете по-дълъг и по-добър живот, трябва да управлявате възпалението повлияно от начина си на хранене през целия си живот.
Зоната не е мистично място. Пребиваването в Зоната е определено от строги клинични маркери и фактически всеки водещ медицински изследовател би се съгласил, че постигайки клиничните цели които определят Зоната е необходимо за по-дълъг и по-добър живот. Зоната никога не е била недостижима дестинация. Обаче, единствения път да стигнете там е чрез начина ви на хранене.

Новите открития в областта на молекулярната биология и генетиката ни дават възможност да разберем как някои от храните в Средиземноморската диета могат да доведат класическата диета Зоната до още по-високо ниво на контрол на възпалението. В частност, това е ролята на уникална група от химически вещества известни като полифеноли – веществата, които придават цвета на плодовете и зеленчуците. Храните съдържащи високи нива на полифеноли са били основата на Средиземноморската диета за повече от две хиляди години и са неразделни диетични компоненти на Средиземноморската Зона, която може да се окаже нашето най-добро „лекарство” за лечение на затлъстяването, хроничните болести и стареенето (особено стареенето на мозъка) в бъдеще.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Michaelboync и 4 госта

cron