Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Karrita » Пон Окт 27, 2014 6:58 pm

Мерси Маня. Може и 6 бадемчета да хапваш :)
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Окт 27, 2014 7:25 pm

Доколкото не е протеин на прах, ще се огранича с 3 ядчици, защото и без това си имам доста мазнинки за стопяване :laugh4: Все пак си е мляко (или млечен продукт :hm: )
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Окт 27, 2014 7:30 pm

ginette написа:Маня ,аз имам два вида леща в къщи .И двете са на ''Крина".Едната е Зелена леща (Green Lentils) ,другата е Френска леща (French Lentils)-тази я ползвам за салати ,не се разварява и стои топчеста ,като едновремешните .Интересно ,но и на двете стойностите са еднакви -П-28.06; В-57.09; М-0.96.Ако може да се вярва на етикета и ако правилно смятам то при мен 1Б сурова леща излиза 16гр или 5Б =80 гр ,та затова те питам .И аз винаги в сурово състояние меря и после след сваряването отново ,за да уточня грамажа на 1Б.

На моята леща няма данни, затова минавам на по-практичните за мен мерки за случая - чашките. По принцип така и меря - което ми е по-удобно в чаши - в чаши. Онова, за което е по-лесно меренето на кантара - в грамаж. Проверила съм си количествата и в чаши, и в грамаж, така че те си съвпадат и в зависимост от времето, което мога да отделя или вида продукт процедирам с кантар или чашка.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ДиДи » Пон Окт 27, 2014 7:31 pm

Абе да ви питам вас, Професура и останалите доценти ( :laugh4: ) откъде си взимате сирене?

Значи, нискомаслено не мога да намеря ... :refuse: Аз обожавам сирене и мразех извара, покрай зоната не съм яла почти НИКАКВО сирене :( Лидъл ми е далез, както и Карфур, Била ми е по-близко, но пък няма 1 обезмаслено сирене, а за тофу да не говорим!!! :(
Аватар
ДиДи
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 87
Регистриран на: Вто Сеп 09, 2014 9:05 am
Пловдив

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Окт 27, 2014 7:38 pm

Понякога купувам нискомаслено на Маджаров или такова на Добрев (с 40% по-ниска масленост). Ползвам и козе на Добрев. Но сиренето го приемам за твърдо сирене (т.е. като кашкавал) и меря само 28 г за блок. Нито едно българско сирене не може да се приеме за друго освен мазнина по данните от етикетите. И доколкото твърдите сирена са червени - употребявам не повече от веднъж в седмицата. Има едно свежо на Хелиос, което може да мине за нискомаслено, но лично на мен не ми е вкусно, освен по рецептата на Гази - на саламче с подправки за мезе на червено вино. Но тъй като рядко пия вино, рядко го и правя.
Обикновено комбинирам 1,5 блока сирене с 1,5 блока извара и така се получава нещо по-прилично като вкус.
Ако консумирам само сирене - не добавям мазнини.
За жалост Добрев няма магазин в Пловдив, а само в Бургас.
Това на Маджаров го намирам в квартален магазин, не съм го срещала по веригите.
Маджаров и Добрев имат и нискомаслен кашкавал, който също хапвам върху пицата на Стеф.

Сега открих нещо в нета Био нискомаслено сирене от суроватка 250 гр. Има магазин и в Пловдив. Не знам какво ще е това, по-скоро ми плилича на извара, но можеш да се разходиш да видиш що за продукт е.
Последна промяна Маня на Пон Окт 27, 2014 7:51 pm, променена общо 3 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Karrita » Пон Окт 27, 2014 7:40 pm

А винцето зимата много си го уважавам :lol:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Окт 27, 2014 7:44 pm

Е, сега вече му е време... лятото не е сезон за червено вино... а бялото няма достатъчно полифеноли :laugh1:
Но пак не се връзва с вечерята ми :laugh1:
Забъркала съм си една мазаница подобна на кьополу, ама бамбашка.
600 г патладжан - 5 БВ
200 г морков - 2 БВ
180 г червено цвекло - 2 БВ
260 г лук - 2 БВ
Всички тези зеленчуци се пекат, белят и смилат заедно със 280 г печени чушки (2 БВ), и скилидките от 1 глава чесън от сурова туршия (1 БВ). Сокът на 1 лимон плюс настърганата кора (1 БВ)До тук - 15 БВ. Мазните блокове - 2 броя авокадо + 2 ч.л. зехтин.
Подправки: сол, чер пипер, кимион, зърна кориандър, чили.

Голяма вкуснотия към пилешки гърди по рецепта на сина ми - задушени с някакви подправки, ама не знам точно какво е слагал. Крехки и сочни - "живи" по неговия израз.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ginette » Вто Окт 28, 2014 5:05 pm

Manya написа:
.... пилешки гърди по рецепта на сина ми - задушени с някакви подправки, ама не знам точно какво е слагал. Крехки и сочни - "живи" по неговия израз.
Маня ,може ли малко инфо ,как ги приготвя пилешките гърди сина ти ,за да са''живи '',както той казва.
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Окт 28, 2014 5:28 pm

Следващият път ще гледам, за да обясня като хората. Но и аз постигнах известен успех в тази посока (по неговите думи), така че нещо такова трябва да се направи: гърдите се мариноват с подправки по желание и вкус (може да са цели, начукани, на хапки, на жулиени, резнати с ножа по повърхността). Престояват в маринатата поне 30 минути. Тиган с незалепващо покритие (моите са керамични) се намазва леко със зехтин и се загрява. Мръвките се завъртат от всички страни до побеляване на повърхонстта - около 2-3 минути. Котлонът се изключва, долива се маринатата, водица, вино или бира (по избор - и съвсем мъничко, да не става чорба около мръвката, само за лека влажност) и се слага капак. След 2-3 минути се мръвките се обръщат или разбъркват (според нарязването) и остават на котлона още 2-3 минути. Като цяло топлинната обработка не трябвало да надвишава 10-15 минути (според начина на нарязване на гърдите). Идеята е мръвката да се "запечата" от всички страни бързо и да задържи в себе си собствените си сокове и мазнинки. Това се прилагало и за другите видове меса - свинско, телешко - особено когато са приготвени на грил/скара. Не да се чака да се изпече изцяло от едната страна и тогава да се обърне от другата, а да се върти като на шиш :laugh4:

Аз лично правих марината с мисо, има я в дневника ми.
Обикновено в 1 с.л. зехтин слагам сол, чер пипер, кимион, счукана/пресована скилидка чесън и за каквото се сетя още от чекмеджето с подправките (аз просто умирам за подправки и комбинирам както ми попадне). С маринатата омазвам гърдите, ако е необходимо доливам вода или алкохол. Покривам със стреч фолио и прибирам в хладилника. Понякога приготвям гърдите на следващия ден. Но до скоро топлинната обработкта беше повече от половин час, защото все ми изглеждаше сурово това пусто пиле - и то ставаше на кокал. Аз нали поначало не съм мръвкарка. Но след уроците от сина ми имам постижение - поне с пилешкото.
Сега трябва да се пробвам с рибата, че и тя ставала "мъртва" :lol: Но това - след като си хапна малко консерви риба тон, че да не им мине "гаранционния" :laugh1: срок.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ginette » Вто Окт 28, 2014 8:38 pm

Маня ,разбирам че синът ти има отношение към храната . :) Но и ти си обяснила техологията много добре .Мен ме интересуваше и неговата марината ,за да разнообразя моята ,както и какъв алкохол слага той .Спомням си че шеф Манчев се възмущаваше ,че в маринатата слагат вино ,но никога не спомена ,кое е най-добре .Въпреки ,че в нета има много маринати с вино .Прочетох и маринатата ти с мисо .Бях чувала за тази японска подправка(паста) ,но добре ,че си сложила снимка .Ще я потърся ,а порцийката ,която си показала на пилето с японски привкус си е направо gourmet отвсякъде . :chef1:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Окт 28, 2014 8:48 pm

Като се засечем :laugh1: , ще питам. Че той е малко "на хотел" тука и се засичаме трудно. Различни графици. Различни часове за ставане, излизане, прибиране, лягане. Но беше обещал поредните пилешки гърди той да ги приготви. И са много вкусни.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Окт 29, 2014 9:31 pm

От три дни пробвам да мина на по-малко блокове, т.е. от 11 на 9. Това е поредният ми опит. Да видим докога :laugh4: нали съм си лакомник :laugh4: . Но интересното е, че този път глад няма. Дали защото протеинът на обед и вечер е пиле? Но този път ме оставиха сама да си го ям и за да не стане зян мама се мъчи с мръвката. Е, да си призная честно - изобщо не се мъча, толкова вкусно го е сготвил младежът. А киселото зеле и лещата в комбинация се оказаха супер въглехидратна добавка. Хем малък обем, хем насища. Наблягам и на водата под формата на чай естествено. Закуската и следобедната подкрепа е от срахотния крем-шоколад с къри, чили и мента. Подкрепата преди сън - олимпус 0% с какао, маки бери и лешници. Тази седмица ядките са лешници и в крем-шоколада. Тъй като лещата свърши, утре към зелето добавям нахут. А и закуската реших да я променя. И сега нямам търпение да дойде време за закуска, защото стана нещо супер на вкус (близнах за проба :laugh4: )

В булета: 2 БПВМ

1 БВ - 100 г печена тиква
1 БВ - 1 лайм с кората
2 БМ - 6 накиснати лешника
2 ПБ - 112 г домашна рикота (от 0,1% прясно мляко Верея пресечено с лимонтузу.
1 ч.ч. вода, листата на 3 стръка мента и малко стевия.
Божествен вкус, лигите ми ще стигнат до петите :laugh1:

Скрит текст:
Изображение



Рикотата стана супер. От 3 л мляко и 1 ч.л. лимонтузу може и с лимон, но нямах под ръка) - 680 г обезмаслена рикота. На ситнички зрънца. Затоплих млякото до 50-60 градуса и сипах лимонтузу разтворено в половин кафяна чашка вода. Процесът на пресичане започна веднага. Бърках непрекъснато до преди завиране на течността и на средна степен на котлона, за да не загори на дъното. После свалих от огъня и периодично разбърквах. След като почти се охлади окачих в чорапче да се цеди цяла нощ. На сутринта прибрах в кутия в хладилника.

За разнообразие към късната подкрепа от кисело мляко олимпус 0%, какао и маки бери, за мазнина тази вечер добавих 1/3 ч.л. бадемово масло и 1 капка ментово масло. Разхлаждащо-сгряващ вкус и свежест в устата.

А сега май е време да си лягам. :msmile9: Въпреки че процесът на заспиване е труден. Но ще отхвърля още 50-тина страници на топло под юргана.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Окт 30, 2014 9:27 pm

ПАЛАЧИНКИ

8БПВ

1 БП - 1 яйце
1 БП - 2 белтъка
2 БП - 162 г цедено мляко Олимпус 0% (по етикет)
4 БП - 32 г неовкусен суроватъчен протеин на прах (по етикет)
8 БВ - 112 г прясно смляно брашно от овес и ечемик или толкова овесени трици
щипка сол, вода

Киселото мляко се разбива на айрян и в него се накисва брашното/триците за 30-тина минути. Яйцето и белтъците се разбиват, добавя се към тях протеина на прах и щипката сол и се добавят към накиснатите в млякото трици/брашно. Долива се вода до гъстота за палачинка.
Сместа се разделя на 8 части и в тиган с незалепващо покритие (средна големина - моят е 24 см диаметър), подмазан със зехтин се изпичат палачинките.
Всяка палачинка е по 1 БПВ.

Пълнеж по желание. Моите 2 блока за закуска ще са по 2 с.л. намачкано авокадо с капка лимон/лайм.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Melkat » Пет Окт 31, 2014 11:01 am

Manya написа:ПАЛАЧИНКИ

8БПВ

1 БП - 1 яйце
1 БП - 2 белтъка
2 БП - 162 г цедено мляко Олимпус 0% (по етикет)
4 БП - 32 г неовкусен суроватъчен протеин на прах (по етикет)
8 БВ - 112 г прясно смляно брашно от овес и ечемик или толкова овесени трици
щипка сол, вода

Киселото мляко се разбива на айрян и в него се накисва брашното/триците за 30-тина минути. Яйцето и белтъците се разбиват, добавя се към тях протеина на прах и щипката сол и се добавят към накиснатите в млякото трици/брашно. Долива се вода до гъстота за палачинка.
Сместа се разделя на 8 части и в тиган с незалепващо покритие (средна големина - моят е 24 см диаметър), подмазан със зехтин се изпичат палачинките.
Всяка палачинка е по 1 БПВ.
Пълнеж по желание. Моите 2 блока за закуска ще са по 2 с.л. намачкано авокадо с капка лимон/лайм.


Хм, зачудих се, защо млякото е цедено, след което се прави на айрян. Не съм много наясно с това, което се случва. Вероятно така се отстраняват въглехидратите?
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Окт 31, 2014 11:17 am

Ами това е гръцката технология на правене на мляко - всичките кисели млека, които продава Олимпус в България - 10, 2 и 0% съм виждала и консумирала досега - се водят ЦЕДЕНО. С гъстотата са на домашно овче мляко, че и повече. Няма как да ползвам това от 0%, което по етикет е 82 г за БП и по спомени 225 г за БВ, за протеинов блок, ако не го разредя с вода. Все пак палачинковото тесто е доста рядка консистенция. Иначе ще заприлича повече на мекица. :laugh4: Не че и това не е възможно да се направи, разбира се. Но идеята ми беше за палачинка.
Доколкото знам разликата между кисело мляко и йогурт е в технологията на подквасването. Българското кисело мляко се подквасва и налива в кофичките, в които завършва процеса на квасене. Йогурта се изчаква да се скваси и тогава се разпределя в кофичките и вероятно преди този момент се цеди от Олимпус, за да намалят суроватката, от която вероятно после правят изварата си. Затова и киселите им млека и изварата са като кремчета.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Melkat » Пет Окт 31, 2014 2:00 pm

Разбрах за какво иде реч :) Аз си помислих, че първо си го прецеждаме, а после го правим на яйрян, в която процедура ми убягна смисълът ;) Не използвам продуктите на Олимпус и идея нямам, че киселото им мляко се води цедено.
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта