Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Пет Окт 24, 2014 9:34 pm

Много познато. :) АЗ също обожавах и преди и сега да притовям някакви нови неща...да експериментирам... да дакорирам - особено торти. Играя си с часове да направя фикурки, или да доизкусуря цветя и листенца от гъмпейст, или фандан..ама все по-малко време ми остава за това хоби. :( Децата също много се забавляват с мен в кухнята. Дъщеря ми вече ми казва, че тя ще ми казвала рецептите за здравословни близалки и чипс - това по повод, че не купувам такива храни и ако някой я почерпи обяснявам защо не е добре да се яде и тя не го прави. Това, обаче я презивиква да мисли как да ги направим здравословни. :) Та им пека едни домашни брускети, или бейкролс, както тя ги нарича от квасен хляб и пасата с подправки. :)

А от 10 ноември влизам в единомесечен цикъл на работа, на курс и по 10 часа ще съм извън къщи, та и не знам как ще успявам да натаманя и готвенето. Лошото е, че освен за децата ядене за цял ден, ще трябва да правя и за себе си...а и да е такова, че да го хапвам докато пътувам - нещо тип сандвич с айрян ще мисля....:( Абе зор ще е. :th:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Окт 26, 2014 2:15 pm

Снегът ме настрои към "зимна" кухня. Снощи трахана (6БПВМ). Днес: Леща с армеена чорба (9 БВ). Кисело зеле на фурна (10 БВМ). Зонова палачинкова торта (6БПВМ) . И остана син ми да подготви протеините за няколко дни от пилешките гърди, за да не са "мъртви".
Голямо готвене и накрая ще се наложи след два дни пак да седя пред печката :laugh1: Като сме вече двама и единият е в Зоната, а другият се върти около (добре че не е капризен и хапва всичко, което има, но все си допълва с нещо, което прави менюто му не толкова зоново) още не мога да докарам нещата до ястие за 3-4 дни. Много ме "подяжда" младежът, да ми е жив и здрав. :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Нед Окт 26, 2014 6:20 pm

Маня как приготвяш леща с армеева чорба...и 2-те много ги обичам,но точно леща не съм готвила по този начин..интересува ме само технологията...аз ще си я сметна.А ме вълнува толкова ,защото си мисля ,че лещата би се вдървила от солено-киселката чорбичка...ама пък знае ли човек...И още една питанка..армеевата чорба смяташ ли я за някакви блокове?Аз имам от миналата година в бутилки и си готвя супи с месо или постни с картофи и зеле ,но не я смятам за никакви блокове. :th:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Окт 26, 2014 6:28 pm

Леща, морков, лук, праз, чесън, чубрица, червен пипер, люта чушка/чили - варя в много малко вода с доливане (ако е необходимо), докато е готова - гъста, останала почти без вода. Доливам армеева чорба (не добавям сол и не я броя за блокове) и варя още 10-тина минути на силен огън, да кипне армеевата чорба.

Днешната леща беше - 5 блока леща (250 г), 1 моркова (1 блока), 200 г праз (2 блока), 130 г - 1 голяма глава лук (1 блок). 3-4 скилидки чесън. Другото са подправките - тях на вкус. Варих първоначално в 1 л вода до готовност. После долях 1/2 л. армеева чорба - така стана като яхнийка. Ако искаш да е чорба, просто вариш в повече вода или доливаш повече армеева чорба.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Окт 26, 2014 6:50 pm

Хахахаха, :laugh1: явно съм много приказлива във форума, щом вече съм "професор" :laugh1: . А не бих казала, че съм толкова навътре и наясно с всичко в Зоната... Има членове на форума с много по-дълъг и богат опит и резултати от мен... Но си мълчат, а не като мене - на всяко гърне мерудия :laugh1: :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Нед Окт 26, 2014 6:52 pm

Благодаря ти!Днес вече приключих с готвенето,но утре вечер ще си я направя.И аз предположих .че ще се вари във вода и ще се долива,защото така правя с картофите,но пък предпочетох да попитам,а не да откривам топлата вода :laugh1:И честито професоре! :bouquet:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Melkat » Нед Окт 26, 2014 8:18 pm

Честита професура, Маня :bouquet: Напълно си заслужаваш титлата :) Ти не просто се включваш, а даваш съвети, мнения и рецепти, които са много полезни за всички нас :bigsm22:
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот julypv2 » Пон Окт 27, 2014 10:27 am

Честито Маня, :bouquet: ! Едно огромно благодаря за всяка дума в подкрепа, рецепна и съвет. Усмивки.
Аватар
julypv2
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 52
Регистриран на: Чет Окт 02, 2014 7:44 am

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот eldass » Пон Окт 27, 2014 10:37 am

Ехеее, Маня професурата ти върви в крак с понижените килограми - напълно заслужени и двете! :hug:
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ginette » Пон Окт 27, 2014 1:32 pm

Да ти е честита новата титла Маня ! :bouquet: Професурата ти е напълно заслужена . :yess: Ти си ни много полезна с отзивчивостта да отговаряш на всички наши въпроси , да помогнеш със съветите ,които винаги ни даваш ,а и ..с идеите за разнообразни рецепти . Чудя се как успяваш . :applaus: Да си жива и здрава и очакваме следваща титла-академик . :hug:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот gogo » Пон Окт 27, 2014 3:52 pm

Manya написа:Хахахаха, :laugh1: явно съм много приказлива във форума, щом вече съм "професор" :laugh1: . А не бих казала, че съм толкова навътре и наясно с всичко в Зоната... Има членове на форума с много по-дълъг и богат опит и резултати от мен... Но си мълчат, а не като мене - на всяко гърне мерудия :laugh1: :laugh1:

Честита ти професура, Маня. :) И не се подценявай, много си полезна за форума. "Не питай старило, питай патило" - както казва народът.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ginette » Пон Окт 27, 2014 5:13 pm

Manya написа:Днешната леща беше - 5 блока леща (250 г), 1 моркова (1 блока), 200 г праз (2 блока), 130 г - 1 голяма глава лук (1 блок). 3-4 скилидки чесън. Другото са подправките - тях на вкус. Варих първоначално в 1 л вода до готовност. После долях 1/2 л. армеева чорба - така стана като яхнийка. Ако искаш да е чорба, просто вариш в повече вода или доливаш повече армеева чорба.
Маня ,лещата -5Б (250 гр.) сварена ли е :think2:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Окт 27, 2014 5:31 pm

Мерих я сурова - излезе точно 5 х 1/4 чаша. Почти не се наду, затова приех, че е 5 блока. По принцип Бари я дава 1/4 ч.ч. сварена. Но с няколко грама отгоре не мисля, че е от особено значение. В рамките на 10% е приемливо увеличение на въглехидратите. Морковът беше дребничък. Главата лук под 130 г. Така че мисля, че нещата са балансирани. Аз не издребнявам в грамажите. Водя се от това, че при Бари няма грамажи за въглехидрати и мазнини.
Но ако искаш да си прецизна в грамажа, първо си свари лещата само с вода и си я премери. Свари си отделно добавките. Смеси ги и ги вари заедно 2-3 минути и накрая добави армеевата чорба (ако решиш разбира се да пробваш с нея). Иначе си става и само с вода. Но аз обичам лещата с армеева чорба. У дома от дете помня само така приготвена леща.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ginette » Пон Окт 27, 2014 6:00 pm

Маня ,аз имам два вида леща в къщи .И двете са на ''Крина".Едната е Зелена леща (Green Lentils) ,другата е Френска леща (French Lentils)-тази я ползвам за салати ,не се разварява и стои топчеста ,като едновремешните .Интересно ,но и на двете стойностите са еднакви -П-28.06; В-57.09; М-0.96.Ако може да се вярва на етикета и ако правилно смятам то при мен 1Б сурова леща излиза 16гр или 5Б =80 гр ,та затова те питам .И аз винаги в сурово състояние меря и после след сваряването отново ,за да уточня грамажа на 1Б.
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Karrita » Пон Окт 27, 2014 6:06 pm

Маня, беше писала, че си взела на Олимпус цеденото мляко от 0%. Как го изчисляваш, че не е много балансирано?
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Окт 27, 2014 6:24 pm

Броя го само за протеин - 82 г. И си хапвам с него 3 бадемчета - за късната вечерна подкрепа. Като кремче е. Доста по-редичко от това от 2% и 10%. С вкус близък на този на изварата, само леко киселеещ. За въглехидрат - 1 с.л. какао и 1 с.л. маки бери (че и полифенолите да не липсват :laugh4: )
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта