Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Окт 17, 2014 9:12 pm

Barry Sears: All the good stuff is not in the yolk of the egg unless you include high levels of arachidonic acid as good stuff.
One egg yolk generally contains about 300 mg of arachidonic acid. The more egg yolks you consume, the more omega-3 fatty acids you have to consume to keep the AA/EPA ratio in an appropriate range.

Най-доброто не се съдържа в жълтъка на яйцето, освен ако не включвате високите нива на арахидонова киселина сред добрите неща.
Един яйчен жълтък обикновено съдържа (независимо от това дали яйцето е органично или не - б.м.) около 300 мг арахидонова киселина. Колкото повече яйчни жълтъци консумирате, толкова повече омега-3 мастни киселини трябва да приемате, за да се запази съотношението на AA / EPA в подходящи граници.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Окт 18, 2014 1:12 pm

Крем-супа от тиква
6БВМ

420 г тиква цигулка - 3 БВ
100 г праз - 2 БВ
130 г лук - 1 БВ
1 среден морков - 1 БВ
2-3 скилидки чесън
1-2 см корен джинджил
1-2 см корен пащърнак
20-30 г корен целина
1-2 дафинови листа
1 стрък свеж розмарин
1 ч.л. куркума
сол, чер пипер - на вкус
2 ч.л. гхи / зехтин

Всички зеленчуци се нарязват на ситно и се задушават в малко водичка до мекост за пасиране (10-15 минути). Когато са готови се пасират или блендират. Прибавят се подправките и се долива вода до желаната гъстота. След като кипне дафиновия лист и розмарина се изваждат от тенджерата и се прибавя мазнината (гхи или зехтин по желание). Поднася се топла.
Последна промяна Маня на Съб Окт 18, 2014 3:23 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот _belladonna_ » Съб Окт 18, 2014 2:45 pm

Никога не съм опитвала крем супа от тиква. Ще взема да я направя,благодаря. Нямам корен джинджифил, ще сложа малко смлян.
Аватар
_belladonna_
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 277
Регистриран на: Съб Май 10, 2014 2:08 pm
Варна
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Melkat » Съб Окт 18, 2014 7:36 pm

Маня, аз вчера правих сладкиша ти с тиква, дюля, круша и ябълка. Стана много вкусен. И мъжът ми много го хареса, и днес вече няма и следа от него ( от сладкиша, не от мъжа ми :) ). Изпекох останалата тиква, без да слагам стевия. Беше много сладка, сякаш съм я подсладила. Сега чета рецептата ти за крем-супата от тиква и се питам дали не става сладка от тиквата?
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Окт 18, 2014 7:44 pm

С добавените подправки и корена джинджифил, черния пипер (и малко чили, за което не писах) стана страхотна сгряваща супа. Правя я за първи път, като комбинирах 2-3 рецепти и я зонирах. Останах приятно изненадана от вкуса и затова я споделих. Не ми сладнеше изобщо. Хапнах 2 блока от нея с 3 блока извара и за десерт ябълка. Малкото количество, чесън, пащърнак и целина не ги броих за блокове, защото за мен са си подправки :laugh4: :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Melkat » Съб Окт 18, 2014 7:58 pm

И аз не издребнявам за малките количества. Страхотна си, Маня, продължавай в същия дух! С рецептите ти може цяло томче да се направи :)
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот _belladonna_ » Съб Окт 18, 2014 9:34 pm

Маня, направих супата! :) Хубава стана макар, че моите вкъщи нещо с недоверие я гледат. Добавих към порцията ми от два блока и маааааалко прясно мляко. Крем супите ги обичам със сметана по принцип, но няма как. А като я правих, доста се колебаех дали да не заменя праза с два блока друг зеленчук, защото по принцип лук не обичам, а в супата 3 блока идват от лук-праз и кромид. Но викам си не, ще я направя по рецепта. Другия път само това ще променя. Поне с един блок ще намаля лука. Иначе и на мен не ми сладни. Хареса ми.
Аватар
_belladonna_
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 277
Регистриран на: Съб Май 10, 2014 2:08 pm
Варна
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Окт 18, 2014 9:52 pm

Спокойно може да се сложи прясно мляко към супата. Но трябва да се преизчисли и за БП. Аз не си спомням кога за последно ползвах прясно мляко. Купувах да експериментирам за обезмаслено сирене и кисело мляко. Но нещо не се получиха нещата със сирене от Верея 0,1%. Та си стана на извара. А кисело не си струва играчката, щото продават такова на Верея.
В една от рецептите от които комбинирах супичката се добавя кокосово мляко. Но аз и от кокоса се въздържам (по препоръките на Бари).
Колкото до сметаната - може да замени гхи-то или зехтина - няма да е повече от 25% от порцията в червено. Пък и няма да го правиш всеки ден.

Моят син току що пресуши тенджерата със супата - много я хареса.
И този път съм успяла и с пилешкото - било останало "живо", а не както аз съм го правела "умряло" :lol: . Аз ще го пробвам утре, че тази вечер се замотах с вечеря от извара, грозде и бадеми. Но ухаеше вкусно, докато приготвях неговата порция.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Окт 19, 2014 11:14 am

Пиле с японски привкус

Марината
1 с.л. мисо
1 с.л. ситно накълцан динджифил
2-3 скилидки чесън (смачкани на каша)
1 ч.л. мед
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. лек соев сос
Всички продукти се разбъркват с 2-3 с.л. вода до кашица

Пилешките гърди се подготвят на порции от 3 или 4 блока. С върха на ножа се правят леки прорези върху филетата от всички страни. Маринатата се втрива във филетата и се прибират в хладилник поне за 2 часа.

Тиган с незалепващо покритие се загравя на котлона леко намазан със зехтин/шафраново олио/олио от макадамия. Филетата се запичат от всички страни по 2-3 минути. Изсипва се остатъка от маринатата и малко водица, слага се капака на тигана и котлона се изключва. След 10 минути се свалят от огъня.

Пилешкото става сочно и ароматно. 480 г пилешки гърди DUC без кожа в готов вид станаха 400 г.

Поднася се с пюре от карфиол и морков полято със с.л. от маринатата, бланширано броколи или друг въглехидрат по избор (съответните блокове) с добавена мазнина (гхи към пюрето, зехтин върху салатата), а може и ядки към десерта от плодове.

Мисо - Miso, е подправка с големи традиции в Япония. Тя е класифицирана като една от най-полезните храни в света. Представлява лепкава и гъста паста с наситен аромат и солен вкус. Пастата се образува в процеса на ферментация на ориз, ечемик или най-често соя. Зърната на изброените храни се накисват в смес от сол, вода и специален вид плесенна гъба, която е наречена кохи. Хранителните и вкусовите характеристики на мисото се определят от продължителността на ферментация, която трае няколко седмици или дори години

Мисо паста може да се закупи от Био магазин зелен

Скрит текст:
Изображение
За ужас на Ити пак в "траурната" чиния :laugh1: - 3 блока пиле, 1 блок пюре от карфиол и моркови, 2 блока грозде. Един великолепен обед.
Последна промяна Маня на Нед Окт 19, 2014 12:42 pm, променена общо 2 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Reason » Нед Окт 19, 2014 11:28 am

Това ще го пробвам. :cook1: Като чуя за сочни пилешки гърди и ... :msmile5:
Reason
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Окт 19, 2014 11:38 am

Моят син, който определено е по-добър готвач от мен, защото има и известен опит в тази област, ми обясни как да не "убивам" пилешките гърди (те така и така са си сухо месо). Номерът е процесът на приготвяне да не е повече от 20-25 минути топлинна обработка. Ако филето е начукано и изтънено времето е още по-кратко. Ако е цяло - добър начин е първо да се "запечата" на тиган, след което да се допече във фурна за още 10-15 минути.
Сега си обяснявам защо на въпроса дали да меря месото сурово или сготвено, отговорът беше - сурово. Защото както аз го готвех доскоро загубите бяха големи при пилето - прегарях му протеините :laugh1: и ставаше "мъртво".
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Окт 19, 2014 11:59 am

И две рецепти с мисо от сайта на Бари

Зеленчукова мисо супа
Порция: 1
Подготовка 15 минути
Продукти:
2 ч.ч. гореща вода
1 ч.л. мисо
3/4 ч.ч. размразени цветчета карфиол
1 ч.ч размразени цветчета броколи
3/4 ч.ч. размразен зелен фасул
¼ ч.ч. нахут от консерва (изплакнат и оцеден)
2 1/2 oz (70 г) сварени пилешки гърди без кожа – нарязани на хапки
2 ч.ч. спанак – или китайско зеле (накълцано)
1/2 ч.ч. бобови кълнове
1 ¼ с.л. загрято сусамово олио – за поръсване
1/3 ч.ч. парченца мандарина от консерва (във вода)
Начин на приготвяне:
В тенджера налейте горещата вода и добавете мисото. Разбъркайте. Добавете всички продукти без бобовите кълнове и зеленолистните зеленчуци и сварете в микровълнова печка за няколко минути, за да сготвите зеленчуците (аз бих го направила на котлона, защото не харесвам микновълновите печки). Извадете и добавете къновете, спанака (китайското зеле). Полейте със сусамовото олио. Мандарината е десерта ви.

Пилето може да се замени със 6 oz (168 г.) тофу за вегетарианците.

Дресинг от моркови и джинджифил
Страхотен начин да използвате джинджифил

Продукти
1/4 ч.ч мисо
1/4 ч.ч оризов оцет
3 с.л. зехтин екстна върджин
1/3 ч.ч вода
1 с.л. обелен корен джинджифил
2 с.л. агаве
1 с.л. сусамово олио
3 моркова
Начин на приготвяне:
Всичко продукти без морковите пюрирайте в блендер. На няколко пъти добавете и нарязаните моркови, като изчаквате добре да се пюрират преди да добавите следващите. Ако е твърде гъсто внимателно добавете още вода на супени лъжици
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Окт 21, 2014 9:05 am

Да се похваля и аз - сутринта за първи път видях седмица на кантара след девет месеца кръжене из, около, в Зоната. (79.85).При целия ми мързел да се движа по енергично. :lol: Но по-важното е състоянието на духа и самочувствието. Последните кръвни изследвания - всичко в норма. И останал един единствен медикамент - този за ХОББ-а. Може би ако се напъна да спра цигарите (ама не би, поне засега, мама им... :laugh4: :laugh4: ) и той след време ще излезе от употреба. Кръвно - клони вече към ниско, много често горната граница е 100-110. Обичайно - 120 на 80 (като на момиченце :lol: ), понякога 130 на 90 (нормално за моята възраст). Задъхване - снижено до минимум. 5-те етажа - почти всеки ден на екс :laugh4: . Задължително прибиране пеша през все по-дълъг маршрут до вкъщи. Доста дрежки ми седят като на закачалка, но пък обичам да ми е широчко и да не ме стяга - така че ще изкарат и този сезон. Е, правя си по някое малко подаръче за поредния успех :laugh4: . Но най-големия ще е, ако забравя да си купя цигари някой ден. :laugh4: Едва ли ще си имам небостъргач :laugh1: , ако ги спра, но знае ли човек... Не трябва да губим надежда и вяра :laugh4: (Пипи, разби ме с този виц :laugh1: )
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Стеф » Вто Окт 21, 2014 9:29 am

Браво Маня!!!! Много е хубаво като видиш на кантара една толкова обикновена, но и желана цифричка, нали... :yess:
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Вто Окт 21, 2014 9:45 am

Поздравления Маня!Същински героизъм е да умееш толкова добре да готвиш и да преустроиш цялата си кухня и съзнание в името на здравето си и да използваш толкова добре уменията си ,за да се чувстваш добре!И резултатите естествено са на лице!Продължавай да ни радваш споделяйки с нас знанията и уменията си! :bouquet:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Вто Окт 21, 2014 2:21 pm

Браво, Маня за стопените кг. :hug:

Копирах си и рецептите...сега ще ходя да диря Мисо и ще опитам маринатата с него, че аз правя 2-3 маринати, ама все тях въртя и вече ми се иска да опитам нещо друго. Благодаря, че сподели!
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта