Дневникът на Танита

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот tanita68 » Сря Сеп 03, 2014 9:28 am

Благодаря на всички за пожеланията! Много ме зарадвахте!
Ето и почерпка от мен:
:choco: :birthd:
Бонбонките на Кари и моята торта! :bigsm1: :bigsm2:
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Дневникът на Танита

Зоната
 

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот HippoDel » Сря Сеп 03, 2014 10:43 am

Мила Танита, :redflow:
Честит Рожден Ден и от мен! :bday1:
Желая ти да си здрава, щастлива и успешна във всичко. Много радост и усмивки! more-smile40

Весел празник! :balloons:

:skyle11: :skyle11: :skyle11: :hippo: :skyle11: :skyle11: :skyle11: :hippo: :skyle11: :skyle11: :skyle11: :hippo: :skyle11: :skyle11: :skyle11:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Melkat » Сря Сеп 03, 2014 11:01 am

Честит рожден ден, Танита :rose-1: Жива и здрава да си, щастие, късмет, любов и много успехи в зоната и извън нея :)
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Karrita » Сря Сеп 03, 2014 11:17 am

Честит празник Танитка!
Всичко най...най... и продължавай да се грижиш за себе си!
:rose4:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Tonkata » Сря Сеп 03, 2014 2:37 pm

Танита,
на твоя специален ден ти пожелавам здраве, късмет и много верни приятели !!! :hooo:
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот tanita68 » Пон Сеп 29, 2014 2:27 pm

Преместихме се най-после! Направо кошмар през последния месец с това преместване! Даже не успях да си набера много боровинки. Може би само около 6кг, част от които вече са изядени от домочадието. Сега всичко около мен е на вили и на могили дето се вика, чака ме голямо подреждане, но поне вече всичко е на едно място, а не както през последния месец - едно тук, друго там. Последните два дни нямам време и да готвя и да следя времето за хранене, хапвам набързо каквото има - къде по зоната, къде не и продължавам, а на моменти и хич не ям. Само пия вода. Мъжката половина замина на работа втора смяна, а аз се чудя от къде да я захвана, че има неща, които са негова работа като сглобяването на някои мебели, поставянето на полюлеите и т.н.
Скапана съм, вчера за два часа трябваше да изчистя едностаен апартамент така че да блесне - тоя дето се изнасяме от него. Тук уж почистих преди да почнем да караме багажа, но като подредя всичко пак ще трябва да се почисти по-основно. Оф, да спирам да се оплаквам, а да се захващам, че мене чака! ;) :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Маня » Пон Сеп 29, 2014 2:44 pm

О, местенето си е като един малък пожар... Важното е, че отиваш в по-добро жилище и ще ти е приятно да го подредиш. И покрай местенето да се освободиш от многото боклуци, които си насъбрала, а нямаш нужда от тях...
Но те разбирам, защото без местене, а само с прибирането на сина ми у нас уж за малко :laugh4: (ама май ще е за малко повече) ми се обърка цялата къща - а време за подреждане нямам особено. Предпочитам да посветя свободното време на четене, вместо да лъскам и подреждам. Но се наложи все пак да направя стаята му обитаема, а не "склада на мама" в каквато се беше превърнала. Е, и с негова помощ, но си беше нужно време, дори си взех един почивен ден в повече около Деня на независимостта, че да се справя. А сега отново трябва да свиквам да не съм сама и да се съобразявам с друг в дома... Добре че не се задържа много, по-скоро го раздава като на хотел и ресторант... :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Tony » Пон Сеп 29, 2014 4:17 pm

Танита, съчувствам ти! Преди 2 години го играхме този филм с бебе и малко дете. Сега ще се местим само като си купим наша си къща, щото като се сетя сега пък колко багаж има и свят ме натиска. Не знам при вас как е, но тук за "освобождаване" на някои неща и карането им на практ-пункта се плаща...при това прилична сума. Та, хубаво е да се освободиш от ненужен багаж, ама не винаги може да си го позволиш....та трупаме ние в гаража докато дойдат едни излишни пари, че да закараме на боклука. :)

Само хубави емоции ви желая в новото жилище! Пращам позитивна енергия да ти спори подрeждането! :)
Последна промяна Tony на Пон Сеп 29, 2014 7:41 pm, променена общо 1 път
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот tanita68 » Пон Сеп 29, 2014 6:56 pm

Ооооооооо, по отношение на освобождаването от ненужен багаж, то просто такъв няма - все пак трима души в едностайно жилище не могат за една година да натрупат много багаж. А иначе тук има нещо като склад ли да го нарека и аз не знам как - който има нещо ненужно го носи там и съответно, който има нужда от същото нещо може да го вземе(в повечето случаи безплатно или срещу символична сума) и да го използва. Честно казано на нас почти всички мебели са ни оттам, даже и леглото на малкия и количката. Освен това има много магазинчета, нещо като вещи втора ръка, където можеш да дадеш ненужните вече вещи и да вземеш нещо за тях. Тъй като детските дрехи са бая скъпички, а се носят най-много година или две(ако си го купил по-голямо) много финландци практикуват пазаруването от такива магазинчета на детски дрехи и обувки, в краен случай купуват ново и то обикновено дебнат някоя промоция около коледа(след коледа цените на много стоки падат наполовина). Виждала съм и деца, на които дрехите направо висят като на закачалка - купени доста по-големи. При положение, че едно детско яке за 2 годишно дете е към 60 евро всеки си прави сметката. А и всички знаем колко бързо ги израстват децата на тази възраст.
Така че по отношение на ненужните вещи няма проблеми. Даже сега трябва да търся диван за хола и някакви шкафове или нещо като секция, че ще бъде много голо - за сега имаме само две кресла и масичката за телевизора. :) А кухнята ми е обзаведена, липсваше само хладилник, но вече попълнихме тази липса с едно грамадно чудо - 219л хладилник и 81л фризер. Да има място за кутийките. :bigsm1: :bigsm2: Даже засега и някои от кухненските ми шкафове ще останат празни(тия на долния ред, че малкия само рови из тях). :bigsm1:
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Tony » Пон Сеп 29, 2014 7:55 pm

Леле, вярно ли е такава скъпотия? Вече наистина си мисля, че белгийците са постигнали комунизма в най-утопичните предстви на комунистите. :laugh1: Значи моите деца минават за "богатски" деца - имат по 4 якета за зимата всеки и по 3 чифта ботуши. :laugh: И понякога не им стигат в голям студ, ако ходим из парка и навън повече. :oh: При нас има и нормални магазини, където има якета и хубави дрехи по 50-60, че и 100 €, но има и магазини, в които за също прилично качество, но без да са непременно маркови дрехи може да вземеш чифт дънки за 7- 8 € и якета по 14-18 €, които са супер дебели и в същото време изглеждат чудесно. А разпродажби има 2 пъти в годината /януари и юли/ и достигат до 75-80 % от цената, като на касата има обичайно и допълнителен кортинг от още 10 %. Купувала съм страхотни маркови блузи, например, с дълъг ръкав по 2 €. Затова и всяко лято нося поне по 3 огромни чанти с дрехи и по 2 чанти с обувки от Рая и Нико на приятелки в България. Тук втора употреба почти никой не купува нищо - има само 1 магазин, който аз знам, където се продават вещи, дрехи, домашни потреби и т.н. втора ръка.

Белгийците са уникални - богати са, но дойде ли солдена/разпродажбата и пощуряват - пазаруват като за последно! Последните 2 години и аз взех да се побелгийчвам нещо. :laugh: Обичайно обличам децата за следващия сезон с маркови дрешки от разпродажби и то почти за без пари, което си е супер изгодно... Всеки един от тях има по един 3-крилен пълен гардероб. Май сега като се чета излиза, че аз не съм много в ред... :oh: :laugh4:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот tanita68 » Пон Сеп 29, 2014 9:51 pm

Тони, за инфо можеш да разгледаш сайта на marimekko - това са страшно качествени дрехи, финландско производство, но са и адски скъпи(става въпрос за детски дрехи), имаме няколко техни бодита втора употреба и изобщо не им личи, че са употребявани. Тук, поне в провинцията, където ние живеем не съм виждала кой знае колко магазини с маркови дрехи, всъщност май съм виждала само магазини на esprit. Почти всичко е финландско производство, тук много се носят едни гумирани гащиризони от децата, също такива гумирани ръкавици и гумени ботуши. Явно климата понеже е такъв и просто се обличат практично. Още отсега децата са облечени така. Пускат ги да играят навън, в пясъка - после само се измива дрехата с една влажна кърпа и е готова пак за носене. :) За сведение едни гумени ботуши са почти 30 евро. Един чифт чорапи са 2,50. Обикновено пазарувам на промоции в магазините или от тези втора употреба. Днес например си взех 3 клина за 10 евро(иначе един е 8 евро).
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Tony » Вто Сеп 30, 2014 7:51 am

Леле-мале! То и тук имаме гумирани комплекти и моите имат - за дъжд са идеални. Също ги обличам върху панталони и якета зимата като ходим в парка - така е, практични са, но са малко като ескимоси в тях :) А и те затоплят/запарват доста - моите и двамата са диви и след 10 мин търчане така навлечени и се събличат, защото се потят. Гумени ботушки има и от 25-30 €, но аз купувам от редовен магазин и дори не на разпродажба по 4-5 € - цената зависи от големината на ботуша. Е, не са с анимационни герои, но вършат чудесна работа.

Танита, и аз съм "на село", но тук други магазини освен маркови - няма. Есприт, Меxx, H&M, C&A, Geox, Clarks...изобщо каквото се сетиш и цените са европейски, но в никой случай не може да се каже, че са толкова убийствени като при вас. А, да...и по-евтините магазини са точно белгийско-холандските от типа на Zeeman и Wibra - от тях може да се пазарува на прилични цени и във време без разпродажби, а качеството си е много добро. След моите деца още поне 2, или 3 носят дрешките им без никакво притеснение и без да им личи, че са втора употреба.

Явно скандиванците са си бамбашка и те :)
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Стеф » Вто Сеп 30, 2014 11:03 am

Ами да ви кажа честно и аз пазарувам от дрехи втора употреба и като ги изпера с омекотител стават. Дори вчера намерих на малкия едно оригинално яке на Пума - 5 лв ми струваше.
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот tanita68 » Вто Сеп 30, 2014 1:48 pm

Божеееееее, аз тук като намеря на разпродажба бодита по 5 евро и съм щастлива, че са евтини. А ботушите по 30 евро нямат никакви картинки по тях, едноцветни и най-обикновени. От четвъртък в Лидл има едни гумирани комплекти - яке и гащиризон, горе-долу излизат 24 евро без някакви центове, откога ги чакам, че да взема на малкия. И ботуши за 14 евро. А иначе от втората употреба му вземах едни съвсем обикновени гумени ботуши за 3 евро, но те не стават за зимата - от тия са дето държат студено. Абе най-точно да обясня, че са все едно галошите на баба и дядо на село.
И другото, което ми направи впечатление - ние в България гледаме дрехите да са повече естествени материи(поне аз съм избирала за децата си такива материи), а тук са до голяма степен изкуствени материи. От детските години не ми се беше случвало като си събличам дрехата и от нея да хвърчат искри. А тук даже и одеялата са от изкуствена материя - 100% полиестер. Но пък забелязах, че бая топло държи.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Tony » Вто Сеп 30, 2014 2:52 pm

Да, гумените ботушки за дъжд са точно такива - от гума без нищо вътре и държат зимата студено, така е. То затова и цената им е 4-5 € максимум, ако са дюс, без картинки - ето подобни от магазина до нас. За зимата им купувам за парка ботушки тип "апрески", които са от непромокаем плат, а от вътре са с много дебела вата и са много, много топли. Тези са на Рая от миналата година - http://www.scapino.be/nl/kinderen/schoe ... 2236403711 , а тези са на Нико от миналата година: http://www.scapino.be/nl/kinderen/schoe ... 2336403123 . С тях, обаче, е немислимо да ги пратя на училище, защото там е топло и ще им уврят крачетата цял ден. За училище им купувам нещо такова, което да е с дебела подметка, кожени, но вътре да не е с дебела кожа, или вата, а обикновен плат. Тези в момента са намалени, но редовните цени са около 28-30-35 €, което си е поносимо. Имат и по едни зимни маратонки от по-високите за по-топлите дни. Сама виждаш какви са цените. Анцунзи и клинчета за Рая им взимам от Зееман, ето такива: http://www.zeemanshop.com/assortiment/b ... egging--30 - за момиче и момочешки има, които са около 5-7 € мах, всичко е 100% памук. Много рядко в някои блузки да има 5% еластан, или ликра. За децата особено всичко е само памук. Ти сама виждаш цените какви са... бодитата там са по 1 € бройката, а тези с картинките са по 2 € - редовна цена. Е има и от био-памук в С&А по 3,50 € и аз много ги харесвах и моите само от тях носеха като бебета и докато имаха памперси.

Аз така като те чета и си мисля, че при вас за храна, консумативи и дрехи за децата и 5000 € месечно няма да ни стигат... :oh:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот tanita68 » Вто Сеп 30, 2014 4:04 pm

Ами то всъщност зависи какво купувате. Ние например досега сме се оправяли с около 700-800 евро месечно, това за квартира, храна, ток и т.н.(моя беше безработен, ходеше на курс и това му плащаха). Сега в по-голямото жилище 500 евро е наема, в който влиза всичко - вода, ток, сауна, място за паркиране. За храна отиват към 300-400 евро като се съобразявам с разни промоции и намаления, а и повече пазарувам от лидл, където някои стоки са значително по-евтини. Сега в този град си купувам значително по-евтино зеле(явно наблизо има производител - магазините дори и от една верига да са си определят цените на местна почва - в съседния град, който е на 18км и където досега живеехме, същото зеле го купувах от същата верига магазини за около 2 евро на кг, а сега го купувам за 99 цента и не е просто сезонно намаление, защото съм го забелязала и от преди да се преместим тук, ние преди от тук пазарувахме веднъж седмично). За разните плодове следя промоциите по магазините и вземам по-голямо количество като са на промоция. Сега ще трябва да проуча тук дали има откъде да си купувам овес, че той е малко проблематичен. Иначе котидж имам наблизо - Лидл ми е на 15 минути пеш от жилището, тъкмо си правя и разходка с малкия. Сьомга обикновено намирам в четвъртък на по-сносна цена, не филе, а цяла риба. Последния път се върнах в къщи с едно чудовище около 3кг. От Лидл си вземам мариновано пилешко филе или такова неовкусено и си го правя аз, а за мъжката половина - пилешки бутчета, които готвя на някаква манджа да има да си вземе на работа. За него - картофи, за мен гледам да има салата, гъби, карфиол, чушки и някакви плодове. Малкия обикновено яде каквото си избере - от моята храна или от на баща си, придружено с много плодове и зеленчуци. Даже понякога отказва всичко готвено и предпочита суровите плодове и зеленчуци с малко пиле или риба.
А дрехи и обувки не се купуват всеки ден, а и гледам да улуча пак някоя промоция или да взема от втора употреба. Оправяме се някакси. Ако остане на мен и аз бих вземала всичко органик или био и бих си правила всичко в къщи, но моя понякога мърмори че все правя нещо, преди мърмореше, че много ток отивал, абе направо ме вбесяваше честно казано. Та покрай него трябва да се съобразявам с всичко и понякога трудно мога да го убедя да купим някои неща.
Ако знаеш какъв ужас беше докато го убедя за хладилника. А като пристигна и видя какъв е голям беше едно мърморене. Но сега е доволен.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта