Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Сеп 20, 2014 5:25 pm

Ами защото съм се объркала :laugh1: Чудя се що след това смути нещо не е съвсем както трябва :laugh1: Аз си го пийнах както съм описала - с още 3 блока извара :laugh1: Някъде другаде съм мислила, като съм си пийвала и хапвала :laugh1: 'Ко да пра'ш - остарявам :laugh1:
Хайде, за решилите да го тестват отивам да го оправя още веднъж.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот gogo » Съб Сеп 20, 2014 6:23 pm

Manya написа:Смути от круша и лайм

100 г круша (без дръжката и "дупето")
1 цял лайм (с кората)
1 БВ киснат овес+ечемик (около 40 г, зависи от поетата вода)
3 БП протеин на прах
18 киснати бадема
1 см обелен корен от джинджифил
1 ч.ч вода

Всичко в булета и 3 въртенета по около минута.

Маня, не се ли притесняваш, че кората може да е третирана с някакъв химикал? :hm:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Сеп 20, 2014 6:33 pm

На моите години за кога още да се притеснявам (преживяла съм и Чернобил) - все още не съм решила да се боря за безсмъртие :laugh1: :laugh1: Химията ни е завладяла отвсякъде. Да не би това което ядем и дишаме да не е отдавна отровено? Райските кътчета, незамърсени от човешкото безумие са толкова малко, а и не бих могла да живея там - няма интернет :laugh1: Колкото са "био" продуктите от био-магазините. Океанът да не би да не е замърсен, след като толкова старателно "пречистват" рибеното масло (а като е толкова пречистено дали е останало нещо от онова, което търсим в него - омега 3). Човек трябва да е реалист и да прави каквото може, пък да става каквото ще!

По принцип, когато купувам цитруси и преди да ги употребявам се подлагат на щателно измиване (с хлорираната софийска вода :laugh1: ). И за освежаване преди употреба с кората, ги кисна 2-3 часа във вода. Така че малко от малко може би съм отстранила химията. А в моята зарзаватчийница цяла зима имаше "нетретирани" лимони, портокали и мандарини.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Сеп 21, 2014 10:25 am

От две седмици си имам гостенин у дома. Синът ми нещо се задържа по-дълго от обичайното и май ще е за по-постоянно. Е, хубаво е с детенце у дома. Макар че трябва да се приспособявам за живот със съквартирант. :laugh4: Но проблем със Зоната няма. Просто приготвям не по 3, а по 7 блока. Той е непретенциозен към храната и каквото му сервирам, това хапва. Така че поне 2 хранения на ден са му зонови (закуска и вечеря). Опитвам се полека лека да го привлека към Зоната, защото определено има нужда от това. Надявам се, ако остане по-дълго у дома, да успея.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Нед Сеп 21, 2014 10:38 am

Успех с привличането на сина ти в зоната, Маня. :)

Сега ви четох с Гого за химикалите и изобощо замърсеността на храната и какво ли още не. Та исках да ти споделя нещо. Ние сме малко "сбъркани" на тази тема с мъж ми и имаме няколко джаджи, с които мерим това-онова из храните, които консумираме. Исках да ти кажа, че по-добър ефект има когато киснеш плодовете и зеленчуците във вода с оцет. Аз например си пълня едната част на мивката с около 4-5 л вода, слагам вътре 1 чаша оцет и слагам нещата, които ще консумираме вътре за около 2-3 часа. Обичайно пълня мивката сутрин и до обяд когато се прибираме ги вадя. Стойностите на нитрати, нитрити и тежки фракции падат около 3 пъти. Отделно, че така накиснатите храни издържат повече време в хладилник, а пък да не ти разказвам какво чудо остава отлагано по мивката, която после мия с препарат, че да паднат всички "мазни" съставки, с които ги мажат за да са издръжливи. :oh:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот roksi » Нед Сеп 21, 2014 1:40 pm

за химията в плодовете и зеленчуците,преди доста време по TV . диетолог обяснява, как може да се намалят нитрати, нитрити и др.със сода бикарбонат(неутрализирала ги),като в 4л.вода се слага 1с.л (разтопява се)и се остава да престоят, за 30мин.след което се изплакват.
Аватар
roksi
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 125
Регистриран на: Сря Фев 06, 2013 8:48 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Сеп 21, 2014 6:09 pm

Хумус от суров нахут
4 БВМ

3/4 ч суров нахут - 3 БВ
1 лимон - 1 БВ
1 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. зехтин
2 скилидки чесън
2 ч.л. млян кимион
сол на вкус

Накиснах нахута в студена вода, която сменях няколко пъти за около 24 часа. Лимона обелих и почистих от семките, ползвах само месестата част. Всичко сложих в нутрибулета с 1/4 ч.ч. вода и ползвах ножовете за раздробяване. Стана разкошен хумус. Винаги съм го правила досега с варен нахут. Но новия уред и експеримента се оказаха супер.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Сеп 21, 2014 6:30 pm

Нещо като мусака
6 БПВМ

6 БП - 168 г домашно смляна кайма от 50:50 телешко и свинско контрафиле
2 БВ - около 80 г накисната комбинация от овес и ечемик (меря преди накисването)
1 БВ - 240 г червена чушка
1 БВ - 240 г тиквичка
1 БВ - 130 г червен лук
1 БВ - 240 г домати (обелени и смлени на сок)
3 БМ - 1 ч.л. шафраново олио
3 БМ - 1 ч.л. гхи
сол, чер пипер, червен пипер, кимион, копър, магданоз, чесън - на вкус

В тиган загрях шафрановото олио и домавих каймата, която завъртях в него няколко пъти, долях малко водичка, за да се отдели на зрънца (не обичам да е на едри парцали). Посолих и добавих сухите подправки. Когато беше готова добавих към нея нарязаните на дребно зеленчуци и осесено-ечемичената смес и ги задуших за 2-3 минути в тигана под капак. Прехвърлих в тава. Залях със доматите и разбърках. Долях още 1 кафяна чашка вода и запекох във фурната под фолио.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Нед Сеп 21, 2014 7:50 pm

Маня, тази мусака изглежда много вкусна, само трябва някак да си я преправя да е без чушки и домати и да е с пишешка кайма, но вече имам идея, ще сложа морков и заливка с кис. мляко и белтък, като намаля блоковете на каймата с един.
Днес си правих спанак с ориз, оризът беше овес, стана супер.
Маня, ти май обичаш доста киселичко, като гледам 1 лимон или 1 лайм за нищо ги нямаш. :laugh1: И аз правя хумус, но с варен нахут и с малко сок от лимон. :)
Много ми е любопитно някой път да пробвам някое от твоите смутита. Доста екзотично звучат. :laugh4:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Сеп 21, 2014 8:02 pm

Боже, Хипо, това е мъка да не можеш да си хапваш едно или друго. Че и да си в Зоната. Толкова ограничено става менюто.
Можеш в мусаката чушките и доматите да замениш с увеличаване на количеството тиквички и лук и добавиш морков. Пак ще стане супер и с пуешка кайма.

Да, обичам и лимон, и лайм. Когато не бях в Зоната много често съм си правила цитронава - сок от лимон и лайм и газирана вода. Страшно освежително.

А между другото сутрин топла чаша вода (не гореща) с 1 ч.л. лимонов сок или резенче лимон много хубаво събужда преди зоновата закуска. На мен идеално ми замества сутрешното кафе. А и се твърди, че тази комбинация помагала и за отслабване, ама надали :laugh4: .Но пък е вкусно и събуждащо.

Колкото до хумуса - интересно ми беше дали ако е само накиснат и ползвам новата си машинка ще се получи вкусен хумус. И аз обичайно го правя с варен. Но и със суровия стана много добър.
Последна промяна Маня на Нед Сеп 21, 2014 8:16 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Нед Сеп 21, 2014 8:09 pm

О, да ние пием водата с резанче лимон в нея. И аз сутрин пия топла вода с лимон, но едно е 1ч.л., а друго цял лимон. :laugh1:
Аз имам проблем с чуствителни зъби и затова ми е трудно да ям кисело, иначе и аз много обичам лимон, а дъщеря ми си го яде като ябълка. :laugh1:
Manya написа:Боже, Хипо, това е мъка да не можеш да си хапваш едно или друго. Че и да си в Зоната. Толкова ограничено става менюто.

Така е, Маня, но псориазисът ми намялява и това е най-важното! :yess: Вярно, че става доста бавно, но аз и на това съм доволна.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Сеп 21, 2014 8:19 pm

Е, нали не си представяш, че тези 4 блока хумус ще ги хапна наведнъж? По блок добавен към друг въглехидрат (например печена филийка - леле, от кога не съм яла хляб :laugh4: ) и протеин. Не е толкова кисело.

Радвам се, че имаш подобрение с псориазиса. Това просто ти оправя самочувствието най-малко! А ти си стриктен човек и ето че резултатите са налице!
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Сеп 21, 2014 8:40 pm

Сладкиш с тиквички
6 БПВМ

2 БВ - 480 г тиквички
4 БВ - 56 г овесено-ечемичено брашно/овесени трици
4 БП - 4 яйца
2 БП - 100 г извара (по етикет)
6 БМ - 2 ч.л. гхи
стевия, бакпулвер, ванилия, канела, карамфил, джиндживил, кардамон, индийско орехче - на вкус

Тиквичките се настъргват на едно ренде, леко се посоляват, след 20-тина минути се изстискват. Яйцата се делят на белтъци и жълтъци.Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг.Изварата, маслото, жълтъците и брашното се смесват и към тях се добавят подправките и истисканите тиквички. Ако е много гъста сместа, се слага малко от сока от изстисканите тиквички. Белтъци се вгъват. Пече се в тавичка покрита с хартия за печене 20 минути на 180 градуса с вентилатор.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Пон Сеп 22, 2014 5:33 pm

Маня, би ли споделила по колко време киснеш овес, ечемик и нахут? Май им трябва различно време да омекнат? Реших да накисна овес и аз, но вече около 20 часа кисне и си е твърд да му се не знае... до утре заран дали ще стане за ядене се чудя? :hm:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Сеп 22, 2014 5:52 pm

Тони, ако очакваш да омекнат като варените - забрави. Все пак си хрупат. Е, в никакъв случай не е като сухото зърно, което не можеш да схрупаш. Сдъвчи 2-3 сухи зърна и после 2-3 киснали и ще разбереш разликата.
Аз си накисвам овеса/ечемика за закуската вечер и сутринта го включвам към нея. Ако накисна по-голямо количество му сменям водата. Зрънцата съвсем леко набъбват, като поемат водата. Обемът им се увеличава с 10-20%, а понякога дори няма видима промяна. Просто е киснал и толкова. Поел е колкото може вода, набъбнал е колкото си реши (явно зависи от сорта). Вкусът е съвсем различен от този на варения разбира се. Но на мен си ми харесва. То моя вкус си е малко изчанчен. Винаги предпочитам суровите продукти.
Нахута за суровия хумус го киснах 24 часа, че може и повече. Вкусът е съвсем различен от този на варения. На сурово. Но това е въпрос на вкус. На мен ми е ужасно вкусно така.

А твоя овес след тези 20 и повече часа вече ще е и почнал да кълни.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Пон Сеп 22, 2014 7:05 pm

Сега ходих да го видя - хич и не е покълнал още. :hm: Вчера по това време го накиснах. Сега, ако ми кажеш, дали да му излея водата, или кво да го правя? Че накиснах за 4 блока и може да сложа 1 блок сега за вечеря, пък утре заран да идзям още 1, а другите 2 да останат за други ден. Като е накиснат как го съхраняваш - във вода, или отцеден и в хладилник? Извини ме за лаишките въпраси, ама само лимец ядем у нас накиснат и то като правих преди, за 4-мата си го изяждахме за едно хранене и сега не ми е съвсем ясно дали така само накиснат ще издържи 2 дни, да речем? Ти поне имаш повече опит с овес и ечемик.
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта