Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Пет Сеп 19, 2014 1:40 pm

Защо бе, има и за обработени меса - шунка, бекон, салами, колбаси, риба тон от консерва :laugh4: Това не са ли обработени меса ;)
Колкото до зеленчуците - в обработен вид са дадени онези, които някак не е прието да се консумират сурови (не че не може, защото тиквичката е например дадена в сготвените, а в суровите я няма - аз си я хапвам на салата сурова). Поне така са разпределени в списъка на сайта.
Като разглеждам рецептите на сайта на Барито - месата са все в суров вид дадени, както са в таблицата.
Последна промяна Маня на Пет Сеп 19, 2014 1:48 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogo » Пет Сеп 19, 2014 1:45 pm

Manya написа:Малко инфо от мрежата (Nutrition Facts)за съдържание на протеини в 100 г пилешки гърди без кожа от бройлер или свободно отглеждани
Пилешки гърди без кости, сурови – протеин 23 г (30 г за 1 БП)
Пилешки гърди без кости, варени/задушени – протеин 29 г (24 г за 1 БП)
Пилешки гърди без кости, на скара – протеин 29 г (24 г за 1 БП)
Пилешки гърди без кости, печени (фурна) – протеин 29 г (24 г за 1 БП)
Пилешки гърди без кости, пържени – протеин 33 г (21 г за 1 БП)

Като ги изпържиш се увеличавало количеството протеини :th: :laugh1: :laugh1: и хапваш по-малко количество. :smdance: Само дето не обичам да пържа.


Пържено - хем вредно, хем по-малко количество. :( Кой ще яде пържено тогава? Да не забравяме обаче и факта, че месото ще поеме и от мазнината и тогава балансирането отива на кино. :refuse:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот HippoDel » Пет Сеп 19, 2014 1:47 pm

Маня, ти ме уби с твоята логика! :stupid: :laugh1:
Първо, тиквичката я има в таблицата със суровите зеленчуци, и е 240г за 1ВБ.
Втора, щом по твоята логика зеленчуците са дадени варени, защото не не ядат сурови, логично е тогава и месото да е дадено в обработен вид, имам предвид печено, варено или задушено. Ти сурово ли го консумираш? :laugh4:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogo » Пет Сеп 19, 2014 1:48 pm

Italiano написа:Всъщност има логика - в 100 гр. сготвено пилешко има по-малко вода, а в пърженото е най-малко.
Само не мога да разбера защо и варените, и на скара са по 29 гр.

Сигурно америчките гърдички не са като гъби и не поемат вода като българските. :lol:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Пет Сеп 19, 2014 1:51 pm

Хип, говоря за сайта на Барито - там сурова тиквичка няма. Има само сготвена.
Нашата таблица е обогатена от Пипи след практиката й и контактите й с инструкторите на Бари.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот HippoDel » Пет Сеп 19, 2014 1:54 pm

ОК, за тиквичките добре, но за месото? Каква е логиката, да няма данни за варено и печено, след като за зеленчуците има, след като месото се консумира винаги след обработка?
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogo » Пет Сеп 19, 2014 1:55 pm

Manya написа:Ето и малко данни за 100 г сьомга

Дива атлантическа сьомга – сурова – 20 г (омега-3 – 2018 mg)
Дива атлантическа сьомга – готвена на суха топлина – 25 г
Атлантическа сьомга, отглеждана във ферми – сурова – 20 г (омега-3 – 2506 mg)
Атлантическа сьомга, отглеждана във ферми – готвена на суха топлина – 22 г

Всъщност най-богата на омега 3 се оказва отглежданата във ферми атлантическа сьомга. Всички други видове са с много по-ниско съдържание на омега 3.

Маня, това че питомната сьомга има повече омеги от дивата ми се струва малко нелогично. :refuse: Омегите в сьомгата, пък и в другите риби, идва или от водорасли или от риби, които са яли водорасли. Във фермите кой знае със какво хранят горките сьомги, така че не е ясно от къде ще им дойдат толкова омега-3. Докато дивите сьомги си живеят на воля и си хапват здравословна храна, демек други рибки и така се снадбяват с омега 3. Не вярвам във фермите на сьомгите да им дават рибено масло. :laugh4:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogo » Пет Сеп 19, 2014 1:57 pm

HippoDel написа:То е ясно, че така ще ти отговорят. Въпросът е, ако уточниш от колко грама сурово пилешко, колко излизат след печенето, дали отговорът ще е същият. :think2:

Хипо, може да ги затрудним американците с този въпрос. Как да разберат, че тук в БГ помпат с вода пилешкото, а и другите меса, като за световно. :)
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Пет Сеп 19, 2014 2:08 pm

HippoDel написа:ОК, за тиквичките добре, но за месото? Каква е логиката, да няма данни за варено и печено, след като за зеленчуците има, след като месото се консумира винаги след обработка?

Не съм биохимик, за да знам какви промени настъпват в продуктите при различните видове обработка. Вероятно Бари е правил измервания и проверки и е стигнал до тези стойности. Все пак опитът му е доста по-голям от твоя и моя в пази посока. Човек или се доверява на предложената информация, или избира друга хранителна програма. Не всичко е логика. :) (А аз, като повечето жени, съм скарана с логиката много много отдавна :laugh1: , едва си взех изпита в университета едно време - три пъти съм се явявала!! :laugh1: ).
Не съм успяла да изчета всичко в сайта на Барито - много е, има много въпроси и много отговори, може да има и на твоето питане.
Като следя фейсбук страницата му - там всичките му постове са посветени на омега-3, рибеното масло, коментари на различни статии в научната и ненаучната преса във връзка с различни заболявания и диети. И навсякъде коментара му е - противовъзпалителен хранителен режим + омега 3.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот qgodka8 » Пет Сеп 19, 2014 7:43 pm

Имам няколко въпроса на които много ще се радвам да ми отговорите.
1. Блоковете ми са разпределени така
Сутрин-2
Обед-3
Слетобедна закуска -1
Вечеря-2
Вечерна закуска-1
Мога ли да разменя блоковете за закуска и обед да са така
Закуска-3
Обед-2
Другото което е аз ставам в 6 и закусвам в 6:40 а обеда ми е в 10:30. Проблем ли е че е толкова рано

2. Рибеното масло помага ли за по бързо отслабване?
Какъвто и да е отговора коя марка в България е най хубава?
qgodka8
 
Мнения: 29
Регистриран на: Сря Авг 06, 2014 10:50 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogo » Съб Сеп 20, 2014 8:55 am

qgodka8 написа:Имам няколко въпроса на които много ще се радвам да ми отговорите.
1. Блоковете ми са разпределени така
Сутрин-2
Обед-3
Слетобедна закуска -1
Вечеря-2
Вечерна закуска-1
Мога ли да разменя блоковете за закуска и обед да са така
Закуска-3
Обед-2
Другото което е аз ставам в 6 и закусвам в 6:40 а обеда ми е в 10:30. Проблем ли е че е толкова рано

2. Рибеното масло помага ли за по бързо отслабване?
Какъвто и да е отговора коя марка в България е най хубава?

Здравей,
Няма никакъв проблем да размениш блоковете за обяд и закуска. Това което трябва да се спазва е:
-между 2 хранения не трябва да има повече от 5 часа;
-след ставане от сън до 1 час трябва да се храниш;
-храненето ти трябва да е балансирано;
-30 мин. преди хранене трябва да пиеш вода.
Относно времената за закуската и обяда - не виждам и тук проблем. Тогава следобедната ти закуска трябва да бъде до 15.30.
Рибеното масло е от изключителна важност за пребиваването в Зоната, което пък води и до достигане на оптималното тегло, т.е отслабване(за тези с наднормено тегло). Проблемът е, че в БГ качественото рибено масло е 2,5-3 пъти по скъпо от това в iHerb. И при положение, че се приема постоянно става същинско финансово харакири да си го купуваме от БГ. В моя дневник можеш да прочетеш повече за рибеното масло и как аз си го поръчвам от iHerb. Успех. :)
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот HippoDel » Съб Сеп 20, 2014 3:08 pm

Manya написа:
HippoDel написа:ОК, за тиквичките добре, но за месото? Каква е логиката, да няма данни за варено и печено, след като за зеленчуците има, след като месото се консумира винаги след обработка?

Не съм биохимик, за да знам какви промени настъпват в продуктите при различните видове обработка. Вероятно Бари е правил измервания и проверки и е стигнал до тези стойности. Все пак опитът му е доста по-голям от твоя и моя в пази посока. Човек или се доверява на предложената информация, или избира друга хранителна програма. Не всичко е логика. :) (А аз, като повечето жени, съм скарана с логиката много много отдавна :laugh1: , едва си взех изпита в университета едно време - три пъти съм се явявала!! :laugh1: ).
Не съм успяла да изчета всичко в сайта на Барито - много е, има много въпроси и много отговори, може да има и на твоето питане.
Като следя фейсбук страницата му - там всичките му постове са посветени на омега-3, рибеното масло, коментари на различни статии в научната и ненаучната преса във връзка с различни заболявания и диети. И навсякъде коментара му е - противовъзпалителен хранителен режим + омега 3.

Маня, аз пък във всичко търся логика и за щастие, според мен, в Зоната всичко е много логично. Иначе никога не бих се доверила на който и да е хранителен режим, ако няма достатъчно информация, която да е логична според моите разбирания. Ще ти кажа какъв е моят отговор на въпроса ми. Ако при обработка на месото се губи само 10% от теглото му, което би трябвало да е една нормална загуба на тегло, то тогава разликата м/у 1ПБ печено или задушено месо и 1ПБ сурово би била само 10%, т.е. незначителна. Помня, че Пипи беше питала за печено пилешко на грил и и бяха отговорили, че може да се приеме, че количеството е същото защото загубата на тегло при печенето е незначителна.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот HippoDel » Съб Сеп 20, 2014 4:46 pm

gogo написа:
HippoDel написа:То е ясно, че така ще ти отговорят. Въпросът е, ако уточниш от колко грама сурово пилешко, колко излизат след печенето, дали отговорът ще е същият. :think2:

Хипо, може да ги затрудним американците с този въпрос. Как да разберат, че тук в БГ помпат с вода пилешкото, а и другите меса, като за световно. :)

Гого, това не се прави само в България, за съжаление, по големите вериги по цял свят е така. :(
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот tanita68 » Нед Сеп 21, 2014 9:26 am

Тук във Финландия например май не съм срещала замразено пиле (от Лидл купувахме единствено замразена патица и пуйка), но почти всичкото месо, което се предлага по магазините е мариновано, рядко можеш да намериш неовкусено. А реално в опаковката има и някакво количество марината и в цената, която плащаш уж за месото се получава, че плащаш и маринатата в кутията.
Аз лично предпочитам да е неовкусено и аз да си добавя подправките, изключение прави само едно пилешко филе, което съм виждала да се предлага само в Лидл и е страшно вкусно. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Tony » Нед Сеп 21, 2014 10:25 am

tanita68 написа:Тук във Финландия например май не съм срещала замразено пиле (от Лидл купувахме единствено замразена патица и пуйка), но почти всичкото месо, което се предлага по магазините е мариновано, рядко можеш да намериш неовкусено. А реално в опаковката има и някакво количество марината и в цената, която плащаш уж за месото се получава, че плащаш и маринатата в кутията.
Аз лично предпочитам да е неовкусено и аз да си добавя подправките, изключение прави само едно пилешко филе, което съм виждала да се предлага само в Лидл и е страшно вкусно. :)


Леле, вярно ли? Тук пък продават предимно охладени меса, има и замразени, разбира се, но са по-малко като разновидности. Овкусени също има, но не са повече от неовкусените също. А в Лидл изобщо не продават замразени меса, само риба има замразена. Явно от магазин до магазин в съответната страна от една и съща верига има разлика. :think2:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogo » Нед Сеп 21, 2014 5:25 pm

Тони, в БГ Лидъла и замразени и охладени меса и риба се предлагат. Шарен свят. ;)
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron