от Маня » Сря Авг 27, 2014 2:10 pm
Ами когато готвиш за 1 човек, фризерът се оказва много добро нещо. Една опаковка пилешки гърди без кожа е между 500 и 600 г. Пуешките по спомен бяха към кило и нещо. А аз купувам само охладени опаковки. Като ям веднъж на ден месо (че и това ми е много), как иначе да се процедира. Пуешките гърди вече не помня как ги бях сготвила, но гледам че са шпиковани с чесън и морков. Пилешките обикновено са овкусени и запечени във фурната или на тиган. Като изстинат - меря грамажа за 3 блока, увивам във фолио за свежо съхранение и редя във фризера. После вадя порцийката, затоплям в тигана (нямам микровълнова и никога няма да си купя такова чудо). Добавям блоковете въглехидрати и мазнини - и вечерята е готова. Същото и със сьомгата. И сьомговата пъстърва (нея пък няма как - продават я цяла риба, това не мога да го изям за седмица). През сезона съм си купувала разни видове гъби. Задушавам ги, за да си намалят обема и после или в кутийка, или в пликче - пак във фризера на порции с грамаж по Зоната. Пиша бележки, за да знам какво е и колко е и в моменти на безпаричие или мързел да се иде до магазина винаги има нещо полуготово за вечеря.
Е, моите чекмеджета са само 2 и запасите не са кой знае какви, но има и печени чушки в пакетчета по 140 г, и нарязани пресни чушки за бързо добавяне към храната, някоя и друга замразена зелена подправка.
Моя приятелка, в чието семейство едно ядене не се яде втори път, а тя така и не се научи да готви в малки обеми, фризерът решава въпроса кардинално. Готви, сервира, останалото във фризера. След седмица-две вади, претопля и сервира като току-що сготвено. Хем не хвърля храна. Хем си пести и време за готвене.