Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Авг 15, 2014 6:02 pm

Ех, вие ходещите, обикаляте София като луди. А аз нали съм мързел, ако може само около маршруто от офиса до вкъщи (че сутрин няма почти нищо отворено, освен магазина дето си купувам цигарите) :laugh1: :laugh1: До Метро май веднъж ме е возил син ми и ми се стори на края на света. Да не говорим за Икея. А ако тоя китайския ти свърши работа, сподели.
Това, което знам е че понася загряване до 80 градуса (с 20-тина повече от желатина). Няма мирис, няма вкус, не променя вкуса на желирания продукт (при желатина винаги ми остава някакъв дъх).
Утре като си купя изварка, ще пробвам сиренето ти. Май имам някакъв изостанал агар-агар от времето, когато не бях около Зоната.

Да не забравя - брои се за въглехидрат, не за протеин!

Скрит текст:
Един от по-новите хитове на пазара или “тия новите, вашите, аз не ги знам”, както баба казва. Все по-познат у нас става Агар-агар. Едно нищо и никакво червено водорасло родом от Азия, където се използва от стотици години. Но на етикетите на най-разнообразни продукти обикновено носи стряскащото име E406. Азиатците и Ирландцте хапват тези водорасли от памтивека. По тези места това е традиция, но за нашите гоеграфски ширини е нещо ново.

Агар се появява в Европа в края на по-миналия век. Поради неразбирането на предимствата му пред желатина, той остава на заден план за дълго. С напредването на науката и навлизането ѝ в кухнята (официално), откриваме, че благодарение на агар, а и на още няколко други водорасли можем да сервираме топли желатини. Това може и да ви се струва необичайна причина, но както се казва “в природата и кухнята няма нищо случайно”.


Агар-агар, или просто агар е желиращ агент – полизахарид, който се добива от няколко вида червени водорасли. Оказва се, че това червено водорасло и неговите свойсвтва са познати в Азия от стотици години. Поради ред причини агар стига до Европа едва в края на 19 век и дори тогава не успява да нанбере сила и скорост, за да стане популярен.

Както в повечето случаи, и тук температурата играе важна роля. За да се активира, е нужно да бъде нагрят и то не просто затоплен, а температурата трабва да стигне до точката на кипене (над 90℃). Разбира се, преди това е задължително да се разтвори в хладка вода. Желира при около 40-45℃, за сравнителнон кратко време.

Агар е един от най-интересните желиращи агенти, тъй като температурата му на топене е по-висока от тази на желиране, което на прост език ще рече, че можете да залеете нещо желирано с помощта агар с горещ сос (не по-горещ от 80-85℃), без то да се стопи.

Ще си позволим да ви разкажем за още едно, две свойства на агара, които не са толкова популярни. Например добавянето на сорбитол или глицерол предпазва хидроколоида от дехидратиране. Какво означава това? Желетата, приготвени с агар са сравнително порести и при външна намеса (разбъркване или натиск) желето започва да отделя течността, с която е приготвено. Това е и причината да можем да използваме агар за пречистване на бульони и сокове.

Ако имате желание да замените желатина с агар имайте едно наум! Агара е доста по-силен желиращ агент и образува чупливи желета. Както и желатина, може да се изплзва за пригтвянето на течни (полу-течни) гелове и сосове.

Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Пет Авг 15, 2014 8:43 pm

Четох, че агар агара не може да желира, ако в съда има мазнина. Не знам дали е вярно? :doNotKnow:

Скрит текст:
Как да използваме агар-агар

1. Агар-агарът се разтваря в гореща или студена вода. Кисненето отнема няколко минути. Количественото съотношение вода - агар-агар би трябвало да е описано на опаковката. В случай, че не е описано, се използват 0,9 грама към 100 милилитра вода.

2. Слага се да кипне.

3. След това остава да къкри 5 минути (ако е на прах) или 10-15 минути, ако е под формата на снежинки. Това се прави, за да може да се разтворят активните вещества.

4. Добавя се към затоплени смеси, но може да се прилага и към такива на стайна температура.

5. Когато сместа изстине, агар-агарът трябва да е стегнал.

Агар-агарът е идеален за желиране. Може да се използва в кремове като замени употребата на яйца.

Използва се като емулгатор, стабилизатор и коагулатор при производството на различни храни и напитки.


Хубаво е да се знае

Количеството агар-агар на прах и това на желатина не са взаимно заменими. Разликата е в съотношенето стягащ агент и вода/течност. С еднакво количество агар-агар/желатин се постига различно стягане, като желиращо преимущество има агар-агара.

Една чаена лъжица агар-агар на прах се равнява на една супена агар-агар на снежинки.

Смеси с агар-агар не трябва да се поставят в съдове, в които има олио или друг вид мазнина, понеже това пречи на стягането. По същата причина, не бива да се използва фолио.

При употреба в смеси с кисели плодове като цитруси и ягоди, е желателно да се използва по-голямо количество.

Ензимите в кивито, ананаса, пресните смокини, папаята, мангото и прасковата, нарушават желиращите свойства на агар-агар. Затова е препоръчителна термична обработка преди използването им.

Други продукти, които влияят на желирането са спанакът и шоколадът.

След отваряне пакетчето се съхранява в хладилник, в противен случай има опастност да се развали - See more at: http://www.gingerylemon.com/2012/10/zna ... sE6DL.dpuf
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Авг 15, 2014 9:16 pm

Ами правила съм панакота с агар-агар. А основата е сметана или кисело мляко.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот vanja » Пон Авг 18, 2014 6:05 pm

[quote="Tatyana"]Не съм сигурна дали за същото шишенце от Лидл става въпрос, но Ваня ще каже, като го види. И аз скоро взех такъв оцет, но и през ум не ми мина, че после мога да го ползвам за зехтин :yess:. Ето го
[offtopic]Изображение[/offtopic

Точно това е шишенцето :yess:
Аватар
vanja
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 176
Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 1:35 pm
Бургас

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот eldass » Пон Авг 18, 2014 6:35 pm

В Аико има такива шишета стъклени с дюза 200 мл. вместимост - 8 лв.
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tatyana » Пон Авг 18, 2014 9:04 pm

Тези в Айко май не са добре - 8 лв. за празно шише :о
Елдас, мисля, че миналата седмица все още го имаше този оцет в Лидл. Шишето е с вместимост 250 мл и е около 3 лв., а оцета не е никак лош. Е, не е като истинското балсамико, но става. За едно хубаво крушово балсамико преди време дадох 7-8 лв. за същото количество. Сега съжалявам, че не взех и ябълково, но вече не го намирам.
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот gogo » Вто Авг 19, 2014 10:28 am

И аз от Лидъл съм купувал подобно шише с балсамико с идеята след като го употребя да го напълня със зехтин, но още не съм го изпразнил до края.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот eldass » Вто Авг 19, 2014 1:19 pm

Аз не ползвам оцет. Но все пак ако реша.....това шише стъклено ли е?
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот gogo » Вто Авг 19, 2014 1:50 pm

Моето е стъклено.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Авг 20, 2014 7:43 am

Йееее, Зоната е голяма работа! Днес за първи път успях да кача 5-те етажа до офиса на един дъх, без почивки. :laugh1:
Килограмите ми не мърдат, обиколките също, въпреки намалените блокове. Но се чувствам великолепно. Дишането ми (въпреки цигарите и жегите) е супер. Задъхването почти го няма като се разхождам или говоря по-дълго.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот eldass » Сря Авг 20, 2014 7:47 am

Еее, Маня това е пътят! Ако има повече етажи можеш да си правиш разходки през деня /малко раздвижване от бюрото в офиса ;) /.
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Сря Авг 20, 2014 9:37 am

Браво, Маня! Чудесно!

А аз след месец и половина без колело вчера се озорих да отида до аптеката дето ни е на 4 км от къщи и да се върна - колко пот му люйнах, не е истина. :oh: То, вярно, че си дадох зор да отида за време и на висока скорост, ама и не очаквах да ми е толкова трудно. Човек малко да се заседи и после става с мъка всяко движение. :(
Последна промяна Tony на Сря Авг 20, 2014 10:44 am, променена общо 1 път
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот gogo » Сря Авг 20, 2014 10:19 am

Tony написа:Браво, Маня! Чуднесно!

А аз след месец и половина без колело вчера се озорих да отида до аптеката дето ни е на 4 км от къщи и да се върна - колко пот му люйнах, не е истина. :oh: То, вярно, че си дадох зор да отида за време и на висока скорост, ама и не очаквах да ми е толкова трудно. Човек малко да се заседи и после става с мъка всяко движение. :(

Тони, с малки суми, но редовно ! :lol:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Авг 26, 2014 3:58 pm

дата----------26.1.---------26.4--------------26.08
ръст-----------156----------156---------------156
тегло-----------92-----------85----------------82 (-10 kg)
талия---------119----------108---------------103 (-16 cm)
ханш----------125----------116---------------114 (-11 cm)

По калкулатора на Бари
Body Fat %:
------------------56------------49---------------45 (-11%)
Body Fat Weight (lbs):
----------------115-------------91---------------81
Lean Body Mass (lbs):
-----------------90-------------94---------------99

Можеше да е и по-добре, но като сметна и още 4-5 кг месец преди влизането в Зоната - не мога да се оплача.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tonkata » Вто Авг 26, 2014 4:52 pm

Manya написа:
Можеше да е и по-добре, но като сметна и още 4-5 кг месец преди влизането в Зоната - не мога да се оплача.

Поздравления, Маня !!! :bigsm22:
Рeзултатите ти са страхотни ! Като прибавим и доброто настроение, повишената физическа активност и многото нови запознанства - резултатите са СУПЕР !!! :yess:
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот gogo » Сря Авг 27, 2014 5:31 am

Браво Маня, давай в същия дух. :hug: И да зарежеш цигарите. :pray:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron