1 кг сирене се прави от 4-6 л прясно мляко. И понеже не е купешко, а от домашна крава, трудно е да се прецени. По принцип лятното мляко е по-воднисто, защото животните са предимно на зелена паша. През зимата е по-гъсто и маслено, защото ядат зърно. Освен това всяка крава дава различно мляко. Не е като да ти го изравнят по масленост в млекокомбината
като вземат душицата и ти го поднесат в някакво измислено качество...
Аз бих го броила като котидж или рикота - 56 г без добавяне на мазнини. Всички видове сирена, кашкавали и извари се правят с пресичане на млякото с мая или киселина. В зависимост от това дали е предварително сварено, дали е кипнало или само загрято до определен градус и още куп разни дреболийки, след което и периода на зреене - крайния резултат винаги може да се нарече сирене.