Таблица и количества за блок на различни продукти

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Italiano » Пон Юли 28, 2014 3:58 pm

Хммм, знам ли ... онова на Хелиос си е тебешир отвсякъде, а това домашно сирене е доста вкусничко, т.е. има повече мляко и оттам си мисля, че трябва да е с по-малък грамаж за блок.
Ама колко?! Иначе предложението за 77 гр. е примамливо, но разликата от 28 до 77 си е доста голяма.
:th:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Зоната
 

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Пон Юли 28, 2014 4:10 pm

1 кг сирене се прави от 4-6 л прясно мляко. И понеже не е купешко, а от домашна крава, трудно е да се прецени. По принцип лятното мляко е по-воднисто, защото животните са предимно на зелена паша. През зимата е по-гъсто и маслено, защото ядат зърно. Освен това всяка крава дава различно мляко. Не е като да ти го изравнят по масленост в млекокомбината :laugh1: :laugh1: като вземат душицата и ти го поднесат в някакво измислено качество...

Аз бих го броила като котидж или рикота - 56 г без добавяне на мазнини. Всички видове сирена, кашкавали и извари се правят с пресичане на млякото с мая или киселина. В зависимост от това дали е предварително сварено, дали е кипнало или само загрято до определен градус и още куп разни дреболийки, след което и периода на зреене - крайния резултат винаги може да се нарече сирене.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Italiano » Пон Юли 28, 2014 4:33 pm

Да, 56 гр. изглежда по-разумно.
И все пак да взема на 42 гр. да го смятам ...
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Пон Юли 28, 2014 4:47 pm

Е, не се стискай толкова :laugh1: Ще икономисаш някоя стотинка от сиренето :laugh1: Все ще го усетиш само на кътните си зъби. :laugh1: :laugh1: Друго си е да хванеш един току що откъснат розов домат от близо кило с една буца хубаво истинско сирене...
Пък и не се случва често човек да попадне на вкусно домашно сирене - било то свежо или твърдо. Особено за гражданята. :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Пон Юли 28, 2014 6:13 pm

Я и аз да попитам - млечни орехи, млечни бадеми - колко за 1 БМ?
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Tatyana » Пон Юли 28, 2014 9:50 pm

Мисля, че пак са си толкова. Що да им се променя мазнината като стоят 5-6 месеца :th:. Аз бадеми, орехи и лешници ги оставям за една нощ в студена вода, после ги изсушавам върху кърпа и на вкус стават като млечни, току-що откъснати, та затова мисля, че не се променят блоковете мазнина. Това са си мои някакви разсъждения де, та нека и по-опитните да кажат.
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот HippoDel » Пон Юли 28, 2014 10:00 pm

Съгласна съм с Татяна. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот tanita68 » Нед Авг 03, 2014 5:08 pm

И аз си накисвам бадемите и си ги ям така. Не обичам люспите и си ги беля.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот tanita68 » Нед Авг 03, 2014 6:53 pm

Имам въпрос! Някой знае ли какво количество е червения касис за 1 блок?
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Tatyana » Нед Авг 03, 2014 7:09 pm

Черния от тук излиза към 59 г за блок. За червения нямам представа :doNotKnow:, но предполагам ще е нещо подобно.
Пак от горния сайт има данни за сок от червен касис, който е 56 г за блок.
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Нед Авг 03, 2014 7:16 pm

http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1879/2 - 60 г за 1 БВ

П.П. Ох, това е на база 112 г. Всъщност за 100 е 65 г. - http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2274
Последна промяна Маня на Нед Авг 03, 2014 7:46 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Tatyana » Нед Авг 03, 2014 7:28 pm

А сега де.... :th:? Сега порових в нета на "червено френско грозде" и излезе това:
От този сайт излиза 112,5 г за блок, но не знам дали са извадени фибрите.
От ББ-то пък излиза към 95 грама, та сега съвсем се обърках :think2: :laugh:
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Нед Авг 03, 2014 7:49 pm

Tatyana написа:От ББ-то пък излиза към 95 грама, та сега съвсем се обърках :think2: :laugh:


Татянче, и от ВВ излиза 65 г. :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Tatyana » Нед Авг 03, 2014 8:01 pm

Останах с впечатление, че от този сайт не са извадени фибрите :th:. Та като извадих 4,3 г фибри се получи 9,5 и оттам 94,74 г за блок. Нещо все не мога да ги оправя тези фибри извадени ли са или не са :laugh:. Утре ще обяснявате пак ;)
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Нед Авг 03, 2014 8:15 pm

В базата а USDA, която ползват различни сайтове, вкл. и ВВ, фибрите са изведени отделно, както и захарите, така че въглехидратите са точното число, с което пресмяташ.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Italiano » Нед Авг 03, 2014 10:20 pm

Tatyana написа:А сега де.... :th:? Сега порових в нета на "червено френско грозде" и излезе това:
...

Само да уточня, че червеното френско грозде не е касис. По-кисело е и е нормално да е по-голямо количество при по-малката захарност.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron