Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tatyana » Нед Юли 27, 2014 1:03 pm

Маня, ще тръгнат и килцата още надолу, но по-добре не ги мисли тях. Важното е, че се чувстваш добре и това е смисъла да се храним така. Те и моите не щат да мърдат в последно време, ама а карам само на око докато пътувам. А преди няколко дни направих същото като теб с динята :glaugh: . Много я обичам и нямам спирачки, ако е на масата. Сега отивам за още, но вече балансирам със сиренце (любима комбинация), а останалото със сух протеин и ядки. Блоковете е ясно, че ги надвишам, но поне да е балансирано. Засега няма негативен резултат на килограмите от нея, даже мааалко надолу. Като изключим честите посещения до WC-то :laugh4: , ама няма друг начин с вода и диня :laugh:
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Юли 27, 2014 1:20 pm

Скъпа Татяна, изобщо не се притеснявам - все пак за 6 месеца 13 кг минус си е супер. Имам поне още година време да стигна до желаните - постъпателно, полека лека, без бързане. А ако и успея да се вдъхновя да се движа малко повече... Но засега все пак наличните килограми, цигарите, хашимотото и ХОББ-а ме ограничават, но и това полека лека ще се подобри... Шестте месеца в Зоната направиха толкова промени с мен, следващите ще направят нови. :laugh4: :laugh4: :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот eldass » Нед Юли 27, 2014 8:00 pm

Маня, а инфарктната пътека как ти се струва... ;) Повече движение ще разбута още повече метаболизма и ще има повече и повече ползи и килограми надолу.
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tatyana » Нед Юли 27, 2014 8:33 pm

Manya написа: все пак за 6 месеца 13 кг минус си е супер.

Много повече от супер са си 13 кг :bigsm18:. Някъде бях чела, че куркумата и кориандъра засилват обмяната на веществата и по едно време хапвах кисело мляко с по 1/2 или 1 ч.л. от двете - вече не си спомням. А иначе участват в състава на една рецепта за смути, което е основно противораково. Ето какво открих, че съм сваляла за тези две подправки от нета, преди време, когато повече се интересувах от тази тема.
Скрит текст:
Куркума – Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки. От гледна точка на човешката енергия, куркумата прочиства енергийните канали на тялото. Фитоподхранващите й вещества имат функция на антиоксиданти и подмладяват организма. Тя е полезна при възпаления, ревматоидни артрити и травми. Подправката спомага за нормализирането на обмяната на веществата и затова помага при кожни заболявания. Сместа от мед и куркума може да се използва като компрес при изкълчвания, разтягания и възпаления на ставите. Една чаена лъжичка куркума, разтворена в чаша вода, помага срещу стомашни болки и диария. Половин чаена лъжичка куркума и равно количество сол, разтворени в чаша топла вода, имат антисептично действие и се използват за промивки и дезинфекция на устната кухина, възпаления на венците и отмиване на налепи в гърлото. Използва се топъл разтвор. Студеният разтвор се използва за профилактика на вирусни заболявания и настинки. При анемия се използва четвърт чаена лъжица куркума, разтворена в мед.
Летливите масла, съдържащи се в куркумата са със значителна анти-възпалителна активност. Още по-мощно противовъзпалително средство е жълто-оранжевият пигмент на куркумата, наричен куркумин. Куркумата осигурява ефективно лечение при възпалително заболяване на червата. Помага срещу ревматоиден артрит, кистизна фиброза. Води до намаляване риска от ракови заболявания. Куркуминът и неговите антиоксидантни действия дават възможност да се защитят клетките от действието на свободни радикали. Куркума и лук в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво. Куркума и карфиол в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на простатата. Намалява риска от детска левкемия. Подобрява чернодробната функция. Осигурява сърдечносъдова защита. Води до намаляване нивата на холестерол. Осигурява защита срещу болест на Алцхаймер.

Кориандър – използван в народната медицина за облекчаване на тревожност и безсъние в Иран. Семена от кориандър се използват в традиционната индийска медицина като диуретик, от кипване на равни количества семена от кориандър и семена от кимион, след това течността се охлажда и се използва. Като цяло и в традиционни медицината, кориандър се използва като газогонно и за храносмилане.
Кориандър е документиран и като традиционно лечение на диабет.
След използването на семена от Кориандър в проучване върху плъхове, има значителен ефект в понижаване на нивата на общия холестерол и триглицериди, както и увеличаване на нивата на липопротеините с висока плътност. Кориандър сок (смесен с куркума на прах или сок от мента) се използва както за лечение на акне.
Зърната на кориандъра имат завидна репутация на поддържащи здравословното ни състояние агенти. В някои части на Европа, той се смята за традиционно „анти-диабетично” растение, а в някои части на Индия той е почитан заради анти-възпалителните си свойства. В САЩ благодарение на наскоро проведени изследвания той е уважаван като подправка, имаща понижаващ нивата на холестерола ефект. Действа защитно и срещу салмонела.

А ето и още една статия за куркумата, в подкрепа на горното.
куркума
Не пречи да опиташ. Малко странно е на вкус с кисело мляко, но си спомням, че после даже ми харесваше. Тъкмо и аз ще го почна пак тези дни, че го бях забравила това. И при мен нещо зациклиха килцата. Поне няма да ги броя за блокове подправките ;)
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Юли 27, 2014 9:01 pm

О, че може ли без подправки :laugh1: ? Дори бонбонките на Кари съм модифицирала с добавка на протеин и подправки - чили, мента, кориандър, кардабон, канела, джинджифил - стават невероятно приятни за следобедна закуска бонбончета, удобни за носене. Правя ги всеки 9 дни. Понякога заменям част от ядките с бадемово, кайсиево, гроздово или сусамово масло.
В моята кухня подправките винаги са били желан гост. И не се пропускат дори в странни на пръв поглед комбинации. Изварата забъркана с малко чили, куркума и зехтин става супер допълнение към домат или чушка.
Млечно (извара,котидж,кисело мляко) - овесено(в последно време само накисната комбинация от овес и ечемик, дори оставени леко да покълнат) - плодовата (череши, кайсии, ябълка, праскова, боровинки, малини, вишни - поне сега има всякакви вкусни пловоде, за зимата ще му мисля) сутрешна закуска винаги е "обогатена" с аромата на канела, джинджифил или мента.
Да не говорим за месата - не бих могла да ги преглътна, ако предварително не са били мариновани с подправки.
Всъщност има толкова много възможности човек да си приготви храната съвсем по Зоната. Аз лично не изпитвам никакъв проблем да си съставя менюто. Отварям хладилника и... винаги има какво да се комбинира. И винаги в зелената зона (като изключим фурмите в бонбонките).
Късната закуска продължава да е чаша кисело мляко Верея 0,1% (с добавка понакога на 1/4 ч.л. маки бери и стевия ) и ядки.
В Зоната човек може да прояви вкуса си към готвене, всичко е въпрос на фантазия и желание. Толкова невероятно вкусни комбинации могат да се измислят и да не се чувстваш, че си "на диета". Всъщност отдавна не възприемам Зоната като диета за отслабване. Това си е супер начин на хранене. И при всяко отклонение усещам дисконфорт. Не, не ми е нито гадно, нито гузно, че слизам от колелото понякога, но определено организмът се чувства по-добре в Зоната, отколкото извън нея.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tonkata » Пон Юли 28, 2014 10:18 am

Manya написа:О, че може ли без подправки :laugh1: ? ..............

Винаги съм се радвала на тези, които използват различни подправки в храната. Аз за съжаление нямам тази култура или може би навик. Четейки твоите постове виждам, че използваш различни комбинации за които аз никога не съм и предполагала че са подходящи. Определено ще ги пробвам. Надявам се да нямаш нищо против моето плагиатстване. :)
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Юли 29, 2014 11:43 am

Мда, след като продължих динената вакханалия цели два дни, от вчера съм на 9 блока. Поне засега не съм усетила глад между храненията. Но не искам да кажа какво прочистване на бъбреците става вече четвърти ден... иде ми да си купя памперс за възрастни, че поне да се настипавм нощем... :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Пет Авг 01, 2014 4:16 pm

Маня, ти нали щеше да правиш сирене от мляко с 0,1% масленост, какво стана? Сподели, моля. Ако вече си писала по въпроса, извинявай, но съм пропуснала. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Авг 01, 2014 4:41 pm

Не се получи сирене, допускам че се дължи на това, че млякото освен че е обезмаслено е и пастьоризирано. А май сирене се прави от прясно издоено и затоплено до 35-37 г мляко. Като не стана - просто го направих на рикота с лимон.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Пет Авг 01, 2014 5:05 pm

Жалко. :notagree: Нали ще се видим в понеделник? :yess:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Авг 01, 2014 6:43 pm

Понеделникът вече е качен в телефона, да не забравя :laugh1: :laugh1: Разбира се, че ще се видим. Остава и да се познаем. :laugh1: :laugh1: Ще трябва некъв код за разпознаване :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Пет Авг 01, 2014 7:54 pm

Няма страшно, ще се познаем и без код. ;)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Karrita » Съб Авг 02, 2014 6:13 am

Manya написа:Ще трябва некъв код за разпознаване :laugh1:

Носете табела " Зона" :lol:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Авг 02, 2014 9:39 pm

Страхотно късно вечерно блокче, как ми дойде на ум! :laugh4: Адски свежарско.

200 г кисело мляко Верея 0,1 % 1 БП+1 БВ
3 млечни ореха - 1 БМ
2-3 капки стевия
листата на 2-3 стръка мента

И за усутрешна закуска от 2 БПВМ става. Още сега ще си го пригтвя.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Съб Авг 02, 2014 11:20 pm

В понеделник всеки с книжка на Барито под едната мишница и кантарче под другата.
Така със сигурност ще се познаете.
:laugh4:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tatyana » Вто Авг 12, 2014 11:28 am

Маня, дай повече инфо как ги правиш тези пърхутки на тиган :hungry: ? На оребрен тиган или на обикновен незалепващ ги правиш? Много ги обичам, но досега съм ги яла само панирани, а така макар и вкусни хич не са зонови :laugh:
Предварително благодаря :bouquet:
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron