Здравето в Зоната

Дискусии свързани със здравето - съвети и начини за постигане на по-добро здраве.

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Здравето в Зоната

Мнениеот gogo » Съб Май 24, 2014 5:24 am

tanita68 написа:
gogo написа:
tanita68 написа:Гого, а от тия таблетки по-малка разфасовка няма ли? Че иначе ще трябва да се плаща мито за тази опаковка. И дали ще помогнат при артрит?


Танитка, не видях по-малка разфасовка. И аз ходих до митница и платих ДДС, но и така ми излиза неприлично безбожно изгодно. Та една опаковка е 300 хапчета, като се пият по 2 хапчета на ден, което е 1500 мг - Glucosamine Sulfate • 2KCL и 1200 мг-Chondroitin Sulfate. Това стига за цели 5 месеца. Мен ме устройва напълно. При теб не знам как е положението. В краен случай можеш да си поръчаш няколко дози като си дойдеш в БГ. Аз ги взимам за кокс и гон артрозата ми. Би трябвало да помагат и при артрит. Нищо не пречи да се посъветваш и с личния си лекар.

Гого, на мен ревматолога ми препоръча да пия глюкозамин 2 месеца, след това 6 месеца почивам и после пак така. При мен се получава унищожаване на ставния хрущял от самия организъм(автоимунно заболяване) и на негово място се образуват шипове. Това засега засяга само ставите на пръстите на ръцете като се образуват много неприятни удебелявания и изкривявания от това. С глюкозамина малко се нормализираха нещата, в смисъл намаляха възпаленията и пръстите, които не можех да изправя започнаха да се движат и не ме болят толкова. В началото като си взех рибено масло започнах да пия по-висока доза - по 10 капсули дневно от това, което ти препоръчваш, но сега го намалих на 5 капсули, че нещо ми е зор да пия по толкова много капсули. Само да спомена, че курса с глюкозамина не съм го правила в последните две години - първо заради бременността и после заради кърменето, никой доктор не можа да ми каже категорично дали влияе на детето. Тук видях на аптеката 120 таблетки глюкозамин за около 18 евро, на мен са ми напълно достатъчни за курса от 2 месеца лечение така че може би ще си взема от него. Но най-вероятно ще го взема чак като спрем да се кърмим, че сега не смея все още.

Танита, моята схема е 3 месеца глюкозамин и хондроитин, 3 месеца почивка и пак така. Рибеното масло също си пия - по 5 гр омега 3.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Здравето в Зоната

Зоната
 

Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот Sunshine » Вто Юни 10, 2014 8:05 pm

Искам да Ви разкажа за моя опит в Зоната и ще се радвам да споделите мнението си!

Аз съм 27 годишна жена. От 3 години ПРЕДИМНО се храня в Зоната, като през цялото време съм се занимавала с различни спортове и водих активен начин на живот. Храних се по правилата на Зоната през повечето дни от седмицата, за да поддържам килограмите си, защото иначе силно варираха. Не съм била с наднормено тегло! Не съм пила лекарства и не съм страдала от някакви сериозни заболявания.
Преди 2 месеца ми откриха лека чернодробна стеатоза, като АСАТ и АЛАТ бяха в норма. Оказа се, че имам и висок холестерол - 6. Според лекарите е наследствена обремененост. В семейството си имам двама лекаря и реших да се посветя ФАНАТИЧНО на Зоната, за да нормализирам положението.
2 месеца бях плътно в Зоната. Нямам нито едно прегрешение, няма една хапка извън Зоната или непремерена с кантарче. Мерих ВСИЧКО до грам. Не пия алкохол, не пуша, не взимам лекарства, пия много вода, спортувам 6 пъти седмично разнообразно - бягане, плуване, танци, катерене, колело... Храната ми включваше САМО БЛАГОПРИЯТНИ въглехидрати, мазнини и белтъчини.
Въглехидрати: сурови плодове и зеленчуци. Никакво брашно, никакви житни култури, никакъв алкохол, без мед, без подсладители... Нищо неблагоприятно!
Мазнини: сурови ядки, зехтин, авокадо и тахан. Нищо неблагоприятно!
Белтъчини: извара, яйца ( до 5 седмично), рядко сирене, много риба. Без месо! Нищо неблагоприятно!
Млечни продукти: прясно мляко 1% и кисело мляко 2%
Изчела съм всички книги и форуми за Зоната. За всеки малък въпрос пишех директно в сайта на д-р Сиърс. Рекламирах Зоната на всички около мен...
Всяка седмица мерих мерките си и по таблицата смятах нужните ми блокове. Бях "образцова зонарка".
Резултатът!
Отслабнах твърде много. Прилошава ми и трудно спортувам. Но нека говорят цифрите! Представям изследвания, преди и след тези 2 месеца:
10.04.2014г. 10.06.2014г.
кръвно налягане 120/80 90/60
холестерол 6 5,70
триглицериди 0,63 0,68
АСАТ 16 24
АЛАТ 12 25
HDL - 1.66
LDL - 3.7
и любимото ми!
ЗАХАР!!!! 4 5,15

Показателите ми са по-лоши от първоначалните. Има само минимално намаляване на общия холестерол. Но повишената кръвна захар беше истински шок. Всички в семейството ми са с нормална кръвна захар и аз винаги съм била! Повтарям - имам двама лекари в семейство и междувременно бях прегледана от двама специалиста и следена от личната ми лекарка.
Кръвта не лъже, а Зоната???
Ако някой смята, че проблемът е, че аз не съм била стриктна, имам тетрадка, в която съм записала всяко едно хранене по часове, спорт, как съм се чувствала, дори и как съм приготвила храната си. Готова съм да разисквам въпроса.
Целта ми не е да оспорвам Зоната! Но вече не знам какво да мисля и как да се храня! Объркана съм, защото искрено вярвах, че се храня по най-добрия начин с най-полезните храни, правилното количество и съотношение!
Ще пиша и в сайта на д-р Сиърс и по другите Зонарски форуми.
Вашето мнение?

Очаквам коментари!
Последна промяна Sunshine на Сря Юни 11, 2014 8:06 am, променена общо 1 път
Sunshine
 
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Юни 10, 2014 8:00 pm

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот HippoDel » Вто Юни 10, 2014 8:37 pm

Целта ми не е да оспорвам Зоната! Но вече не знам какво да мисля и как да се храня! Объркана съм, защото искрено вярвах, че се храня по най-добрия начин с най-полезните храни, правилното количество и съотношение!
Ще пиша и в сайта на д-р Сиърс и по другите Зонарски форуми.
Вашето мнение?

Писа ли в сайта на Сиърс? Интересно ми е какво ще ти отговорят.
Тук има хора, някои от тях лекари, които напротив, си подобриха резултатите от изследванията с помощта на хранене в Зоната. И холестерол и захар. Да не би да не си пила достатъчно течности или да си приемала недостатъчно блокове на ден? :doNotKnow: Трудно е да каже човек, като не знае подробности. И тук има хора, които се оплакват, че не отслабват или изпитват глад и като започнат да споделят какво и по колко ядат, се оказва, че не са в Зоната. Освен това всеки персонално си прави хормонална настройка, за да е максимално в Зоната.
Ако някой смята, че проблемът е, че аз не съм била стриктна, имам тетрадка, в която съм записала всяко едно хранене по часове, спорт, как съм се чувствала, дори и как съм приготвила храната си. Готова съм да разисквам въпроса.

Сподели повече подробности, за да можем да коментираме. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот Tatyana » Вто Юни 10, 2014 11:20 pm

Sunshine, искрено съжалявам за това, което описваш :(.
Кръвното не мисля, че е притеснително - моето е цял живот такова и ми е много добре. Холестерола ти е намалял, което също е добре. Останалите показатели не ми говорят кой знае колко, защото не съм лекар. Предполагам, че Таня и други лекари от форума ще се включат, за да ги коментират тях. Не пишеш по колко блока приемаш на ден при този спорт - 6 дни в седмицата си е доста активно натоварване :running:.
Аз съм само от няколко месеца в зоната и не съм чак толкова компетентна. Но е факт, че се чувствам прекрасно, откакто се храня по този начин. Дори се отървах от няколко излишни килца, с които се бях почти примирила, че ще си ги нося доживот. Две седмици поизлязох от зоната и определено нямах търпение да се върна към режима. Дори не спортувам отдавна, а се чувствам изпълнена с енергия. Почти на 43 съм, пуша, пийвам редовно винце (понякога много рядко и друго) и въпреки това, се чувствам значително по-добре, откакто съм в Зоната и нямам сериозни здравословни проблеми (поне аз не знам за такива), като изключим рядко настинки.
Наистина за първи път чувам, че някой има каквито и да било оплаквания, откакто се храни по този начин и съм доста изненадана :think2:.
Ще чакаме Пипи и останалите опитни зонбита да се включат по този въпрос, както и аз ще очаквам с нетърпение отговорите от екипа на д-р Сиърс.
Както и Хипо е написала, моля те, сподели повече подробности за начина си на хранене, блокове, вода и т.н. - ти знаеш какво, щом се храниш от 3 години по зоната. А може и дневник да си направиш, ако имаш желание. Надявам се скоро всичко да е наред :yess:
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот Pipilota » Сря Юни 11, 2014 4:12 am

Sunshine Ще те помоля да редактораш първия си пост..т.е да си копираш написаното от другия сайт, и да изтриеш този линк.... :atten:
И отделно, тази "НОВА ТЕМА" ще бъде преместена в темата Здравето в Зоната под формата на коментари !
Благодаря за разбирането.
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот Sunshine » Сря Юни 11, 2014 7:41 am

Съжалявам Pipilota, но не ми позволява да копирам поста ми, а не ми се пиша пак цялото на ново, сега го пиша и на англисйки. Тема, в която искаш да се преместим е огромна, а мисля, че това е доста важно и бих предпочела да е отделно, надявам се си съгласна.

Давам примерното ми хранене:

Преди закуска: 1-2 чаши вода.
Закуска: 3 ВМП: 8:30-9ч.: 200 гр. кис.мляко, разбъркано с 112 гр. извара и 1 с.л. пълнозърнест тахан, 2 ВБ плод (280 гр ягоди или 1 праскова... всеки ден различен, но само 1 вид плод), едно малко кафе. 1 ч.л. рибено масло. Първо ям белтъчните, после плода, накрая кафето ( не е нес, а на кафеварка).
Около 11-12"30: спорт : едно от трите : 1 час плуване - 2км / 8 км тичане / 40 мин аеробика
Обяд: 3 ВМП: около 13-14 часа: голяма салата с домати, чушки, сурови тиквички, краставици. 126 гр. риба на тиган (пъстърва/бяла риба) с 1 ч.л. зехтин или 2 яйца с 56 гр. извара. Ако салатата е твърде голяма (зависи какви зеленчуци слагам) за десерт 1В плод. Ако не е е риба, сагам 9 маслини към салатата. В началото и с обяда, и с вечерята взимах по 1 ч.л. рибено масло, но после остана само на вечеря.
Следобедна закуска: 2 ВМП: след 17 часа: 200 гр. кис. мл. или 1 ч.ч. прясно. 56 гр. извара, плод.
18 - 20 часа: спорт: катерене или танци
Вечеря: 21 часа: 3 ВМП: като обяда или спанак/ коприва/ лапад с яйца и извара. Или кис.мл. с извара и настъргани сурови тиквички и чушки с маслини. На вечеря без плодове.
Нямам 5, а 4 хранения дневно, защото спортът от 18 до 20 часа е фиксиран, няма как да вечерям преди 21 часа. Писала съм в сайта на Сиърс по този повод. Отговориха ми, че е ОК. Не си лягам нито преяла, нито гладна. Лягам към 23 часа, така че имам време да храносмилам.
Пия над 3 л. вода - поне 1 час и 30 мин след хранене до 30 мин преди хранене. Пия билкови чайчета с билки, които познавам и лично си бера от Родопите.
В началото ядях по 11-12 блока, които намаляха на 10. Повтарям, че всяка седмици се мерех и си ги смятах. Първите седмици не само дъхът ми, но дори и потта ми миришеше на ацетон и ми прилошаваше. После положението се нормализира. Но последните седмици пак ми прилошава.
За други кръвно 90/60 може да е нормално, но за мен не е! Аз спортувам и винаги съм го следяла. Винаги е било идеално, а падна ли под 100 ми причернява.
Знам, че много Ви се иска да откриете някъде грешката в моя режим, но повярвайте ми - аз бях вманиачена по Зоната, мислех че съм открила елексира на живота! Водих си супер подробен дневник и учех хората около мен как да се хранят!
Sunshine
 
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Юни 10, 2014 8:00 pm

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот HippoDel » Сря Юни 11, 2014 7:57 am

Можеш да си копираш поста, като избереш целия пост и с "Ctrl"+С го копираш, а след това с "Ctrl"+V, да го поставиш.
Ако искаш аз ще го копирам сега тук, а ти го копирай от моя пост и си го сложи в първия ти пост.
Искам да Ви разкажа за моя опит в Зоната и ще се радвам да споделите мнението си!

Аз съм 27 годишна жена....


Готово! :)
Последна промяна HippoDel на Сря Юни 11, 2014 8:14 am, променена общо 1 път
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот Sunshine » Сря Юни 11, 2014 8:09 am

Благодаря Хипо, знам как се копира, но аз не мога да го копирам от другия сайт ( проблеми с операционната система ;) ) От твоя пост мога и го направих. :)
Sunshine
 
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Юни 10, 2014 8:00 pm

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот HippoDel » Сря Юни 11, 2014 9:17 am

ОК. Тогата ще изтрия цитата в моя пост, за да не заема място. :)

За мен проблема е в това, че си ядяла много малко блокове за твоята физическа активност. Повечето жени ядат по 10 блока(а някои и повече), без никаква физическа активност, а ти при всекидневно натоварване и то по повече от 2 часа на ден, си яла по толкова. :о Според мен е трябвало да ядеш минимум по 13-14 блока, може и повече, за да си в Зоната. Зоната не е само хранене по грамажи. Щом си се чувствала зле, значи просто не си била в Зоната и е трябвало да си настроиш хормоналния карбуратор.
Sunshine написа:Първите седмици не само дъхът ми, но дори и потта ми миришеше на ацетон и ми прилошаваше. После положението се нормализира. Но последните седмици пак ми прилошава.

Щом си толкова на "ти" със Зоната, от тези симптоми е трябвало да се досетиш, че всъщност не си в Зоната и трябва да промениш нещо.
Другото, което забелязах е, че протеините ти са предимно от млечни храни, нямаш месо, което не е много добре, като се има предвид, че толкова спортуваш, т.е. нужни са ти качествени протеини. Аз лично усещам разлика м/у 2 та вида протеини, месото ми влияе много по-добре. Ако не ядеш месо, по-добре ползвай протеин на прах, защото в млечните никога не можеш да бъдеш сигурна колко протеини и въглехидрати има наистина. :hug:
Последна промяна HippoDel на Сря Юни 11, 2014 9:45 am, променена общо 2 пъти
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот Tatyana » Сря Юни 11, 2014 9:44 am

Sunshine написа: Около 11-12"30: спорт : едно от трите : 1 час плуване - 2км / 8 км тичане / 40 мин аеробика

18 - 20 часа: спорт: катерене или танци

При това физическо натоварване само 10 блока на ден :о ? Дори за сравнително новак в зоната като мен е ясно, че 10 блока на ден е крайно недостатъчно :refuse:.
Доколкото знам от този сайт, според д-р Сиърс по последни данни жените трябва да започват дори от 11 блока. А при такава физическа активност ще са доста повече.
Мляко и плодове е много лека закуска, особено за такова натоварване. Пробвай да хапваш овес (зърна, не овесени ядки) - за мен лично това е най-засищащата закуска. При активно спортуващи доктора още препоръчва да се увеличат полезните мазнини.
Другото Хипо го е написала, но определено не си била в Зоната при симптомите, които описваш.
Засега това забелязах. Успех :yess:

p.s. И аз мисля, че тези конкретни проблеми не са за нова тема тук, но модераторите ще кажат. По-скоро наистина е добре да си направиш дневник и там да обсъждаме.
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот Sunshine » Сря Юни 11, 2014 11:37 am

Като изключим първата седмица и последната се чувствах много добре. ( Не бях в цикъл през тях, не е това причината). Не се чувствах гладна и по сметки трябва по толкова да ям. Тези тренировки не са всеки ден и са с много различна натовареност. Много е трудно да се прецени по колко часа седмично тренирам, защото е твърде разнообразно. Нямам точно определено работно време и не знам всяка седмица колко, какво и кога ще мога да спортувам. Затова се доверих на опита и чувството на глад. И както казах всичко беше наред. Имайки предвид, че се придържам изцяло към благоприятните продукти, няма как физически да погълна 4 блока на 1 хранене! От сайта на Сиърс ми отговориха да увелича мазнините, за да спра да отслабвам и го направих.
Истински ме притеснява повишената кръвна захар! За проблема с черния дроб и холестерола приемам, че е наследствено и лекарите ми казах, че не мога да направя нищо по въпроса. Съоношението TG/HDL = 0.4 идеална съм! Но кръвната захар е истински шок! От 4 на 5,15 !!! А предишната вечер бях вечеряла в 21"30: 3 ПВМ : 200 гр. кис мляко, 480 гр. сурови тиквички и чушки, 112гр. извара, 9 маслини. Кръв ми взеха в 8 часа. Минали са поне 10 часа!
Sunshine
 
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Юни 10, 2014 8:00 pm

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот Sunshine » Сря Юни 11, 2014 11:47 am

Съжалявам, но не го описах правилно. Спортувам или сутрин, или вечер. Веднъж дневно. Аз съм дребничка и 11 блока ми излизат при 2,5 ч/седм. Месо не обичам и не чувствам нужда от него. Както казах - познавам си тялото.
Sunshine
 
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Юни 10, 2014 8:00 pm

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот HippoDel » Сря Юни 11, 2014 12:16 pm

Както и да е. Не знам по кой калкулатор си си изчислявала блоковете, колкото и да си дребна, при тази ежедневна физическа активност, според мен, 10-11 блока са малко.
Какво казват лекарите за повишената кръвна захар? Според тях каква е причината, щом не е от храната? :think2:
Всъщност тези показатели извън нормата ли са? До колкото знам 5,15 си е в нормата, какво те притеснява всъщност?
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот tanita68 » Сря Юни 11, 2014 12:52 pm

За този дъх на ацетон а също и такава миризма на урината мога да кажа единствено, че ми се е случвало такова нещо при първата ми бременност. Тогава не можех нищо да сложа в устата си, всичко повръщах, дори и водата. На тази "гладна диета" изкарах в продължение на две седмици, свалих 15кг и чак тогава се усетиха, че има проблем. Обиколих три болници в различни краища на България и откриха какво ми е чак когато се стреснаха, че ще им умра в ръцете. Докторите казаха, че това е нарушена функция на черния дроб и вследствие на това общо натравяне на организма. Доколкото съм чела това се получава и при недостатъчен прием на течности, които да изхвърлят токсините от организма. Наистина ти казваш, че пиеш доста вода, така че за мен е необяснимо подобно положение.
Аз също съм имала проблеми с черния дроб, освен това нямам жлъчка, но с този начин на хранене се чувствам добре. Не съм си правила изследвания, защото не съм в България, но предполагам, че всичко е наред след като се чувствам добре.
Според мен след като не ти е необходимо да отслабваш не е нужно и толкова стриктно да се придържаш само към зелената част от таблицата. Старите хора казват, че прекален светец и богу не е драг. Организма има нужда от разнообразие. Да си позволяваш понякога храни и от оранжевата или червената част на таблицата не е грешка стига всичко да е точно балансирано.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот HippoDel » Сря Юни 11, 2014 1:21 pm

Тъй като ти не ми отговори, какво казват лекарите по въпроса за кр.захар, ще ти напиша какво мисля аз.
Кръв­на­та за­хар мо­же да се уве­ли­чи и при здра­ви хо­ра, освен за крат­ко вре­ме след обил­но хра­не­не, също при сил­ни стре­со­ви си­ту­а­ции. Но и при го­ле­ми фи­зи­чес­ки на­то­варва­ния, което го има при теб, не защото тялото ти не е свикнало на такива, а защото последните 2 месеца си го подложила на надохранване или недостиг на каолории, за твоята двигателна активност, поради което то реално е в стрес и реагира. При все че кръвната ти захар не е над нормата.
Или трябва да ядеш повече блокове на ден или доста повече полезни мазнини, за да си набавяш необходимите калории за твоята физическа активност.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Кръвта не лъже, а Зоната?

Мнениеот Мечта_8 » Сря Юни 11, 2014 7:40 pm

Sunshine написа: Първите седмици не само дъхът ми, но дори и потта ми миришеше на ацетон и ми прилошаваше. После положението се нормализира. Но последните седмици пак ми прилошава.

Все си мисля, че дъха и потта са в резултат на чистенето на организма от токсини, а не от някакъв здравен проблем. А за прилошаването - или наистина това е много ниско за теб кръвно и организма ти не може да се адаптира към него, или при физическото ти натоварване са малко блоковете, които приемаш. А за кръвните резултати - нямам обяснение :doNotKnow:
Мечта_8 = първа цифра 8 на кантара :-)
Аватар
Мечта_8
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 60
Регистриран на: Чет Мар 06, 2014 9:06 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта