zara65 написа:Здравейте.Искам да попитам нещо,дано някой може да ми отговори!Няколко месеца преди да вляза в Зоната си бях купила семена от Чиа/казаха ми,че е много полезно/.Вземах сутрин по 1с.л накиснати във вода.Сега потърсих съдържанието им и открих следното-в 100гр. се съдържат30,74гр.мазнини/42,12гр.въглехидрати/16,54гр.белтъчини.Измерих,че 1с.л е 10гр т.е. 1БВ,2БМ,1/4БП.Би ли било подходящо ако сутрин хапвам 1с.л чиа и добавя 1БВ и 1и3/4БП за да станат 2Блока?Тъй като не съм си купила рибено масло се надявам да си набавя Омега3 от тези семена-пише,че съдържа добро количество.
Здравей Зара,
Като гледам данните, които даваш, са от сайта BB Team -
http://www.bb-team.org/articles/4174_semena-ot-chia. Във въглехидратите , които са 42,12гр. обаче има 34,4гр фибри, които трябва да се извадят от общото количество въглехидрати защото те не влизат в сметките. И така чията излиза:
1БМ = 4,8гр;
1БП =42,3гр;
1БВ = 116,2гр.,
т.е чията си е типична мазнина(взимаме най-малкото число) и можеш да смяташ, че 5 гр чия е 1 МБ.
Не съм убеден, че можеш да разчиташ на омега 3 от чията. Най добри са дълговерижните омега 3 каквито са тези от рибата. Омега 3 в лененото масло са късоверижни и много трудноемко и продължително преминават във дълговерижни омега 3(справка д-р Сиърс), които вече се усвояват от човека. Не успях да намеря какви са омегите в чията, но подозирам, че са късоверижни, т.е трябва ти рибено масло. Аз също си купих чия, но още не съм почнал да я ям, но каато я почна няма да се откажа от рибеното масло.Аз пия от това
Now Foods, Super EPA, Molecularly Distilled, 120 Softgels по 6 капсули, което прави 3,6 г омега 3 на ден. Това е от един американски сайт и от там рибеното масло идва повече от 2 пъти по евтино отколкото да го закупиш същото от БГ. При това за първа поръчка има отстъпка от 5/10$. при използване на промоционален код GBS139. Ако те интересува тук
viewtopic.php?f=7&t=23&start=80 съм дал подробна информация.