Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот eldass » Вто Май 06, 2014 4:53 pm

Маня, и аз се упражнявах, но неуспешно. :mrgreen: Не ми се получи блат, иначе рецептата е срахотна за любители на тиквички като нас. :lol:
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Май 06, 2014 5:10 pm

Като гледам снимките ти, сместа ти е била твърде суха. Може би това е причината. Аз не изхвърлих сока от тиквичките, а с него навлажних триците.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Май 10, 2014 12:33 pm

Обед с вкус на мента - свеж и необичаен вкус

240 г кръгла италианка тиквичка или обикновена - 1 БВ
6 пътпъдъчи яйца/1 яйце/2 белтъка - 1 БП
28 г кашкавал - 1 БП + 1 БМ
50 г извара - 1 БП
свежа мента
240 г домати - 1 БВ
140 г ягоди - 1 БВ
6 бадема - 2 БМ

Тиквичката се разрядва на две. С лъжичка се изгребва семенната част, накълцва се наситно и леко се посолява. След това се поизчежда. С кашкавала се постилат двете половинки на тиквичката. Изварата и яйцата се объркват. Прибавят се листата от 5-6 стръка свежа мента нарязани на ситно и малко чер пипер. Сместа се разпределя в полвинките тиквичка върху кашкавала. Пече се на 200 градуса 25-30 минути в тавичка покрита с хартия за печене. Сервира се със нарязания домат, поръсен с мента. Десерта е също с вкус на мента - ягоди, поръсени с нарязана на ситно мента и бадеми.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Нед Май 11, 2014 11:41 am

Маня, ти от къде си купуваш какаото на зърна, че нещо съм се запалила по идеята да го пробвам туй чудо. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Май 11, 2014 11:46 am

От магазините Зоя и Слънце и луна. В Зоя има в опаковки и насипно и е по-готино като качество. Има и в iHerb, но от там не съм поръчвала.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Нед Май 11, 2014 11:49 am

Мерси, много! Значи по-добре да си купя от Зоя? Но не го знам къде се намира :refuse: , "слънце и луна" го знам.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Май 11, 2014 11:52 am

Hippo написа:Мерси, много! Значи по-добре да си купя от Зоя? Но не го знам къде се намира :refuse: , "слънце и луна" го знам.
На ул. Аксаков, като тръгнеш от бившия Кристал в посока към бул. Васил Левски от дясната страна малко след Мотто. Определено в Зоя е с по-добро качество. В Слънце и Луна седи малко прегоряло, като да е топлинно обработено. И по-трудно му се бели люспата. Правят и доставки на адрес в Зоя. И май при онлай поръчка имаха отстъпка от 5%. Но на мен са ми на път за вкъщи и двата магазина, така че си спестявам разноските по доставка.

От Слънце и Луна си купувам масло за гхи
Последна промяна Маня на Нед Май 11, 2014 11:56 am, променена общо 2 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот gogo » Нед Май 11, 2014 11:55 am

Hippo написа:Мерси, много! Значи по-добре да си купя от Зоя? Но не го знам къде се намира :refuse: , "слънце и луна" го знам.

Хипо, ето какао на зърна, което съм изчислил по етикет, че 1БМ=3гр. Зрънцата си ги дъвча направо така за мазнини. Не съм пробвал още да ги смелям и да направя топла напитка с тях.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Нед Май 11, 2014 12:18 pm

Благодаря и на двамата. :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Май 11, 2014 1:25 pm

Тиквички с прошуто и пермезан
480 г тиквички - 2 БВ
56 г прошуто - 2 БП
6 пътпъдъчи яйца/1 яйце/2 белтъка - 1 БП
15 г пермезан - 3 БМ (по етикет)
240 г домати - 1 БВ (за гарнитура или салата)

Тиквичките се нарязват на по дължина на ленти с дебелина около 1 см. Нареждат се в тавичка върху хартия за печене. Прошутото се накъсван или нарязва на дребри парчета, които се поръсват върху тиквичките. Яйцата се разбиват с настъргания пермезан.
Запичам тиквичките с прошутото за 15 минути на 200 г, след което заливам с разбитите яйца и пека още 10 минути. Сервирам с нарязан домат.
Не добавям никаква сол, защото прошутото и пермезана са си бъкани със сол. :laugh4:

Рецептата би могла да се изпълни и на тиган. Надребненото прошуто се поставя в тиган с незалепващо покритие. Тиквичките се нарязват на кубчета и се добавят в тигана и се бъркат докато леко поомекнат и порозовеят. Заливат се със сместа от яйце и пермезан и се оформя "бърканица".

Ако тиквичките ви идват в повече, можете да си направите рецептата само с 1 блок тиквички (240 г) и за БВ да добавите плод за десерт.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Нед Май 11, 2014 7:18 pm

Мммм вкусно! Няма ли снимчица? ;)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Май 11, 2014 7:25 pm

Hippo написа:Мммм вкусно! Няма ли снимчица? ;)


Не, че чиниите ми дразнят модератора :laugh1: :laugh1: Просто нямах настроение за снимки. :) Днес съм забила в едни преводи и ми се е надула главата. Следващия път ще има и снимка.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tatyana » Пон Май 12, 2014 4:32 pm

Маня, моля те като ти остане повече свободно време, дай идейка какво да направя с листа от див чесън. Засега ги слагам само в салатите. Но още малко и времето им ще премине. Въртеше ми се в главата нещо от рода на песто :th:. Дали ще стане с тях и как точно да го направя?
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Май 12, 2014 4:41 pm

Tatyana написа:Маня, моля те като ти остане повече свободно време, дай идейка какво да направя с листа от див чесън. Засега ги слагам само в салатите. Но още малко и времето им ще премине. Въртеше ми се в главата нещо от рода на песто :th:. Дали ще стане с тях и как точно да го направя?

Аз си правя едно комбинирано - връзка див чесън (със стеблата), връзка магданоз (пак със стеблата), връзка копър, сол на вкус и зехтин и пасирам. Прибирам в бурканче и добавям към салата, таратор или мръвка по 1-2 лъжички, без да броя блокове.

А си правя и супер зелена супа от лобуда, киселец, див чесън, и зелено за което се сетиш (лапад, коприва, спанак, чесън, лук, листа от цвекло, рукола - абе каквото има наоколо). Варя в кипнала вода и пасирам. Броя 1 купичка за 1 БВ, защото не слагам мазнина. И допълвам блоковете с каквото ми дойде наум в момента - често е кисело мляко, че то се връзва супер със зелефоците.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Май 12, 2014 7:07 pm

Вечерята - HAM & EGGS - 3 БПВМ

56 г прошуто - 2 БП
6 пътпъдъчи яйца - 1 БП
1 ч.л. гхи - 3 БМ
80 г зелен лук - 1 БВ
сумак и чер пипер като подправки
гарнитура - 1/4 ч.ч. home made хумус - 1 БВ
десерт - 140 г ягоди - 1 БВ оваляни в малко какао
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tatyana » Пон Май 12, 2014 7:53 pm

Мерси Маня :hug:. Още утре ще пробвам да направя такова комбинирано песто, че сега нямам копър.
А този сумак аз добавям само в дресинг за салатите. Не знам за какво друго мога да го използвам, а гледам ти на яйчицата си го сложила :hm:
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта