Аууу, какво развихряне в зоновата кухня!
Днес направих един страхотен десерт -
мус или крем няма значение. Получиха ми се 8 блока ВПМ.
62 гр. сух протеин шоколад - 8 БП
16 бр. фурми - 8 БВ
8 гр. какао - 1 БМ / според моя етикет излиза мазнина/
15 бр. ореха - 15 БМ
Всичко се блендира с вода до получаване на желана кремообразна консистенция. Според мен може да се сложи и повече какао вместо орехи, защото за моя вкус е малко, а и така ще се смекчи прекаледно сладкия вкус от фурмите. Но и орехите носят богат вкус. Общо взето може да се експериментира много с тези продукти.
Обядът беше от
запеканка с тиквички. ОБщо 11 блока Б+В. Мазнина умишлено не сложих, заради сиренето и доовкусяването с блок кисело мляко.
1200 гр. тиквички - 5 БВ
195 гр. стар лук - 1 1/2 БВ
40 гр. пресен лук - 1/2 БВ
64 гр. нахутено брашно - 4 БВ /според етикета/
2 бр. яйца - 2 БП
266 гр. сирене - 7 БП /според етикета/
56 гр. кашкавал - 2 БП /според етикета/
Настърганите тиквички се посоляват, за да пуснат водата и се оставят за час. Отцеждат се добре ръчно. Добавя се сиренето, лукът, яйцата, брашното и подправките /джоджен, черен пипер, риган, босилек, чесън на прах/ и се разбърква добре. Сместта се изсипва в намазнена тавичка с няколко капки зехтин и се поръсва с малка част от брашното /ако тавата не е с подходящо покритие/. Поръсва се с кашкавалът малко преди готовност. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути на горен и долен реотан с вентилатор.