Модератори: Italiano, Pipilota, Маня
Manya написа:Как да си приготвим домашна извара
Продукти:
2 литра прясно мляко
500 г кисело мляко.
Прясното мляко се сварява и охлажда до 350С. Ако искате да намалите маслеността на изварата, охладете млякото напълно без да го разбърквате и го оставете за една нощ в хладилник. На другия ден оберете каймака, който се е отделил отгоре (от него може да си избиете чудно масълце) и отново загрейте млякото до 350С. Киселото мляко се разбърква и двете млека се смесват. Съда се оставя на стайна температура за 7-8 часа, след което сместа се нагрява на водна баня, без да се разбърква и без да се допусне завиране, за да не стане "гумена".
Когато се надигне бяло калпаче,тенджерата се отстранява от котлона, оставя се малко да изстине и внимателно, с решетеста лъжица получената извара се прехвърля в цедилка (тензух, марля). Може да се остави в гевгира, а може да се закачи като вързопче да се изкапе.
Влажността на изварата определяте според нуждите си - ако искате по-суха и ронлива оставяте я да се отцеди повече време.
Прецедената течност (цвик) не се изхвърля - охладена е много полезна и разхлаждаща напитка, а също така се използва за замесване на хляб,питки и мекички.
Забележка:Рецептата е за извара от домашно мляко, но също става и с нискомаслено прясно мляко от магазина и с нискомаслено кисело мляко (пак от магазина)
silvy_ba написа:Manya написа:Как да си приготвим домашна извара
Мила Маня, много ме зарадва тази твоя рецепта..... Все се каня да ти благодаря сърдечно!
Е, има и по-бързи доставки, но са по-скъпи! Едва ли си струва човек да не прояви малко търпение и да спести 20-30 долара, които може да отидат за рибено масло или протеин, а не за транспорт.silvy_ba написа:Да,харесах си няколко.....но аз искам УТРЕ а едва ли ще могат да ми ги телепортират
Явно ще изчакам малко с десертите,но ти благодаря за чудните сладки рецепти.
Искам друго да те попитам,какаото как го избираш? Тук е много трудно да си намираш органични и истински неща....
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта