Таблица и количества за блок на различни продукти

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Вто Апр 08, 2014 8:31 pm

Само с накиснат не става. Трябва да е варен. - за кюфтенцата и пастета.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Зоната
 

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот tanita68 » Вто Апр 08, 2014 9:13 pm

Manya написа: Има логика химическият състав на нахута да се променя при варене. При кисненето във вода той се хидратира и затова увеличава обема си. Като го свариш обемът ще се увеличи още малко, но вече настъпват промени в състава му (не мога да обясня какви, но това става с абсолютно всички храни). Моята логика в случая е, че когато е само накиснат и хидратиран (макар и увеличил обема си) се ползва така - дори да стане 1 чаша. А когато се свари пак си се мери 1/4 ч. заради промененото си съдържание след топлинната обработка (която между другото трае доста време и със сигурност унищожава и променя хранителните му стойности).

Подобна може да е ситуацията и ако ползваш овес или ечемик. Ако само накиснеш 14-те грама те набъбват съвсем мъничко. Ако ги свариш - малко повече. Как ще ги броиш тогава? Аз си ги меря сурови, а отобема след накисване или сваряване не гледам.

Маня, сама си противоречиш! Каква е логиката нахута да променя състава си след сваряване, а овеса и ечемика да не го променят? Състава на протеини, въглехидрати и мазнини няма как да се промени с топлинната обработка на продуктите, променя се единствено гликемичния индекс. Колкото повече е обработван един продукт толкова по-бързо съдържащите се в него въглехидрати навлизат в организма. Същото беше и за свареното зеле дето го обсъждахте оня ден.
Аз нахут не съм употребявала досега, но чета тук обсъжданията на тази тема и доколкото виждам всички си мерят нахута суров и слагат толкова блока, колкото им трябват. Единствено ако сварят по-голямо количество и се наложи да го делят го мерят и след сваряването. Делят го на толкова блока, колкото са сложили като суров. Например: мериш си 4 блока суров нахут, вариш го и след това свареното количество делиш на 2х2блока.
Тази таблица със сварените зеленчуци се използва тогава, когато имаш готов сварен зеленчук, който не знаеш предварително колко блока е бил като суров. Като готвиш някакво ядене например тиквички или зелен фасул по два пъти ли си мериш блоковете - един път като сурови и един път като сварени? Това според мен е едно усложняване на нещата и излишно объркване!
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Gazilot » Сря Апр 09, 2014 10:41 am

Аз лично си меря всички зърнени преди обработка. Примерно овес си правя по 12 блока, меря си 168 грама, варя и после разделям полученото количество (примерно 240 грама) на четири тройноблокови порции по 60 грама.
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот HippoDel » Сря Апр 09, 2014 11:53 am

Слонче написа:Аз съм прекалено нова, при такъв смесен продукт изобщо не се сещам къде трябва да се отнесе :th:
Но все пак за качествено какао се приема това с висока масленост, нали какаовата мазнина е ценната :)
Ако се слага в рецепта за въглехидрат, според мен трябва да е възможно най-обезмасленото?

Слонче, съжалявам мила, но този аватар е един от първите използвани, той е на нашата почетна съфорумка Пламчето, ще трябва пак да го смениш, моля те. :pray:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Italiano » Сря Апр 09, 2014 12:10 pm

Е, така е - ние сме взели най-яките аватари и сега Слончето все попада на тях ... :laugh:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот HippoDel » Сря Апр 09, 2014 12:34 pm

Italiano написа:Е, така е - ние сме взели най-яките аватари и сега Слончето все попада на тях ... :laugh:

Няма ли аватар "слонче"? :think2:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот silvy_ba » Сря Апр 09, 2014 3:11 pm

Отново в пълен шах!!! От както започнах имам проблем с намирането на обесмаслено сирене тук. Това е единственото,което намерих и ви моля за помощ да сметнем колко гр е за 1ПБ :think2:
Стойностите са тези в дясно,написани със жълто...сравнени с обикновенното сирене /УЖ/ :hm:
https://plus.google.com/u/0/photos?pid=6000279071713634562&oid=100781943729638080176
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот HippoDel » Сря Апр 09, 2014 3:48 pm

Съжалявам, но не ми се отвяря снимката. :(
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Сря Апр 09, 2014 3:55 pm

Hippo написа:Съжалявам, но не ми се отвяря снимката. :(


И на мен
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот silvy_ba » Сря Апр 09, 2014 4:07 pm

уххх,съжелявам. тогава на ръка,по сигурно :shy:

за 100гр.продукт:
Протеин 23,50гр
Въглехидрати 0.50гр :о
Мазнини 12 гр. :th:
Хайде сега помагайте!!
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот HippoDel » Сря Апр 09, 2014 4:14 pm

Като протеин излиза 1ПБ=30г, а като мазнина излиза 1МБ=12г. Ако го ядеш като протеин, не трябва да добавяш мазнини.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот silvy_ba » Сря Апр 09, 2014 4:35 pm

:ok: Ок Hippo ! :love:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот marianapanova » Пет Апр 11, 2014 7:03 am

И аз иискам да попитам колко нахут е 1ВБ?
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Karrita » Пет Апр 11, 2014 10:15 am

marianapanova написа:И аз иискам да попитам колко нахут е 1ВБ?

Изчисляваш по етикет Марианка, има различни видове. Моят например е 33 гр = 1БВ суров
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот marianapanova » Пет Апр 11, 2014 1:11 pm

Благодаря Кари
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот gogo » Пет Апр 11, 2014 6:37 pm

silvy_ba написа:уххх,съжелявам. тогава на ръка,по сигурно :shy:

за 100гр.продукт:
Протеин 23,50гр
Въглехидрати 0.50гр :о
Мазнини 12 гр. :th:
Хайде сега помагайте!!


Силви,
Това сирене си е жива мазнина. Не го приемай за протеин. Ако мазнините бяха наполовина, т.е 6 гр. то това сирене щеше да е смесен продукт - 1БП+1БМ = 29 гр., но сега е мазнина 1БМ = 12 гр.

И в БГ е голям проблем да се намери обезмаслено сирене за протеин. Така и не намерих такова. Успех в търсенето.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron