Таблица и количества за блок на различни продукти

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Слонче » Пон Апр 07, 2014 1:55 pm

Здравейте, днес си купих мерителна чаша от Джъмбо. Разграфена е до 250 мл, но на 100 мл пише 1/2 чаша и съответно на 200 мл - чаша. Вашите как са, вярна ли е или да си гледам деленията, като приемам цяла чаша за 250 мл?

Hippo написа:По принцип и аз се водя по таблицата, но тук въпросът не е в количеството, а в това дали е мазнина или въглехидрат? :doNotKnow:

Ще си позволя да се намеся, работя в Хранителната промишленост и по-точно Сладкарство, Диетични и диабетични храни :) Какаото, което масово се продава на малки пакетчета в магазинната мрежа е нискокачествено и обезмаслено, със стойности като тези http://www.bb-team.org/hrani/id/631184_kakao-na-prah, значи е въглехидрат. Ако на опаковката е означено 35-40% масленост и е с хубав тъмен цвят, може да сте попаднали на нещо по-добро. Съдържанието му ще е приблизително 35-40 г В, 20-25% П и 30-35 % мазнини, което го смятаме за мазнина, нали така?
Аватар
Слонче
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 56
Регистриран на: Чет Апр 03, 2014 7:34 am
София

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Зоната
 

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот GODzillata » Пон Апр 07, 2014 2:33 pm

Слонче написа:Ще си позволя да се намеся, работя в Хранителната промишленост и по-точно Сладкарство, Диетични и диабетични храни :) Какаото, което масово се продава на малки пакетчета в магазинната мрежа е нискокачествено и обезмаслено, със стойности като тези http://www.bb-team.org/hrani/id/631184_kakao-na-prah, значи е въглехидрат. Ако на опаковката е означено 35-40% масленост и е с хубав тъмен цвят, може да сте попаднали на нещо по-добро. Съдържанието му ще е приблизително 35-40 г В, 20-25% П и 30-35 % мазнини, което го смятаме за мазнина, нали така?


Koe тогава е хубаво какао, което може да се сметне за въглехидрати? :th:

Това :bigarrow: какао дали е ок?
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Пон Апр 07, 2014 2:56 pm

Изчислено това е П - 28 г, В - 21 г, М - 13 г за блок. Вероятно се приема за мазнина, защото мазнините са най-малкото число.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Слонче » Пон Апр 07, 2014 3:27 pm

Koe тогава е хубаво какао, което може да се сметне за въглехидрати? :th:

Това :bigarrow: какао дали е ок?


Аз съм прекалено нова, при такъв смесен продукт изобщо не се сещам къде трябва да се отнесе :th:
Но все пак за качествено какао се приема това с висока масленост, нали какаовата мазнина е ценната :)
Ако се слага в рецепта за въглехидрат, според мен трябва да е възможно най-обезмасленото?
Аватар
Слонче
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 56
Регистриран на: Чет Апр 03, 2014 7:34 am
София

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Пон Апр 07, 2014 3:37 pm

Слонче написа:Аз съм прекалено нова, при такъв смесен продукт изобщо не се сещам къде трябва да се отнесе :th:
Но все пак за качествено какао се приема това с висока масленост, нали какаовата мазнина е ценната :)
Ако се слага в рецепта за въглехидрат, според мен трябва да е възможно най-обезмасленото?


Явно какаото трябва да се изчислява по етикет :hm: Айде още една сметка. Другия вариант е да си търси човек силно обезмаслено какао, за да го брои за въглехидрат.

Аз ползвам сурови зърна какао за мазнина по 3 г за 1 БМ. С тях си решавам проблема с шоколада (колкото по-горчив, толкова по-вкусен :laugh4: ). А пък в био-магазините открих чай от шушулки на какаови зърна в съчетание с джинджифил и канела, който също е великолепен.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот tanita68 » Пон Апр 07, 2014 3:40 pm

GODzillata написа:Koe тогава е хубаво какао, което може да се сметне за въглехидрати? :th:

Това :bigarrow: какао дали е ок?

Ами за това какао излиза 1БП=29гр, 1БВ=21гр, 1БМ=14гр. Май и то трябва да мине към мазнините. По-точно за смесен продукт 14гр=1БМ+2/3БВ. Или 21гр=1БВ+1и1/2БМ.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот GODzillata » Пон Апр 07, 2014 7:11 pm

Ха сега де, отиде ми на кино бързият блок! :(
Ако какаото мине за М, то к'во да шибна за В? :th:
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Пон Апр 07, 2014 7:18 pm

GODzillata написа:Ха сега де, отиде ми на кино бързият блок! :(
Ако какаото мине за М, то к'во да шибна за В? :th:


Нахут (сварена леблебия :laugh1: ) .
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Tony » Вто Апр 08, 2014 10:37 am

GODzillata написа:Ха сега де, отиде ми на кино бързият блок! :(
Ако какаото мине за М, то к'во да шибна за В? :th:


Настъргана ябълка? Може да не слагаш вода - тя си пуска сок малко...
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот HippoDel » Вто Апр 08, 2014 1:17 pm

Слонче написа:Ще си позволя да се намеся, работя в Хранителната промишленост и по-точно Сладкарство, Диетични и диабетични храни :) Какаото, което масово се продава на малки пакетчета в магазинната мрежа е нискокачествено и обезмаслено, със стойности като тези http://www.bb-team.org/hrani/id/631184_kakao-na-prah, значи е въглехидрат. Ако на опаковката е означено 35-40% масленост и е с хубав тъмен цвят, може да сте попаднали на нещо по-добро. Съдържанието му ще е приблизително 35-40 г В, 20-25% П и 30-35 % мазнини, което го смятаме за мазнина, нали така?

Определено има разлика от какао до какао, защото рецептите на извънзонови сладкиши, които съм ползвала в България, когато ги приложа тук и използвам тукашното какао, стават много по-горчиви и какаови. И трябва да намалявам дозата, поне на половина, за да стане толкова какаово, калкото трябва да бъде. :bored1:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Вто Апр 08, 2014 1:24 pm

Hippo написа:Определено има разлика от какао до какао, защото рецептите на извънзонови сладкиши, които съм ползвала в България, когато ги приложа тук и използвам тукашното какао, стават много по-горчиви и какаови. И трябва да намалявам дозата, поне на половина, за да стане толкова какаово, калкото трябва да бъде. :bored1:

Е, то си е всеизвестен факт, че там при вас се намира какао с превъзходни качества. И със сигурност си е мазнинка. Чак ти завиждам, че можеш да го ползваш.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот silvy_ba » Вто Апр 08, 2014 5:17 pm

Я за да не забравите да повдигнем ОТНОВО темата за прословутия нахут... :laugh4:
Купих си днес аз едно пакетче...ама кой да ти гледа,прибрах се в къщи,поглеждам...няма стойности :ang: ама никакви!!!! Както и да е..казвам си,ще меря. Изчетох всемъзможните мнения тук,таблици,грамажи,варене....то си стана едно хранително разследване,и в крайна сметка реших да напълня 1/4 чаша и да меря. Е!!!!! 1/4 чаша/мерителна,разграфена/ на мен като грамаж ми излезе 45гр :th: Шах и мат! Е такива стойности за суров нахут никъде не прочетох...Мился си после, ще слушам Барито с чашката и ще си хапна колкото е!! Залях го аз с водичка да си кисне хубаво до утре, ама какво да видя!!! след около 30 мин :о ми той набъбнал двойно!!
Е дайте мнение,но аз мисля,че това нещо не му е чиста работата :notagree:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Вто Апр 08, 2014 7:07 pm

Едва ли ще го хапнеш без да го свариш (аз и така го хапвам, но го заливам с гореща вода). Когато го варя меря 1/4 ч.ч., когато само съм го накиснала - си го хапвам целия.., който пак е 1/4 чаша преди киснене. Така че не виждам дилема.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот silvy_ba » Вто Апр 08, 2014 7:34 pm

Ох, ами Маня дилемата ми е,че го меря суров 1/4 чаша и го броя 1ВБ, а след като го накиснах той стана цяла чаша,преди още да съм го сварила. ОК! Ако реша да го сваря и набъбне още,като измеря 1/4 чаша от сварения,как видиш ли пак ми идва 1ВБ? Е не мога да го разбера това и т`ва си е.... Тва рибено масло да идва по скоро,че явно клетките са на привършване :think2:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот Маня » Вто Апр 08, 2014 8:08 pm

Силви, в таблицата към сайта суровия и сварения са все по 1/4 ч.ч. Има логика химическият състав на нахута да се променя при варене. При кисненето във вода той се хидратира и затова увеличава обема си. Като го свариш обемът ще се увеличи още малко, но вече настъпват промени в състава му (не мога да обясня какви, но това става с абсолютно всички храни). Моята логика в случая е, че когато е само накиснат и хидратиран (макар и увеличил обема си) се ползва така - дори да стане 1 чаша. А когато се свари пак си се мери 1/4 ч. заради промененото си съдържание след топлинната обработка (която между другото трае доста време и със сигурност унищожава и променя хранителните му стойности). Но това е мое разсъждение и аз лично го прилагам в моето меню така. В крайна сметка всеки решава сам за себе си. Въпроси от подобен характер възникват непрекъснато. Но уви ние си нямаме нито лаборатории, за да проведем свои изследвания, нито пък сме с необходимата квалификация за това. Аз лично предпочитам да се доверявам на информацията предложена от Пипи, която със сигурност е проверила много точно всичко, преди да го публикува. А ако нещо ме съмнява - или проверявам на практика (например дали 20 чаши спанак са 1200 г :lol: :lol: - на листа, едро нарязан, ситно нарязан, пасиран - все толкова излизат в сурово състояние) или ровя за инфо в сайта на Бари.

Подобна може да е ситуацията и ако ползваш овес или ечемик. Ако само накиснеш 14-те грама те набъбват съвсем мъничко. Ако ги свариш - малко повече. Как ще ги броиш тогава? Аз си ги меря сурови, а отобема след накисване или сваряване не гледам.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Таблица и количества за блок на различни продукти

Мнениеот silvy_ba » Вто Апр 08, 2014 8:27 pm

Благодаря ти Маня! Винаги насреща! :love: Ще си го сваря,ще си отмеря 1/4 чаша и ще си го хапна :) пък каквото и да е!!!
Може пък да пробвам и само накиснат ;) да си спретна кюфтенца,или пастетче...от твоите :smdance:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта