Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Сря Апр 02, 2014 1:15 pm

Маня, днес си направих поширано пилешко филе, но само с чесън, черен пипер и сол, без други подправки. Стана фантастично! Наистина пилешкото стана доста по-сочно от пуешкото, а в съчетание с чесънчето е направо великолепно. :msmile5:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Апр 04, 2014 7:31 pm

Оф, тази вечер успях да си спретна малка по обем вечеря, че с тия "зелени кокошки" прекалих тази седмица. А и съм толкова уморена (седмицата беше ужасно натоварена с работа - па 12 часа в офиса), че изобщо не ми се готвеше каквото и да било. И затова набързо в робота:
150 г котидж - 3 БП
280 г ягоди - 2 БВ
2 с.л. какао - 1 БВ
9 бадема - 3 БМ
стевия, канела, джинджифил

Хем малко, хем леко, хем вкусно :chef1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот silvy_ba » Съб Апр 05, 2014 1:46 pm

Manya написа:Как да си приготвим домашна извара
Продукти:
2 литра прясно мляко
500 г кисело мляко.
Прясното мляко се сварява и охлажда до 350С. Ако искате да намалите маслеността на изварата, охладете млякото напълно без да го разбърквате и го оставете за една нощ в хладилник. На другия ден оберете каймака, който се е отделил отгоре (от него може да си избиете чудно масълце) и отново загрейте млякото до 350С. Киселото мляко се разбърква и двете млека се смесват. Съда се оставя на стайна температура за 7-8 часа, след което сместа се нагрява на водна баня, без да се разбърква и без да се допусне завиране, за да не стане "гумена".
Когато се надигне бяло калпаче,тенджерата се отстранява от котлона, оставя се малко да изстине и внимателно, с решетеста лъжица получената извара се прехвърля в цедилка (тензух, марля). Може да се остави в гевгира, а може да се закачи като вързопче да се изкапе.
Влажността на изварата определяте според нуждите си - ако искате по-суха и ронлива оставяте я да се отцеди повече време.
Прецедената течност (цвик) не се изхвърля - охладена е много полезна и разхлаждаща напитка, а също така се използва за замесване на хляб,питки и мекички.

Забележка:Рецептата е за извара от домашно мляко, но също става и с нискомаслено прясно мляко от магазина и с нискомаслено кисело мляко (пак от магазина)


Мила Маня, много ме зарадва тази твоя рецепта..... Все се каня да ти благодаря сърдечно! :hug:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Апр 07, 2014 2:12 pm

silvy_ba написа:
Manya написа:Как да си приготвим домашна извара
Мила Маня, много ме зарадва тази твоя рецепта..... Все се каня да ти благодаря сърдечно! :hug:


Моля, пак заповядай! Може да съм родила и някоя друга вкусна и полезна идея :lol:

Тази седмица ми се очертава да се налага да си приготвям само сутрешната закуска и салатата към вечерята. Част от неделята я посветих на зоново готварство.

Телешки кИфтета на грил с мнооооого подправк, пилешко филе на грил с мнооооооооого подправки, следобедни хапки - с мнооооого подправки и горчив шоколадов варинант.

Кайма от телешки шол за 5 х 3 БП (390 г смяна у дома) с добавено 1 яйце, в която за цвят нарязах няколко пера зелен лук (нямаше и 20 г, затова не ги броя), хималайска сол (аз май такава само ползвам от бая години), чер пипер, червен пипер, чили, кимион, бахар, индийско орехче, канела, джинджифил, много пресен магданоз. Омесих, оставих да престои около 1 час, направих 5 плесканици и на грил програма във фурната върху хартия за печене - станаха божествени.

Пилешките филета ги начуках и овалях да престоят в марината от всички видове подправки, които намерих в шкафовете, освен горните - куркума, розмарин, карамфил, горчица, кардамон, кориандър (без магданоз), балсамоко, зехтин (1 впръскване по системата на Годзи). Стана нещо като къри паста :) Поседяха и те около час и на грил програма във фурната - днес бяха част от обеда ми, също прекрасни.

Извара, смлени бадеми, нахут - за 5 БПВМ с много подправки. Бърканицата разпределена в 5 кутийки от котижд и готови за следобедна закуска

Шоколадовия вариант за закуска от 1 БПВМ - 10 блока протеин на прах (комбинирах суроватъчен и соев), какао, бадеми смесени - сухите съставки смесени много добре, добавих топла вода около 1 2/3 ч.ч.. Стараех се да постигна консистенция, която може на ръка да се оформи на топче. Претеглих 10 радни части и си направих горчиви шоколадови бонбони. Аз съм си любител на горчиш шоколад и направо стана супер.

Като цяло "подлютих" седмичното меню с доста подправки - но подправките правят храната. Не мога да си представя да готвя без лук, зелени подправки, и всички от изброените по-горе (някои може и да съм забравила да спомена, защото шкафът с подправки у дома е на особена почит.

За БВ към мръвките за намаляване на обема добавям сварен нахут и домати, или домати и плод. А вечерните "зелени кокошки" ще продължат - обожавам зелена салата (а и ще продължа да тренирам лицевите си мускули :lol: )

Едно трикче при варенето на нахут, което реших да пробвам от едно друго трикче, дето знам от прабаба си за варене на боб - и имаше резултат - намали времето за варене с 15 минути: накиснати от вечерта нахут (боб) се слага на огъня с вода, която да е не повече от 1 пръст над продукта. Щом кипне доливам 1 кафяна чашка студена вода и така няколко пъти докато ври (за боба процедурата се прилага след като се изхвърли първата вода). Студената вода "пресича" зърното и ускорява процеса на увиране. :chef1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот silvy_ba » Пон Апр 07, 2014 3:44 pm

Брей,брей,брееееей!! Само вкуснотии....а аз крадя като невиждала...преписвам,форматирам :laugh:
Не е лошо да си спретна и аз скоро едни кюфтенца....а тези сладко-горчиво вкуснотийки направо ми текна лигичката. Аз все още не съм се образовала с тези протеини на прах...Тук при мен съм засичала 1-2 магазина за такива неща,но нямам идея какво да си взема :think2: Малко помощ Маня??? :bouquet:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Апр 07, 2014 4:05 pm

Ако не си вегетарианка (но щом си хареса кюфтенцата, значи не си :laugh4: ) най-добре е да е Суроватъчен Протеин. Има цяла тема за протеините във форума http://www.vzonata.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=84. Аз лично си поръчвам на Now Foods или този от iHerb. Предпочитам неувкосени, защото мога сама да избирам какъв аромат ми трябва.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот silvy_ba » Пон Апр 07, 2014 4:12 pm

Да,харесах си няколко.....но аз искам УТРЕ :lol: а едва ли ще могат да ми ги телепортират :laugh:
Явно ще изчакам малко с десертите,но ти благодаря за чудните сладки рецепти.
Искам друго да те попитам,какаото как го избираш? Тук е много трудно да си намираш органични и истински неща.... :refuse:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Апр 07, 2014 4:25 pm

silvy_ba написа:Да,харесах си няколко.....но аз искам УТРЕ :lol: а едва ли ще могат да ми ги телепортират :laugh:
Явно ще изчакам малко с десертите,но ти благодаря за чудните сладки рецепти.
Искам друго да те попитам,какаото как го избираш? Тук е много трудно да си намираш органични и истински неща.... :refuse:
Е, има и по-бързи доставки, но са по-скъпи! Едва ли си струва човек да не прояви малко търпение и да спести 20-30 долара, които може да отидат за рибено масло или протеин, а не за транспорт.

За какаото, за да го броиш въглехидрат, търсиш такова с ниско съдържание на мазнини. Под 5%. Иначе гледам че това, което се обсъжда в темата за таблицата е смесен продукт и трябва да се брои за въглехидрат и мазнина в някаква сложна сметка, която мен лично ми се струва ненужно издребняване. Но всеки сам решава. Аз просто бих го сложила за смесен блок БВМ, подобно на млякото, което пък е блок БПВ. Но в таблицата е въглехидрат и аз си го броя за такъв. Не винаги гледам етикети, но това е моя избор. Математиката в тази система не ми е по вкуса :laugh1: Свеждам я до минимум.

Например, в последната книга на Бари спанакът е заложен като 10 чаши, а в нашата таблица е 20. Но това е в резултат на последните изследвания, които са правени. Спанакът е с огромно съдържание на фибри. И това увеличава безкрайно обемът му откъм съдържание на въглехидрати. Хората там продължават да изследват продуктите с техните методи и постоянно обновяват информацията.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот silvy_ba » Пон Апр 07, 2014 4:54 pm

Дефакто не си купуваш някакво кой знае какво специално какао.... :) Засичала съм и ,че ползваш какаови зърна.....Е,те такова чудо не съм и виждала тук :notagree:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот GODzillata » Пон Апр 07, 2014 9:58 pm

Manya, замисляла ли си се да откриеш Зонов ресторант, както и интернет търговия с блокове? ;)
Веднага ти ставам клиент! :)
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Апр 07, 2014 10:07 pm

ГОДзи, има много по-успешни готвачи от мен в този форум и сайт. Аз нямам претенции в тази посока, въпреки че готвя с удоволствие и преди Зоната. Сега просто се опитвам да постигна с продуктите, които трябва да похапвам вкусове, които са близки до моя. Освен че трябва да е балансирана, храната трябва да е вкусна, апетитна, поднесена красиво (дори когато е в кутийка, пликче или фолио ;) - може да е от фотоапарата :laugh1: ), защото очите първи хранят стомаха и душата. Опитвам се любими храни да ги натъкмя към Зоната или да съчиня нещо по-различно. Нямам много време за това, но се старая. Като всеки ангажиран човек се опитвам да опростя нещата за себе си, защото и готвене всеки ден омръзва. И денят става твърде къс...
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Апр 09, 2014 7:33 pm

Пак огромна салата - уж се опитах да намля обема, а то - пълна купа. Кофти cheff :chef1: , пак препълни стомаха ми. Ще му обява стачка :laugh1: :laugh1:

Но пък адски вкусна вечеря
3 БП пилешко филе на грил с мноооооого подправки
салата 3 БВ
1/2 БВ броколи - накъсано на розички, пуснато за секунди в кипнала подсолена вода - стои в съда докато водата почне пак да кипва и веднага под студена вода, за да запази божествения си зелен цвят)
1/2 БВ зелена чушка
2 БВ нахут
небелен сусам - 3 БМ (9 г)
няколко листа средулче от маруля, рукола и магданоз, балсамико

И ето че още дъвча и пак ще е 45 минути вечерята. Добре че имам удобно работна място пред монитора и мога и да си ровя в нета и да хрупам.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Апр 11, 2014 7:43 am

Снощи, увлечена в правенето на солени мъфини и поредната доза протеин за следващите дни под формата на кюфтета на грил, когато започнах да си приготвям закуската за днес установих, че нещо не ми достигат въглехидратните запаси в хладилника. Сварения нахут свършил. Нямаше накиснат нов. Не бях минала през любимата си зарзаватчийница. Овесът можеше да свърши работа, но в сутрешната главоблъсканица можех да пропусна да го добавя в кутийката. И намерих "соломоновско" решение - 2 БВ ягоди (толкова имах) нарязах на кръгчета, смесих 2 с.л какао (това вече е от по-мазните, затова го броих за 1 БВМ) с канела и джинджифил на прах и овалях ягодите, покрих с 1 кутийка котидж (3 БП) и добавих 6 бадема за красота и още 2 БМ. Закуската беше страхотна.

И тъкмо я привършвах в офиса, когато звънна пощаджийката, че имало пратка - о, ужас! Сама съм в офиса, дечурлигата днес ще дойдат едва след 10 часа. Слизане и второ за деня качване на 5-те етажа :ang: За мое най-голямо учудване втория тур нагоре не ме затрудни (както и първия днес, както и от началото на седмицата успявам да взема етажите на раз без почивки). И забелязах още нещо през последната седмица - вървя доста по-бързо и почти не се задъхвам. Не ми се налага да спирам пред някоя витрина, за да си почина - разглеждам уж витрината, а всъщност поемам дъх - да не ми личи, че едва едва дишам :lol: . Вървя си, може да се каже, дори че леко подтичвам :lol: :lol: сравнено с предишната ми скорост.

И снощи се замислих, че всъщност са минали само 2 месеца и 15 дни откак съм в и около Зонота (май все по-често В), а имам резултати. В същото време имам усещането, че този период е доста по-дълъг. Като че винаги съм била в този Зоната. Подобреното дишане. Намалените цигари (скоро няма да ги има в "менюто" :laugh1: ).Изчезналите болки в кръста, коленете и гърба. Доброто настроение (почти без сривове). Енергията.

Просто казано, прекрасно е да си в Зоната!
Последна промяна Маня на Пет Апр 11, 2014 10:03 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Апр 11, 2014 1:47 pm

Хахаха, аз и "бакалавър" в Зоната, заедно със Сър GZone :laugh1: :laugh1: :laugh1: :laugh1: С моя прощъпулников опит. Ама така е, като много се обаждам където трябва и където не трябва. :shy: Чушчиците отчитат активността на потребителите на форума, а не постиженията им в Зоната, уви :laugh1: :laugh1: :laugh1:
Последна промяна Маня на Пет Апр 11, 2014 10:01 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Апр 11, 2014 10:01 pm

А, не, няма да правя повече тези солени мъфини, направо ме разбиха. Реших да хапна един преди сън, а то - не се въздържах и станаха 2. Е, все пак ще го броя за леко прегрешение. Блоковете за днес станаха 12. :)
А течно рибено масло повече никога няма да си поръчам. Макар и толкова овкусено и ароматно - как се преглъща течна мазнина с вода. :wow: Друго си е хапчето, колкото и голямо да е. :laugh4: :laugh4: Дори да ти остане усещането, че ти е заседнало в гърлото :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tatyana » Пет Апр 11, 2014 10:18 pm

Маня, поздравления за титлата и още чушки да си отгледаш докато станеш професор, че и академик в Зоната :bigsm20: :bigsm1: . Напълно си го заслужаваш с безценните съвети, вкусни манджички, помощ на скараните с техниката като мен и какво ли още не :bouquet:. А и всеки помага с каквото може, затова се е заформил такъв страхотен отбор в сайта. И постиженията ти в зоната хич не са за пренебрегване :yess:
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта