от marianapanova » Сря Апр 02, 2014 6:15 pm
За да си приготвите масло Гхи си набавете поне един килограм безсолно масло. Можете да го нарежете на парчета, ако желаете. Слага се в дълбок съд на слаб огън, на най-ниската степен на котлона. Когато маслото започне да бълбука, трябва да премахвате образуващата се бяла пяна.
За един килограм масло са необходими не повече от 60 минути термична обработка. Ще се уверите че маслото Гхи е готово, когато течността стане прозрачна, а на дъното останат само малки бели топчета. Внимавайте животинският продукт да не придобие кафеникав цвят. След като свалите съда от огъня е необходимо да прецедите течността. Излейте пречистеното масло в подходящ стъклен, глинен или порцеланов съд, който се затваря добре. По желание към сместа можете да добавите равно на претопеното масло количество зехтин.
След като изстине, маслото се покрива и се съхранява в хладилник. Максималният срок на годност на Гхи е 6 месеца. След втвърдяване, маслото променя текстурата си, става на малки гранули, които отново се разтопяват при загряване. Маслото е подходящо за приготвянето на голямо разнообразие от ястия. Подходящо е и за пържене.
Така ли се прави ГХИ?
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....