Готвене и рецепти в Зоната - част 1

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Чет Мар 13, 2014 12:17 pm

fibar написа:Здравейте на всички, които са Зонуващи :wave: .Моля, нека ако имате малко свободно време, погледнете Руло с кисело зеле в раздел рецепти.Реших да го направя за обяд, но...мисля, че нещо има грешка в колич. на блоковете В.Извинявам се предварително, ако съм сгрешила и да благодаря на всички, които слагат рецепти-вярвайте ми поне за мен сте от голяма помощ.Лек ден на всички :yess:

Да, има грешка в ВБ, три блока липсват!
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Чет Мар 13, 2014 4:42 pm

Karrita написа:
fibar написа:Здравейте на всички, които са Зонуващи :wave: .Моля, нека ако имате малко свободно време, погледнете Руло с кисело зеле в раздел рецепти.Реших да го направя за обяд, но...мисля, че нещо има грешка в колич. на блоковете В.Извинявам се предварително, ако съм сгрешила и да благодаря на всички, които слагат рецепти-вярвайте ми поне за мен сте от голяма помощ.Лек ден на всички :yess:

Да, има грешка в ВБ, три блока липсват!

Ако на всяка порция трябва да се добави гарнитура по 1 ВБ лук, както пише накрая, то тогава липсват 2 ВБ. Има и неяснота относно мазнините, защото в рецептата за рулото има 6 МБ, от които 1МБ се слага в рулото, а другият остава явно за гарнитурата. Но после пише да се сложи 1ч.л. зехтин към лука за гарнитурата, който е по 1 ВБ за всяка порция, но не става съвсем ясно дали 1ч.л. зехтин е за 2 блока лук или за всеки по отделно. За да излязат точно мазнините трявбва да е 1 ч.л. за 2-та блока лук.
Определено трябва да се пооправи рецептата, за да нама неясноти.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Пет Мар 14, 2014 1:55 pm

Да споделя по повод дискусията за тиганите по-горе. Синът ми ми подари новата серия на Delimano Cerafit. Страхотни са. Нямат нищо общо със старата версия. Страшно лесно се чистят и засега по тях не остават петна от храната, дори когато я позабравя на огъня (което на мен ми се случва честичко ;) ) Тествах ги с пилешко, с риба, омлет, палачинки, зеленчуци.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот gogo » Пет Мар 14, 2014 8:19 pm

Manya написа:Да споделя по повод дискусията за тиганите по-горе. Синът ми ми подари новата серия на Delimano Cerafit. Страхотни са. Нямат нищо общо със старата версия. Страшно лесно се чистят и засега по тях не остават петна от храната, дори когато я позабравя на огъня (което на мен ми се случва честичко ;) ) Тествах ги с пилешко, с риба, омлет, палачинки, зеленчуци.

Маня, достатъчно време ли си го тествала този тиган? Как се различава старата от новата версия? Аз съм голям душманин на тиганите. Не се задържат много при мен. :laugh4: Така че си търся тиган, който да ползвам малко по-дълго време без да даде фира. Този заслужава ли си? Каква му е цената и къде може да се закупи? Какъв е точно-керамичен, алуминиев...?
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Пет Мар 14, 2014 8:43 pm

Ами вече месец само тигани ползвам, удобно е за каквото и да готвя за един човек. Само зеления фасул си го задушавам на пара. Всякакви бърканици. Правих скумрия на една приятелка (това не го ям :laugh4: ). Правих пържола (без кокал) на сина ми. Пекох си сьомга (но повече ми харесва във фолио във фурната - щото не мирише). Приличат като покритие на швейцарския тиган, който имам, но по тези всичко се плъзга по-добре. И по данни издържат на по-висока температура. Онзи ден загорих едни белтъци с лук - това ми се случва честичко, щото върша поне две неща едновременно - нямаше проблем с почистването. Оставих да поизстине и с домакинска хартия обрах загорялото. И после с една гъбичка на Fino, която е за тефлонови тигани, но не драска макар че изглежда като телена, изчезнаха и дребните черни точки, които с хартията не успях да почистя. Пробвах и с мазнина, и без мазнина. Работят. Аз съм доволна. И йока, който имам е с такова покритие, но май беше с немски произход (абе немски, швейцарски - всичките произведени в Китай, включително и Delimano, поне си пише). Него го ползвам повече от година и е супер. Хубавото на тая серия е, че е с капаци на двата по-големи тигана и освен за печене стават и за готвене. Само не могат да се ползват после във фурната, ако е необходимо.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Съб Мар 15, 2014 1:37 pm

Бобена чорбица
3 БВМ

Скрит текст:
Изображение


180 г зелен фасул - 1 БВ (може и от консерва)
120 г домат - 1/2 БВ (може и от консерва)
120 г чушка - 1/2 БВ
45 г морков - 1/2 БВ
40 г зелен лук или 65 г стар лук - 1/2 БВ
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
сол на вкус, ронена чубрица (или стрък сушена), 2-3 скилидки чесън или стрък пресен чесън, оцет

Нарязвате зеленцуците на дребно. Доматите белите. Задушавате зеленчуците в мазнината. Доливате гореща вода около 500 мл. (За да е чорбица, може да се наложи да долеете.) Добавяте солта и чубрицата и варите около 20-30 минути (до омекване на зарзавата). Получават се около две купички чорба. Но за жадните за течна храна си е направо супер.

Сервирате с начуканите със щипка сол скилидки чесън объркани с лъжица оцет.

Аз лично за БП си хапнах изварка с подправки.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Gazilot » Съб Мар 15, 2014 4:55 pm

Маня, направо отваряй зонов ресторант :). Мога да помогна за името " By Manya".
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Съб Мар 15, 2014 7:46 pm

Manya написа:Ами вече месец само тигани ползвам, удобно е за каквото и да готвя за един човек. Само зеления фасул си го задушавам на пара. Всякакви бърканици. Правих скумрия на една приятелка (това не го ям :laugh4: ). Правих пържола (без кокал) на сина ми. Пекох си сьомга (но повече ми харесва във фолио във фурната - щото не мирише). Приличат като покритие на швейцарския тиган, който имам, но по тези всичко се плъзга по-добре. И по данни издържат на по-висока температура. Онзи ден загорих едни белтъци с лук - това ми се случва честичко, щото върша поне две неща едновременно - нямаше проблем с почистването. Оставих да поизстине и с домакинска хартия обрах загорялото. И после с една гъбичка на Fino, която е за тефлонови тигани, но не драска макар че изглежда като телена, изчезнаха и дребните черни точки, които с хартията не успях да почистя. Пробвах и с мазнина, и без мазнина. Работят. Аз съм доволна. И йока, който имам е с такова покритие, но май беше с немски произход (абе немски, швейцарски - всичките произведени в Китай, включително и Delimano, поне си пише). Него го ползвам повече от година и е супер. Хубавото на тая серия е, че е с капаци на двата по-големи тигана и освен за печене стават и за готвене. Само не могат да се ползват после във фурната, ако е необходимо.

Маня, за тези тигани ли става дума?
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Съб Мар 15, 2014 7:57 pm

HippoDel написа:за тези тигани ли става дума?

Да, Хип, за същите.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Tony » Нед Мар 16, 2014 10:13 am

Manya, чудесна рецепта си предложила. Само се чудя за морковите? :think2: И аз много ги обичам, но не ям от има-няма месец. Нали уж се придържам към зелената част на таблицата. :hm: Как ти се отразява на теб похапването на оранжеви и червени продукти на килограмите?
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Нед Мар 16, 2014 11:37 am

Е, едва ли 45 г моркови (1/2 средно голям морков, около 3 см от него) за два месеца са ми се отразили зле. В крайна сметка в Зоната нищо не е забранено, важното е с продуктите от червената зона да не се прекалява или както някой беше казал, да не са повече от 25% от съответната група продукти. За двата месеца "нарушенията" ми с оранжеви и червени продукти се броят на пръсти - пътпъдъчи яйца 1-2 пъти, 1/2 с.л. мед със снощната вечеря, тия моркови в чорбицата.... не мисля, че съм си объркала биохимията с толкова... (Забравих за поливката на 10-те милиона, но тя също беше с опит да е донякъде балансирана - по метода "на око и длан", макар и с доста увеличени блокове за деня). А резултатите са добри... за 2 месеца и половина, ако броим от началото на януари (тъй като свалих малко и преди да започна Зоната) съм свалила 10 кг. Но моята цел не са килограмите (те ще са ми бонуса), а възвръщане на енергията, радостта от живота, удоволствието да работя и усмивката, която не слиза от лицето ми... :) :)

А морковите може да се заменят с още чушка или домати, или зеления фасул да се увеличи с 1/2 блок, ако толкова стриктно ще бягаш от другите две зони. Вкусът на тази чорбица е в зеления фасул и чубрицата. Другото е въпрос на фантазия при готвенето. Защото едно време у дома я правеха само с фасул, лук, домати и чубрица, като на кило фасул слагаха глава лук и 2-3 домата. Аз просто си я приспособих към зоната, защото много ми липсва течната храна. Супите са ми били основното ядене преди зоната, когато трябва нещо да се сготви.

Имам малка грешка в количеството на морковите - трябва да са 40 г :laugh4:
Последна промяна Маня на Нед Мар 16, 2014 10:00 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Tony » Нед Мар 16, 2014 6:59 pm

То вярно, че са в малки количества, ама нали и милимундите оказват влияние...та... и аз съм се стреснала. :)
Иначе и аз на боб слагам освен лук и моркови и домати и затова и супата ти ми хареса много. ;) Благодаря!
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Нед Мар 16, 2014 7:41 pm

Не мога да не ви се похваля какъв малинов сорбет си спретнах днес за следобедна закуска. Сложих 122г замразени малини(1ВБ по етикет), прибавих 8 г протеин и мъничко стевия и... с пасатора... хоп готово, сорберче за нула време. Хапнах го с 6 бадемчета, заради протеина. Мнооооого съм доволна, супер беше. :yess:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Tony » Нед Мар 16, 2014 11:10 pm

HippoDel написа:Не мога да не ви се похваля какъв малинов сорбет си спретнах днес за следобедна закуска. Сложих 122г замразени малини(1ВБ по етикет), прибавих 8 г протеин и мъничко стевия и... с пасатора... хоп готово, сорберче за нула време. Хапнах го с 6 бадемчета, заради протеина. Мнооооого съм доволна, супер беше. :yess:


Чудесно звучи - не съм се сетила да опитам нещо такова, а правя на децата подобни бъркочи понякога. :) И аз си взех протеини на прах и на мен 1 блок ми излиза по етикет от тях за 8 гр, ама обичайно ги пия сутрин на закуска с някакъв плод и ядки. Още не съм стигнала до темата с протеините, но си мислих, че е препоръчително да се консумират сутрин, или преди тренировка?
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Вто Мар 18, 2014 4:56 pm

did_i написа:прощавайте, но не можах да реша къде да си изтипосам питанката :) и реших, че в клюкарника е най-безопасно, макар че е зоново питане. Може ли някой задобрял в сметките да сметне тази Диетична торта с овесени ядки и казеинов протеин и да каже дали може да се вмести зоново.

Диди, най-добре го задай този въпрос в темата за рецептите. Всъщност, аз направо ще ти отговоря там. :)
А иначе: какво ще рече това 1 доза протеин, това колко грама е? :think2: И се чудя, в крайна сметка, желатина брои ли се за протеин или не? :doNotKnow: Другото може да се изчисли.

За блата:
250 г фини овесени ядки =14ВБ
100 мл прясно мляко =1/2ВБ+1/2ПБ
3 яйца =3ПБ
1 бакпулвер
стевия (или друг натурален посладител) - на вкус
1 ванилия

За крема:
200 г извара =3,5ПБ
100 мл прясно мляко =1/2ВБ+1/2ПБ
2 дози казеинов протеин "Шоколад" =?
2 дози казеинов протеин "Ванилия" =?
15 г желатин =?

За украса:
50 г кокосови стърготини =20МБ
50 г натурален шоколад =1ВБ+18МБ
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот tanita68 » Вто Мар 18, 2014 7:03 pm

HippoDel написа:Диди, най-добре го задай този въпрос в темата за рецептите. Всъщност, аз направо ще ти отговоря там. :)
А иначе: какво ще рече това 1 доза протеин, това колко грама е? :think2: И се чудя, в крайна сметка, желатина брои ли се за протеин или не? :doNotKnow: Другото може да се изчисли.

За блата:
250 г фини овесени ядки =14ВБ - грешка! 252гр са 18 БВ - по 14гр на блок
100 мл прясно мляко =1/2ВБ+1/2ПБ
3 яйца =3ПБ
1 бакпулвер
стевия (или друг натурален посладител) - на вкус
1 ванилия

За крема:
200 г извара =3,5ПБ - тук може леко да се увеличи количеството, за да станат 4БП - 224гр, предполагам, че няма да е проблем
100 мл прясно мляко =1/2ВБ+1/2ПБ
2 дози казеинов протеин "Шоколад" =?
2 дози казеинов протеин "Ванилия" =? общо трябва да са толкова блокове, колкото е разликата между изчислените дотук БВ и БП, за да се балансира рецептата
15 г желатин =? някъде тук беше обсъждано, че около 8гр е 1БП, така че направо 16гр - 2БП

За украса:
50 г кокосови стърготини =20МБ тук направо от сайта на bb-team може да се изчисли, че 2,4гр кокосови стърготини са 1БМ и да се съобрази количеството с другите продукти
50 г натурален шоколад =1ВБ+18МБ по-напред в тази тема имаше рецепта на Карита за шоколад, точно балансиран, може да се използва той

Хипо, извинявай :rose-1: , че ти ошарих рецептата с червено, но в общи линии е вярна, просто съм написала моите съображения. Надявам се да послужи!
Абе, в общи линии може да се балансира по зоната, но бая блокчета излиза, а не знам като обем какво ще представлява и дали ще може да се раздели на някакви горе-долу нормални парчета или ще се получат някакви мижави дребни парченца дето само ще раздразнят апетита на човек за сладко. :bigsm1: :bigsm5:
А освен това ми дойде наум, че може овесените ядки да се заменят с равно количество блокове овесено брашно и овесени трици. Но и те са в червената зона на таблицата, така че всъщност няма смисъл от тази замяна.
Последна промяна tanita68 на Вто Мар 18, 2014 7:23 pm, променена общо 1 път
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron