Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Gazilot » Сря Фев 26, 2014 6:07 pm

pijo написа:Като един пълен новак пак да попитам нещо.Днес си купих овес,истински на цели зърна,та бихте ли ми споделили как го варите и консумирате.На етикета пише,че се вари като жито,което нищо не ми говори.


HippoDel написа:Т.е.
1. Тенджера;
2. Овес;
3. Студена вода, примерно 2-3 см. над височината на овеса;
4. Завира водата, гасим котлона и оставяме на котлона, докато изстине напълно;
5. Пускаме котлона след, примерно 4-5 часа;
6. Като заври пак водата, пак гасим и оставяме така, докато изстине напълно;
7. Oвесът е поел водата;
8. Благодарим на Хипо за съвета; ;)
9. Съхраняваме в хладилник и хапваме с удоволствие. :hug:


Tака става БОЖЕСТВЕН!
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот tanita68 » Сря Фев 26, 2014 6:11 pm

pijo написа:Като един пълен новак пак да попитам нещо.Днес си купих овес,истински на цели зърна,та бихте ли ми споделили как го варите и консумирате.На етикета пише,че се вари като жито,което нищо не ми говори.

Аз имам една тенджерка с двойно дъно(от тия дето слагаш вода и се вари на водна баня), слагам си овеса предварително измерен за толкова блока, колкото ще варя, наливам му вода като гледам над него да има поне два пръста и го слагам да заври, като заври намалям котлона и го оставям да се вари бавничко. Когато почти е поел всичката вода изключвам колона и докато изстине обикновено овеса е поел всичката вода и се е разпукнал добре. Понякога като съм сложила повечко вода не успява да я поеме, но и нея си я хапвам заедно с овеса. Като изстине го измервам и си смятам по колко грама ми се пада на блок, разделям си го на порции по 2 или 3 блока(обикновено по 2) в кутийки и прибирам в хладилника. Обикновено си го нагласям за 2-3 дни напред да имам готов сварен в хладилника, сутрин на закуска само го притоплям, добавям му котидж или извара и си го посолявам. Обикновено добавям котидж за 1БП, а изварата я слагам отделно и си я подслаждам със стевия и добавям канела.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот pijo » Сря Фев 26, 2014 6:31 pm

Благодаря!А не трябва ли и протеин да се добави?
pijo
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Фев 24, 2014 1:02 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот HippoDel » Сря Фев 26, 2014 7:39 pm

pijo написа:Благодаря!А не трябва ли и протеин да се добави?

Да, овесът ти е въглехидрата, а какъв протеин ще си добавиш ти си решаваш. Танита ти е писала, че си добявя извара или котидж, за протеини. Трябва да добавиш и мазнини.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Italiano » Сря Фев 26, 2014 7:57 pm

pijo написа:Като един пълен новак пак да попитам нещо.Днес си купих овес,истински на цели зърна,та бихте ли ми споделили как го варите и консумирате.На етикета пише,че се вари като жито,което нищо не ми говори.

Да, това е интересен въпрос.
И аз се питам как се готви овес ... :think2:
:laugh1:

Иначе - като на Хипо варианта, цитиран от Гази. Само че може и с по-съкратена процедура. Вместо да чакаш студената вода да заври, сипваш направо гореща. Тя след няколко минутки ще заври в тенджерата. Изключваш и после следваш стъпките натам.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Маня » Сря Фев 26, 2014 8:20 pm

Задължителна ли е топлинната обработка? ;) Аз просто го заливам вечер с гореща вода, която сутринта изпивам и го добавям към сутрешното меню. Страшно готино хрупа заедно с бадемите добавен към свежо плодово пюре (ябълки, ягоди, киви - просто разбити с пасатор) и извара или протеин. Може с или без стевия - въпрос на предпочитания. Аз лично рядко добавям, но добавям подправки като канела, джинджифил, мента. Става почти като смути. Е, трябва да се дъвче, но това е полезно за зъбите. :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Gazilot » Сря Фев 26, 2014 9:27 pm

По начина, invented by Hippo и цитиран от мен, овесчето си пуска и майчиното мляко и става невероятен. Правил съм го по 6253427711 начина, но този е флагман в приготвянето на конско "смути" (каквото и да значи това).
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот mamamimi » Чет Фев 27, 2014 11:30 am

gogo написа:
tanita68 написа:
gogo написа: Пушената сьомга е мазнина. 1БМ = 9 гр. С тия 28 гр сьомга си омела :laugh: 3 БМ.

Извинявай, но в таблицата 28гр пушена сьомга е дадена като 1БП. Вярно е, че в нея има мазнина, но в случая се касае за риба и би трябвало тази мазнина да е от полезните. При това положение и аз трябва да смятам херингата като мазнина. По изчисления(данни от bb-team) излиза 1БП=39, 1БВ=9000, 1БМ=17. Нали съвета към новодошлите е да се придържат към таблицата поне в началото.

Леле, какъв чат се е оформил с тази пушена сьомга :lol: а аз съм го изпуснала. И сега вече след като е уточнено че сьомгата е полезен протеин аз предлагам на Гого, Танита и Хипо да си дадат адресите и да им изпратя малко , като благодарност за по-скоро помощта отколкото студените упреци...Благодаря ви от сърце за напътствията ,подкрепата и най-вече търпението. Без вас не бих се справила. :applaus:

Гого, златен си! От теб научих наистина много. Още днес влизам в iHerb и поръчвам заместител на захарта. Аз пия само по 1 кафенце на ден и затова си позволявам по поне мъничко захар. Но, с удоволствие бих е заменила. Сега поне и с митото за Великобритания съм наясно.

Относо коментара за хляба бих добавила, че аз от хляба се отказах още когато напуснах България преди 20 години. Тук хляба не се яде с всяко ядене по 3 пъти на ден. Аз добавих филийката ръжен хляб (с размери малка длан разбира се без пръстите и дебела около 1см) единствено защото ми липсваше въглехидрата. Но, и това може да бъде заменено разбира се.

Шунката е пуешка а маслините ще ги махна щом като съвета е че сьомгата е мазничка.
И накрая, днес се притеглих след 2 и половина седмици и установих че съм 6кг по лека. Кураж и успех на всички.
“Силата е търпение и време “
Аватар
mamamimi
 
Мнения: 21
Регистриран на: Пон Фев 17, 2014 4:08 pm
Лондон

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот tanita68 » Чет Фев 27, 2014 12:06 pm

mamamimi написа:Леле, какъв чат се е оформил с тази пушена сьомга :lol: а аз съм го изпуснала. И сега вече след като е уточнено че сьомгата е полезен протеин аз предлагам на Гого, Танита и Хипо да си дадат адресите и да им изпратя малко , като благодарност за по-скоро помощта отколкото студените упреци...Благодаря ви от сърце за напътствията ,подкрепата и най-вече търпението. Без вас не бих се справила. :applaus:


И накрая, днес се притеглих след 2 и половина седмици и установих че съм 6кг по лека. Кураж и успех на всички.

Благодаря за предложението, но тук във Финландия честичко си хапвам пушена сьомга(страхотно удоволствие). Аз си добавям мазнини към нея, обикновено сурови, накиснати във вода бадеми(просто така са като пресни, а и не обичам да ги ям с люспата).
А за теглото е супер! :bigsm18: Аз за почти 6 седмици нямам чак толкова голям напредък, но при мен може да е и заради завишеното количество блокове(понеже все още кърмя големия малък човек). :bigsm1: За стевия ти препоръчвам тази Wisdom Natural, SweetLeaf, 100% Natural Stevia Sweetener, 4 oz (115 g), а и все още тече промоцията на течната стевия - нея я използвам за подслаждане на чайче! :bigsm1: :bigsm2:
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот mamamimi » Чет Фев 27, 2014 2:43 pm

tanita68 написа:Благодаря за предложението, но тук във Финландия честичко си хапвам пушена сьомга(страхотно удоволствие)


Танита извинявам се, аз забравих че и ти си далече от нашата мила родина. Благодаря за линковете. Много добре си направила че си се заела в ръце още от сега. На мен тук ми беше грешката. Аз кърмих щерката до 2 години и лека полека не се усетих как станах двойна. Сега страдам, но се надявам да успея. Успех!
“Силата е търпение и време “
Аватар
mamamimi
 
Мнения: 21
Регистриран на: Пон Фев 17, 2014 4:08 pm
Лондон

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Стеф » Чет Фев 27, 2014 4:01 pm

Леле вижте какво намерих в нета http://www.zajenata.bg/%D0%B4%D0%B8%D0% ... s2185.html :laugh1: :laugh1: :laugh1: Умрях от смях :laugh3: :laugh3: :laugh3:
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот tanita68 » Чет Фев 27, 2014 5:35 pm

Стеф написа:Леле вижте какво намерих в нета http://www.zajenata.bg/%D0%B4%D0%B8%D0% ... s2185.html :laugh1: :laugh1: :laugh1: Умрях от смях :laugh3: :laugh3: :laugh3:

Абе то е и за смях и за плач едновременно! Ама защо ли това меню ми прилича на съставено от един бивш таксиметров шофьор, наскоро обсъждан тук във форума? Ей така се лъжат хората и ако някой вземе да пробва това меню е много вероятно за тия 14 дни да си трупне още поне 5-6кг отгоре!
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Tatyana » Чет Фев 27, 2014 8:18 pm

tanita68 написа:
Стеф написа:Леле вижте какво намерих в нета http://www.zajenata.bg/%D0%B4%D0%B8%D0% ... s2185.html :laugh1: :laugh1: :laugh1: Умрях от смях :laugh3: :laugh3: :laugh3:

Абе то е и за смях и за плач едновременно! Ама защо ли това меню ми прилича на съставено от един бивш таксиметров шофьор, наскоро обсъждан тук във форума? Ей така се лъжат хората и ако някой вземе да пробва това меню е много вероятно за тия 14 дни да си трупне още поне 5-6кг отгоре!

Танитка, наистина е трагикомично, но последния коментар под статията е отпреди няколко часа. И една наша адашка е написала "http://www.vzonata.com/ - тук цялата информация е синтезирана и преведена директно от сайта на създателя на ЗОНАТА!". Да е жива и здрава тази адашка, така че - който има очи и иска ще стигне където трябва :)
Последна промяна Tatyana на Чет Фев 27, 2014 9:55 pm, променена общо 1 път
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Pipilota » Чет Фев 27, 2014 8:38 pm

Ахам, тия преди време ми откраднаха цялата статия за Зоновите блокове без да посочат източника, че се разправяхме с тях. Извиняваха се, и казаха че ще я махнат, ама после си викам нека да седи и в техния сайт, само че условието беше да сложат работещ линк към нашия сайт като източник и така...
иначе аз знам всички статии до една що има из нета за зоната.... :laugh4:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот eldass » Чет Фев 27, 2014 9:06 pm

Пипи, адмирации за положения труд и от мен! :bigsm20: Поне като нямаме книгите на Барито преведени, те има теб и този наистина страхотен сайт и форум. :yess: Надявам се за все по-широка публика! :pray:

За да не спамя съвсем ще попитам защо Барито не е казала нищо за тиквата, у американско би трябвало да ядат от тази вкусотия?
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот gogo » Чет Фев 27, 2014 10:11 pm

МамоМими, благодаря ти за добрите думи :applaus: .Те означават много за мен. Не бих отказал пушената сьомга, ама едва ли ще пристигне читава до БГ :laugh4: . И поздравления за постигнатите резултати. :bigsm20:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron