Ще започна с това, че подходът Ви към Зоната, като диета за отслабване е малко погрешен. Но затова вината не е Ваша. Просто щом се заговори за диета, хората възприемат това винаги като начин за отслабване. Зоната е преди всичко хранителен режим за поддържане и подобряване на здравето. С нейна помощ се решават редица здравословни проблеми чрез регулиране на метатобилзма в тялото, контрол на инсулина, контрол на айкозаноидите - като цяло хормонален контрол. А отслабването се явява бонус. Някои хора, които пък са болезнено слаби чрез Зоната могат да постигнат нормално тегло. Така че не бързайте да смятате, че това не е за вас, още повече, че имате здравословни проблеми.
Добре е да споделите тук поне едно дневно меню, за да ви бъдем полезни дали се справяте или грешите.
Така, или 10, или 11 блока - в сайта има калкулатор, който вероятно дори ще ви изчисли 9 блока (но аз при всички случаи ви препоръчвам да не са по-малко от 10).
Напишете си менюто по тази примерна схема:
Закуска - 3 блока
1 БП - 2 белтъка
2 БП - 112 г извара
2 БВ - 280 г печени чушки
1 БВ - 1 мандарина
3 БМ - 9 маслини
И така и за останалите 4 хранения.
В сайта има и калкулатор за водата, която да приемате на ден, която обаче не трябва да е по-малко от 8 чаени чаши.
За да сте качили килограми е вероятно да "преяждате" правейки грешки в комбинирането на храните.
За да имате резултат е необходимо да се придържате в началото само към продуктите от зелената част на таблицата с блоковете и то за поне няколко месеца. Въздържайте се от хляб в какъвто и да е вариант (дори пълнозърнест). От богатия списък с продукти в зелената таблица имате възможност да подберете тези, които предлага сезона или които вие предпочитате. Отделете малко време да си приготвяте храната у дома и не ползвайте готови консерви и преработени храни. И резултатите ще дойдат.
Аз също съм с Хашимото и затова процесът на слабеене при мен е относително по-бавен (а и от годинките ще е и мързела за по-активно движение