Тук във Финландия като отидохме за първи път на консултация ме попитаха дали кърмя малкия и докога смятам да го кърмя, като казаха, че тук се препоръчва на майките да кърмят поне до 2 годишна възраст на детето. Но пък там, където водя малкия да играе с други деца ми направи впечатление, че много от бебетата ги хранят с шише, явно с адаптирано мляко. Е, имаше и майки, които кърмят. Аз мисля, че би трябвало да се кърми докато и на майката и на детето им е добре, чувстват се добре и детето се развива както трябва. Забелязвам, че малкия е много по-здрав от кака си и батко си, които са кърмени много малко - дъщеря ми около 6-7 месеца, а сина ми - 3. Но ранното им отбиване не е било по мое желание. При дъщерята се получи, че кърмата ми изведнъж рязко намаля след преживян психически стрес, въпреки че после карахме на смесено хранене - кърма и кисело мляко(тогава адаптираното мляко беше просто лукс, а и трудно се намираше) а сина ми просто не искаше да суче, блъскаше ме с двете ръце и плачеше. Та и той е отгледан основно с домашно квасено мляко. Този малкия сега тъй като се роди много малък просто с всички сили се стремих да го кърмя, в началото бяхме три дни разделени и не можех да го кърмя, но се изцеждах и като ми го дадоха на четвъртия ден започнахме да се кърмим. В началото беше много трудно - три дни са го хранили от биберон с голяма дупка, било му е лесно и се тръшкаше и не искаше да суче, но като разбра, че няма да получи друго и започна да суче. Като се прибрахме в къщи се наложи да пия известно време лактогонни чайове, за да има достатъчно кърма, но после всичко се нормализира. Сега си хапва и други храни, основно сурови плодове и зеленчуци, понякога сьомга или пиле, харесва му един БП извара с 1БВ сладко и смлени бадеми за БМ, но в последните две-три седмици отказва да го яде. Хапва си и от зоновите мъфини.
Проблема при нас е както и по-нагоре писах нощното кърмене. Но полека-лека и то се надявам да отпадне. Иначе през деня няма проблеми - кърмя го когато поиска, понякога заместваме с мляко или овесена напитка, но понякога държи да е точно кърма и тогава не можеш да го залъжеш.