Manya написа:Бъза можеш да го направиш със стевия, за да няма захар. То май се правеше от цвят това чудо. И може да е малко късно. Но със стевия стават страхотни сладка. Просто се вари плода в много малко вода, колкото да омекне леко. След това се послажда с течна стевия и се добавя желиращ агент (агар-агар или пектин), затваря се в буркан и се стерилизира за 5 минути. И компоти стават със стевия.
Маня, от цвят се прави сироп и то от цвят на дръмбъз(поне така му викат по нашия край), растението е по-скоро като дърво, цъфти през май, юни в зависимост от надморската височина - например в моя край цъфти през май, а в Родопите където съм живяла цъфти през юни, дори и началото на юли.
Това се прави от плодовете на бъза, тоя дето расте покрай пътищата и на мен лично ми мирише неприятно. Две различни растения са, но повечето хора ги наричат с едно име.
Освен това този сироп не се вари, налагат се един слой плодове, един слой захар и така се редуват докато се запълни съда, престояват определено време, след което се прецежда и се налива в шишета. Не се вари - самата захар го консервира и пречи да се развали. Приема се по 1с.л. на ден. Лично аз предполагам, че го препоръчват като средство за подсилване на имунитета поради голямото количество витамини, които се съдържат в него и се предполага, че зимно време липсват на организма.