Здравейте, днес и мен ме сюрпризираха от пощите. До сега не са ме обмитявали. Поръчвам винаги по 5 опаковки /
https://www.iherb.com/pr/Madre-Labs-Ome ... gels/65844 /с безплатния транспорт ми идват около, но под 50 долара и не съм имал проблем. Та реших да разуча нещата. Минах митница лично - реда е следния - вадиш си копия на всички документи - поръчката от където се вижда товарителницата, фактурата на ихерб, и плащането, в случая с пейпъл. Отиваш на митница, обясняват ти че за пратки над 30лв се дължи ДДС, а над 150 евро плюс и мито. Правят ти Еори номер, това е само първия път. Изпращат те в митническо бюро да ти направят електронна декларация за внос. От там те пращат в банка да платиш ДДС. След което отиваш на митница отново и когато декларацията пристигне по нета оведомяват ГД БОП за пратка с висок фискален риск. От БОПа правят проверка и решавата дали да има физически контрол на пратката, в случая казаха че не им се рови. Митничарката се обажда в пощата и те праща да си вземеш пратакат. Така всички са доволни.
Разхода е следния - 20% ДДС - 15лв в случая, 0.80лв банков превод чрез интернет банкиране /копие от превода се носи на митница/, митническото бюро взеха 15лв за деклерацията и накрая пощата ти взема 3.50лв, щото така.
Общо - 34лв и около 6часа занимавка, не включвам бензина за 3 ходения до митница, 3 до пощата, 2 до митническото бюро и 1 до банката или принтера за да си разпечаташ платежното.
Другия по-лесен вариант е - носиш всички документи на пощата и попълваш пълномощно за представителство, като се оправят те викат да си вземеш пратката.
Разхода е - 12лв за пощата за митническо представяне, 15лв ДДС, и пак 3.50 за пощата, щото така.
Общо - 30лв и 3 ходения до пощата.
Втория вариант не съм го пробвал още, но имам приятел дето вчера получи същото и е ходил на пощата, но още не са му се обадили да са освободили пратката. Вероятно в понеделник вече. Впрочем и него за първи път го засичат. Според него е заради това че пратките минават през системата на Ди Ейч Ел, а не както досега през американските пощи.
Малко дълго се получи, но се надявам да съм ви бил полезен.