Katerinka написа:А ако не са наред ако са извън нормите?
Кейт, при по-високи стойности се спазва стриктна Зона и се увеличава фармацевтичния клас рибено масло. Ако има определени хронични заболявания, се прилагат различни високи дози. Скоро ще можете по-подробно да се запознаете с тях. В практиката си Бари е стигал до 40 g ЕРА+DHA на ден (при майка си). В
Omega Rx Zone има споделени примери за тежки болестни състояния, при които се стига до 25 g ЕРА+DHA на ден. 2,5 g е задължителната поддържаща доза, като параметрите на кръвна захар, TG, HDL и АА/ЕРА (уви за това у нас няма тест и дори от Бари не може да си го поръчаш) се следят периодично, защото е както в храната е важен баланса, така и не трябва да се предозира рибеното масло, ако нещата са ОК.
Когато се ползва молекулярно пречистено рибено масло (по-ниския клас, различен от клас здравословни храни, който изобщо е добре да не се ползва) Бари препоръчва не повече от 2,5 g на ден с известни резерви.
Когато е писал книгата
Omega Rx Zone (2002 г.) в САЩ се предлагат само 2 марки фармацевтичен клас рибено масло. Може да се допусне, че и молекулярно пречитените рибени масла са се подобрили оттогава, но всички знаем какъв е елементарния тест, който може да се направи с всяко рибено масло, който дава относителна сигурност, че е сравнително добре пречистено от вредните примеси (Бари нарича обикновените рибени масла "клоаката на морето").