Страница 1 от 28

Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Юни 26, 2014 3:14 pm
от Italiano
Да си пожелаем още много вкусни и лесни рецепти по Зоната и в новата тема!
:chef1:

Всеки начинаещ в Зоната започва първите дни, и дори седмици с изключително еднообразно, меню. Но когато Зоната започне да се превръща в начин на живот, започваме да се оглеждаме за нещо по-различно и по-вкусно. И тук идва най-досадния момент-да започнем да изчисляваме, :msmile2: да събираме и разделяме различни зонови блокове на половинки или четвъртинки, за да се получи приятно и балансирано съчетание от храни. Тази тема е за всички, които искат да разнообразят менюто си, и да се радват на по-лесен и приятен престой в Зоната. Тук всеки може да сподели своите кулинарски умения :cheff: , вкусни впечатления :cook1: , готварски направления, искрени възхищения, зонови изкушения :msmile5: , различни предложения, и изобщо всякакви мнения без никакви ограничения :bigsm1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пет Юни 27, 2014 10:35 am
от Стеф
Да ни е честита новата готварска тема!!!! :chef1: :cooking1: :salad:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Юли 09, 2014 11:10 pm
от igito
Ще се включа и аз с една салатка, ама утре, че направо съм гроги...

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Юли 12, 2014 1:24 pm
от mahona
Помогнете ми ,че блокирах и нещо не ми стигат идеите за едно много просто нещо. :stupid: Направих таратор от 2 кисели млека Верея 2% и 480 гр краставици и 2 кофички вода,копър,сол и чесънче...дотук добре ...мазнината я пропуснах,че млякото ми е 2%...излезе ми 4БП и 5 БВ...разделих на 5 по 1 блок в чашки ...и дотук добре..ама как да разделя на 5 части оставащия за допълване 1БП...и какъв да е той ..мина ми през ум да метна в таратора 1БП котидж и да го изравня..ама идея нямам дали това ще е решението..видя ми се и твърде странно...затова моля помогнете...как се оправяте с тази толкова проста(ама явно не и за мен) рецепта :stupid: А искам да обядвам тараторче ледено..без меса и т.н..

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Юли 12, 2014 10:44 pm
от zuzulin
mahona написа:Помогнете ми ,че блокирах и нещо не ми стигат идеите за едно много просто нещо. :stupid: Направих таратор от 2 кисели млека Верея 2% и 480 гр краставици и 2 кофички вода,копър,сол и чесънче...дотук добре ...мазнината я пропуснах,че млякото ми е 2%...излезе ми 4БП и 5 БВ...разделих на 5 по 1 блок в чашки ...и дотук добре..ама как да разделя на 5 части оставащия за допълване 1БП...и какъв да е той ..мина ми през ум да метна в таратора 1БП котидж и да го изравня..ама идея нямам дали това ще е решението..видя ми се и твърде странно...затова моля помогнете...как се оправяте с тази толкова проста(ама явно не и за мен) рецепта :stupid: А искам да обядвам тараторче ледено..без меса и т.н..

Здравей,малко късно ти отговарям,но като видях ,4е никой не го е направил-се заех аз.Става да се изравни с котидж и просто преди да добавиш млякото към краставиците го пасираш заедно с киселото мляко.Става много приятно,ако не го пасираш се усещат зрънцата от котидж. :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2014 8:09 am
от mahona
Благодаря ти Зузи! И моята идея беше тази и това направих,защото просто ми се иска в тия жеги да си хапвам само таратор и да си го нося и на работа в термосче.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2014 10:29 pm
от mahona
Направих зоновата пица на Стеф на грил тиган...стана страхотно вкусна.Забърках си сместа за блата,престоя и после метнах в грил тигана(26/26 см).Обърнах блата изсипвайки го на поднос 2 пъти и като беше готово го намокрих с доматен сок и заредих отгоре всичко по рецептата.Разтопи се кашкавала,доизпече се и махнах...много хубава рецепта Стеф!Но да знаете ,че и на грил тиган става много вкусна.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2014 10:59 pm
от Italiano
Най-накрая се наканих и направи зоновата пица.
Обаче блатът стана като дебела палачинка. Той пак беше вкусен, но си мислех, че става повече като на пица.
Може да съм сложил мааалко повече кисело мляко, но дали това е повлияло ... :hm:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Юли 22, 2014 9:23 am
от mahona
Възможно е като се прави в тава и фурна да става по сух и препечен блата.А и наистина от киселото мляко би се повлияло,но аз нямах толкова малка тавичка,защото като нарязах съставките за покритието на пицата ,прецених че ако сложа в тава ,ще стане хрупкав блат,но малко плънка.Затова метнах в грил тигана.Абе супер си е рецептата... аз лично ще си я забърквам веднъж седмично заедно с кекса ,за дните когато не мога да отделя време дори за хранене :lol: .Супер лесно е като е нарязано това чудо в пакетчета в чантата ти ...2 мин и си готов нахранен където и да си. :smdance:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Юли 22, 2014 9:59 am
от mahona
Описах това в дневника на Ити,но се усетих ,че май не му е мястото точно там и затова сама прехвърлих тук,за да не отварям работа на модераторите. :lol: В глинен гювеч месцето става и лесно и вкусно.Аз от години обаче пека месо или джоланчета в него,но без да посолявам..само със зелева чорба ,която да покрива месото малко под половината.Става точно на сол,сочно и без останал сок ,ако пека около 2 ч след включването.Сладникавия вкус на месото се смесва с киселкото и соленкото от зелевата чорба и е много пикантно,но не прекалено. Пека месо в гювеча и залято с 1 кофичка кисело мляко ,но посолявам и пека по крехки меса(пиле,заек) около 1,5 ч след включване.Там ( в гювеча) нареждам и телешки кюфтенца(каймата обърквам само с чер пипер,чубрица) покрити с много лук нарязан на едро и объркан с 1ч.л червен пипер и сминдух или някакви други подправки .Вода не слагам ,защото лука пуска доста течност,но ако лука е малко ,може да се добави 50мл.. вода(зависи от това колко са кюфтенцата).Пека около 1ч след включване на фурната.Въобще този български уред за готвене в нас е много ценен,защото се слага във фурната в края на новините около 20 ч и се изключва като започне да ни се приспива. :laugh1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Юли 24, 2014 9:09 am
от Italiano
Ами, аз изплагиатствах от теб и точно в грил-тиган пекох пицата.
И после само запекох мат'риала във фурната.
:laugh:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Юли 24, 2014 11:27 am
от marianapanova
Здравейте искам да ви попитам вие как си приготвяте патладжани,днес се опитвам да ги опеча на скара,но нещо не ми вдъхват доверие.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Юли 24, 2014 1:35 pm
от mahona
Аз приготвям за скара или грил тиган по следния начин: Обелвам патладжана,посолявам и оставям да изтече горчивия сок за около 30 мин.След това изплаквам с вода,отцеждам ги и мариновам с малко оцет,зехтин и понякога ситно нарязан копър.Мариноването като време го правя на око,но не по малко от 1 час.После пека на грил тиган или скара.И още нещо важно...режа на тънки парчета и по възможност купувам бял патладжан или шарен,но не и лилав.Тези 2 сорта не горчат,много са крехки и лесно се обработват и леко сладнят.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Юли 24, 2014 1:38 pm
от marianapanova
Mahona благодаря за идеята,патладжаните,който изпекох даже и не ги опитах. Следващия път ще опитам с мариноване и печене на скара.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Юли 24, 2014 1:41 pm
от mahona
В такава марината от малко сол ,оцет и зехтин оставям и риба поне за 1 нощ и пека на скара.А също така и тиквички и лук мариновам за около час и пека.Зеленчуците стават и на грил тиган,но рибата на филета или парчета(шаран например) са по добри на скара,но след минимум 12 ч мариноване.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Юли 24, 2014 1:47 pm
от marianapanova
Ти сега ме изкуши още тази вечер ще си направя такава марината и ще се пробвам с патладжан,аз си взимам само от шарения,т.е само такъв патладжан си съдим в градината. Значи сол,оцет и малко зехтин да постоят и ги изичам.