Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

Мнениеот Pipilota » Пет Апр 04, 2014 3:04 am

Изображение

Изображение

Изображение

Зоната - Пътят към здравето!
Храненето в Зоната ще ви помогне да осъзнаете каква мощна сила е храната, когато е в правилните пропорции. Това е един от най-лесните и ефикасни начини за достигане на хормонално равновесие, което означава идеално здраве и стопени излишни мазнини.

За целта Бари Сиърс ни съветва да се научим да гледаме на всяко хранене в Зоната като на строителен обект- представете си че строите къща. Протеиновите блокове са основите, и те определят колко високи могат да бъдат стените от въглехидратни блокове, преди излишният инсулин да ги срути. Мазнинните блокове пък са покривът. Ако успеем да построим такава къща както трябва, т.е да се нахраним правилно, ще се озовем в Зоната.
И така, тази тема е за всички, които искат да споделят своя опит, да попитат или да научат повече за построяването на Зоновата къща :)



Животът в Зоната е нещо повече от хранене. Това е равновесие между хормоналните реакции, които настъпват при всяко наше хранене. Съвършено равновесие-нито прекалено високо,нито прекалено ниско.

1.Ще мислим по-добре,тъй като в Зоната поддържаме стабилни нивата на кръвната си захар.

2.Ще се движим по-добре,защото престоят в Зоната увеличава притока на кислород до мускулните ни клетки.

3.Ще изглеждаме по-добре, тъй като в Зоната изгаряме излишни телесни мазнини по възможно най-бързия начин.

4.Никога няма да огладняваме между храненията,тъй като животът в Зоната означава, че мозъкът ни се захранва постоянно с основното си гориво-кръвната захар

5.Най-голямото преимущество от правилното следване на Зоната е достигането на състояние на свръхздраве.

Ефектът от храненето в Зоната много наподобява този на мощните лекарства, с единствената разлика, че те имат много и вредни странични ефекти, докато при Зоната страничният ефект е само един, и това е загубата на излишни мазнини.
Зоната е създадена с една единствена цел-да се постигне максимален здравословен ефект, докато загубата на тегло е от второстепенно значение, но е неизбежно. Въпреки това, всеки с удоволствие може да се възползва от този така желан „страничен ефект”. Когато влезете в Зоната,ще трябва да се лишите и от чувството на глад. Започнете ли да огладнявате, означава,че излизате от Зоната, което не е за препоръчване. Ако смятате, че няма лесен начин за отслабване - помислете отново, защото това, че сте попаднали в тази тема не е случайно, и може би силното ви желание да се чувствате комфортно в тялото си ви е довело точно на правилното място.


Изображение


Изображение

ИзображениеПриятно Зонуване и отслабване в темата Изображение


Изображение

:zone:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот GODzillata » Пет Апр 04, 2014 8:27 am

Я да направя сефтето на новата тема - мазнината, която се ползва за готвене, брои ли се за БМ или например ако съм си пръжнал 2 белтъка(1БП) и 140 гр. печена чушка (1БВ) с малко зехтинец, трябва да добавя и 3 маслинки (1БМ)? :hm:
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот Маня » Пет Апр 04, 2014 9:02 am

GODzillata написа:Я да направя сефтето на новата тема - мазнината, която се ползва за готвене, брои ли се за БМ или например ако съм си пръжнал 2 белтъка(1БП) и 140 гр. печена чушка (1БВ) с малко зехтинец, трябва да добавя и 3 маслинки (1БМ)? :hm:

Ами не трябва, нали едно твое пръскане е 1 БМ :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот Tony » Пет Апр 04, 2014 10:56 am

Manya написа:
GODzillata написа:Я да направя сефтето на новата тема - мазнината, която се ползва за готвене, брои ли се за БМ или например ако съм си пръжнал 2 белтъка(1БП) и 140 гр. печена чушка (1БВ) с малко зехтинец, трябва да добавя и 3 маслинки (1БМ)? :hm:

Ами не трябва, нали едно твое пръскане е 1 БМ :)


И аз не ям маслинки когато слагам зехтин в яденето. ;)

Я да ви попитам пак за нахута - как го мерете като го слагате в храната - суров, т.е. преди варене, или след като го сварите. :think2:

Снощи си правих пак салатка от нахут и зеленчуци като добавка към филето от сьомга, ама бях ужасена да разбера, че 68 гр нахут суров /1 1/2 ВБ/, след накисване и варене става почти 2 пъти по-тежък? :doNotKnow:

Та след като го сварих си оттеглих наново 68 гр и сега имам за обяд още почти толкова от него, та ще го ям с добавени още зеленчуци към пилешката ми пържола. :hm:

Правилно ли съм постъпила, или съм яла по-малко въглехидрати снощи? Как мислите?
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот Маня » Пет Апр 04, 2014 11:05 am

Tony написа:Я да ви попитам пак за нахута - как го мерете като го слагате в храната - суров, т.е. преди варене, или след като го сварите. :think2:
........
Правилно ли съм постъпила, или съм яла по-малко въглехидрати снощи? Как мислите?

В Таблицата е посочено, че суровия и сварения нахут са по 1/4 чаша.
Грамажът варира според степента на изсушаване на нахута и големината на зрънцата му.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот HippoDel » Пет Апр 04, 2014 11:43 am

Отдавна обсъждаме проблема с нахута и лещата, защото не може варен и суров нахут, и варена и сурова леща да са един и същи грамаж. По моите изчисления грамажът в таблицата е верен, само за сварения продукт(нахут и леща). А за най-сигурно, можеш да си го изчислиш по етикет. :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот Маня » Пет Апр 04, 2014 11:53 am

В таблицата на сайта на Бари нахута е включен в състава за сготвените зеленчуци с ниска плътност на въглехидрати (зелени въглехидрати) и е 1/4 ч.ч. за 1 ВБ. А и как ли се хапва несварен нахут? :lol: То и изпечен кърти зъби :laugh1:
Лещата също е предложена в тази група и е 1/3 ч.ч. за 1 БВ. Не ми е известно да се яде в сурово състояние, но знае ли човек :lol:
Последна промяна Маня на Пет Апр 04, 2014 12:01 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот silvy_ba » Пет Апр 04, 2014 11:59 am

Hippo написа:Отдавна обсъждаме проблема с нахута и лещата, защото не може варен и суров нахут, и варена и сурова леща да са един и същи грамаж. По моите изчисления грамажът в таблицата е верен, само за сварения продукт(нахут и леща). А за най-сигурно, можеш да си го изчислиш по етикет. :hug:


Амчи според мен то си пише в таблицата...СВАРЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ!!! :th: и аз не мисля,че количеството е еднакво при суров и варен продукт.
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот silvy_ba » Пет Апр 04, 2014 12:00 pm

Manya написа:В таблицата на сайта на Бари нахута е включен в състава за сготвените зеленчуци с виско съдържание на въглехидрати и е 1/4 ч.ч. за 1 ВБ. А и как ли се хапва несварен нахут? :lol: То и изпечен кърти зъби :laugh1:
Лещата също е предложена в тази група и е 1/3 ч.ч. за 1 БВ. Не ми е известно да се яде в сурово състояние, но знае ли човек :lol:


:laugh3: зор ще е и със суровата леща
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот silvy_ba » Пет Апр 04, 2014 12:03 pm

Искам да попитам какво е мнението ви за Алоето като добавка за прочистване? Някой употребявал ли е?
Искам да си направя лека детоксикация :doNotKnow:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот silvy_ba » Пет Апр 04, 2014 12:36 pm

Моля ви помагайте за не знам си кой си път !!! :stupid:
Харесах си рецептичката за миш-маш от рецептурника и се заех ентусиазирано да си готвя...
Но видиш ли ти, чета си състава стигам до доматения сос и както на много места в рецептите даденото количество е приблизително едно и също,доста близо и до таблицата и по етикет...Поглеждам етикета....смятам и какво получавам?! Че моят 1ВБ от домати в консерва излиза 305 грама :hm: като навсякъде е дадено приблизително 1/4 ч.ч
Е....няма как да ги побера тези 305гр. в 1/4 ч.ч или дори в половин
Стойностите са за 100гр:
Въглехидрати 2.95г.
Протеини 1.25г.
мазнини 0.35г
Добре ли смятам? Или пак се омотах? :think2:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот Italiano » Пет Апр 04, 2014 12:47 pm

Правилно си го сметнала.
Винаги съм разколебан, когато трябва да се изчислява нещо по етикет, което е "смесен" продукт. Тук в случая имаш вода. Не знам съдържанието на 100 гр. дали е само за "сухата маса", или ...
А в някои етикети има толкова грешки, че ...
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот Маня » Пет Апр 04, 2014 1:00 pm

silvy_ba написа:... :hm: като навсякъде е дадено приблизително 1/4 ч.ч

А къде я видя тая 1/4 ч.ч. доматен нещо си (сос, сок, салца, консерва), щото аз такова не откривам никъде? Защо не си провериш пак табличката, Силви!

Всъщност си права, има един доматен сос в суровите зеленчуци, което е странно, че има бележка към него да се сравни етикета. Не ми е известно как се консервира суров доматен сос. Той при всички случаи минава през термична обработка. По-скоро иди в края на таблицата и виж стойностите за готвените домати. Но и в таблицата на Бари са в суровите зеленчуци (странно :) ). Но там са 2/3 ч.ч.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот silvy_ba » Пет Апр 04, 2014 1:38 pm

Ами където и да погледна все 1/2ч.ч си е по малко от 305 гр.
Отивам да си взема друг доматен сос,че ако трябва да сготвя 305гр.домати с 200 грама пиперки,сирене и яйца.....ще трябва с кран да ме вдигат след това :lol:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот Слонче » Пет Апр 04, 2014 2:52 pm

Аз също щях да поискам помощ относно доматите. В горната част на таблицата, при суровите зеленчуци, пише доматен сос /сравни с етикета/* 1/4 ч. При сварените - доматено пюре и доматен сос - 1/2 ч. Това второто ми се вижда по-вярно, защото е отнета водата. Аз имам домашни консерви, нарязани или смлени домати, без да са изварени. Правилно е да ги приемам 1:1 с количеството на суровия домат -240 г, нали така, как мислите?

silvy_ba това вероятно си е разреден доматен сок, 305 г не е толкова много, като поври, ще се изпари и редуцира до 50 г примерно :)
Аватар
Слонче
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 56
Регистриран на: Чет Апр 03, 2014 7:34 am
София

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

Мнениеот silvy_ba » Пет Апр 04, 2014 3:01 pm

Слонче написа:
silvy_ba това вероятно си е разреден доматен сок, 305 г не е толкова много, като поври, ще се изпари и редуцира до 50 г примерно :)


Това си бяха нарязани домати в консерва...взех си доматено сосче,изчислих си по етикет и ми се получи страхотно зоново миш-машче :love: позволих си на направя само леки промени....изключих брашното,което замених с 50гр.ябълка за десерт 1/2ВБ и вместо сирене,което ми е трудно да откривам тук,защото местните са супер маслени...си хапнах 40 грама калмарки изчислени отново по етикет 1 1/2 ПБ!!! Беше прекрасно!!! :yess:
-Как говориш след като нямаш мозък?-Попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.
Магьосникът от Оз
Аватар
silvy_ba
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 118
Регистриран на: Вто Апр 01, 2014 8:56 pm
Пафос,Cyprus

Следваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron