Страница 7 от 50

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 18, 2014 1:40 pm
от ДиДи
gogo написа:
HippoDel написа:Хора, вие сьомгата в суров вид ли я теглите или в обработен. Днас задуших 155г сьомга и като я имерих задушена, без кожата беше 120г.


Хипо, аз си меря сьомгата след изпичане на грил-тигана. ;)


Аз почти всички мятам в моя грил-тиган и след това го тегля. А сега като казахте, дали чичо Бари не беше писал, че трябва на сурово да се тегли? :hm:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 18, 2014 1:41 pm
от gogo
eldass написа:Нормално ли е след 2 блока /1 нектарина + 18 гр. протеин и 12 бадема/ на закуска да съм гладна след 3 часа? Вече закусвам по-рано и съответно в 11 часа съм гладна, не е ли рано за обяд? Хапнах си сега овеса с извара и малко зехтин, но съвсем ми се изместват часовете..


А за митниците ми се струва, че е недоглеждане или неглижиране. В София не ми се вярва да има такива приятни пропуски. :lol:

Елдас, явно всичко е индивидуално. На мен закуската ми почти винаги е кофичка кисело мляко, което ми стига до обяда след 5 часа. Даже понякога не ми се и яде, ама трябва. :lol:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 18, 2014 1:46 pm
от gogo
ДиДи написа:
Аз почти всички мятам в моя грил-тиган и след това го тегля. А сега като казахте, дали чичо Бари не беше писал, че трябва на сурово да се тегли? :hm:

Диди, по принцип протеините от месо, птици и риба в таблицата са дадени за суров вид. Изпечи обаче 84 гр наши пилешки гърди и от тях няма да остане нищо :ang: - а не трябва да става така. Това се случва защото са пълни с вода. Ето защо БГ месните протеини ги мерим след обработка. :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 18, 2014 2:03 pm
от ДиДи
gogo написа:
ДиДи написа:
Аз почти всички мятам в моя грил-тиган и след това го тегля. А сега като казахте, дали чичо Бари не беше писал, че трябва на сурово да се тегли? :hm:

Диди, по принцип протеините от месо, птици и риба в таблицата са дадени за суров вид. Изпечи обаче 84 гр наши пилешки гърди и от тях няма да остане нищо :ang: - а не трябва да става така. Това се случва защото са пълни с вода. Ето защо БГ месните протеини ги мерим след обработка. :)


Да, имаш право! От месата не си падам по агнешкото и телешкото, но пък съм яла кренвирш, така, че съм яла всичко! :laugh1:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 18, 2014 2:16 pm
от Маня
Малко инфо от мрежата (Nutrition Facts)за съдържание на протеини в 100 г пилешки гърди без кожа от бройлер или свободно отглеждани
Пилешки гърди без кости, сурови – протеин 23 г (30 г за 1 БП)
Пилешки гърди без кости, варени/задушени – протеин 29 г (24 г за 1 БП)
Пилешки гърди без кости, на скара – протеин 29 г (24 г за 1 БП)
Пилешки гърди без кости, печени (фурна) – протеин 29 г (24 г за 1 БП)
Пилешки гърди без кости, пържени – протеин 33 г (21 г за 1 БП)

Като ги изпържиш се увеличавало количеството протеини :th: :laugh1: :laugh1: и хапваш по-малко количество. :smdance: Само дето не обичам да пържа.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 18, 2014 2:20 pm
от Italiano
Всъщност има логика - в 100 гр. сготвено пилешко има по-малко вода, а в пърженото е най-малко.
Само не мога да разбера защо и варените, и на скара са по 29 гр.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 18, 2014 2:22 pm
от HippoDel
Manya написа:Като ги изпържиш се увеличавало количеството протеини


Аз не го разбирам, че се увеличава, просто в 100г сурови има 23г протеин, а в 100г пържени има 33г. Ама ако изпържиш 100г сурови пил. гърди, няма да получиш 100г пържени.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 18, 2014 2:39 pm
от Маня
Ето и малко данни за 100 г сьомга

Дива атлантическа сьомга – сурова – 20 г (омега-3 – 2018 mg)
Дива атлантическа сьомга – готвена на суха топлина – 25 г
Атлантическа сьомга, отглеждана във ферми – сурова – 20 г (омега-3 – 2506 mg)
Атлантическа сьомга, отглеждана във ферми – готвена на суха топлина – 22 г

Всъщност най-богата на омега 3 се оказва отглежданата във ферми атлантическа сьомга. Всички други видове са с много по-ниско съдържание на омега 3.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 18, 2014 7:56 pm
от Маня
Като нещо не съм сигурна, питам първоизточника. И така, отговорът на д-р Сиърс, чрез съпругата му, в какъв вид да се мерят месото, рибата и птичите меса е: сурови!!! Така че поне за мен въпросът е приключен - мериш сурово и после готвиш. Супер за нелюбители на мръвки като мен.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 19, 2014 10:42 am
от HippoDel
То е ясно, че така ще ти отговорят. Въпросът е, ако уточниш от колко грама сурово пилешко, колко излизат след печенето, дали отговорът ще е същият. :think2:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 19, 2014 11:19 am
от ginette
Маня ,благодаря за старанието да ни информираш ,но аз тотално се обърках , :refuse: е и как ще теглим сега ,то го е казал доктора ,но все пак .
Имам въпрос ,когато трябва да използваме брашно за спойка ,кое е най-добре -пшеничено ,овесено или от нахут .Знам ,че е по етикет ,но искам да си купя ,и досега гледах в BB-Team ,според мен от овеса е най-добре ,права ли съм :doNotKnow:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 19, 2014 11:36 am
от Маня
HippoDel написа:То е ясно, че така ще ти отговорят. Въпросът е, ако уточниш от колко грама сурово пилешко, колко излизат след печенето, дали отговорът ще е същият. :think2:

Не знам как са датските пилета, но това, което ползвам - на Duc - губи около 10% от теглото си (естествено ако не го забравя на тигана :laugh1: ). При 5-6 минути топлинна обработка за запечатване и 20-тина за задушаване вече на слаб огън заедно със зеленчуците (нещо като пиле по китайски) дори загубите са по-малки.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 19, 2014 11:38 am
от Маня
ginette написа:Маня ,благодаря за старанието да ни информираш ,но аз тотално се обърках , :refuse: е и как ще теглим сега ,то го е казал доктора ,но все пак .
Имам въпрос ,когато трябва да използваме брашно за спойка ,кое е най-добре -пшеничено ,овесено или от нахут .Знам ,че е по етикет ,но искам да си купя ,и досега гледах в BB-Team ,според мен от овеса е най-добре ,права ли съм :doNotKnow:

Аз бих се спряла на овесено и нахутено. Пшеничено у дома няма вече 8 месеца, но понякога ползвам от пълнозърнесто от лимец, спелта или ръж.

А за тегленето - за мен да го меря сурово е решение, защото обемът на месото ще е по-малко (аз просто не обичам месо, риба, пиле, хапвам, когато ми омръзне изварата, за разнообразие). Но мисля, че във форума много пъти е говорено, че мерят пилешкото в сготвен вид заради високото съдържание на вода в българските разфасовки.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 19, 2014 12:34 pm
от mahona
Имам питанка : колко грама е 1 блок тиква( оранжева,хубава пълна с витамини зимна тиква) .В таблицата на блоковете има стойности,но в рецепти из сайта има други други стойности...може ли някой категорично да ми рече колко грама е? Питам за сурово състояние..за печена вече ясно ,че ще деля на броя на суровите блокове.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 19, 2014 12:48 pm
от Маня
Махона, аз лично не открих рецепта с тиква, в която блокът да не е 140 г. За 6 БВ - 840 г., за 1/2 БВ - 70 г
Ако е в някой от дневниците - може зоНковеца да е сбъркал мерките. Случва се. Особено на начинаещите. Нали затова си пишем менюто в началото, за да ни коригират хората с опит.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 19, 2014 1:27 pm
от HippoDel
Manya написа:
HippoDel написа:То е ясно, че така ще ти отговорят. Въпросът е, ако уточниш от колко грама сурово пилешко, колко излизат след печенето, дали отговорът ще е същият. :think2:

Не знам как са датските пилета, но това, което ползвам - на Duc - губи около 10% от теглото си (естествено ако не го забравя на тигана :laugh1: ). При 5-6 минути топлинна обработка за запечатване и 20-тина за задушаване вече на слаб огън заедно със зеленчуците (нещо като пиле по китайски) дори загубите са по-малки.

Маня, ако разликата е само 10%, това е ОК. Тогава данните за 1ПБ, съвпадат с тези, които си дала по-горе, т.е. 1ПБ сурово пиле е 28г, а 1ПБ печено 25г, точно 10% разлика. :yess:
Проблемът е, че при повечето пилета разликата е доста по-голяма. Например, аз току-що си задуших пилешки гърди и от 280г сурови, се получиха 190г задушени. Разликата е малко повече от 30%, което ще рече, че методът със суровото мерене в случая не действа. По-скоро бих използвала данните, които си дала за обработено пилешко и бих приела, че е 25г за 1ПБ.
А какво би отговорил Бари, на запитване за количеството обработено месо(печено, варено, задушено) за 1ПБ, би ми било интересно. След като дава данни за варени зеленчуци, защо не дава за обработено месо? :think2: