Страница 6 от 28

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2015 1:05 pm
от mahona
Ами аз понеже сама си правих бурканите и слагах само домати добре натъпкани,сол и магданоз....си го смятам 240гр за 1БВ... :th: :hm:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2015 1:25 pm
от marianapanova
Mahona и аз така со ги смятам по 240гр,понеже и аз си ги правих доматите.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2015 1:36 pm
от ginette
mahona,mariana ,благодаря ви !Точно така ги консервирах и аз доматите :hug:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2015 4:34 pm
от marianapanova
За нищо ginette можем ли помагаме :-)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2015 6:03 pm
от ginette
marianapanova написа:За нищо ginette можем ли помагаме :-)
Късно е,вече сготвих вкусна и лека гозбичка с доматки ,бамя,лук,чушки,морковче,зелен фасул ,пиленце=10 БВМ ,замириса ми на лято :laugh:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пет Яну 16, 2015 7:50 am
от marianapanova
Да,това е точно лятна манджичка :cooking1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Яну 18, 2015 7:10 pm
от gogoh
Имам следния въпрос - може ли вместо пилешка кайма да ползвам телешка? В таблицата теглото и на двете е еднакво - 42 грама. Става въпрос за купено месо и смляно в последствие, а не за готова кайма. Ще се радвам да получа отговор или съвет.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Яну 18, 2015 7:23 pm
от tanita68
Ами според мен може да я ползваш, но след като е домашно смляна от чисто месо вече грамажа на един блок ще бъда както при чистото месо, т.е. 28гр за 1БП. В таблицата грамажа се отнася за готова купена кайма със съдържание на мазнини под 10%. Всички зонуващи, които си мелят в къщи чисто месце си смятат каймата за блок по този начин. :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Яну 18, 2015 7:24 pm
от Маня
Ако месото е крехко (филе да речем) и не мелиш жили и тлъстинки - тогава е 28 г. Ако е от част от телето, която има повече бели елементи - 42 г.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Яну 18, 2015 7:45 pm
от gogoh
Страхотни сте. Много благодаря! Има си беличко в каймата. Готова е - от Кауфланд. Вече сготвих и пробвах патлджановата мусака с нея. Стана много вкусна. Предполягам, че съм нацелил и блоковете, защото всичко беше по кантар с отклонение не повече от 1 грам.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2015 8:24 pm
от gogoh
Преди малко сготвих месното руло с кисело зеле (от от страница 3 на рецептите). За съжаление каймата се разпадна по време на печенето. Струва ми се, че липсва яйце, което изпълнява функцията на спойка, понеже и самата тя е от постно месо. Някой пробвал ли е тази рецепта? Ако не - предполагам, че за в бъдеще мога да заменя равностойното на 1ПБ от каймата с едно яйце. Моля за мнения!

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2015 8:32 pm
от Маня
Не съм го правила, но имаш два варианта - твоето предложение с яйцето или кашкавалът да е настърган наситно в каймата. Мисля, че при разтапянето му ще я спои. Но трябва да се тества.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2015 8:41 pm
от gogoh
Благодаря за бързия отговор Маня! Всъщност как е правилно - Маня или Маниа?
Manya написа:...... или кашкавалът да е настърган наситно в каймата. Мисля, че при разтапянето му ще я спои. Но трябва да се тества.

Точно това и направих. Настъргах кашкавала в каймата с надеждата, че ще "спои" каймата. Не се получи. Въпреки всичко беше вкусно :lol: :lol: :lol: . Следващия път обаче ще сложа яйце, за сметка на един блок месо.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2015 8:45 pm
от Маня
Правилното е "Маня", така ме е кръстила мама. :laugh1:
Тъй като си в началото на Зоната може би ще е по-добре да замениш кашкавала с яйцето. Макар и в толкова минимално количество той е "червен" продукт.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2015 9:00 pm
от gogoh
Братовчедите на женами и викат "Кака Маня" ... за това се зачудих. Но това не и е името - пак започва с "М", но ...
Сега по темата - опитът си е опит. Ще заменя наистина кашкавала с яйце. Той така или иначе почти не се усеща в рулото. Но действително изпечената и придобила безформен вид смес имаше страхотен вкус. А аз готвя в двойна доза, че храня и "домашните любимци" у дома :lol: :lol: :lol: .

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Яну 22, 2015 9:25 am
от mahona
Ако вместо яйце сложиш сварен овес,но по сочен и добре сварен ,той ще спои каймата.Аз с него си зонирам сърмички с телешка кайма и стоят много добре.Ползвам го и в други запеканки с кайма.Винаги варя повече ,за да имам за добавка на манджи или супи.