Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Чет Яну 15, 2015 1:05 pm

Ами аз понеже сама си правих бурканите и слагах само домати добре натъпкани,сол и магданоз....си го смятам 240гр за 1БВ... :th: :hm:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот marianapanova » Чет Яну 15, 2015 1:25 pm

Mahona и аз така со ги смятам по 240гр,понеже и аз си ги правих доматите.
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот ginette » Чет Яну 15, 2015 1:36 pm

mahona,mariana ,благодаря ви !Точно така ги консервирах и аз доматите :hug:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот marianapanova » Чет Яну 15, 2015 4:34 pm

За нищо ginette можем ли помагаме :-)
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот ginette » Чет Яну 15, 2015 6:03 pm

marianapanova написа:За нищо ginette можем ли помагаме :-)
Късно е,вече сготвих вкусна и лека гозбичка с доматки ,бамя,лук,чушки,морковче,зелен фасул ,пиленце=10 БВМ ,замириса ми на лято :laugh:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот marianapanova » Пет Яну 16, 2015 7:50 am

Да,това е точно лятна манджичка :cooking1:
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот gogoh » Нед Яну 18, 2015 7:10 pm

Имам следния въпрос - може ли вместо пилешка кайма да ползвам телешка? В таблицата теглото и на двете е еднакво - 42 грама. Става въпрос за купено месо и смляно в последствие, а не за готова кайма. Ще се радвам да получа отговор или съвет.
Те т'ва е Минке положението ...
Аватар
gogoh
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 62
Регистриран на: Нед Яну 11, 2015 10:23 am
София
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот tanita68 » Нед Яну 18, 2015 7:23 pm

Ами според мен може да я ползваш, но след като е домашно смляна от чисто месо вече грамажа на един блок ще бъда както при чистото месо, т.е. 28гр за 1БП. В таблицата грамажа се отнася за готова купена кайма със съдържание на мазнини под 10%. Всички зонуващи, които си мелят в къщи чисто месце си смятат каймата за блок по този начин. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Нед Яну 18, 2015 7:24 pm

Ако месото е крехко (филе да речем) и не мелиш жили и тлъстинки - тогава е 28 г. Ако е от част от телето, която има повече бели елементи - 42 г.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот gogoh » Нед Яну 18, 2015 7:45 pm

Страхотни сте. Много благодаря! Има си беличко в каймата. Готова е - от Кауфланд. Вече сготвих и пробвах патлджановата мусака с нея. Стана много вкусна. Предполягам, че съм нацелил и блоковете, защото всичко беше по кантар с отклонение не повече от 1 грам.
Те т'ва е Минке положението ...
Аватар
gogoh
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 62
Регистриран на: Нед Яну 11, 2015 10:23 am
София
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот gogoh » Сря Яну 21, 2015 8:24 pm

Преди малко сготвих месното руло с кисело зеле (от от страница 3 на рецептите). За съжаление каймата се разпадна по време на печенето. Струва ми се, че липсва яйце, което изпълнява функцията на спойка, понеже и самата тя е от постно месо. Някой пробвал ли е тази рецепта? Ако не - предполагам, че за в бъдеще мога да заменя равностойното на 1ПБ от каймата с едно яйце. Моля за мнения!
Те т'ва е Минке положението ...
Аватар
gogoh
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 62
Регистриран на: Нед Яну 11, 2015 10:23 am
София
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Яну 21, 2015 8:32 pm

Не съм го правила, но имаш два варианта - твоето предложение с яйцето или кашкавалът да е настърган наситно в каймата. Мисля, че при разтапянето му ще я спои. Но трябва да се тества.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот gogoh » Сря Яну 21, 2015 8:41 pm

Благодаря за бързия отговор Маня! Всъщност как е правилно - Маня или Маниа?
Manya написа:...... или кашкавалът да е настърган наситно в каймата. Мисля, че при разтапянето му ще я спои. Но трябва да се тества.

Точно това и направих. Настъргах кашкавала в каймата с надеждата, че ще "спои" каймата. Не се получи. Въпреки всичко беше вкусно :lol: :lol: :lol: . Следващия път обаче ще сложа яйце, за сметка на един блок месо.
Те т'ва е Минке положението ...
Аватар
gogoh
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 62
Регистриран на: Нед Яну 11, 2015 10:23 am
София
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Яну 21, 2015 8:45 pm

Правилното е "Маня", така ме е кръстила мама. :laugh1:
Тъй като си в началото на Зоната може би ще е по-добре да замениш кашкавала с яйцето. Макар и в толкова минимално количество той е "червен" продукт.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот gogoh » Сря Яну 21, 2015 9:00 pm

Братовчедите на женами и викат "Кака Маня" ... за това се зачудих. Но това не и е името - пак започва с "М", но ...
Сега по темата - опитът си е опит. Ще заменя наистина кашкавала с яйце. Той така или иначе почти не се усеща в рулото. Но действително изпечената и придобила безформен вид смес имаше страхотен вкус. А аз готвя в двойна доза, че храня и "домашните любимци" у дома :lol: :lol: :lol: .
Те т'ва е Минке положението ...
Аватар
gogoh
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 62
Регистриран на: Нед Яну 11, 2015 10:23 am
София
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Чет Яну 22, 2015 9:25 am

Ако вместо яйце сложиш сварен овес,но по сочен и добре сварен ,той ще спои каймата.Аз с него си зонирам сърмички с телешка кайма и стоят много добре.Ползвам го и в други запеканки с кайма.Винаги варя повече ,за да имам за добавка на манджи или супи.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта