Страница 44 от 50

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Вто Фев 10, 2015 10:27 am
от Alia1
Ами все още нямам дневник. Не знам дали съм готова. Но принципно ям само риба, пиле, филе от пуешко (от лидл или на орехите или едно италианско, доста висококачествено), сирене котидж, нискомаслено, к. и п. мляко - 0,1% в редки случаи 2% за к. м. и 1% за п.м., авокадо, бадеми и зеленчуци, плодове. Вино - бяло до грам за блок. Всичко гледам да е в рамките на грамажите в блоковете. Направила съм си 10 блока, защото в този сайт ми дава 9, а на Сиърс 11 и реших да съм по средата. Като че ли ми стигат.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Вто Фев 10, 2015 12:15 pm
от Italiano
jivas написа: То и пилето взе да омръзва...

Да ти кажа, аз си хапвам най-често свинско. Ама контрафиле.
Едно, че е по-вкусно от пилешкото.
Второ, че е по-евтино.
Трето, че е по-вероятно да не е блъскано с антибиотици.
Четвърто, че е с по-малко добавена вода.
Пето, че заради две и четири излиза по-малко разход за блок.

Но само контрафиле, щото си е чисто месце без тлъстинки.
Правя си го на по-дебели пържоли (за да останат сочни и за другия ден) и го минавам на грил тиган.
Става бързо и вкусно.

За доматите - без значение дали си в Зоната, или не, по принцип не трябва да се ядат зимни домати и краставици. Не е естествено.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Вто Фев 10, 2015 12:29 pm
от Italiano
Alia1 написа:Здравейте, моля за съвет, че нещо ме хваща паниката. :wow: Първо - нещо трудно ми върви отслабването. ... От два дни - 600 гр. нагоре??? Ужас, ужас, ужас!!!

Хора, бъдете по-разумни и обективни!
Вие очаквате, че като влезете в Зоната, нещата се случват постоянно и лавинообразно. Едва ли не до 2-3 месеца да сте станали фиданки и да сте се преборили с всичките си здравословни проблеми.
Е, вие с години бавно и методично сте увреждали тялото си, а сега искате за седмици да "поправите щетите".
Добрата новина е, че все пак Зоната действа по-бързо от увреждането. За една година може да се справите с килограми и проблеми, които сте трупали за няколко години. Горе-долу една година е и периодът, за който най-успешните ни зонковци са регистрирали и утвърдили своите трайни успехи.

Не забравяйте, че всеки организъм е специфичен. В него текат процеси и зависещи, и независещи от нас. Затова понякога теглото ще расте с малко. Или пък ще има "задържане". Днес може да качиш 600 гр., а след два дни да си на минус килограм и половина.
Затова и винаги съветвам да не се мерите всеки ден. Най-много веднъж на седмица е разумното.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Вто Фев 10, 2015 7:51 pm
от gogoh
Italiano, а какво ти е мнението за крехък свински бут - както за суров, така и за варено-пушен, т.е. минал някаква топлинна обработка?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Вто Фев 10, 2015 9:16 pm
от jivas
За свинско сякаш ми е рано. Днес се теглих, но килограмите стоят от преди две седмици същите. Другите ползи са налице обаче. Кръвно налягане, настроение :) всичко е както трябва. От няколко дена изключих хляб Вита. Ще наблегна на риба и ще се надявам на 10.03.15 да съм още няколко кила надолу. Живот и здраве, ще си направя и дневник тогава. :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 12:56 pm
от Italiano
Свинският бут е добре от гледна точка на това, че не е с тлъстини, но е сух и жилав и трудно става на пържоли, докато котрафилето е само сухо.
Ключовото при мен е, че като си правя вечерта хапване, гледам да имам и за следващия ден. Един сготвен бут, престоял през нощта в хладилника, на другия ден е бая тегав за хапване.
Ако си имаш начини за готвене, които ти допадат и го правят по-крехък, няма лошо да го използваш.

Вече при варено-пушения бут (а и не само бут) нещата стоят по съвсем различен начин.
Започвам с уговорката, че става въпрос за купешки, а не домашно приготвен.
В него има много сол, консерванти, мазнини, вода, оцветители дори. Силно непрепоръчителна храна.
Сега, няма да лицемернича и да казвам, че не ям такива колбаси. Ям. Но гледам да ги сведа до минимум.
За съжаление няма Лидл в Благоевград, иначе бих консумирал само тяхната традиционна немска шунка, когато ми се налага. Просто, като я ям, усещам месото как се отделя на парченца, а не да е някаква пресована каша, представена после за някакво филе, бут, шунка и т.н.
Е, във въпросната шунка също има вода, сол и консерванти.

При сушените филета и бутове нещата са малко по-добре - там вече са си цели парчета, които не са обърквани с други съставки. Но и там има сол, която в случая е консервант и подобрител на вкуса. Можем да ги наречем "по-малкото зло".

Оптималното е да не се консумират преработени меса, ама, честно казано, кой може да си позволи (най-малкото времево) да яде ежедневно риба и прясно месо?!

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 1:22 pm
от tanita68
Бута може да се приготви както тука приготвят традиционната коледна шунка - пече се на ниска температура около 100 градуса в плик като се смята по два часа на килограм месо. Най-лесно се определя кога е готов ако имате термометър за месо - трябва да показва от 75 до 85 градуса като е забит в месото. Става за хапване и няколко дни след това и не е сухо. Тук преди Коледа продават цели предварително осолени бутове, има с кост, а има и без кост. Честно казано от скромния опит, който имам с приготвянето на тази шунка повече ми хареса как се изпече месото без кост, не знам дали костта е виновна, но това с кост стана някак по-сухо и ми стоеше жилаво. :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 1:28 pm
от Italiano
Тука вече нещата си опират до майсторлък и занимавка.
Аз не съм по тия работи. Едва един овес преборих, а мъфините ми така и не станаха.
:laugh:
Но изглежда наистина вкусно.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 5:04 pm
от jivas
На бон филето ли се казва контра филе? Инак за рибата в Метро редовно има оферти за скумрия. Намира се и от други магазини по 3 и нещо килото. Вкуса е класически и поне на мен не ми омръзва. Проблем имам с мириса след готвене :) Ама пълно щастие няма :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 5:31 pm
от Маня
jivas написа:На бон филето ли се казва контра филе? Инак за рибата в Метро редовно има оферти за скумрия. Намира се и от други магазини по 3 и нещо килото. Вкуса е класически и поне на мен не ми омръзва. Проблем имам с мириса след готвене :) Ама пълно щастие няма :)

Бонфилето и контрафилето са различни меса. Бонфилето по принцип е под контрафилето. Контрафилето понякога се предлага и с кокалче - тогава е котлет. Като се махнат кокалите, става контрафиле.
Бонфилето е още по-добро решение, но съответно е и най-скъпото месо от животното - било то прасчо или теленце (у нас най-често баща му :laugh4: , което наричат телешлко). Същото е и при птицето - пилешките гърди без кожа са всъщност близки до контрафилето, а отделно се предлагат и бонфиленца, които са още по-крехки при приготвяне.
Приема се, че бонфилето е най-бедно на мазнини и най-богато на протеини.

А за рибата - мирише, та се не трае след готвене. Но пък е страшно полезна. А скумрията е направо смрад при готвене. Добро решение за убиване частично на мириса е да се пече във фолио или торба за печене.

Контрафиле:
Скрит текст:
Изображение

Бонфиле:
Скрит текст:
Изображение

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 6:15 pm
от eldass
Моля, за помощ от любителите на риба и месо. Колко е един блок печена сьомга филе във фолио /ако има значение с марината от лимон, вино и сол до колкото разбрах/? Може би е зададен този въпрос и предварително благодаря за вниманието!

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 6:23 pm
от jivas
И двете изглеждат много апетитно. Ще взема поне веднъж седмично да хапвам свинско, че въздържанието понякога има обратен ефект и не знам дали ще мога да се ,,спра,, след 86-тия грам :bigsm39:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 6:30 pm
от Маня
eldass написа:Моля, за помощ от любителите на риба и месо. Колко е един блок печена сьомга филе във фолио /ако има значение с марината от лимон, вино и сол до колкото разбрах/? Може би е зададен този въпрос и предварително благодаря за вниманието!

Елдас, аз си меря сьомгата сурова - 42 г за блок. Мариновам с каквото си избера - лимони, розмарин, вино, сол, чер пипер. Оставям да престои известно време в маринатата. И после пека във фолио с резените лимон и клончетата розмарин, които после не хапвам или пека на грил тиган вече маринованите парчета риба. Съставките от маринатата не броя. Тях така и така не ги хапвам. Броя ги само като овкусители. Във фолио не намалява от обема си. Така че си я брой 42 г за блок.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 6:51 pm
от eldass
Вече е приготвена и не е мерена предварително от мен, и за това питам...може би около 30 гр. готова ще я меря.

А, Маня искаш да кажеш, че няма да промени теглото си след термична обработка ли?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 6:54 pm
от Маня
eldass написа:Вече е приготвена и не е мерена предварително от мен, и за това питам...може би около 30 гр. готова ще я меря.

А, Маня искаш да кажеш, че няма да промени теглото си след термична обработка ли?

Щом е готвена във фолио - почти не си намалява теглото. Така че си я хапни пълноценно по 42 г
Ако е печена на грил - намалява - просто и се поизпарява водата. :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 7:11 pm
от himena
здравейте! Вече два пъти пропускам последното хапване , защото заспивам... :stupid: В чуденка съм дали на не разместя малко храненията.
зак- 2Б-9,00
обяд- 3Б-12-12,30
сл. зак- 1Б- 15,30-16,00
иии тук имам една доста голяма пауза ...
вечеря-2Б- 20,00(късничко е, но няма как по-рано да се случи вечерята)
е късна зак- 1Б към 22,40-23,00

чудя се дали късната зак мога да я сложа в 18,30 или не е добра идея? приемам предложения