Страница 44 от 50

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Сря Авг 06, 2014 2:02 pm
от Italiano
По принцип въглехидратите се ядат последни. Но е ясно, че не може винаги да се спазва това (например когато е готвено ястие).
Идеята е, че благодарение на протеините и мазнините, консумирани преди това, се забавя навлизането на въглехидратите в кръвта и оттам се предотвратява рязкото показване на кръвната захар.
Има и нещо друго - по принцип протеините не се усвоят напълно от организма, когато вървят заедно с фибри. Това е и една от причините да не броим протеините от растителните продукти. Не съм на 100% сигурен дали такова смесване на протеини и фибри от други храни важи за правилото, че не се усвояват протеините, но има логика.
Обаче не е нужно човек да се вглъбява чак толкова в нещата - спазвай си пропорциите и това е.

Вода трябва да се пие много. Преди, след хранене ... има разни правила за не по-късно от 30 минути преди хранене да не се пие вода или пък за поне 1 час след хранене, но според мен важното е по време на самото хранене да не го правиш, а другото е както дойде.
Та, когато се чудиш дали си гладна, прост опии вода и изчакай да видиш дали чувството ще отмине.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Сря Авг 06, 2014 2:06 pm
от Italiano
gogo написа:Барито препоръчва първо да се приемат протеините, а после въглехидратите. За мазнините нямам спомен да е писал нещо. Целта е(доколкото си спомням) по-бързо да изпратиш сигнал на тялото ти че се е нахранило. Ако питаш мен аз тази препоръка много не я спазвам. Няма начин първо да изям изварата, а после - доматите. Правя го съвместно. ;)

Конкретно за мазнините съм го чел някъде, че трябва да са преди въглехидратите, защото забавят навлизането на последните в кръвта.
Дори си спомням как Пипи съветваше първо мезенцето, а после винцето. :)
Иначе си прав, че няма смисъл да се задълбава и винаги да се следва този ред.
Но е лесно, когато ВБ са ти плодове, защото по принцип си се ядат в края.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Сря Авг 06, 2014 2:20 pm
от mahona
За такива като мен ,които обичат да завършват храненето си с нещо соленко си е цяла мъка спазването на тази поредност. :th: Ям каквото ям и накрая гледам да е соленичко :lol:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Сря Авг 06, 2014 3:46 pm
от Italiano
В крайна сметка е видно, че Зоната така или иначе действа.
:peace1:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Сря Авг 06, 2014 4:17 pm
от TheCatCharli
В сайта на ХАРВАРД, незнам как попаднах там, нямам нищо общо :mrgreen: , се натъкнах на любопитно инфо, касаещо здравословния начин на хранене (и не само). Грубо на 99% от изложената информация се припокрива със Зоновото хранене. Още едно потвърждение, че Зоната е истината и пътя и ....... :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пет Авг 08, 2014 1:36 pm
от GreenNymph
След доста ровене из форума , забелязах ,че се споменава и бая протеина на прах. Та ми изникна една питанка . Аз знам ,че той главно се разтваря в мляко или може и в кисело такова .. ала и млякото протеин и това протеин , а аз си мислих за някоя от мини закуските да го приемам примерно... та имали други варианти за да се разтвори за да дойде примерно 1 ББ ?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пет Авг 08, 2014 2:08 pm
от Маня
Протеинът се "разтваря" във всякакъв вид течност. Ако си направиш смути от въглехидратни продукти (зеленчуци/плодове), можеш да добавиш протеин на прах. Въпросът е какъв протеин ще избереш. Има цяла тема за протеина във форума.

Аз например го ползвам основно като добавка към бонбоните на Кари. Нейната рецепта е само за БВМ, а като добавя протеин на прах и малко вода стават БПВМ. Така 1 бонбонче ми е винаги 1 блок следобедна закуска.

Овкусените протеини в повечето случаи са и подсладени и трудно се комбинират със зеленчуци. Неовкусените изолати имат предимството, че могат да се комбинират и със зеленчуци и да си направи човек супер зеленчуково смути.

Може да се добави/разтвори с мляко (прясно или кисело) - да речем 1 блок мляко към 2 блока протеин, към които да добавиш 2 блока въглехидрати и 3 блока мазнини, за да получиш 3 БПВМ. Например - чаша кисело мляко, 2 блока протеин (тук се изчислява по етикета на протеина - обикновено е между 8 до 12 г от опаковката), 2 блока плод (ягоди, череши, портокали, мандарини, кайсии) + 1,5 с.л. тахан или 3 блока ядки (сурови, начукани, смлени) - става супер кремче за закуска.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пет Авг 08, 2014 5:02 pm
от qgodka8
Благодаря ви за съветите.всъщност вече не чувствам глад(може пък да съм влязла в зоната).Сега искам да ви попитам когато си готвите пилешко филе(нарязах го на парчета,премерих колко парчета ми съответстват на грамажа и го сложих го да се пече).Мога ли първо да сложа цялото филе да се опече и след това да премеря колкото ми трябва.Другото да ви попитам от храните които Бари е белязал за неблагоприятни-те не трябва да се ядат въобще или колкото се може по рядко. И само да ви споделя нещо че вчера си направих много вкусна вечеря с пилешко филе и майонеза(лека).Пилешкото го изпекох без мазнина и стана пак много вкусно.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пет Авг 08, 2014 5:23 pm
от tanita68
qgodka8 написа:Благодаря ви за съветите.всъщност вече не чувствам глад(може пък да съм влязла в зоната).Сега искам да ви попитам когато си готвите пилешко филе(нарязах го на парчета,премерих колко парчета ми съответстват на грамажа и го сложих го да се пече).Мога ли първо да сложа цялото филе да се опече и след това да премеря колкото ми трябва.Другото да ви попитам от храните които Бари е белязал за неблагоприятни-те не трябва да се ядат въобще или колкото се може по рядко. И само да ви споделя нещо че вчера си направих много вкусна вечеря с пилешко филе и майонеза(лека).Пилешкото го изпекох без мазнина и стана пак много вкусно.

Поради голямото съдържание на вода в пилешкото месо почти всички тук си мерим месото след обработката - печене или варене. Неблагоприятните храни би трябвало да се изключат от менюто в началните два-три месеца, след което можеш да ги включваш в менюто си, но с уговорката да не надвишават 25% от едно хранене.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пет Авг 08, 2014 6:19 pm
от qgodka8
Благодаря много.Ами приемливия избор колко често мога да го включвам в менюто си.И каква е разликата между свинска крехка и свинска деликатесна шунка.Съжалявам че ви заринах с въпроси ,но съм нова и искам наистина да вляза в зоната.Благодаря предварително :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пет Авг 08, 2014 8:22 pm
от gogo
qgodka8 написа:Благодаря много.Ами приемливия избор колко често мога да го включвам в менюто си.И каква е разликата между свинска крехка и свинска деликатесна шунка.Съжалявам че ви заринах с въпроси ,но съм нова и искам наистина да вляза в зоната.Благодаря предварително :)

За приемливия избор нямам спомен Барито да е писал проценти. След като си нова обаче те съветвам поне в първите 3-4 месеца, докато ти се пренастрои хормоналния карбуратор, да заложиш основно на зелените храни. Що се отнася до разликата между шунките - питай Сиърс. Сега сериозно - най-добре е да си изчисляваш всяка шунка отделно - по етикет. Ако не знаеш как прочети в дневника ми. Формулите съм ги дал в началните постове. Успех и не се притеснявай да питаш - Питай и ще ти се отговори. ;)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пет Авг 08, 2014 8:40 pm
от Маня
Шунката е преден или заден свински бут, който е осолен, изсушен или термично обработен. Когато е от чисто месо (а не мляно и след това пресовано и оформено като салам) се приема че е крехка шунка. Обработваната с включено мляно месо (от този тип са и пилешката, и пуешката които срещаме на нашия пазар), емулгатори, слепители, овкусители се води деликатесна.
По принцип всички видове колбаси, произведени от цяло месо (като филе елена, кайзер пастърма, прошуто), и то от крехко нетлъсто месо минават за крехък колбас. Всички останали, които включта процес на смилане са деликатесни.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пет Авг 08, 2014 11:24 pm
от Kalina
Преди време бях писала, че имам проблеми с млечните продукти. Два месеца ги изключих от менюто си и сега всичко е ок нямам проблем и с овеса. Явно се получило пренасищане на организма .....не съм от пишещите, обаче реших да споделя с вас.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Съб Авг 09, 2014 9:48 am
от mahona
Аз деля блоковете протеини между месце и млечни произведения на всяко голямо хранене и така ми е по разнообразно,а като ми омръзне овеса започвам да варя по малко и редувам с препечени филийки от хляба на Гази "Бонус - Елкарнетин". :delish:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Вто Авг 12, 2014 9:58 am
от Маня
Сурови - 360 г за 1 БВ. Ако вече си ги обработил - 2 чаши за 1 БВ.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Вто Авг 12, 2014 9:59 am
от GODzillata
Manya написа:Сурови.



Благодаря! :applaus: