Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Vyara » Чет Авг 11, 2016 9:04 am

Здравейте,
от 20.07 съм в зоната. Първоначално преглеждах някои теми при въпроси и рецепти, но днес реших да се регистрирам и да ви пиша с няколко въпроса. 1-во, как определяте блоковете на храните, които има приблизително равни количества протеин и мазнини или въглехидрати и мазнини? Напр. различни видове сирена, някои имат повече мазнини от протеини по етикет. Знам, че ще кажете че не е ок да се хапват, но все пак :).
2-ро гледах 2 таблици на храните (една тук в сайта и една в другия сайт за зоната) бира в едната беше в зелено, а в другата в червено. Къде е истината?
И малко резултати и оплаквания :( . В началото тръгнах добре, като за две седмици бях свалила около 2,5 кг, от което бях много доволна. След 2 дена на морето обаче с прегрешения от 2 мекици и 1 сладолед, всичко друго беше морски дарове плодове и зеленчуци, на метода на около т.е не са спазвани блоковете съм +2кг, които вече не мога да махна 3-4 дни. :(
Чувствам се доста неприятно и демотивирано :oh: .

Благодаря ви за отговорите на въпросите. :bouquet:
Vyara
 
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Авг 11, 2016 8:50 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Чет Авг 11, 2016 9:39 am

Първо, добре дошла!

Българските саламурени сирена (особено тези о БДС) изчислени по етикет за 1 БП излизат окоол 35 г. (изчислени по етикет излизат мазнини). Но тъй като са богати на мазнини, когато се консумират, не се добавя мазнина. Лично аз на пазара съм открила само две марки, които са нискомаслени (обезмаслени не съм срещала). Това са на Маджаров от серията Light и на Олимпус. Те също изчислени по етикет са по-скоро мазнини, но поне аз съм си ги приела за протеини и пак по 35 г за 1 БП и при употребата им добавям намалено количество полезни мазнини (зехтин, маслини, ядки, авокадо).

Най-добре е да ползваш данните от таблицата в сайта. И да се придържаш основно към продуктите, оцветени в зелено. (Но ако погледнеш последната таблица в сайта на Бари Сиърс - и тази, в нашия, има различия с неговата - понякога явно в резултат на поредно изследване, някои продукти сменят мястото си в степенуването като добри, приемнили и лоши за Зоната).

Колкото до бирата - в нито една оизат книгите на Бари Сиърс не е била зелена. Единствено чаша вино (и то най-добре червено) се приема за добър избор. (Но в последната му таблица и виното вече е червено!)

Всъщност в Зоната няма забранени храни. Има храни, които влияят благоприятно на отделянето на инсулин (наричаме си ги "зелени"), такива които имат не дотам добре влияят на този процес ("оранжеви") и такива, които силно увеличават отделянето на инсулин (и от там стават причина както за напълняването ни, така и за редица хронични заболявания - както сме си ги нарекли "червени"). Просто последните трябва да се ползват изключително ограничено в дневното меню.

За да има добри резултати е много необходимо първите месеци човек да се придържа максимално стриктно към системата на блокове и основно да се придържа към "зелените" продукти. Методът на око също е възможен, но там резултатите са относително по-бавни и не така добри.

Всяко едно по-продължително излизане от режима (каквато е била почивката ти) води до известно задържане на желаното отслабване (но не забравяй, Зоната не е диета за отслабване, Зоната е начин на хранене, който осигурава добро здраве, а отслабването е бонус!). Двата килограма + няма как да свалиш за четири дни. Нормално седмично в Зоната е да се смъкват 300-500 грама на седмица. Само в началото смъкването е по-бурно, защото е свързано с интензивно отделяне на задържани в клетките течности. (А и отслабването при различните индивиди е различно! - при едни по-бързо, при други по-бавно. Има и моменти на задържане на този процес - т.нар. плато, което е напълно естествено и не само при спазване на начина на хранене по Зоната).


Така че не се отчайвай и обезсърчавай. Просто забрави за кантара и сантиметъра за известно време, придържай се към зелените продукти и резултатите ще дойдат сами.

И намери време да попрочетеш както сайта по-задълбочено, така и публикуваните там книги.

А също и да включиш омега-3 мастни киселини в менято си (рибено масло).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Vyara » Чет Авг 11, 2016 11:12 am

Благодаря за отговора. Прочетох доста неща и съм наясно, че не е диета и тн и тн. всичко общо взето, което казвате на всеки нов, който се включва.
Аз не искам за 3 дена да сваля 2та килограма. По-скоро ме притеснява това, че кантара ги отчита в плюс. Не мисля, че това, че съм изяла 2 мекици и един сладолед (1 топка) за 2 дена е причина да кача 2 кг., имайки предвид другите храни, които както казах са били съобразени до някаква степен със зоната.
По-скоро не ми харесва това, че и в този режим на хранене като се отклониш за кратко и отклонението не е да се освиниш (съгласи се, че 2 дена са доста кратко време) плюса отново е на лице. Може да е моментно и да се напрягам излишно, но е неприятно като видиш резултата си на вятъра от нищото.
За сиренето, пак от прочетени мнения разбрах и намерих серията лайт на маджаров и си купувам от него, ако ям кашкавал също го броя и за мазнинен. Въпроса ми обаче беше принципен как определяте блоковете дали ли броите само са протеинови или за смесени за храни, които примерно не са в таблицата? Примерно ако решите да сложите шоколад 1-2 парченца въглехидрати+мазнини ли го броите и грамажа за блок въглехидрат го изчислявате по етикет?
п.с Четох как се определя грамажа за 1 блок по етикет, наясно съм с това.
Vyara
 
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Авг 11, 2016 8:50 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Чет Авг 11, 2016 11:21 am

Когато стойностите на някой от основните макронутриенти са близки (изчислени по етикет), тогава той се определя като смесен продукт. По принцип какъв е продукта се определя от най-малкото получено число по формулата.

Колкото до шоколада - ами той не влиза в добрите храни. За приемлив продукт се приема основната съставка на шоколада - какаото, и то по-възможност сурово какао. То се брои за въглехидрат. А ако се ползват какаови зърна - те се броят за мазнина.

А докато не се настрои хормоналния карборатор (това уви не става за месец, изисква се малко по-продължителен период), всеки чийт (хапване на неблагоприятни продукти) възстановява лекичко старото ниво. Просто се иска търпение и постоянство.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Vyara » Чет Авг 11, 2016 11:28 am

Един последен въпрос и спирам да те тормозя засега :Д
Защо пилешкото месо е по 28 гр., а каймата по 42 гр. на блок (мисля и при другите меса има тази разлика)?
Може да чийтваш като си купуваш месо и ти го смилат директно в месарския. т.е ако си смилам пилешките гърдички да ям по 42 гр. :)
Vyara
 
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Авг 11, 2016 8:50 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Чет Авг 11, 2016 11:43 am

Готовите кайми обикновено се правят от изрезки и имат повече мазнини. Затова се смятат по 42 г. за блок. Ако си смелиш пилешки гърди без кожа или крехко телешко месо - тогава пак си е по 28 г. Месата в Зоната се мерят в сурово състояние.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот gogo » Чет Авг 11, 2016 1:10 pm

Маня написа: Месата в Зоната се мерят в сурово състояние.

Специално обаче за пилешкото сме приели, че го мерим след топлинната обработка. Причината е, че след като туриш 28 гр. пилешки гърди на тигана от тях не остава почти нищо заради водата с която са пълни.

Вяра, ако ти се яде толкова много сирене си вземи от Лидъла котидж лайт със светлосинята капачка. То си е балансирано като протеин. Друго сирене не съм срещал да е такова. Ако пък не можеш без сирене пък си го изчислявай за мазнина и така го яж, макар че не ти го препоръчвам поне в началото, защото тези мазнини(в сиренето) не са от "зелените". Въобще както и Маня ти е писала в началото докато ти се настрои хормоналния карбуратор бъди особено стриктна и само "зелени" продукти от таблицата. Що се отнася до шоколада бях изчислявал за 99% какаовия шоколад на Линд. По памет 1 прозорче от него идваше за 1БМ ако не се лъжа, но човек винаги може да си го изчисли по етикет за по сигурно. Ако ще си правиш кайма най-добре е да си купиш машинка за мелене за вкъщи. Идеята е като си купиш свинско, телешко, пилешко да можеш да му махнеш наличните сланинки/мазнинки. ;) В магазина никой няма да се занимава с тази дейност, а е от особена важност месото да е с най-малко количество мазнини. Затова когато ще правим кайма в къщи купувам от свинското бон филе, което е най-постната част от прасето и телешки шол.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Блу » Вто Авг 30, 2016 6:47 pm

Здравейте, имам въпрос относно млеката 2%. Трябва ли 220 гР. мляко да броя като 1Б ПВМ ?
Аватар
Блу
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 43
Регистриран на: Чет Авг 18, 2016 8:31 pm
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Вто Авг 30, 2016 6:51 pm

Да, поне в първите месеци. На по-късен етап, когато се регулира метаболизма могат да се добавят полезни мазнини. Аз ползвам 1/2 кофичка за 1 БПВМ (т.е. 200 г), по-лесно ми е, за да не остават полунедоядени кофички.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Блу » Вто Авг 30, 2016 7:37 pm

Една от първите ми грешки вече е уловена в крачка. :skyle5:
От няколко дни навлизам в Зоната, и като човек с две хранения на ден /доскоро/, се сблъсквам с ефекта от лошите навици.

пп По - практично е наистина кофичката да се дели на две, вместо да се прехвърлят нищожни грамажи.
Аватар
Блу
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 43
Регистриран на: Чет Авг 18, 2016 8:31 pm
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Вто Авг 30, 2016 7:43 pm

Блу, не е фатално, ако си си хапвала към киселото мляко полезна мазнина (бадеми, авокадо, зехтин). Просто мазнините в млечните продукти са предимно наситени. Затова е винаги добре да се добавят поне мъничко ненаситени. Когато ми се случи да ползвам 2% кисело мляко (но вече след 2 години и половина и повече в Зоната) си добавям поне 1 блок полезна мазнина. А ако приемаш рибено масло, то отчасти ще потисне действието на наситените мазнини в млякото.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Блу » Вто Авг 30, 2016 8:40 pm

Добавях зехтин, орех или фъстък суров. След седмица очаквам и рибеното масло да ми пристигне. Близките ми магазини се оказа ,че не зареждат редовно нискомаслени млека, а може пък и бързо да се изчерпват,та купих 2%.

На доста места из темите срещнах съвети, че е добре първите месеци да се приемат обезмаслени или нискомаслени млечни, докато се настрои организма, но аз имам да работя и върху приемът си на вода като количества, и часовете за хранене, така че съм си дала период на адаптация.


Направих също два опита с Гхи от мандраджийско масло Мерлоне 84% 250 гр... учудващо бързо и лесно ми се получи, 200 гр чисто ми излезе.
от DEUTSCHE MARKENBUTER 250 ГР. резултат чисто Гхи- 176 гр.

Въобще безценни съвети откривам тук още и още.. :love:
Последна промяна Блу на Вто Авг 30, 2016 8:52 pm, променена общо 1 път
Аватар
Блу
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 43
Регистриран на: Чет Авг 18, 2016 8:31 pm
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Вто Авг 30, 2016 8:50 pm

Препоръчвам гхи също да се ползва рядко... То е чиста наситена мазнина.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Блу » Вто Авг 30, 2016 8:56 pm

Да, да... аз самата още не съм го ползвала, но ми беше интересно всичко ,което прочетох по темата... Домашните ми ще намажат от новото ми кулинарно откритие, за мен засега ароматите. :)
Аватар
Блу
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 43
Регистриран на: Чет Авг 18, 2016 8:31 pm
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Вто Авг 30, 2016 9:33 pm

Страхотно е върху препечена филийка, поръсена с шарена сол. Едно от предимствата му при пържене, например на яйца или омлет, като се сложи 1 чаена лъжичка е първо вкуса, който придава на ястието и другото - не загаря.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Блу » Пет Сеп 02, 2016 4:15 pm

Привет, пак съм аз. :skyle5:

Имам въпрос за соевите гранули, колко често могат да се ползват и в какви дози за начинаещи зонуващи?


по етикет
протеини- 52.5 %
мазнини- 1.5 %
фибри- 3.5%

2Въпрос -Има ли място в Зоната газираната вода?

3 Въпрос- Ако човек е с обърнат режим на сън, тип нощна птица, последното му хранене проблем ли е да е след полунощ ?

4 - Ако вече съм се спряла на определена цифра блокове, примерно 10Б, проблем ли е да не са по точна схема всеки ден 3:3:1 :2:1 ... евентуалното им разместване води ли до нарушаване на Зоната?

Благодаря предварително за отделеното време :Hello:
Аватар
Блу
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 43
Регистриран на: Чет Авг 18, 2016 8:31 pm
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron