Салата от тиквички и краставица3 БПВМ240 г краставица -
1/2 БВ, нарязана на кубчета или настъргана на едро ренде или ренде Бьорнер
240 г тиквички -
1 БВ, нарязани на тънки ивички или настъргани на едро ренде по дължина или ренде Бьорнер
330 г кисело мляко -
1 1/2 БП+1 1/2 БВ1 1/2 БП под формата на извара, свежо сирене (по етикет) или 3 белтъка
1 ч.л. зехтин -
3 БМ2-3 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол и чер пипер на вкус
От чесъна, магданоза и копъра смесени със зехтина и малко солчица се прави песто, или се нарязват много ситно. Тиквичките и краставиците се заливат с млякото и се разбъркват, добавя се зеленото песто, при сервиране се поръсва със сиренето или изварата, или с нарязаните на лентички белтъци.
ПП. На снимката е вариант с 1 белтък от цяло яйце останало от Великден и 6 пътпъдъчи. Поръсено с чили (много обичам леко лютичко). А киселото мляко го бях оставила малко да се оцеди, че беше доста воднисто.
Салата от тиквички и репички3БПВМ360 г тиквичка - 1 1/2 БВ
200 г репички - 1/2 БВ
130 г червен лук - 1 БВ
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
3 БП под формата на извара, обезмаслено сирене или котиджи сирене (по етикет)
1/2 връзка див чесън
сол, чер пипер, малко лимонов сок или оцет
Тиквичката и репичките се нарязват на тънки ивички (може и със специализирано ренде - Бьорнер май се казваше - аз ползвам такова). Лукът се нарязва на тънки шайби. От дивият чесън, нарязан много ситно или пюриран, заедно със зехтина, солта, черния пипер и киселия елемент се забърква дресинг, с който се залива салатата. За финал се поръсва с изварата, натроеното сирене или котиджа.
Чудесна лека, свежа и не много обемна вечеря.
Солени мъфини6 БВМ2 мъфина - 1 БВМ2 белтъка - 1 БП
12 пътпъдъчи яйца - 2 БП
100 г извара - 2 БП (по етикет)
1 ч.ч. кисело мляко - 1 БП + 1 БВ
95 г овесени трици - 5 БВ (по етикет)
1 ч.л. гхи - 3 БМ
6 маслини - 2 БМ
сусам и кедрови ядки за поръсване - 1 БМ
бакпулвер, сол, мащерка, кимион, чер пипер, чили, кориандър, 5-6 мариновани гъбки
Киселото мляко и изварата се смесват и разбиват добре, добавят се триците и сместа се оставя да престои поне половин час. После към нея се добавят маслото, нарязаните на дребно маслини и гъбки, подправките. Яйцата и белтъците се разбиват в отделен съд на пяна и се добавят към останалите продукти. Добавя се бакпулвера. Сместа се разпределя в 12 формички за мъфини и се поръсва със смес от сусам и кедрови ядки.
Сместа е доста течна и формичките се пълнят догоре с нея. Пече се в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор 25-30 минути. Проверява се с клечка готовността им. При нужда се оставят още няколко минути на 150 градуса до пълно изпичане.
Май малко ги попрегорих, но на всеки
се случват случки
. Особено по празници и поводи.