Страница 41 от 50

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Апр 18, 2014 9:23 pm
от Tony
Да, eldass, много са симпатични формичките, а и моите деца много обичат да се занимават с мен в кухнята и всякакви такива неща са им ужасно интересни. Аз също им правя постоянно разни сладки, соленки, крекери и каквото се сетиш, че трябва да имат и храна от къщи за училище и се старая да използвам и безглутенови брашна повече и изобщо съм ги подпукала от захранването още със здравословно хранене, та те ядат и сладки с елда, разни оризови брашна, лимец и прочие. А от 2 години ядат и печива с квас, а не с мая и сега като се случи да вземем хляб от магазина и не искат да го ядат :lol: Та си мисля, че и техният усет към здравословно хранене, живот и изобщо се формира от малки. Аз често готвя за всички ни зоново и те си хапват с удоволствие, макар че ядат доста плодове и зеленчуци и не са 100 % в зоната, но пък съм доволна, защото това изгражда навици, полезни навици. :) Пък и тук хората се хранят зловещо...то какво да очакваш като националното им ястие са фритита - пържени картофки, които си купуват на всеки ъгъл от тъй наречените "фритюри". :stupid:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Апр 20, 2014 5:38 pm
от Дани
Сварено пилешко бутче 28гр. ли е за един блок или 42 гр. :think2:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Апр 20, 2014 5:50 pm
от Маня
Дани написа:Сварено пилешко бутче 28гр. ли е за един блок или 42 гр. :think2:

Пилешкото бутче е от храните с приемлив избор и е 28 г. Води се "червено месо" :lol: :lol:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Апр 21, 2014 11:52 pm
от Italiano
Gazilot написа:Ити, в силикона е истината, знаеш. Сега се сетих, ти формичките в тава ли ги редиш? И тогава ги пъхаш във фурната? Значи пак ще ти кажа аз как ги правя, и как стават на печка с два вентилатора, които НЕ МОГАТ да се спират (Самсунг). Сместа я остави да почине, триците пият млякото и набъбват, получава се добра текстура.
Загрей печката на 180 градуса, нареди мъфините (моите са единични форми) директно на скарата на печката, а не в тава ( за печива на конвекция е гот, щото има повече полезна площ за печене). Онея минути, дето ти ги бях казал в предишен пост ги увеличи с 2-3 и си готов, сигурен съм. Успех и пиши какво е станало. Няма смисъл да опитваш хиляда начина и форми, хвани се за един и стани грандмастър :)

Хммм, слагам ги в плоската (ниската) тава, която си върви с фурната. Поотделно са ми формичките.
Обаче с това местене, което препоръчваш, и всяка една върху решетката, ми се струва сложно ...

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Апр 22, 2014 9:54 am
от Karrita

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Апр 24, 2014 11:10 am
от Маня
Един лесен начин да обелим киви

http://www.youtube.com/watch?v=A6rFaknuUlw

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Апр 25, 2014 10:31 pm
от Маня
Салата от тиквички и краставица
3 БПВМ

Изображение

240 г краставица - 1/2 БВ, нарязана на кубчета или настъргана на едро ренде или ренде Бьорнер
240 г тиквички - 1 БВ, нарязани на тънки ивички или настъргани на едро ренде по дължина или ренде Бьорнер
330 г кисело мляко - 1 1/2 БП+1 1/2 БВ
1 1/2 БП под формата на извара, свежо сирене (по етикет) или 3 белтъка
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
2-3 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол и чер пипер на вкус

От чесъна, магданоза и копъра смесени със зехтина и малко солчица се прави песто, или се нарязват много ситно. Тиквичките и краставиците се заливат с млякото и се разбъркват, добавя се зеленото песто, при сервиране се поръсва със сиренето или изварата, или с нарязаните на лентички белтъци.

ПП. На снимката е вариант с 1 белтък от цяло яйце останало от Великден и 6 пътпъдъчи. Поръсено с чили (много обичам леко лютичко). А киселото мляко го бях оставила малко да се оцеди, че беше доста воднисто.

Салата от тиквички и репички
3БПВМ

360 г тиквичка - 1 1/2 БВ
200 г репички - 1/2 БВ
130 г червен лук - 1 БВ
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
3 БП под формата на извара, обезмаслено сирене или котиджи сирене (по етикет)
1/2 връзка див чесън
сол, чер пипер, малко лимонов сок или оцет

Тиквичката и репичките се нарязват на тънки ивички (може и със специализирано ренде - Бьорнер май се казваше - аз ползвам такова). Лукът се нарязва на тънки шайби. От дивият чесън, нарязан много ситно или пюриран, заедно със зехтина, солта, черния пипер и киселия елемент се забърква дресинг, с който се залива салатата. За финал се поръсва с изварата, натроеното сирене или котиджа.

Чудесна лека, свежа и не много обемна вечеря.

Солени мъфини
6 БВМ
2 мъфина - 1 БВМ

Изображение

2 белтъка - 1 БП
12 пътпъдъчи яйца - 2 БП
100 г извара - 2 БП (по етикет)
1 ч.ч. кисело мляко - 1 БП + 1 БВ
95 г овесени трици - 5 БВ (по етикет)
1 ч.л. гхи - 3 БМ
6 маслини - 2 БМ
сусам и кедрови ядки за поръсване - 1 БМ
бакпулвер, сол, мащерка, кимион, чер пипер, чили, кориандър, 5-6 мариновани гъбки

Киселото мляко и изварата се смесват и разбиват добре, добавят се триците и сместа се оставя да престои поне половин час. После към нея се добавят маслото, нарязаните на дребно маслини и гъбки, подправките. Яйцата и белтъците се разбиват в отделен съд на пяна и се добавят към останалите продукти. Добавя се бакпулвера. Сместа се разпределя в 12 формички за мъфини и се поръсва със смес от сусам и кедрови ядки.
Сместа е доста течна и формичките се пълнят догоре с нея. Пече се в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор 25-30 минути. Проверява се с клечка готовността им. При нужда се оставят още няколко минути на 150 градуса до пълно изпичане.

Май малко ги попрегорих, но на всеки :chef1: се случват случки :laugh1: . Особено по празници и поводи. :laugh:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Съб Апр 26, 2014 7:41 am
от GODzillata
Karrita написа:Бонбони - 9БВ + 9БМ


Браво, Каритка, изглеждат великолепно! :yess:

Биха могли да се балансират изцяло с добавянето на протеини на прах... :)

На мен какаото обаче ми излиза 16 гр. за 1БВ + 1БМ. :th:

****************************


Е, направих ги! :) :smdance:
Изображение

Само че ги балансирах, всичко е по 9Б, към рецептата на Карита добавих 63гр. протеини на прах за 9БП и удвоих БМ с лешници.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Апр 27, 2014 1:52 pm
от GODzillata
Karrita написа:...лесна, бърза и вкусна рецептичка за овесени бисквити...

овесени трици - 4БВ ( по етикет )
банан - 80 гр - 2БВ
орехи - 8 бр - 8БМ
мед - 1с.л. - 2БВ
канела

Банана се размачква и се прибавят меда, канелата и орехите. Омесва се добре. Прибавят се триците и се меси до получаване на гъсто, лепкаво тесто ( става много бързо ).
Оформят се 8 бисквити ( получават се между 32-34 гр ) и се слагат в тава покрита с хартия за печене. Пече се на 180 градуса около 10-15 мин, като фурната е предварително загрята!
С едно протеиново шейкче са превъзходна закуска от 1 блок![/color]



Това ми е следващото предизвикателство и тъй като намирам идеята за протеиново шейкче за много добра, :yess: реших да увелича двойно БМ, като сложа 48 смлени лешника. :)

****************

Готово: :chef1:

Изображение

Остава да се врътне едно протеиново шейкче само! :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Апр 27, 2014 2:49 pm
от Маня
МЪФИНИ С ТИКВИЧКИ
6 БПВМ

Изображение

2 белтъка/1 яйце - 1 БП
12 пътпъдъчи яйца - 2 БП
100 г извара "Олимпус" - 2 БП (по етикет)
1 ч.ч. кисело мляко "Верея" 0,1 % (200 г по етикет) - 1 БП+1БВ (предварително поизцедено в чорапче)
76 г овесени трици - 4 БВ (по етикет)
2 ч.л. гхи - 6 БМ
240 г тиквичка - 1 БВ
стевия, канела, ванилия, джинджифил, кора от лимон, бакпулвер

Тиквичките се настъргват на едно ренде, леко се посоляват и се оставят да пуснат сока си, след което хубаво се изтискват (ползвах чорапче от ликра, вместо цял чорапогащник :laugh1: - много удобно предложение от сър Гази :yess: :applaus: ). В същото такова чорапче се поизцежда и киселото мляко. Когато двата подукта са готови, всичко се смесва с останалите продукти без бакпулвера. Сместа се оставя до почине поне половин час (при мен дори беше над два часа, че нещо реших да се поразходя). Фурната се затопля на програма сладкиши или на вентилатор до 180 градуса. В това време към сместа се добавя бакпулвера. Разсипва се в 6 формички за мъфини. Пече се 20-25 минути, като се проверява за готовност с клечка.

Всеки мъфин е 1 БПВМ.

Сместа може да се изпече и в тавичка с незалепващо дъно или върху хартия за печене и да се нареже на 6 равни парчета. Времето за изпичане зависи от дебелината на слоя, който ще се получи в тавичката. Колкото е по-тънък, толкова по-крато време ще е необходимо. Просто трябва да се следи от готвача :laugh1:

Добър апетит!

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Апр 27, 2014 2:49 pm
от Маня
МЪФИНИ С ТИКВИЧКИ
6 БПВМ

Изображение

2 белтъка/1 яйце - 1 БП
12 пътпъдъчи яйца - 2 БП
100 г извара "Олимпус" - 2 БП (по етикет)
1 ч.ч. кисело мляко "Верея" 0,1 % (200 г по етикет) - 1 БП+1БВ (предварително поизцедено в чорапче)
76 г овесени трици - 4 БВ (по етикет)
2 ч.л. гхи - 6 БМ
240 г тиквичка - 1 БВ
стевия, канела, ванилия, джинджифил, кора от лимон, бакпулвер

Тиквичките се настъргват на едно ренде, леко се посоляват и се оставят да пуснат сока си, след което хубаво се изтискват (ползвах чорапче от ликра, вместо цял чорапогащник :laugh1: - много удобно предложение от сър Гази :yess: :applaus: ). В същото такова чорапче се поизчежда и киселото мляко. Когато двата подукта са готови, всичко се смесва с останалите продукти без бакпулвера. Сместа се оставя до почине поне половин час (при мен дори беше над два часа, че нещо реших да се поразходя). Фурната се затопля на програма сладкиши или на вентилатор до 180 градуса. В това време към сместа се добавя бакпулвера. Разсипва се в 6 формички за мъфини. Пече се 20-25 минути, като се проверява за готовност с клечка.

Всеки мъфин е 1 БПВМ.

Сместа може да се изпече и в тавичка с незалепващо дъно или върху хартия за печене и да се нареже на 6 равни парчета. Времето за изпичане зависи от дебелината на слоя, който ще се получи в тавичката. Колкото е по-тънък, толкова по-крато време ще е необходимо. Просто трябва да се следи от готвача :laugh1:

Добър апетит!

ПП. Тиквичката може да бъде заменена с моркови (2 моркова с дължина 18-20 см за 1 блок по последни данни от сайта на Бари, включени в благоприятните въглехидрати), 100 г ябълка и всеки друг плод, за който се сетите, че може да се включи в мъфин, стига да е 1 блок.

Ето и морковения вариант, пак в "недолюбената" от Ити чинийка :laugh1: :laugh1: Но мисля, че съдържанието е по-съществено, пък и моите мъфини стават, за разлика от неговите :laugh1:
Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2014 10:31 am
от baci
Здравейте!
Къде в БГ продават рикота. До коя извара е близка по вкус?

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2014 10:40 am
от Маня
baci написа:Здравейте!
Къде в БГ продават рикота. До коя извара е близка по вкус?

Има почти във всички вериги, както и в италианските магазини. То си е извара, само че по-скъпа от българската :laugh1: , както и котиджа - и той си е извара, но на гранулки. Въпрос на технология на пресичане на млякото. Вкуса на рикотата си е като на безсолна българска извара, но с малко по-нежна консистенция. Просто по-дребно "зърно".

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2014 2:49 pm
от Tony
Отивам да правя гхи-то и после тиквените кексчета на Маня, че умрях да се облизвам пред монитора. :laugh1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2014 2:55 pm
от Маня
Tony написа:Отивам да правя гхи-то и после тиквените кексчета на Маня, че умрях да се облизвам пред монитора. :laugh1:

Гхи-то може да се замести с нормално масло в същото количество. Можеш само да го разтопиш без да се запържва.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2014 4:16 pm
от baci
Manya написа:Има почти във всички вериги, както и в италианските магазини. То си е извара, само че по-скъпа от българската :laugh1: , както и котиджа - и той си е извара, но на гранулки. ......

Що пък не съм я срещала до сега? :think2:
Котиджа ми харесва. От изварата обичам Мероне.

Tony написа:Отивам да правя гхи-то и после тиквените кексчета на Маня, че умрях да се облизвам пред монитора. :laugh1:

Да :bored1: .
Освен полезно, е и рисковано да се четат рецепти от хора със слаби ангели. :laugh: