Страница 37 от 50

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Вто Яну 12, 2016 12:52 pm
от Katerinka
Маня , а чорбичката хвърляш ли я, много ми се хапва боб чорба, а не мога да се светна как да си я сметна :laugh1:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Вто Яну 12, 2016 1:00 pm
от Маня
Вариш боба в първа вода, която изливаш. Слагаш боб на око :) (аз си варя поне кило, за да не си играя после и след първата вода прибирам във фризера за следващи готвения). От сварения боб си измерваш по 1/4 ч.ч. за блок. Добавяш зеленучците (пак смяташ кое по колко). Наливаш вода и вариш. За сервиране - прецеждаш, разделяш "твърдите" съставки на съответните блокове (я на грамаш, я на око - аз на око) и заливаш с чорбата.

Така правя и леща чорба, и чорба от нахут, и изобщо като реша нещо да е супичка.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Сря Яну 13, 2016 6:09 pm
от Katerinka
Току що засякох фирата на пилешко филе охладено, фирма градус, без хормони при отглеждането :laugh1: печено на скара е 25 гр за блок :) :chef1:

И искам да попитам, някой дали е ползвал уред за подквасване на мляко, какъв, и дали е доволен?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Сря Яну 13, 2016 6:14 pm
от Маня
Katerinka написа:И искам да попитам, някой дали е ползвал уред за подквасване на мляко, какъв, и дали е доволен?

Струва ли си човек да затваря пари в уред за квасене на мляко (аз ще предпочета да ги дам за качествено рибено масло), като то си се сквасва и завито дори в топъл стар пуловер, ако не ти се намират вълнени месали от едно време из архивите :laugh4:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Чет Яну 21, 2016 8:40 pm
от МАГИ1010
:) Здравейте, още един ентусиаст/ка/ в Зоната! От около две седмици съм режима или се опитвам. Казвам се Маги и ви чета от...до. Минах периода на объркване, като че ли нещата ми се поизясниха. :) . Опитвам се да си измислям рецепти по таблицата. Пия вода, и тн...колегите вече ми се смеят, че от сутринта ям. :skyle5:
За сега нямам въпроси, исках само да знаете, че не сте сами :yess: и има и такива, които ви четат. Когато има какво да предложа ново, ще споделя веднага!

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Чет Яну 21, 2016 8:57 pm
от Katerinka
Ехааааа!!! Супер!!! Много се радвам на нови хора :smdance: Добре дошла!

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Чет Яну 21, 2016 9:09 pm
от МАГИ1010
Благодаря за гостоприемството :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Съб Фев 06, 2016 6:19 pm
от debborah
Когато започнах хранене по зоната /за съжаление съм само 5 ден/ кръвната захар ми беше 5,3 сега е 8,7. Това не ми харесва. Какво може да е причината? Блоковете ми са верни.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Съб Фев 06, 2016 6:23 pm
от Маня
Вероятно прекаляваш с плодовете, пиеш кафе с мед :laugh1: . А ти всеки ден ли си мериш кръвната захар? За пет дни просто няма как да се обърнат нещата, Руми. Освен това не ти бяха досега много точни 5-те дни, все нещо не беше съвсем както трябва. :)

Между другото, виждам че си далечко от БГ. Добре е да влезеш в сайта на Бари и ако имаш възможност да си поръчаш теста за АА/ЕРА. Той е разрешен за Канада. Можеш да си поръчаш и неговото рибено масло, което ще е най-добре, както и полифенолите.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Нед Фев 07, 2016 8:26 am
от debborah
Точно така е, само няколко дни и то неточни. Няма отказване, въпреки че днес хапнах 5 супени лъжици бисквитена торта. Бяхме на гости на внуците и другите баба и дядо я бяха донесли. Лиших се от последната закуска. Иначе всичко друго си беше точно.
Маня, намерих сайтовете на Бари. Провери дали са истинските. Този е за за рибеното масло. Аз си имам прекрасно рибено масло, тествах го и си го пия много преди да знам за зоната. Все пак ще го поръчам и от сайта http://www.zonediet.com/ , а теста го намерих в
http://zonediagnostics.com/

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Нед Фев 07, 2016 8:35 am
от Маня
Това са сайтовете. Горещо ти препоръчвам да ползваш неговите продукти, ако имаш финансова възможност. А и в сайта също има много информация за Зоната, както и би могла да установиш контакт с обучените му инструктори.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Съб Фев 20, 2016 10:33 pm
от ginette
Здравейте,отдавна не съм писала ,но.... затова тия дни в дневничето. :( Имам въпрос ,накиснах по голямо количество нахут , утре ще го варя.Мога ли част от него да замразя, имам някакъв спомен,че някой замразяваше.. И още позабравила съм с изчисленията .На етикета има следното описание;
въглехидрати-42.и по надолу ,от които мазнини..,захари..,баластни вещества-15.5.Извадих ги от 42 и така за1БВполучих-34гр .Правилно ли съм сметнала. :pray:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Съб Фев 20, 2016 10:50 pm
от Маня
Като всяко бобово растение е напълно възможно като го посвариш в една вода да отделиш част от него и като изстине да го замразиш (аз така действам с боба от години - варя цяло кило, отделям от него онова, което ми е необходимо за конкретно готвене, останалото замразявам във фризера на подходящи порции, които след това варя за нула време - така си спестявам киснене и варене примерно на чаша боб за готвене на другия ден).

Така както описваш бластните вещества (фибрите) са извадени предварително от въглехидратите, щом са след мазнините. Така че 1 блок ще е 900: 42 - 21 г. По всички таблици в мрежата нахута в сухо състояние излиза около 20 грама. Толкова излиза и ако премериш 1/4 чаша сух нахут.
Но Бари навсякъде в книгите си говори за варен нахут - т.е. 1/4 чаена чаша (същото е и за лещата и боба - мери ги в сварено състояние). В зависимост от това колко време го вариш (а не трябва да се прекалява, защото при дълго варене му увеличаваш гликемичния товар - това се отнася за всички бобови) си премери четвърт чаша, за да си знаеш колко грама е. Обикновено при варене си увеличава двойно обема. 1/4 чаена чаша суров става 1/2 чаша варен и става 2 БВ. :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Съб Фев 20, 2016 11:15 pm
от ginette
Благодаря ти Маня ,то и аз първо сметнах като теб ,но после реших че съм се объркала и прибавих още нахут.Сега ще корегирам количеството . :bouquet: Аз имам идея да го сваря в тенджера под налягане и така готов да замразя ,да не се занимавам след това с допълнителна обработка . :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 2:08 pm
от лилитеко
Здравейте, съвсем неориентирана съм, от два дни чета за "Зоната", но повярвайте ми нищо не разбирам. Искам да вляза в"Зоната", изчислих си блоковете, но стигнах само до тук. Мерките и теглилките не ме притесняват(измерването на грамажите), но моля кажете ми от къде да започна, с какво и как, къде да погледна и да се ориентирам. Благодаря Ви предварително!

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 2:22 pm
от Маня
Ами много е просто, първо продължавате да четете, защото явно не сте чели достатъчно - напърво време ви е достатъчна информацията в сайта. Има и 5 книги на Бари Сиър на български език, които също ще ви дадат достатъчно информация що е то Зоната и има ли почва във вашето ежедневие.

Щом сте си изчислили блоковете - разпределяте ги в пет хранения на ден: закуска, обед, следобедна закуска, вечеря, късна вечерна закуска.
Всяко хранене трябва да съдържа равен брой от трите основни хранителни съставки: протеин, въглехидрати и мазнини (информация какво количество е равно на 1 блок има в таблицата в сайта).
Между основните хранения интервалът не трябва да е повече от 5 часа. Вечерята, след следобевната закуска не трябва да е по-късно от 3 часа след тово.

Ако сте си изчислила, че трябва да хапвате 9 блока на ден, това означава едно подобно разпределение:
закуска - 2 блока
обед - 2 блока
следобедна закуска - 1 блок
вечеря - 3 блока
късна вечеря - 1 блок

например 1 блок следобедна закуска е: 56 г нискомаслена извара + 1/2 ябълка + 3 бадеми

В сайта и във форума има много рецепти на зонковци, които могат да ви ориентират.
Необходимо е да включите в храненето си рибено масло.

За да сте в Зоната е важно поне в първите месеци да съставяте менюто си от продуктите само от зелената част на таблицата. После постепенно можете да прибавяте и такива от оранжевата. А от червената не са забранени, но се използват по-скоро като подправка - не повече от 1 блок на ден.