Като всяко бобово растение е напълно възможно като го посвариш в една вода да отделиш част от него и като изстине да го замразиш (аз така действам с боба от години - варя цяло кило, отделям от него онова, което ми е необходимо за конкретно готвене, останалото замразявам във фризера на подходящи порции, които след това варя за нула време - така си спестявам киснене и варене примерно на чаша боб за готвене на другия ден).
Така както описваш бластните вещества (фибрите) са извадени предварително от въглехидратите, щом са след мазнините. Така че 1 блок ще е 900: 42 - 21 г. По всички таблици в мрежата нахута в сухо състояние излиза около 20 грама. Толкова излиза и ако премериш 1/4 чаша сух нахут.
Но Бари навсякъде в книгите си говори за варен нахут - т.е. 1/4 чаена чаша (същото е и за лещата и боба - мери ги в сварено състояние). В зависимост от това колко време го вариш (а не трябва да се прекалява, защото при дълго варене му увеличаваш гликемичния товар - това се отнася за всички бобови) си премери четвърт чаша, за да си знаеш колко грама е. Обикновено при варене си увеличава двойно обема. 1/4 чаена чаша суров става 1/2 чаша варен и става 2 БВ.