Gazilot написа:Днеска ми идеше да се застрелям, оказа се, че този хляб, който ям, съм го объркал тотално.
Не бях вадил влакнините от въглехидратите.
Какво направих и как го сметнах. Ще споделя, за да могат и да се научат новобранците от моята грешка.
Хляб "Бонус" El carnitin - една филийка е около 28-30 грама. По етикет има 33% на 100 гр. въглехидрати. И по формулата :
100 гр. делим на 33 и умножаваме по 9 за да получим колко е един блок Въглехидрат,. И работата заспа, една филийка е точно един блок. Вкусен ми е, няма брашно в него, бе красота. И днеска сложих цайса, да огледам по-добре таблицата с енергийните стойности и видях "влакнини 17.5 %. И ако правилно съм разбрал трябвало е да го смятам 100 делено на 33-17.5 Х 9 - демек 100:15.5 = 6.46 Х 9 = 58!!! Две филийки. Не знаех да се радвам ли или да плача. Да се радвам, щото сега най-после щеше да има къде да намажа тея 56грама котидж и да не се радвам щото досега явно съм грешал и не съм бил зоново пропорционален. Малкия дявол е, че ядях хляба по един блок на закуска, и по един преди лягане. А и напоследък съм в кухненска одисея с едни мъфини, та и пропускам често.
И друг въпрос се върти в главата ми, по рецепти и навсякъде за подправките нищо не се споменава.
Например има ли ограничения на черен пипер, бахар, лимон, соев сос, бакпулвер, мерудия и разбира се за СМИНДУХ
То вече е стара тема, ама днес гледах опаковката на подобен хляб - "Вита". Хранителните влакнини са дадени отделно от въглехидратите, т.е. предварително са извадени - 36,3 въглехидрати + 17г фибри.
Предполагам, че и за твоя е такова положението, така че вероятно старите ти изчисления са верните.
да си кажа де