Страница 33 от 50

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 10:12 am
от Italiano
А в рецептата за сладоледа протеина на прах само за баланс ли е, или има и друга функция, като сгъстител, уплътнител, овкусител и т.н.?

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 10:24 am
от Маня
Ити, сладолед може да се направи от всяко смути, направено с протеин, плодове и ядки. Равен брой БПВ се слагат в блендера с малко водица, в която си разтворил протеина. Добавя се стевия за сладост на вкус (а може и без). Можеш да добавиш подходящи подправки на прах или листни (джинджифил, канела, мента). Смилаш в блендера. Добавяш ядките (смлени, счукани, нарязани - по избор). Разпределяш в кутийчета примерно по 1 БПВМ, в който слагаш клечка. Прибираш във фризера. И ето ти ледена близалка.

Аз снощи си спретнах закуската в този вид - протеин на прах- 3 БП, ягоди - 280 г и 1 киви - 3 БВ, 15 г семена от чия - 3 БМ, канела, джинджифил, 1/2 връзка листа от мента. (На сладолед стана поради разсеяност на :chef1:). И си го хапвах около час и нещо за закуска.

В по-горната рецепта протеинът е за баланс. Той не сгъстява. А ако е овкусен - естествено че и е овкусител. Но аз предпочитан чист протеин, защото така мога да го добавям и към зеленчуково смути и да си направя солен сладолед.

А тук предлагат формички за сладолед на клечка

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 10:30 am
от HippoDel
Italiano написа:Става въпрос за рецептите на сайта, защото, както и Тони сподели, в темата за готвене е доста разхвърляно и след няколко страници ще забравим къде е сладоледа.
А в рецептите си е стегнато и на видимо място.
;)

Е, то има още доста рецепти от темата, които не са публикувани в сайта, ама нещо в последно време голям наплив от рецепти стана, явно Пипи не може да смогне. :oh:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 10:33 am
от Italiano
Ух, значи ще трябва да поръчвам протеин на прах ... или пък просто да си хапвам някакъв протеин и след това сладоледа ...
Ще го мисля.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 10:40 am
от Маня
Мисля, че протеинът можеш да замениш спокойно с извара или рикота, като отново лекичко ги размиеш с водица ( 1-2 супени лъжици) и като смесиш всичко в блендера и си го подсладиш на вкус - пак става супер сладолед. Не е необходимо плодовете да са замразени. Просто замразяваш смутито.
Можеш да ползваш и прясно мляко, като съответно блоковете плодове трябва да са съобразени.
Щом всичко се смеси в блендера и мине през фризера си става супер сладолед и без машина за сладолед. Освен това ще си сигурен какво има в сладоледа ти. :) :) Може да се ползва и ядково мляко - бадемово, кокосово (купени или домашно приготвени). Но трябва да се видят блоковете - тези ще минат за мазнини най-вероятно.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 10:52 am
от HippoDel
Italiano написа:А в рецептата за сладоледа протеина на прах само за баланс ли е, или има и друга функция, като сгъстител, уплътнител, овкусител и т.н.?

Моят скромен опит показава, че протеинът освен, че балансира, също уплътнява и сгъстява сместа. Аз използвам натурален, но въпреки това има и разлика във вкуса - с и без протеин. :hug:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 12:03 pm
от Italiano
И последно - тези силиконови формички за печене стават ли за замразяване?
Щото някъде бях срещал, че издържали докъм -10-20 градуса ...

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 12:40 pm
от Tony
Italiano написа:И последно - тези силиконови формички за печене стават ли за замразяване?
Щото някъде бях срещал, че издържали докъм -10-20 градуса ...


Стават - изпробвано е! С 2 малки деца..ставаш жив "гявол" както казваше баба ми, за да ядат нещо полезно от купешки сладолед с Е-та :)

За рецептите - ако можем да помагаме с нещо - споделяйте, че да не пада работата само върху един човек. :peace1: Може да ги подаваме към Пипи само рецепти и снимки, за да не се рови да ги търси и по този начин да я улесним? Или пък ако е необходимо по друг начин да памагаме - казвайте. :yess:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 12:44 pm
от HippoDel
Italiano написа:И последно - тези силиконови формички за печене стават ли за замразяване?
Щото някъде бях срещал, че издържали докъм -10-20 градуса ...

На тези, които Маня е показала и са специално за това, съответно си пише, че стават.

Chiki Cook Fresh Gelatto
Силиконови формички за сладолед
Описание.
Пригответе си сладолед и се освежете здравословно! 100% силиконови формички, устойчиви и хигиенични, подходящи за хранителни продукти.

Най-лесният и забавен начин да си приготвиш сладолед у дома. 4 меки, съединени и практични формички за многократна употреба. Издържат на температура от -30º C до 350º C. Пълните ги с плодов сок или пасирани плодове, с каквото пожелаете, и с 4 клечки, за да можете да ги държите после. Подходящи за съдомиялна машина.

МатериалиПолипропилен, Силикон

А за тези, за печене, нямам представа, колко е мин. температура на която издържат. :doNotKnow: На моите пише само до 260 градуса. Но според мен не всички са еднакви, трябва да се чете етикета. :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2014 11:21 am
от HippoDel
Здравей Корнелия, добре дошла! :bouquet:
korneliq написа:.... сега си изчислих следното:63 г маруля-1-8, 40г зелен лук-1-2 вб, 50г репички-1-8 вб, 60г краставица-1-8 вб,лим . сок -35 г -1-2 вб, ами нещо такова ама не съм сигурна и затова питам , май нещо греша, а пък ми е много важна салатата, защото консумираме много салати , благодаря


Правилно си ги изчислила, така салатата ти се получава 1+3/8 ВБ, но ми се струва, че марулята е много малко. Можеш да сложиш 1/4ВБ маруля=125г. И тогава салата ти става 1+1/2 ВБ. :hug:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2014 8:38 pm
от Стеф
Нашата вечеря - зонова пица
За блата:
70 гр. овесени трици - 5 БВ
220 гр. кисело мляко - 1 БВ+1 БП
1 яйце - 1 БП
мазнина - 4 БМ
щипка сода, сол

За плънката:
42 гр. шунка - 1 БП
28 гр. сирене - 1 БП
56 гр. кашкавал - 2 БП
чубрица, черен пипер

Обърках киселото мляко със содата, разбих после в него яйцето, сложих сол, мазнината и добавих овесените трици. Разбърках всичко и оставих да си почине около половин час. Покрих тавата с хартия за печене. Изсипах сместта и метнах в нагорещена фурна. Като се втвърди сместта намазах отгоре с 1 с. л. домашен доматен сок /не съм го броила/ и посипах с нарязаната шунка и натрошеното сирене и сложих подправките. Като стана почти готова, поръсих с настъргания кашкавал и запекох до зачервяване.
Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Апр 02, 2014 7:26 am
от marianapanova
Ммм изглежда вкусно

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Апр 02, 2014 9:03 am
от Стеф
marianapanova написа:Ммм изглежда вкусно


Пробвай я, наистина е вкусно :yess:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Апр 02, 2014 11:55 am
от Karrita
Още тези дни ще я пробвам Стеф! :bigsm20:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Апр 02, 2014 12:55 pm
от marianapanova
И аз и аз ще я опитам

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Апр 02, 2014 1:44 pm
от HippoDel
Все забравям да споделя, че и аз най-после си купих силиконови формички за мъфини. Незаменими са. Направих си, миналата седница, соления кекс под формата на мъфини, стана супер. Никакво залепване, никакви проблеми. Трябва да ги пробвам и с протеинките, че там нещата със заепването са много сериозни. :laugh:
Ето и една снимчица:
Скрит текст:
Изображение