Страница 32 от 50

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 4:32 pm
от Маня
Tony написа:...ще трябва да проверя колко черен шоколад със 74% какао, който изобщо не е сладък може да се сложи като ВБ :think2:

От 5-те вида черен шоколад у дома на различни марки от 75, 85 и 99% всички излизат мазнина - около 3 г за блок. Не могат да минат за въглехидрат. Дори да вземеш сурови какаови зърна и ги смелиш - пак са мазнина - пак 3 г за блок. Какаото на прах е обезмаслено и тогава става въглехидрат. Така че мисли за какао, не за черен шоколад ;)

А тортата изглежда апетитна. Аз обаче не изпитвам никакво желание за сладко откакто съм в зоната. Тегли ме към свежа и течна храна.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 4:47 pm
от tanita68
Аз поначало имах друга идея за крем, но просто този път крема е импровизация от продуктите в наличност. Тук не успявам да намеря рикота. Всъщност само веднъж намерих, но беше с много висока масленост.
Аз реших да пробвам дали ще стане блата по начина, който бях замислила, защото честно казано не вярвах, че ще се получи пандишпанов блат без захар. Така че това е спонтанно произведение с подръчни материали. :bigsm1: :bigsm2:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 4:49 pm
от tanita68
А ето я и разрязана:
Скрит текст:
Изображение

А това е едно парче 1БПВМ:
Скрит текст:
Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 5:36 pm
от Маня
Май и тия дето не ни се яде сладко ще я пробламе при първа възможност.
Пандишпаненото тесто става и без захар. Като идея от опит - брашното може да се смени с млени орехи и какао. Само трябва да се сметне. Някъде имам рецепта за такъв блат без брашно, но...

А, открих я... ако някой иска може да я сметне
6 яйца
6 с.л. какао
6 с.л. фино смлени ядки (орехи, бадеми)- може и без тях, само с какаото (така пише в тетрадката и съм правила блата и в двата варианта)
6 с.л. захар /заменете със стевия

Технологията е като при тортата на Танита

Пече се върху хартия за печене в желаната форма. По-практично е да е в правоъгълна или квадратна тава, за да се раздели лесно на 2 или 3 блата, които да служат за основа на нещо като руло.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 6:14 pm
от Маня
Кюфтета от нахут на фурна

15 БВМ

Изображение

сварен нахут - 13 БВ (13 х 1/4 ч.ч.)
130 г стар лук - 1 БВ
2 с.л. брашно от нахут - 2 БВ
5 ч.л. зехтин - 15 БМ
връзка магданоз
1 ч.л. чер пипер
2 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. лют пипер/чили
сол на вкус

Всичко се смила в блендер. Оформят се 15 кюфтенца. Нареждат се в тава покрита с хартия за печене и се печат във фурната до готовност.

Всяко кюфте е 1 БВМ

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 6:36 pm
от Tony
Manya, уби всичко детско у мен. :laugh4: Чак станах да проверя в наличните запаси за тортоправене какъв шоколад имам останал и да проверя какво-що. И вярно - излиза си мазнина, а очаквах да е въглехидрат... :( Идва ми наум, че може да се използва малко прясно мляко с какао, което да се подслади с една идея стевия и да се добави към рикотата. Погледах и натуралното био-какао, което имам и то се оказа точно както си го написала. Вероятноста да се получи приличен крем ми се струва реална. :think2: Записвам си и твоят блат и ще го смятам и него..скоро има повод за торта и може да изкомбинирам нещо, че и аз да ям от нея. ;)

Аз си взимам тук рикота, която ми излиза 52 гр за 1 ПБ по етикет и почти няма мазнини в нея - тя ми е едно от основните неща за ядене, защото тук няма бели сирена много - има само 3-4 вида, но не са обезмаслени.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 6:45 pm
от Маня
Tony написа:... защото тук няма бели сирена много - има само 3-4 вида, но не са обезмаслени.


А проверила ли си за обезмаслени жълти сирена (дето ние им викаме кашкавал), защото онзи ден май срещнах някъде в БГ магазин нискомаслен кашкавал. Възможно е навън да има също такива.

Колкото до шоколада и какаото - ами шоколада се прави от какао все пак. Просто ще си спестиш мазнините за кремчето. :laugh4: Разтворено в 1-2 с.л. мляко (което няма да броиш за блокове) си става супер шоколад с 1 капка стевия (ако трябва да е сладко).

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 6:53 pm
от Tony
Manya написа:
Tony написа:... защото тук няма бели сирена много - има само 3-4 вида, но не са обезмаслени.


А проверила ли си за обезмаслени жълти сирена (дето ние им викаме кашкавал), защото онзи ден май срещнах някъде в БГ магазин нискомаслен кашкавал. Възможно е навън да има също такива.

Колкото до шоколада и какаото - ами шоколада се прави от какао все пак. Просто ще си спестиш мазнините за кремчето. :laugh4: Разтворено в 1-2 с.л. мляко (което няма да броиш за блокове) си става супер шоколад с 1 капка стевия (ако трябва да е сладко).


Да, търсила съм... но в меката на сиренопроизводството има само 2 вида сирена, в които мазнините са по-малко от П и В. Едното е Гоуда за 48+, а другото е един ементал, произвеждан само за една от веригите магазини тук. То вярно, че и ние сме "на село", но пък имаме над 200 вида сирена, както с различни мухали, така и без тях...но обезмаслени няма. :(

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 7:26 pm
от Маня
Нормално, вкусното сирене се прави от мляко, а не от ерзац мляко каквото е обезмасленото. Но щом сме зонуващи, се примиряваме, поне докато стигнем до момента, в който можем да си позволяваме и продукти от оранжевата и червената зона макар и по 5 грама ;) . Но дотогава... Да, мен ме чакат поне още 2-3 такива месеца, пък после ще му мисля. А как ми се е доял рокфор :laugh4: (тоя в хладилника ще плесеняса още повече ;) ) или пермезан (и той ще поскъпне, че ще отлежи повече от производствената си дата :laugh4: )

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 8:19 pm
от eldass
Нахутени кюфтета

240 гр. суров нахут - 16 БВ /според етикета/
130 гр. стар лук - 1 БВ
1/2 връзка магданоз
кориандър
кимион
чесън на прах
сол

Накиснатият нахут /поне 12 часа/ се вари до готовност /при мен за 20 минути/ като се сменя водата след като кипне. Отцеденият нахут се пасира на фино пюре /аз не го беля/ и се добавят подправките и ситно накълцаният лук и малко от водата, в която е варен. Много е вкусна сместта и непечана. ;) Измерих си точно 17 кюфтенца и на хартия за печене в тавата за 30 минути на 180 градуса с вентилатор са готови. Към тях направих и страхотен сос - кисело мляко със сусамов тахан като блокове за мазнини, белтъци и въглехидрати. Страхотна е комбинацията със зелена салата. Единственият недостатък - лесно се трошат. Опитвала съм да ги правя с яйце, брашно и все стават на трохи. :chef1:
Скрит текст:
Изображение
Благодаря на Маня за поправката, но не съм оразмерила....така ще я гледате :mrgreen:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 8:47 pm
от Маня
Когато се подготви сместа за нахутените кюфтенца (и тези на Елдас са страхотни), за да не се трошат трябва да се оставят да престоят преди печенето поне 1 час покрити със стреч фолио в хладилника. И при оформянето да се мокрят ръцете с вода.

За онези, които не искат да си цапат ръцете има и друга техника. Сместа се увива в алуминиево фолио на салам. Престоява в хладилника. След което се реже с нож на съответния брой кюфтенца според блоковете и се пекат заедно с фолиото, което се отстранява преди сервиране.

По рецептата на Елдас може да се запържат в незалепващ тиган с 1-2 ч.л. зехтин, ако ги предпочитате пържени.

Може да се изпекат и във форми за мъфини.

ПП Елдас, оправи си кода за картинката. Огради я с [img]---[/img].

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 10:21 pm
от Italiano
Hippo написа:Намерих го:
kazakova написа:Сладолед О Зона 4БПВМ

http://prikachi.com/images/114/7124114F.jpg

Протеин -28гр- 3БП
Замразени плодове-капини,червени и черни боровинки -по етикет 252гр 3БВ
Бадеми -9бр 3БМ
Прясно мляко 2% 220 мл -1БВПМ
овкусете със стевия

разтворих протеина в млякото и стевията
разбърках /блендера ми е развален и го направих с пасатора -стана /
добавих замразените плодове -разбърках -
накрая добавих бадемите
Стана супер

Приятен апетит !

Това трябва да отиде в рецептите!!! :chef1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 10:44 pm
от HippoDel
То е в темата "Готвене и рецепти в Зоната". :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 11:18 pm
от Italiano
Става въпрос за рецептите на сайта, защото, както и Тони сподели, в темата за готвене е доста разхвърляно и след няколко страници ще забравим къде е сладоледа.
А в рецептите си е стегнато и на видимо място.
;)

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 6:50 am
от gogo
Manya написа: А как ми се е доял рокфор :laugh4: (тоя в хладилника ще плесеняса още повече ;) ) или пермезан (и той ще поскъпне, че ще отлежи повече от производствената си дата :laugh4: )


Маня и аз бях голям любител на Рокфора преди Зоната. Откакто я практикувам обаче все по-рядко ми се прияжда. Изчислил съм по етикет и последния рокфор, който ядох е 1БМ=5 гр. Намазах 1БМ върху 1БВ филийка Вита ръжен и стана вкуснотия. Ако ти се яде толкова - яж. Сиърс предупреждава незелените въглехидрати да не са повече от 20%(по памет) от общото количество вълехидрати. За мазнините нищо не е казал или аз не се сещам в момента, така че можеш да си намежеш 1-2БМ рокфор. Да ти е сладко. :chef1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2014 7:01 am
от Маня
Благодаря, Гого. Знам, че мога, но още известно време ще се въздържам... Не бих казала, че ми коства усилие да си хапвам само "зелени" храни. Те в голямата си част съвпадат с вкусовете ми към храна изобщо (без мръвките ;) , но и тях някак ги включвам). В къщи е пълно с "изкушения", но странното е, че дори не ми прави впечатление, че ги има. Любимия си черен шоколад замених с чай от люспи от какаови зърна, джинджифил и канела, и какаови зърна като БМ понякога вместо ядки. Все пак имам някаква цел във времето, която ще се постигне с по-голяма стриктност в режима на хранене.