Страница 32 от 50

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Окт 03, 2013 4:09 pm
от gogo
Определено ако вземеш 28 гр пилешко филе, което се явява 1БП, то каквото и да правиш с него - вари го, печи го, мели го - пак си остава 1БП. Така че смело си прави пилешка кайма и смятай 1БП=28 г.

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Окт 03, 2013 7:33 pm
от Italiano
Кръстева, както писах и в дневника на Хипо:
"Личен извод, до който достигнах: пилето се мери в сготвено състояние.
И ще се обоснова - Пипи е правила таблицата по US стандарти и сподели, че там пилешкото не го блъскат с вода, като при нас. Което означава, че няма голяма разлика в протеините в суров и сготвен вид. А знаеш, че в БГ пилето може да се стопи и наполовина, т.е. първоначално премереното количество в сурово състояние е с вода и недостатъчно протеини."

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Окт 03, 2013 8:13 pm
от strelica
Добър вечер, Зонбита !
Първо да благодаря на Хипчето и Гого, които с отговора си ме светнаха за оризовото мляко навреме. Объркването ми че има мазнини, а не въглехидрат, дойде от многото смятане и гледане в таблицата, както и че когата споделих с мамчето за хода на Зонуването, тя спомена нещо за мазнини в млякото. Знаете понякога как определени фрази и картини влизат в подсъзнанието и си действат неусетно ..все едно описвам рекламата на прах за пране и пълна жена с брадавица на носа. : D
Та два дни закуската ми беше неправилна.. но вече любимата ми е от настъргани ябълка, круша или и двете, с канела, извара и изкиснати ядки. Големите ми хранения се състоят главно от варен нахут и зеленчуци (преобладава нахута за БВ, иначе как да нося на работа и лекции такива огромни количества колкото и да са вкусни :laugh4: ), маслини или авокадо за мазнини,понякога зехтин, и белтъци и извара за БП. Взех си и оризов протеин на прах с 80г. протеин от 100, защото понякога и белтъците стават по много като количество и раницата ми се пълни само с храна за един учебен или работен ден ;d
Нямам грам време да отделям за готвене, но не съм и претенциозна - вкусно ми е. Зоната дава голямо разнообразие дори и в не толкова обработените храни. А предвид и резултата - без забележки.
А пък резултата е, че се усещам по слаба (нямам кантар) само за 4 дни и то с грешки в храненето (ех, това парченце шоколад) , доста подвижна и имам много психическа и физическа сила в сравнение с преди.
Може би някой ден ще започна дневник, но трябва повече опит и наблюдения. Досега не съм си правила хормонални изследвания, нито кръвни, а това си е препоръчително за следене и ще се случи.

Към Пипи(рудката) - съчувствам искрено, въпреки че не съм пушила толкова дълго, но започнах от много рано.. ужасни са тия фаски ей, само като се замисля какво съм си причинила в най-крехка и доста важна възраст. Стискай зъби - и буквално, повярвай в себе си - щом зонуваш, значи можеш и да им сриташ задниците на тия гадове и после ще ти е тооолкова добре. Ще бъдеш най-доволния човек, защото просто ще си.. над това ! И ще си повече себе си. Бързо оправяне !

Туй от мен засега, продължаваме пътешествието из Зоновите земи
:romance-grouphug:

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Окт 03, 2013 9:59 pm
от gogo
Italiano написа:Кръстева, както писах и в дневника на Хипо:
"Личен извод, до който достигнах: пилето се мери в сготвено състояние.
И ще се обоснова - Пипи е правила таблицата по US стандарти и сподели, че там пилешкото не го блъскат с вода, като при нас. Което означава, че няма голяма разлика в протеините в суров и сготвен вид. А знаеш, че в БГ пилето може да се стопи и наполовина, т.е. първоначално премереното количество в сурово състояние е с вода и недостатъчно протеини."


Италиано,

Има доста логика в твърдението ти. Обаче за да сме напълно сигурни ще ни трябва едно домашно пиле/кокошка и да се направи експеримент със замерване на сурово и след варене/печене :cook:

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Окт 03, 2013 11:08 pm
от HippoDel
gogo написа:Италиано,

Има доста логика в твърдението ти. Обаче за да сме напълно сигурни ще ни трябва едно домашно пиле/кокошка и да се направи експеримент със замерване на сурово и след варене/печене :cook:


Гого, ти си по експериментите. ;) Само дето с намирането на домашно пиле/кокошка, ще се затрудниш доста повече отколкото с рибеното масло. :laugh1:

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Окт 04, 2013 1:20 am
от Pipilota
strelica написа:Добър вечер, Зонбита !
Към Пипи(рудката) - съчувствам искрено, въпреки че не съм пушила толкова дълго, но започнах от много рано.. ужасни са тия фаски ей, само като се замисля какво съм си причинила в най-крехка и доста важна възраст. Стискай зъби - и буквално, повярвай в себе си - щом зонуваш, значи можеш и да им сриташ задниците на тия гадове и после ще ти е тооолкова добре. Ще бъдеш най-доволния човек, защото просто ще си.. над това ! И ще си повече себе си. Бързо оправяне !

Туй от мен засега, продължаваме пътешествието из Зоновите земи :romance-grouphug:

Ааа, Стреличке, аз съм пушка вече...даже забравям да напиша че все още не пуша :bigsm16: вече 18 ден :pray: обаче яденето хич не ми стига, онзи ден май изядох към 15-16 блока :) Между основните хранения хапвам по нещо друго, защото постоянно съм гладна :laugh3: Аз мисля, че ефекта от антибиотиците и болкоуспокоителните мина, защото ги пих преди седмица, ама явно от цигарите става тая боза в организма ми, обаче въобще не се притеснявам. Аз си мисля, че дори имам нужда да кача някое друго килце :) и сега ям си балансирано, ама много на често от 5 пъти :laugh: Не всеки ден, но има такива дни, в които ми се яде постоянно, но най интересното, че кантара си седи на 49 -50 кила :) Квото изям , отива в :obscene-tolietclaw: И май само хабя храната, ама.. какво да се прави.

Нооооо, определено се чувствам прекрасно, едно такова чистичко чувство, много много приятно и леко, точно чистичко такова :bigsm15:

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Окт 04, 2013 8:48 am
от HippoDel
HippoDel написа:
gogo написа:Италиано,

Има доста логика в твърдението ти. Обаче за да сме напълно сигурни ще ни трябва едно домашно пиле/кокошка и да се направи експеримент със замерване на сурово и след варене/печене :cook:


Гого, ти си по експериментите. ;) Само дето с намирането на домашно пиле/кокошка, ще се затрудниш доста повече отколкото с рибеното масло. :laugh1:


Гого, виж какво пише Пипи по този въпрос. То вече си е сметнато:

Значи да почна направо с отговора 1 блок сурово пилешко месо е 1 унция, демек 28 грама, а 1 блок готвено пилешко месо е пак 1 унция или 28 грама :think:

1oz raw = 7g of protein
1oz. cooked = 7g of protein

Обяснението беше, че при готвенето или топлинната обработка количеството на протеина не се променяло в месото, с изключение на овъглените (аз го разбирам поизгорелите) меса. Човека ми каза точно така: ако вземеш 3 унции пилешко месо (демек 3 блока) и го наготвиш, после месото ще тежи 2.5 унции. И в двата случая количеството на протеина остава същото, като изгубената част от теглото на месото е мазнини и вода. И понеже разликата е много малка, казаха да смятаме суровото и готвеното по 1 унция.

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Окт 04, 2013 11:11 am
от Italiano
gogo написа:Италиано,

Има доста логика в твърдението ти. Обаче за да сме напълно сигурни ще ни трябва едно домашно пиле/кокошка и да се направи експеримент със замерване на сурово и след варене/печене :cook:

Съгласен. Мариана май беше с домашните кокошки ... давай, Марианче! :cook:

Хипо, разликата е малка, но в белите държави. В България не е много сигурно това.

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Окт 04, 2013 12:46 pm
от Italiano
Такаааа, ще драсна тук едни неща, които като тема започнахме в дневника на Хипо.
Не гарантирам за 100% достоверност, но човекът, който ми ги каза, изглеждаше доста компетентен.

Отнася се за месото в България.
Преди 2 дни бях на проверка на едно обучение за ветеринарни техници. Преподавателят беше един ветеринарен лекар, който е учил и някакви неща, свързани с хранително-вкусовата промишленост. Освен това имал наблюдения над доста месопреработващи комбинати.

За да не предавам целия разговор, който не беше кратък, ще изведа тук няколко заключения:

- в саламите и кренвиршите месо няма - предимно сланина;

- в шунките месо има, но е смес с всякакви боклуци;

- прясното месо по месарските магазини всъщност не е прясно, а в масовия случай е замразен внос (предимно от Аржентина и Бразилия). Предлага ни се уж като прясно незамразено, но на практика не е така. И човекът се обоснова доста логично - тези магазини имат сравнително добър оборот. Но за да задоволиш тези потребности, не ти вършат работа 200 телета, 200 свине и 100 агнета. За такъв оборот трябва да имаш много голяма ферма, а такава ферма пък няма как а не я знаеш и да "не си личи отдалече";

- на практика свиневъдство в България няма. С говедата е малко по-добре, но пак не е нещо съществено и значимо. Затова се вкарва и толкова внос. Немалка част то този внос е "подмяна" на държавните запаси на страните износителки и на кой ще пласират 10-15 годишни замразено месо? На нас естествено;

- в България на практика няма качествен контрол върху месата, а при проверки за болести се изследват на извадков принцип и уж някаква оценка на риска. Човекът ми обясни цялата процедура от фермата, през кланицата, че чак до магазина и действително има много пропуски. Никаква гаранция и точно затова преди няколко седмици хорицата в онова българско село се изпонатръшкаха.;

- най-доброто месо е ярешкото, но пък него не можеш да го намериш лесно по магазините;

- в суджуците, луканките и почти всички дълготрайни колбаси се слага химия и дори амониева селитра, която е канцерогенна и предизвиква рак на дебелото черво. Затова и България е на едно от първите места (за съжаление) по заболяемост от тази коварна болест;

- човекът каза, че единствените дълготрайни колбаси, които са годни за ядене, са пастърмата и филе "Елена". За тях каза да се гледа месото да не е много червено. Това означавало, че има оцветители;

- варено-пушените колбаси също са с много химия, особено в частта за опушването;

- пилетата и свинете ги блъскат с много лекарства против болести. На телетата също им бият - не се успокоявайте;

- ако все пак трябва да купиш месо от магазина, най-добре е телешко, защото при телетата изхранването е на 90% от паша, а не от ГМО смески и фуражи, както при прасетата и пилетата;

- конкретно за пилетата каза, че той лично си купува пиле от една единствена марка. Няма да я казвам тук, за да не правя реклама и съответно антиреклама на другите марки. Който иска да я разбере, да ми пише на лично съобщение;

- какво месо яде човекът, което се подразбира и от коментарите - само пастърма, филе "Елена", пиле (не чак толкова често), телешко и свинско. Телешкото и свинското ги взима само то хора, които си гледат на "домашно" и има наблюдения как са отглеждани. Свинското го замразява, а телешкото го прави в буркани, защото така си запазвало най-добре вкуса, а когато е замразено, си го губело. При поводи (сещате се кои) хапва ярешко и агнешко.


Това е в най-общи линии. Не ангажирам никого с тези думи, както и не гарантирам за пълна достоверност. Аз за мен съм си направил съответните изводи. Вие преценете дали и на каква част от информацията да се доверите. Ако някой от вас има наблюдения в тази сфера и/или не е съгласен с някоя от констатациите, да пише. Аз не съм специалист - просто препредавам думите на човек, който смятам за компетентен по темата.

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Съб Окт 05, 2013 9:46 pm
от Plam4e22
- какво месо яде човекът, което се подразбира и от коментарите - само пастърма, филе "Елена", пиле (не чак толкова често), телешко и свинско. Телешкото и свинското ги взима само то хора, които си гледат на "домашно" и има наблюдения как са отглеждани. Свинското го замразява, а телешкото го прави в буркани, защото така си запазвало най-добре вкуса, а когато е замразено, си го губело. При поводи (сещате се кои) хапва ярешко и агнешко.


Ити, Едвам смогвам да си водя записки вече :techie-typing: значи изводът ( до колкото мога да стигна след тази информация) е: по- скоро си хапвайте извара, а за най -сигурно си имайте село, за да ви е спокойно на душата :lol: много ще съм ти благодарна ако ни изнесеш и една лекция на тема -Риба, че и там има доста " криминални" методи, особено с консервираната:
В рибните консерви, които не са мариновани в мазнина, е добавен уротропин, който е признат в света за много опасна добавка и е забранен. В състава на уротропина влизат амоняк и формалдехид

Ето тук има доста ясно и конкретно описаниеhttp://mobile.kulinaria.bg/articles/spisak-s-nay-opasnite-hrani-na-balgarskiya-pazar

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Окт 06, 2013 6:52 am
от HippoDel
:wave:
Имам въпрос, за това, каква обезмаслена извара ядете? Не знаех да ли тук му е мястото и го написах подробно в моя дневник. Може ли да ми помогнете? Трябва ми марка и магазин :hug:

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Окт 06, 2013 2:07 pm
от gogo
Аз си купувам една извара на Димитър Маджаров. Продава се в разфасовка по 350 гр, като киселото мляко. Пише Димитър Маджаров Суроватъчна извара Краве. Мазнините й са до 0,5%, протеините 13,2%, въглехидрати 2,4%. Изчислил съм я 1БП = 53 гр. Много съм доволен от нея. Не е суха и на мен дори е вкусна. Купувам си я от Фантастико, че е срещу нас. Не виждам причина да я няма и по другите магазини. В интерес на истината друга извара с подобна масленост не съм срещнал до сега. Дори на изварите, на които пише обезмаслена извара маслеността е по-голяма от 2%.

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Окт 07, 2013 11:46 am
от Italiano
На Маджаров я има и в Била, но не всеки път се намира.

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Окт 07, 2013 12:25 pm
от Italiano
Такаааа, сега малко информация от една друга проверка, която беше в кравеферма.
Информацията е относно млечните продукти.
Млекопреработвателите изпращат 1 път годишно проба, от която се определят стойностите на продукта - онези, които ги гледаме и смятаме блокове на 100 гр.
На мой въпрос дали може производителят на млечни продукти умишлено да подготви определен вид проба (да речем по-маслена или по-малко - в зависимост от целта му), ми казаха, че може, но няма много логика, защото при проверка на същия продукт в търговската мрежа ще се открие голямо отклонение.
Та един вид можем да се доверим на стойностите на опаковката.
Обаче това със стойностите и информацията за съдържание все още не е задължително изискване. Щяло да стане от 2014 година - тогава всеки производител ще е длъжен да записва състава и стойностите на продукта в опаковката.

Другото, за което питах, е обезмасленото кисело мляко.
Да, наистина се произвежда по различна технология, както коментирахме преди това. Има си процес на обезмасляване, след което (логично) млякото става по-рядко. И за да се "стабилизира" законът позволява да се добавя до 20% сухо мляко. Но това трябва задължително да се упомене на опаковката. И пак по логиката на внезапните проверки на продукта, взет от търговската мрежа, би следвало да имаме някакво доверие на информацията от опаковката, но да не забравяме, че все пак сме в България.

:mrgreen:

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Окт 07, 2013 1:49 pm
от marianapanova
Italiano написа:
gogo написа:Италиано,

Има доста логика в твърдението ти. Обаче за да сме напълно сигурни ще ни трябва едно домашно пиле/кокошка и да се направи експеримент със замерване на сурово и след варене/печене :cook:

Съгласен. Мариана май беше с домашните кокошки ... давай, Марианче! :cook:

Хипо, разликата е малка, но в белите държави. В България не е много сигурно това.
Да имам си кокошки за яйчица и пилета за месо :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Окт 08, 2013 7:29 am
от rainov
Тия пилета с тяхната вода и мен много ме мъчат... аз винаги си тегля месото в сготвено състояние, не за друго ами то като изтегля 112гр пилешки гърди (4 блока) в сурово състояние и след това като са вече сготвени, оставам гладен само като ги погледна... свили се горките, хванала ги депресията (явно е българска кокошката) :D
Колко точни обаче излизат така сметките :think2: ... божа работа.