Привет, дами и момци !
Преди няколко дни си поръчах книгата "Хормонална диета" на Тиери Ертог, за която има добри отзиви, но докато чакам да приситне какво да видя вчера - Зоната
! Започнах веднага да прилагам метода, още на сутринта след вечерната закуска се забеляза ефекта и днес не изпитвам обсебващия за солетки и пълнозърнести гевречета глад
Нека разкажа накратко своята история, много ще съм благодарна на съвет : )
Още от тийнейджърка имах проблеми с хормоните - кисти на яйчниците, много болезнен и нередовен цикъл, ужасни настроения, акне.. но кой да ти мисли тогава за хранене. Пиех хормонални таблетки и като че ли нещата се оправиха, но пък често боледувах, течеше ми нослето постоянно, кожата и косата ми се омазняваха много лесно и настроенията и острия нрав си оставаха. Отделно от това през цялото време оттогава имам съпътстващи проблеми с течение. Преди около година неусетно напълнях и се почувствах много зле, започнах да намалям въглехидратите и захарите, ала трудно контролирах белтъчините и мазнините та ефекта беше почти нулев. Млечни бях спряла отдавна, защото от тях определено се избивах и имах лактозна непоносимост, а месото започнах да намалям от самосебе си без ясна причина. Като удавник за сламка се хванах за диетата на Лидия Ковачева (това лято), карах 20 дни на плодове и чай (о, чуваствах се преродена и пречистена, около този момент светогледът ми се промени изцяло, промених навиците и интересите си определено към по-добро),свалих излишните килограми, нооо заради това вече трети месец цикълът ми го няма и както каза гинекологът - яйчниците са "леко поликистозни". Не исках пак да пия хормони и ползвах хомеопатия но и това не подейства. Ясно беше, че ми трябва определена храна. Но как след като вече съм веган - НИКАКВИ животински продукти. До днес. =) Мисля да се върна към яйцата и изварата, но не и към прясното мляко, за месо и дума да не става.
Според вас изварата ще има ли алергичният ефект като млечен продукт или в процеса на хормонално балансиране той ще изчезне ?
Любимите ми ядкови и оризови млека имат ли същите блокови стойности на въглехидрати и протеини като кравето и какви са те ? Всяка сутрин на гладно пия т.нар. "златно мляко" - кипната чаша мляко с малко растителна мазнина(зехтин или сусамово олио) и разтворена в него извряла паста от куркума. Много е полезно и очистващо за цялото тяло и не искам да се отказвам, а да го пригодя за закуска от два блока
И още няколко въпроса:
- Вместо сурови овесени ядки, може ли да се ползва сурово накиснато семе от лимец? Най-чистото, здраво и полезно зърно, има много фибри и се разгражда бавно до глюкоза : )
- Както се оказва при мен трябва да приемам по 9 блока на ден, но за да намаля инсулина един блок въглехидрат трябва да се премахне. Това означава един блок при всяко от храненията или един блок от целия ден ? Звучи като доста глупав въпрос и предполагам отговора, но все пак да си попитам
Много благодаря за отговорите, продължавам и утре с кухненската везна в действие и ще се постарая повече хора да разберат този принцип