Страница 4 от 50

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Сря Апр 10, 2013 9:37 pm
от Pipilota
Ох, Tan Zaso колко вкусно звучиии :bigsm14: А овесените ядки какви са, фините или пълнозърнестия овес ? Тоя овес е иделания заместител на ориза :) И по-вкусен бих казала :) Представям си колко е вкусна тази супичка, пълна с витамини и желязо :done:

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Пет Апр 12, 2013 10:54 am
от Tan Zaso
Ползвам пълнозърнести овесени ядки на ''Фамилия Никола'' - зърната са смачкани с валяк...

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Пет Апр 12, 2013 2:12 pm
от Pipilota
Има ли начин д пуснеш линк да видим как изглеждат? Виж тук в тази страница, има и двата вида. А ако си намерил такива, които са цели зърна,или само леко начупени, ще си златен :hug:

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Съб Апр 13, 2013 6:17 pm
от Tan Zaso
http://www.f-nikola.com/ това е сайта им, но в момента на работи. Има и други пресовани пълнозънрести овесени ядки http://www.globalfoodbg.com/?p=144 аз обаче предпочитам тези на фамилия никола.

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Нед Апр 14, 2013 8:16 am
от Pipilota
Tan Zaso написа:http://www.f-nikola.com/ това е сайта им, но в момента на работи. Има и други пресовани пълнозънрести овесени ядки http://www.globalfoodbg.com/?p=144 аз обаче предпочитам тези на фамилия никола.

Tan Zaso с теб говорим нещо на различни езици относно овесените ядки :laugh: Но не си само ти. Установих, че голяма част от хората в БГ не правят никаква разлика между фини и пълнозърнести ядки. Т.е мисля, че няма понятие като "пресовани пълнозънрести овесени ядки" Има фини ядки, демек зрънцата на овеса са преработени и минали през разни валяци, има и цели ядки, демек цял овес, който прилича на жито. За това и дадох линка ЗА НЯКОИ ХРАНИ В ЗОНАТА за да видиш на снимка как изглеждат едните, и другите.

И по този въпрос, доста хора, които са правили баницата с овесени ядки споделиха, че не им се получава, и дали нещо не е в ред рецептата. Проблема не е в рецептата, а в това че ползват фини овесени ядки, демек такива, които хич не са предпочитане в Зоната, и за които Бари Сиърс казва да ги избягваме до колкото можем, защото имат ефекта на брашното, т.е високогликемични. А в Зоната основното е да държиш инсулина под контрол.

И понеже сме в темата за готвене и рецепти, да споделя че направих един вариант на мляко с ориз, само че е мляко с овес :bow: Стана много вкусно, но имам още 2-3 рецепти, и тогава ще ги покажа на веднъж :bow:

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Пон Апр 15, 2013 6:19 am
от Tan Zaso
pipilota написа:Т.е мисля, че няма понятие като "пресовани пълнозънрести овесени ядки"


Rolled oats that are sold as oatmeal usually, but not always, have had the tough bran removed. They have often, but not always, been lightly baked or pressure-cooked or "processed" in some fashion. Thick-rolled oats are large whole flakes, and thin-rolled oats are smaller, fragmented flakes. Oat flakes that are simply rolled whole oats without further processing can be cooked and eaten as "old-fashioned" oatmeal, but more highly fragmented and processed rolled oats absorb water much more easily and therefore cook faster, so they are sometimes called "quick" or "instant" oatmeal. Oatmeal can be further processed into coarse powder, which, when cooked, becomes a thick broth. Finer oatmeal powder is often used as baby food. Rolled oats are also often the main ingredient in granola and muesli.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rolled_oats

Когато зърното е цяло без отстранена обвивка/трици/, не виждам какъв е проблемът да е смляно, срязано, валцувано от машина а не от собствените ми зъби. Единствено може да има разлика в това, че цялото зърно до последния момент преди готвене е живо, а валцуваното е раздробено и по тази причина някои витамини и съставки се окисляват, гранясват или претърпяват дреги промени... Все пак и двата вида постъпват в стомаха на каша/целите зърна не ги гълтаме цели, а ги дъвчем :) / Относно финните ядки с отстранени трици/никога не съм си купувал/ е естесвено да се усвояват по-бързо и да правят инсулинов пик.

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Пон Апр 15, 2013 2:33 pm
от Pipilota
Tan Zaso Ти как правиш разлика, т.е как знаеш че тези които ти си купуваш не са преработените фини ядки :)Т.е дали са с фибрите или не :) Аз трябва да направя едно по-здраво претърсване из нета, и из книгите на сиърс по този въпрос. Обаче определено имам твърдо собствено изпитано мнение, от личен опит- купувала съм инстнатни ядки, както и "old fashion", които почти не се различават на външен вид, и трябва да се доверявам на заглавието, и в двата случая огладнявам еднакво-по рано от предвиденото. А като се има предвид, че съм в Зоната от години , и тялото ми е реагира на всяко малко недоразумение, като ми показва глад, или умора и т.н

Когато си сваря цял овес, се чувствам сита и нахранена, и ме държи повече от нормалното, а от всички други ядки, дали old fashion или instant, ефекта на по-бързото огладняване е на лице. И всъщност най-големия индикатор си ми остава тялото, което в случая потвърждава думите на Сиърс, че трябва да се използва само пълнозърнест овес, който може да е леко натрошен, но не и преработен.

И преди някой да каже " аз ги ям преработени и не огладнявам"... бих отговорила да стои в зоната минимумм 2-3 месеца, абсолютно стриктно, само на благоприятните храни, и после след 2-3 месеца да посегне към преработените ядки. Човешкият организъм е такъв компютър, че най-малкото сътресение се показва на яве. В такива ситуации, когато сме дълги месеци стриктно в Зоната- казвам стриктно, а не само на око, или през ядене, или през ден, а плътно спазване на режима, тогава и яденето на една допълнителна ябълка ще ви се отрази и ще почувствате че сте изяли нящо не както трябва. За мен специлано, и за мъжа ми, отговора на тялото е най-важния. Защото винаги сраванявам с него, да съм сигурна, че не е само при мен. Когато съгрешим с някоя храна, и двамата после чувстваме едни и същи неща.
И понеже както казах, всичко това което чувстваме напълно се допълва с думите на Сиърс, за това и не поглеждам никакви преработени ядки по магазините, били те old fashion или instant. Аз купувам само Steel cut, които са леко начупени за да се сваряват по лесно.

Всъщност ако трябва да правя някой десерт, за междинна закуска от по един блок например, бих ги използвала, както използвам и овесено брашно в рецептите, защото се налага :) Но да ги ползвам за закуска, като основно хрнанене- не. И както обичам да казвам, всеки сам си решава до колко да се възползва от Зоната, и до колко да си повишава инсулина. Ако ти харесва да си мислиш че ядеш полезна храна с преработените ядки- :lol: ползвай ги :)

И викам да се преместим в хранене в Зоната, и да коментираме там, че там е по-общата тема, а тук е само за готвене и рецепти, и да не разводняваме темите :hug:

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Пон Апр 15, 2013 4:55 pm
от тина
Понеже вече има на пазара ягоди на по-поносими цени,вчера и днес следобедната ми закуска е от обезмаслена извара и ягоди-намачкани.Стана страхотно и с една-две капки подсладител,щото са кисели ягодите.Ама който обича кисело е перфекна закуска.Настъргах и бадемчета и стана вкусотия.Даже сега се замислих,че това може и да се замрази и ето ви сладолед :lol: Вчера си направих и рибена чорба.Много я обичам.Сварих 2гл.от паламуд(черноморски)няколко сафрида.След като се свариха прецедих бульона,сложих1бл.лук1бл.морков.2бл.картофи и 1бл домати.Подправки пожелание.Бульона го премерих с купички-6 та да ми 1бл купичка.Рибата отделно си я меря и си преценявам колко да си сложа.

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Пон Апр 15, 2013 7:33 pm
от marianapanova
И аз да споделя днес си наготвих :cook: пилешко с гъбки и прекрасно червено винце стана разкош: 130гр лук 80гр морков 90гр гъбки 60мл червено вино 35гр червена чушка. Нарязах лука на едро,моркова на кубчета,чушката също,гъбките на резенчета. Задуших лука и сложих месото да побелее,след това добавих останалия зеленчук и сложих малко топла вода,като поизвря водата сложих и винцето малко сол и черен пипер. Много лесна и бърза рецепта.

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Вто Апр 16, 2013 1:51 am
от Pipilota
Иииууу :oh: И Тина и Марианка как само ми дразнят апетитните сензори..., не е истина... :bigsm4:

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Вто Апр 16, 2013 7:38 am
от marianapanova
pipilota написа:Иииууу :oh: И Тина и Марианка как само ми дразнят апетитните сензори..., не е истина... :bigsm4:

Нистина си е за дразнене с вино всичко става прекрасно,поне за мен. Аз скоро ще докладвам мерки,че съм малко в задържане :think: както всеки месец :sad: но това задържане няма да ме извади от зоната :but: то ме амбицира още повече :laugh: Желая ви милички прекрасен зонов ден!

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Вто Апр 16, 2013 8:22 pm
от roksi
ейй... марианка, :hug: благодаря за идеята,направих си гозбичката само, че с бяло винце ,и стана доста вкусна :love1:

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Вто Апр 16, 2013 9:25 pm
от marianapanova
roksi написа:ейй... марианка, :hug: благодаря за идеята,направих си гозбичката само, че с бяло винце ,и стана доста вкусна :love1:

roksi радвам се че ти харесва аз тази вечер хапвах пилешкото задушено пак с винце :cook: направо си облизах чинийката :laugh: Вие утре какво ще хапвате за обяд :think2: аз още се чудя

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 12:16 am
от Pipilota
Вие пък тука двете, как си гугукате тайно, без никаква визуална информация, демек снимки :huffy: :laugh3: В сайта има около половин космос празно място, чакащо за рецепти и снимки :) А вие само дразните чревоугодната ми същност :laugh4: Аз май много лошо ви научих само аз да готвя и да снимам :)) Аз имам още две рецепти от Рокси, които ме чакат да ги наготвя, ама преди това имах запланувани други манджарета, и че не знам кога ще им дойде реда :) И викам като пишем тука рецепти, да ги оцветяваме с някакъв цвят, и да пишем продуктите едно под друго, да е по лесно за разбиране, и да изглежда по-лесно за готвне :love:

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 3:11 am
от marianapanova
Ще дадем и снимков материал капитане :laugh: още утре сутрин :techie-typing: ще кача и ставам да правя нова рецепта

Re: ГОТВЕНЕ И РЕЦЕПТИ В ЗОНАТА

МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 3:29 pm
от roksi
въййй.......ма много сте пъргави вие двете зонарки :laugh: браво на вас :laugh1:вие мислете и творете ,ние само на готово ще папкаме :laugh4: