Страница 4 от 50

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2014 1:57 pm
от Биби
Здравейте! Вчера ходих до пазара и си купих от там една обезмаслена и обезсолена кашкавалена извара (реших да разнообразя малко от другата, която е на Олимпус), но не можаха да ми кажат какъв е процентът на мазнините в нея.
Изварата е наистина много вкусна, но сега се чудя като я използвам дали изобщо да добавям мазнини към нея и ако да, по колко?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2014 2:34 pm
от Маня
Щом е обезмаслена и обезсолена, дори да няма етикет, а да е насипна, аз си я броя по 56 г за блок. И добавям зехтин или ядки в зависимост от това в каква комбинация я ползвам - солена или сладка.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2014 2:51 pm
от Биби
О, благодаря за бързия отговор, Manya! Тъкмо се чудех дали изобщо да я използвам, а е много вкусна. На нашия пазар има един магазин, в който продават продукти на мандра "Рожен" (от там взех и изварата). Много са вкусни всичките и са качествени. Дори съм си наумила да си взема от тяхното масло и да си направя Гхи. Някъде из форума бях чела как се прави. Ще се поровя пак да видя и ще си направя.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2014 3:54 pm
от Биби
О, Боже! То цяла тема имало за това как да си направиш Гхи, ама кой да види на време :stupid:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2014 4:51 pm
от tonita
Привет! Имам едно въпросче. Със сигурност някой вече е питал, но ми е малко неудобно през телефона да ровя всички теми. Та... трябва да приемам по 10 блока на ден, но ми идва доста. Едва ли не се тъпча. Не страдам от липса на апетит, но се пренасищам така да се каже. Какво се случва, ако приемам по-малко от определените-блокове?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2014 5:03 pm
от арлина
tonita написа:Привет! Имам едно въпросче. Със сигурност някой вече е питал, но ми е малко неудобно през телефона да ровя всички теми. Та... трябва да приемам по 10 блока на ден, но ми идва доста. Едва ли не се тъпча. Не страдам от липса на апетит, но се пренасищам така да се каже. Какво се случва, ако приемам по-малко от определените-блокове?

Не знам аз доколко мога да ти бъда полезна, все пак и други да кажат, но в никакъв случай не падай под 9, ако можеш опитвай се да хапваш всичките 10. Ако не се лъжа в първата книга на Барито се обясняваше, че консумацията на по-малко блокове, може да доведе до протеинов недостиг.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2014 5:08 pm
от tonita
арлина написа:Не знам аз доколко мога да ти бъда полезна, все пак и други да кажат, но в никакъв случай не падай под 9, ако можеш опитвай се да хапваш всичките 10. Ако не се лъжа в първата книга на Барито се обясняваше, че консумацията на по-малко блокове, може да доведе до протеинов недостиг.


Благодаря!

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Съб Сеп 13, 2014 4:24 pm
от petia
Здравейте! Ако може да ми кажете тиква може ли да ядем ? В таблицата е дадено в зелено , но сурова , а печена или варена може ли и по колко на блок?Благодаря предварително за отговорите.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Съб Сеп 13, 2014 5:27 pm
от mahona
Печена или варена тиква е голяма вкусотийка .140 гр е 1 БВ...Теглиш 1400 гр сурова тиква( 10 БВ)...печеш или вариш и после полученото делиш на 10 и си хапваш колкото ти е нужно.Аз така си правя печена във фурната нарязана на парчета в малко вода и течна стевия.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Съб Сеп 13, 2014 7:13 pm
от petia
mahona написа:Печена или варена тиква е голяма вкусотийка .140 гр е 1 БВ...Теглиш 1400 гр сурова тиква( 10 БВ)...печеш или вариш и после полученото делиш на 10 и си хапваш колкото ти е нужно.Аз така си правя печена във фурната нарязана на парчета в малко вода и течна стевия.

Благодаря mahona, аз не обичам сладко и тиква не обичам, но вече няма нектарини и праскови и се чудя какво друго та ще пробвам с печена във фурната. Ако ми дадете идей какво да ям през зимата ще съм ви много благодарна. Имам алергия към бобови и се чудя какво ще ям за въглехидрати. Споделете какво ядете вие.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Съб Сеп 13, 2014 7:31 pm
от Маня
Овес, ечемик, нахут, ябълки, грозде, сливи, карфиол, броколи, брюкселско зеле, зеле, целина, моркови, кестени, печени чушки, гъби, праз... всичко това го има цяла зима, че и цялогодишно. Ябълки, киви, портокали, мандарини, грейпфрут. Разнообразието от въглехидрати в зелената зона предлага доста възможности извън бобовите. Повечето зеленчуци се предлагат и в замразен вид. Не виждам от какво се притесняваш какво ще ядеш. А иначе бобовите са оренжеви (като изключим зеления фасул).

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 14, 2014 8:55 am
от petia
Manya написа:Овес, ечемик, нахут, ябълки, грозде, сливи, карфиол, броколи, брюкселско зеле, зеле, целина, моркови, кестени, печени чушки, гъби, праз... всичко това го има цяла зима, че и цялогодишно. Ябълки, киви, портокали, мандарини, грейпфрут. Разнообразието от въглехидрати в зелената зона предлага доста възможности извън бобовите. Повечето зеленчуци се предлагат и в замразен вид. Не виждам от какво се притесняваш какво ще ядеш. А иначе бобовите са оренжеви (като изключим зеления фасул).

Благодаря Manya, както винаги си изчерпателна .Аз не уточних давя се от благо,солено,кисело,люто..Овес доколкото зная се яде по 1 блок на ден само 5 дни / дано не бъркам, заради рибеното масло/ което ще рече че само на едно хранене мога да го ползвам. Ечемик досега не съм опитвала и не зная той как се употребява. Нахута ако не се лъжа от това което съм чела спада към бобовите и го изключвам.Грозде,сливи,портокали,мандарини не ям защото са или прекалено кисели или сладки и се давя затова ги изключвам.Ябълки ям .Колкото до карфиола,броколито,брюкселското зеле,зелето тук имам ограничение заради щитовидната жлеза.Но пък праз и гъби много обичам, но няма как да карам все на тях. Manya,зная че всичко има през зимата , но поради ограничен бюджет ще ми е много трудно да купувам пресни зеленчуци.Сега карам на домати, чушки ябълки и се справям, но доматите вече преминават и започвам да се притеснявам.Невъзможно е да консервирам домати и чушки за да изкарам цялата зима.Затова ми е трудно и нямам голям избор през зимата заради алергии,болести ,непоносимост.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 14, 2014 9:11 am
от mahona
Нахута е бобова култура,но е в зеления сектор и може да се ползва спокойно.А овеса се хапва по веднъж на ден до 5 пъти в седмицата,ако се пие рибено масло,но по толкова блока ,колкото ти е закуската(моята е 2блока и хапвам по 2 блока овес 5 пъти седмично с добавка от извара и маслинки или каквото друго имам в хладилника)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 14, 2014 10:04 am
от Маня
Ечемикът е като овеса. Зърнена храна (зоб за коне :laugh4: ). Вари се като овеса и житото, или се кисне 6-8 ч в студена вода. За покълване се кисне 2 дни - това като инфо ако решиш да го приемаш суров. Леко покълнал е супер полезен (като всички кълнове). Аз лично съм си комбинирала 1:1 овес и ечемик и ползвам по 2 или 3 блока (14 г за блок). Ползвам според случая какво съм намислила да си забъркам. Или ги добавям към салата.
След като имаш известни ограничения в избора на въглехидрати, насочваш се към онези, които понасяш и комбинираш. Опитваш се сама да постигнеш някакво разнообразие (доколкото е възможно). Винаги има решение - не винаги е лесно, но има. Освен това винаги можеш да ключих и по-ограничено количество въглехидрати от оранжевата и червената група към всяко хранене. Разглеждаш таблицата, избираш, планираш... Няма друг начин.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 14, 2014 11:18 am
от petia
Много благодаря и на двете :bouquet: . Щом може и ечемик и овес заедно ще ги комбинирам, а другото ще е плод най вероятно ябълка. Аз овеса само го накисвам за една нощ защото иначе много се влачи ..Нахута е бобена култура , но аз съм алергична към боб и бобови затова, но от един, два пъти в месеца мисля че нищо няма да ми стане. А закуската ми е от един блок 1:3:1:3:1 така съм ги разпрелелила вече над три месеца.Благодаря отново

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 14, 2014 11:30 am
от Маня
Като си купуваш ечемик, внимавай да е белен, да не се окаже, че е наистина за зоб. А след три месеца на зелено, можеш наистина да включваш и някои оранжеви храни без да се притесняваш.