Страница 29 от 50

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 28, 2015 12:33 pm
от Katerinka
За чушките не знам как да ги сметнеш , ама аз бих ги смятала на 140 гр за блок, ние си печем и си замразяваме за зимнинка , щото сме на село :laugh4: , замразени чушки продават, мисля че са по зонови от буркана, консервираната капия се вари 2 часа , смятай нищо не остава хранително освен въглехидрат :)
а пастармицата е 17гр за блок. Аз съм си взимала телешка.
Можеш да си я смяташ сам по формулата:
100/41,5по7=16.88

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 28, 2015 1:57 pm
от gogo
negat1ve написа:Привет!
- заглеждам от извесно време една свинска пастърма в Лидл точно до пуешкото филе, дали е подходяща за зоната? В смисъл колбас ли се водят купешките пастърми и като какво се причисляват в таблицата? Иначе данните и са:
Мазнини - 7,7 гр. (от които 3,2 гр. наситени)
Въглехидрати - 0,3 гр.
Белтъци - 41,5 гр.
Сол - 3,4 гр.

Правим изчисление по етикет. Формулите са тук във втория пост. Мазнините и белтъчините излизат почти фифти-фифти, което не е добре. :refuse: Май и солта му е в повече. Аз не бих купил този продукт. ;)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 28, 2015 9:44 pm
от negat1ve
Разбирам, мерси.

Още една питанка - Джиев предлагат чиста пилешка кайма, според продавачките от червено месо без кожа. Дали може да се ползва за "ПИЛЕШКО МЕСО (тъмно,без кожа) - 28 гр." за 1 БП? В смисъл в таблицата е при приемливите избори, предполагам става ако не се прекалява?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пет Окт 02, 2015 11:20 pm
от Katerinka
negat1ve написа:Разбирам, мерси.

Още една питанка - Джиев предлагат чиста пилешка кайма, според продавачките от червено месо без кожа. Дали може да се ползва за "ПИЛЕШКО МЕСО (тъмно,без кожа) - 28 гр." за 1 БП? В смисъл в таблицата е при приемливите избори, предполагам става ако не се прекалява?


Аз си меля пилешка кайма от филето с кухненския чопър, филето е крехко и не затруднява чопъра. Режеш месото на едри хапки, и без да пълниш много чопъра , мелиш :laugh4: По малкото количество се мели по добре :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Окт 19, 2015 8:00 pm
от negat1ve
Привет,

Трябва ми подсказка за бранд кашкавал и евентуално къде може да се намери в София. Искам да пробвам зонова пица:
http://www.vzonata.com/zonova-pica/
но не мога да открия кашкавал отговарящ на условията на Зоната. Тези който изобщо имат съдържание на етикета ги дават с количества мазнини по-високи или равни на белтачините.

Поздрави,

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Окт 19, 2015 8:30 pm
от Маня
negat1ve написа:Привет,

Трябва ми подсказка за бранд кашкавал и евентуално къде може да се намери в София. Искам да пробвам зонова пица:
http://www.vzonata.com/zonova-pica/
но не мога да открия кашкавал отговарящ на условията на Зоната. Тези който изобщо имат съдържание на етикета ги дават с количества мазнини по-високи или равни на белтачините.

Поздрави,

Единственият нискомаслен кашкавал на българския пазар е на Маджаров. Може да се намери в големите Пикадили и във Фантастико. Обикновено е оформен като триъгълник (като другите му кашкавали) и е със син етикет, на който пише Light. По етикет е 23 г за БП без добавяне на мазнини. По принцип той си е червен продукт (като всички твърди сирена - справка таблицата), но по изключение може да се ползва понякога. Количеството за 1 БП е подходящо в настърган вид за пицата на Стеф. Аз спазвам за него предложението на Бари - 28 г БП - но вече след близо 2 години в Зоната.

Да спомена, че в същите магазини можеш да откриеш и от нискомасленото сирене на Маджаров, което също е с най-ниска масленост в БГ и е много вкусно. И то е със син етикет. Предлага се в опаковки по 200 и 400 г. - 35 г за БП по етикет без добавка на мазнини.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Окт 26, 2015 6:52 pm
от negat1ve
Намиането на тези Light продукти на Маджаров се оказа едва ли не мисията невъзможна. Намирам само сини етикети овчо сирене и кашкавал. а съм Обиколил досега поне 5-6 магазина Фантастико. Покраи сливанията кварталният Пикадили е дал фира, ще опитам в някое Пикадили в моловете и вдигам ръце :lol: .

За момента пицата я правя с плънка 2БП сирене котидж и 2БП пуешко филе от Лидл. Между другото колко пъти е препоръчително да се хапва тази пица седмично, че ми се услажда но като гледам част от съставките са в червено по таблицата?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Окт 26, 2015 7:44 pm
от Маня
За пицата от Лидл можеш да си купиш моцарела лайт.
А само в големите Пикадили можеш да намериш лайт серията на Маджаров. Последно го купувах в Пикадили в мола срещу хотел Хемус.
Предлагат лайт кашкавала и в моя квартален магазин - ако те устройва - бакалията на "Попа" - точно на срещуположния ъгъл на паметника се пада. Там има и сиренето, и кашкавала.
Тук можеш да видиш как изглеждат етикетите на лайт серията.

Сиренето си го поръчвам онлайн. Както и киселото мляко на Олимпус също оттам, за да не обикалям да ги търся. ОТ там си поръчвам и пиле DUC. Много е удобно - ако плащаш с карта доставката е 2,40. Ако е кеш май беше двойно. Можеш да си определиш ден и час за доставка според твоето удобство.

Ако за пицата ползваш рецептата на Стеф, можеш да замениш цялото яйца с два белтъка. Или пък да ползваш 6 пъпъдъчи яйца. Пак става супер. Така ще намалиш червеното. Като я направиш с моцарела пак няма да е червена. За вкус можеш да настъреш десетина грама кашкавал или пармезан и малко да намалиш моцарелата.
2-3 пъти в седвицата няма да прекалиш, но трябва да се ограничиш от евентуална закуска с овес, за да не стане употребата на овес повече от 5 пъти в седмицата (ако приемаш рибено масло).

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Вто Окт 27, 2015 8:48 pm
от Katerinka
Маня а каква е връзката на рибеното масло и овеса, в смисъл кога се консумира повече. Аз не мога да се ориентирам нещо с тоя овес, кажи сега колко блока общо на седмица мога да хапвам, и колко да хапва баща ми :laugh1:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Сря Окт 28, 2015 12:23 pm
от Маня
Katerinka написа:Маня а каква е връзката на рибеното масло и овеса, в смисъл кога се консумира повече. Аз не мога да се ориентирам нещо с тоя овес, кажи сега колко блока общо на седмица мога да хапвам, и колко да хапва баща ми :laugh1:

Кейт, аз лично хапвам не повече от 2 блока овес на ден. Някъде (по спомени, не мога да го открия къде беше) се споменаваше за ядене на овес не повече от 5 дни в седмицата по 1 порция (т.е. едно хранене). Аз го ползвам с различна честота, в зависимост от менюто, което съм си съчинила. Да си призная май не съм хапвала повече от месец. Просто защото не е дошло времето на траханата, може би. Не си правя мъфини (освен нахутените хлечета напоследък). От мързел съм минала от 10-тина дни предимно на смутита от кисело мляко, протеин и къвто зеленчук или плод ми дойде наум в момента (или има на разположение). Много ми е удобно да си нося три шишенца с неголям обем и лекички в торбичката за трите хранения в офиса. Само вечер включвам пиле или риба с някаква салата и нахутено хлебче. Дори късната вечерна закуска пак е смути.
А прекаляването с овеса е заради съдържащата се в него GLA (гама линоленова киселина), която е нож с две остриета - прекомерната й употреба чрез храната (въпреки че се сраща в твърде малко естествени храни, една от които е овеса, а е незаменима мастна киселина съдържаща се в майчиното мляко) може да доведе до натрупване на арахидонова киселина (АА), с която Зоната води основната битка.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Сря Окт 28, 2015 5:07 pm
от Katerinka
Уффф, успокоих се :lol:
Ние овеса основно го ядем като част от някакво ястие, например супа топчета , чушки с кайма, и в повечето случаи там количеството е два блока разделени на тримата, така че не прекаляваме , но за всеки случай ще следя :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Чет Окт 29, 2015 7:22 pm
от Манци
Имам въпрос ,колко грама е един блок целина глава ,по мой сметки -120 гр..но дали е така ?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Чет Окт 29, 2015 8:58 pm
от Маня
Манци написа:Имам въпрос ,колко грама е един блок целина глава ,по мой сметки -120 гр..но дали е така ?

Зависи от източника ти на информация. Аз съм я изчислявала на 129 г. Но 10 г + или - не са от значение при въглехидратите.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пет Окт 30, 2015 3:06 pm
от Katerinka
Помагам на моя комшийка да започне зоната и минаправи впечатление нещо, повечето пъти, когато разказвам за зоната, чувам- оооо не, там има много мерене, не не не, тоз кантаар, тц не мога :laugh1: и все се чудя, какво ги притеснява меренето, оказва се обаче, че повечето хора нямат кухненски кантар :hm: и май затова ги стресира доста необходимоста от мерене.
Едва ли някой ще прочете този пост, но да ви кажа хора, страшно няма, човек се научава да борави с кантара за 5 минути, а меренето на продуктите удължава готвенето с не повече от 10 минути :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пет Окт 30, 2015 3:34 pm
от negat1ve
Маня написа:За пицата от Лидл можеш да си купиш моцарела лайт.


Тази моцарела лайт равнява ли се на "СИРЕНЕ"Моцарела"(обезмаслено)" от таблицата? Взех едно пакетче, но виждам че има 8,5 гр. мазнини (6гр. от които наситени) и затова питам? Колко грама е 1БП от нея? Предполагам е също като сиренето котидж от Лидл - ползва се като протеин но не се добавят мазнини?

Ползвам пицата за поне едно основно хапване дневно през работната седмица, маи ще трябва да правя паузи уикендите за да не прекалявам с овесените трици.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пет Окт 30, 2015 4:12 pm
от Маня
Смяташ по етикет и не добавяш мазнини. Ама хайде да те облекча - 34 г за 1 БП. А след няколко месеца можеш и мазнинка да добавиш.

Между другото, обезмаслените продукти в САЩ са доста по-различни от българските. Затова често се налага да се смята по етикет и да се прецени дали да се добави или не мазнина. Тъй като по принцип млечните продукти съдържат предимно наситени мазнини, дори и когато са с намалена масленост или се водят обезмаслени.