Страница 26 от 50

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 19, 2014 7:31 pm
от Маня
Панирана целина на фурна
6 БВМ + 3 БП

Страшно обичам панирана целина. Като дете мама ми я поднасяше с бял ориз и лимон. Все едно ядеш панирана бяла риба от някогашния Руски ресторант на ул. "Славянска" - сега май се казва "Крим", ако не съм в заблуда.
Но панирането в повечето случаи е свързано с пържене и резултатът често е много много неЗонов. Затова се опитах да направя панирана целина на фурна и да я "проектирам" като зоново меню. (Леле, правя се на голям майстор :cheff: . Все едно измислям дизайнерски блюда :laugh1: . Извън Зоната беше лесно, слагаш на око туй ониу и подправки и манджицата готова.)

360 г целина (глава) - 3 БВ (по данни от мрежата)
12 г ечемичено брашно - 1 БВ (по етикет)
38 г овесени трици - 2 БВ (по етикет)
15 г пермезан - 3 БМ (по етикет)
3 ореха смлени - 3 БМ
3 цели яйца - 3 БП
сол, чер пипер

Целината се обелва и нарязва на кръгчета около 1 см дебелина. Задушава се на пара за 10-15 минути (може да се свари за 10-тина минути в леко подсолена вода - идеята е да не се разкашка, а да остане на цели парценца).
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват със щипка сол на твърд сняг. С бавно бъркане се добавят жълтъците и всички сухи продукти с готварска техника "вгъване" (като за пандишпанов блат с орехи). Сол и чер пипер на вкус. Внимава се да не спаднат много белтъците.
Задушената целина се овалва в получената кашица и се реди в тава с хартия за печене или незалепващо покритиие.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 25-30 минути до порозовяване на парчетата.
Дели се на две порции от по 3БВМ + 1,5 БП и се сервира с 84 г на порция овкусена по желание извара (1,5 БП). Месоядните могат да си измислят нещо друго за 1,5 БП. ;)

Скрит текст:
Изображение


Е, не е като панираната целина на мама, но поне на вид е готина. Приличат на ореховки :laugh4: :laugh1: :laugh1: И е вкусна. Главичките ми бяха много мънички, затова са като хапки. Ако главата е голяма, също може да не нареже на подходящи парчета, за да поеме цялата панировка и блюдото да остане зоново.

ПП. Допускам, че ако целината се настърже на едро ренде, задуши се за не повече от 10-тина минути и се обърка с панировката и се излее като цяло върху тавата също ще се получи ефектно блюдо. А и по-лесно ще се дели на порции с ножа без да се налага да се тегли отново след приключване на готвенето. Но това ще го опитам друг път. Ще има вид на запеканка от целина.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 11:49 am
от tanita68
Italiano написа:Браво, тук се оформя нещо като креативен отдел. :yess:
Само ако може да снимате и по 1-2 разрязани парчета - да ни потекат лигите! ;)

Ето едно парче по молба на модератора :bigsm1: :bigsm2: :
Скрит текст:
Изображение

Яяяяяяяяяяяяя, сега видях, че рецептата ми е публикувана в сайта! :bigsm16: Благодаря! За първи път моя рецепта се публикува официално в сайт!

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 12:01 pm
от Italiano
Добра "подготовка" за приближаващия обяд.
:yess:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 4:35 pm
от Italiano
Днес обикалях по магазините да разглеждам силиконовите формички за пеКане. :laugh:
Сигурно по-добре от мен знаете, че се делят на два основни вида - единични формички и хванати на блокче (най-често 6-ца).
Отделно пък единичните формички ги има в по-малък размер и в стандартен, като на пазара преобладават по-малките.
Направи ми впечатление, че единичните са с по-дебел силикон от тези на блок. Но пък са и по-скъпи. Засега съм се ориентирал към 6-ците, защото ми се струват по-устойчиви при пренасяне и местене, но пък се чудя с този по-тънък силикон дали ще са достатъчно ефективни.
И друго - формичките на блок стават ли за слагане направо на решетката във фурната, или трябва все пак да се сложат първо в тавичка? За единичните е ясно, че трудно ще се закрепят на решетката.
Някой с повечко опит със силиконовите формички за печене?

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 4:38 pm
от Karrita
Ити аз ползвам от единичните и съм много доволна от тях! Нито се мажат, нито залепват, лесно се мият, въобще супер са! Свекървата имаше от другите ( на блок), но след известно ползване блока се скъса. Не мога да взема отношение за тях.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 4:40 pm
от Italiano
Хммм, ти ще вземеш да ме разубедиш ...
Някой друг?

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 4:43 pm
от Маня
Блока е по-удобен, но при всички случаи не стои на решетката. Аз го оставям върху тавата на фурната (която си дойде с печката). И единичните не стоят на решетка.

За предпочитане е да се вземат тези с по-голям размер, защото в тях става и по-малко и повече (зависи от рецептата).

Иначе е страшно удобно, защото няма подмазване, няма набрашняване. После с гъбка и хладка вода всичко пада. Аз моите ги ползвам вече 3-та година (12 гнезда) и съм много доволна.

Имам и единични.

Ползвам и метални, в които просто слагам винаги хартийка, за да не си играя да ги подмазвам. Виж, те стоят на решетката.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 4:48 pm
от Italiano
А има ли разлика в дебелината на силикона между единичните и блокчетата?
Ако има, забелязала ли си разлика при печене?

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 4:53 pm
от Маня
Моите единични са по-тънки от тези в блокчето. Но времето за печене ми зависи от консистенцията, която слагам в тях. Обикновено всякакви мъфини (извънзонови засега, че зонови още не съм си правила) ги пека на загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 20-25 до 30 минути. Същото и в металните. А има и една опция на мойта фурна за печене на сладкиши, за която в упътването е дадено, че се пекат на 190 г загрята за 20-25 минути. Но май и тя включва вентилатора, поне по шума така ми се струва. :laugh4: :laugh4:

А и да не забравя, винаги ги слагам в средна позиция на фурната.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 4:57 pm
от Стеф
Аз използвам такава тавичка с формички - 12 на брой и във всяка слагам хартиена и тогава сместта. Като станат готови - сами падат и не мия тава.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 5:05 pm
от tanita68
Стеф написа:Аз използвам такава тавичка с формички - 12 на брой и във всяка слагам хартиена и тогава сместта. Като станат готови - сами падат и не мия тава.

Оф, и аз ползвам метална, скоро си я купих и слагам вътре хартиени, за да е по-лесно ваденето, но нещо хартиените ми залепват за зоновите мъфини и е кошмар да ги извадиш от тях. Ако някой даде съвет как да не залепват ще съм много благодарна. Нещо в печенето ли греша, в какво не знам. Иначе ще трябва да търся как да си изчисля блоковете на хартията :bigsm5: :bigsm5: :bigsm5:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 5:08 pm
от Italiano
Споко, хартията е само фибри, така че ... :laugh4:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 5:13 pm
от eldass
:laugh: Ех, и аз днес правих зонови мъфини /хартиени капсули в метална тава с 12 гнезда/ и също залепнаха. :lol: Но пък се получиха доста вкусни. Следващите ще ги направя сладки с канела и стевия по същата рецепта. :yess:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 5:28 pm
от Маня
Проблемът е в количеството мазнина. Вариант - да се намаже гнездото преди поставянето на хартиената кошничка, така ще проникне в нея минимално количество, което няма да наруши баланса. Другия варинат - силиконови.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 5:29 pm
от Italiano
Ето затова искам да си взема силиконови формички - за да не залепват.
Да не ви казвам след протеинките какво миене пада на металните формички.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 5:32 pm
от Маня
Аз за тях ползвах алуминиеви за еднократна употреба. Няма миене, удобни за пренасяне за следобедната подкрепа.